اثر تفاله زیتون بر عملکرد، فراسنجه‌های شکمبه‌ای، آنزیم‌های فیبرولیتیک و سنتز پروتئین میکروبی در بزغاله‌های نجدی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترا، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استاد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد

چکیده

اثر تغذیه تفاله زیتون بر عملکرد، فراسنجه­های شکمبه­ای، فعالیت آنزیