دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
3
3
2014
11
22
اثر مکمل اسیدهای آلی بر برخی خصوصیات دستگاه گوارش و مورفولوژی روده باریک جوجه های گوشتی
1
10
FA
زهرا
تهامی
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
سید محمد
حسینی
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
مسلم
باشتنی
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
این آزمایش به منظور بررسی اثر مکمل اسیدهای آلی بر برخی خصوصیات دستگاه گوارش، اسیدیته قسمتهای مختلف آن و مورفولوژی روده باریک جوجههای گوشتی نر نژاد راس 308 برای مدت 42 روز انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره پایه بدون افزودنی (شاهد)، 2- جیره پایه + 1/0% مکمل اسیدهای آلی، 3- جیره پایه + 2/0% مکمل اسیدهای آلی و 4- جیره پایه + 3/0% مکمل اسیدهای آلی بودند. نتایج نشان داد وزن و طول نسبی قسمتهای مختلف دستگاه گوارش تحت تاثیر معنیدار تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<<em>P</em>). در رابطه با اسیدیته قسمتهای مختلف دستگاه گوارش نتایج نشان داد کهpH پیش معده با استفاده از 1/0% مکمل اسیدهای آلی و pH دئودنوم به وسیله تیمار دریافت کننده 2/0% مکمل اسیدهای آلی بطور معنیداری کاهش یافت (05/0<em>P</em><). طول ویلی در ژژنوم و ایلئوم با استفاده از 2/0% مکمل اسیدهای آلی بطور معنیداری افزایش نشان داد (05/0<em>P</em><). نسبت طول ویلی به عمق کریپت در ژژنوم و ایلئوم با مصرف 2/0% مکمل اسیدهای آلی بطور معنیداری افزایش پیدا کرد (05/0<em>P</em><). ضخامت لایه ماهیچهای در ژژنوم نیز با استفاده از 2/0% و 3/0% مکمل اسیدهای آلی بطور معنیداری کاهش یافت (05/0<em>P</em><). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که استفاده از 2/0% مکمل اسیدهای آلی، اثرات مفیدی بر مورفولوژی روده باریک جوجههای گوشتی دارد.
اسیدهای آلی,جوجه گوشتی,خصوصیات دستگاه گوارش,مورفولوژی روده باریک
https://ar.guilan.ac.ir/article_86.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_86_5fc765c8cd2cb71552fe6a06bf53d5b3.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
3
3
2014
11
22
اثر عصاره ی کاسنی و اولتیمیت اسید بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی
11
20
FA
ابوذر
نجف زاده
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
حسن
درمانی کوهی
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
محمّد
روستایی علی مهر
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
نوید
قوی حسین زاده
0000-0001-9458-5860
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
navid.hosseinzadeh@gmail.com
در این آزمایش از 330 قطعه جوجه گوشتی (نر و ماده با نسبت 50:50) یک روزه سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2 × 3 با سه سطح اسید اولتیمیت (0، 25/0 و 5/0 میلی لیتر در یک لیتر آب) و دو سطح عصاره کاسنی (0 و 2 میلی لیتر در یک لیتر آب)، در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 5 تکرار و 11 جوجه در هر تکرار استفاده شد. خوراک مصرفی و افزایش وزن در پایان دوره آزمایش (روز 42) اندازهگیری و با استفاده از اطلاعات بدست آمده، ضرایب تبدیل غذایی محاسبه شد. ارزیابی پاسخ ایمنی هومورال جوجه ها از طریق تزریق SRBC و تعیین سطوح آنتی بادیها علیه SRBC با روش هماگلوتیناسیون انجام شد. در پایان دوره از هر تکرار 2 جوجه (نزدیک به میانگین تکرار) انتخاب و پس از کشتار، ویژگیهای لاشه آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان دهنده اثرات منفی استفاده از اسید آلی روی خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه بود (05/0<em>P</em><). استفاده از عصاره کاسنی باعث بهبود افزایش وزن روزانه و اوزان نسبی لاشه، سینه و ران در مقایسه با تیمار بدون افزودنی شد (05/0<em>P</em><). ضرایب تبدیل غذایی از اثرات اصلی اسید و کاسنی و اثرات متقابل این دو عامل تاثیر نپذیرفت. اثرات اصلی اسید و عصاره کاسنی و همچنین اثرات متقابل آنها روی سیستم ایمنی در مقایسه با تیمار بدون افزودنی، مثبت و معنیدار بود (05/0<em>P</em><). در نتیجه استفاده از عصاره کاسنی در آب آشامیدنی جوجههای گوشتی به عنوان یک ترکیب محرک رشد پیشنهاد میشود.
اولتیمیت اسید,پاسخ ایمنی,جوجه های گوشتی,عصاره ی کاسنی,عملکرد
https://ar.guilan.ac.ir/article_87.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_87_1fbf40bcf980ac7bfc20fad82e9881e6.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
3
3
2014
11
22
اثر جایگزینی روغن سویا با روغن کتان در زمان های مختلف بر عملکرد، ترکیب لاشه و غنی شدن گوشت سینه و ران جوجه های گوشتی با اسیدهای چرب امگا-3
21
31
FA
رضا
میرشکار
دانشجوی دکتری، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
فتح اله
بلداجی
استاد، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
بهروز
دستار
استاد، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
احد
یامچی
استادیار، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
هدف از این تحقیق بررسی اثر نوع روغن جیره و طول مدت مصرف روغن کتان پیش از کشتار بر عملکرد، ترکیب لاشه و الگوی اسیدهای چرب سینه و ران جوجههای گوشتی بود. برای این منظور 336 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری کاب 500 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 7 تیمار با 4 تکرار و 12 جوجه در هر تکرار اختصاص داده شدند. تیمارها شامل: 1) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 42 روزگی، 2) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 35 و روغن کتان از 36 تا 42 روزگی، 3) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 28 و روغن کتان از 29 تا 42 روزگی، 4) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 21 و روغن کتان از 22 تا 42 روزگی، 5) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 14 و روغن کتان از 15 تا 42 روزگی، 6) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 7 و روغن کتان از 8 تا 42 روزگی و 7) جیره حاوی روغن کتان از 1 تا 42 روزگی بودند. افزودن روغن کتان به جیره جوجههای گوشتی باعث افزایش مصرف خوراک و ماهیچه سینه شد (05/0><em>P</em>). با افزایش طول مدت دوره مصرف جیره حاوی روغن کتان به مقدار کل اسیدهای چرب غیراشباع و همجنین اسیدهای چرب غیراشباع با چند باند دوگانه در گوشت سینه و ران جوجههای گوشتی افزوده شد (05/0><em>P</em>). بر اساس نتایج آزمایش حاضر، استفاده از روغن کتان باعث غنی شدن گوشت سینه و ران جوجههای گوشتی با اسیدهای چرب امگا-3 شد.
ترکیب لاشه,جوجه های گوشتی,روغن کتان,عملکرد,غنی سازی گوشت
https://ar.guilan.ac.ir/article_88.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_88_2fcbf789a3168e08b96311da24a9329e.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
3
3
2014
11
22
بررسی اثرات دانه رازیانه بر عملکرد تخمگذاری و صفات کیفی تخم در بلدرچین ژاپنی
33
43
FA
محمد
یازرلو
کارشناس ارشد گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
سید داود
شریفی
دانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
مختار
ملاکی
دانشجوی دکتری گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
کیوان
بهمنی
دانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران
وحید
زاهدی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، پردیس پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
zahedivahid@yahoo.com
این تحقیق به منظور بررسی اثر دانه رازیانه بر عملکرد تخمگذاری و برخی از خواص فیزیکی و صفات کیفی تخم در بلدرچین ژاپنی انجام شد. بدین منظور از تعداد 112 قطعه پرنده ماده هم سن (42 روزه) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 7 قطعه پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههائی با سطوح صفر (شاهد)، 4/0، 8/0 و 2/1 درصد دانه رازیانه بود. تولید روزانه تخم رکوردبرداری و وزن تخم برای هر تکرار از طریق جمع آوری متوالی تخمها در 2 روز آخر هر هفته ثبت شد. در هفته نهم آزمایش تخمهای تولیدی در سه روز متوالی به عنوان نمونه جمعآوری و پس از توزین از نظر برخی خواص فیزیکی و کیفی ارزیابی شدند. وزن تخم، درصد تولید، توده تخم و ضریب تبدیل غذایی در پرندگانی که سطوح بالای دانه رازیانه (2/1 درصد) دریافت کرده بودند، نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (05/0<em>P</em><). با افزایش سطح رازیانه در جیره، طول، عرض، سطح، حجم، قطر میانگین هندسی، واحد هاو، وزن تخم و پوسته تخم بلدرچین ژاپنی به طور معنیداری افزایش یافت (05/0<em>P</em><). بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش، استفاده از دانه رازیانه به مقدار 2/1 درصد در جیره میتواند اثرات مثبتی بر عملکرد تخمگذاری و صفات کیفی تخم در بلدرچین تخمگذار ژاپنی داشته باشد.
بلدرچین تخمگذار ژاپنی,دانه رازیانه,عملکرد,صفات کیفی
https://ar.guilan.ac.ir/article_89.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_89_e7651a44071a2675c6e7d4d6ee66d75a.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
3
3
2014
11
22
تأثیر سطوح مختلف بذر خرفه بر فراسنجه های خونی، مینرال های پلاسما، آنزیم های کبدی و برخی خصوصیات تخم مرغ در مرغان تخم گذار
45
55
FA
مصیب
شلایی
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
سید محمد
حسینی
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
این مطالعه به منظور تعیین اثر سطوح مختلف بذر خرفه بر برخی خصوصیات تخممرغ، متابولیتهای سرم، مینرالهای پلاسما و فعالیت آنزیمهای کبدی سرم خون در مرغان تخمگذار لگهورن، سویه های-لاین (W-36) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه مرغ تخمگذار در هر تکرار در سن 32 تا 42 هفتگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- تیمار شاهد (کنترل)، 2- تیمار حاوی 1% بذر خرفه و 3- تیمار حاوی 2% بذر خرفه. خصوصیات تخممرغ بهصورت دورههای 4 هفتهای و متابولیتهای خونی در انتهای دوره آزمایش اندازهگیری شد. نتایج نشان داد از میان صفات مربوط به تخممرغ، میانگین وزن تخممرغ و درصد سفیده تخممرغ در اثر مصرف 1% بذر خرفه افزایش معنیداری داشت (05/0<em>P</em><). غلظت کلسیم، فسفر، آهن و منیزیم خون و همچنین غلظت کلسترول و تریگلیسرید خون و زرده تخممرغ تحت تأثیر معنیدار بذر خرفه قرار نگرفت (05/0<<em>P</em>). سطح گلوکز سرم خون در اثر مصرف بذر خرفه کاهش معنیداری داشت (05/0<em>P</em><). غلظت HDL خون در اثر مصرف 2% بذر خرفه بطور معنیداری افزایش یافت (05/0<em>P</em><). غلظت آنزیمهای کبدی AST, ALT, ALK, LDH نیز تحت تأثیر سطوح مختلف بذر خرفه قرار نگرفت (05/0<<em>P</em>). نتایج این مطالعه نشان داد که سطح 1% بذر خرفه میتواند اثرات مفیدی بر مرغان تخمگذار داشته باشد.
بذر خرفه,متابولیت های خونی,مرغان تخم گذار
https://ar.guilan.ac.ir/article_90.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_90_2c7efd3d99b0ff9650f5b81f323dc777.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
3
3
2014
11
22
اثرات استفاده از نانو ذرات آهن و متیونین مایع (اَلیمت) در تغذیه جنینی و جیره بر عملکرد جوجه های گوشتی
57
71
FA
علی اصغر
ساکی
استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینای همدان
معصومه
عباسی نژاد
دانش آموخته دکتری تغذیه طیور دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینای همدان
احمد
احمدی
استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان
در این آزمایش از 644 تخممرغ بارور سویه راس در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایش عبارتند از: 1- شاهد بدون تزریق؛ 2- شاهد (تزریق محلول کلرید سدیم 9/0درصد)؛ 3- تزریق ppm25 سولفات آهن؛ 4- تزریق ppm 25 نانوذرات آهن؛ 5- تزریق ppm 100 اَلیمت (متیونین مایع)؛ 6- تزریق ppm150 کلیت آهن-آلیمت؛ 7- تزریق ppm100 نانوذرات آهن و اَلیمت؛ 8- افزودن 002/0گرم در کیلوگرم نانوذرات آهن در جیره بعد از تفریخ. در روز اول انکوباسیون، کیسه زرده تخممرغها با روش نوربینی مشخص و 3/0 میلیلیتر از هر محلول به تخممرغها تزریق شد. تیمار حاوی تزریق کلیت نانوذرات آهن و اَلیمت در مقایسه با تیمارهای آهن، نانوذرات آهن و اَلیمت سبب افزایش معنیدار وزن جوجههای تفریخ شده شد (05/0><em>P</em>). همچنین نسبت وزن جوجه به وزن تخممرغ در مقایسه با سایر تیمارها به جز هر دو شاهد با تزریق کلیت نانوذرات آهن و اَلیمت افزایش یافت (05/0><em>P</em>). تزریق همه محلولها به جز کلیت نانوذرات آهن+اَلیمت موجب کاهش معنیدار درصد جوجهدرآوری شد (05/0><em>P</em>). تزریق نانوذرات آهن+ اَلیمت بهبود معنیداری در ضریب تبدیل غذایی نسبت به سایرین را در دوره آغازین نشان داد (05/0><em>P</em>). تزریق نانوذرات آهن+اَلیمت شاخص تولید در سن 21-1روزگی را به طور معنیدار افزایش داد (05/0><em>P</em>). در کل نتایج این تحقیق نشان داد که تزریق نانوذرات آهن+اَلیمت در تخممرغهای جوجهکشی سبب بهبود اکثر فاکتورهای عملکردی جوجههای گوشتی شد.
تغذیه جنینی,جوجههای گوشتی,عملکرد,متیونین مایع,نانوذرات آهن
https://ar.guilan.ac.ir/article_91.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_91_69638a1fcf46a7121b7ba53d38f2ca50.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
3
3
2014
11
22
مکان یابی QTL کنترل کننده چندقلوزایی در کروموزوم 1 بز مرخز با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره
73
81
FA
نجات
بادبرین
دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
سید ضیاء الدین
میرحسینی
استاد گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
بابک
ربیعی
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
نوید
قوی حسین زاده
0000-0001-9458-5860
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
navid.hosseinzadeh@gmail.com
صفت چندقلوزایی از جمله صفات آستانهای میباشد که بهوسیله ژنهای زیادی کنترل میشود. به دلیل وراثتپذیری پایین این صفت (حدود 10/0) استفاده از روشهای کلاسیک اصلاح نژاد، پیشرفت کندی دارد. بنابراین، نیاز به استفاده از فناوریهای جدید در بهبود این صفت میباشد. طول کروموزوم 1 بز حدود 186 سانتی مورگان میباشد. با توجه به تحقیقات پیشین و همولوژی بالای نقشه ژنومی گاو و بز، در این تحقیق منطقه بین 16 تا 169 سانتیمورگان از کروموزوم 1 برای مکانیابی جایگاه ژنتیکی صفت چندقلوزایی بز مرخز انتخاب شد. جمعیت مورد مطالعه شامل 8 خانواده ناتنی پدری غیرخویشاوند بود. تعداد فرزندان به ازای هر پدر در دامنه 30 تا 40 فرزند قرار داشتند. همه افراد برای 6 نشانگر ریزماهواره مربوط به کروموزوم 1 تعیین ژنوتیپ شدند. مکانیابی QTLهای کنترل کننده صفت چندقلوزایی در خانوادههای ناتنی پدری با استفاده از نرم افزار GridQTL انجام گرفت. نتایج این تحقیق بیانگر تفرق یک QTL موثر بر چندقلوزایی در موقعیت 165 سانتیمورگان کروموزوم 1 بز مرخز بود. مکان QTL تعیین شده در نزدیکی نشانگر CSSM19 قرار داشت و توانست 20/2 درصد تغییرات ژنتیکی صفت چندقلوزایی را توصیف کند. QTL مکانیابی شده در این پژوهش میتواند در ارتباط با ژن POU1F1 باشد. بنابراین این ژن میتواند یک ژن کاندید برای اثرات مشاهده شده QTL بر صفت چند قلوزایی در بز مرخز باشد.
بز مرخز,نشانگرهای ریزماهواره,نرخ چندقلوزایی,QTL
https://ar.guilan.ac.ir/article_92.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_92_e452936e9ca7376a106bb83f04f399c8.pdf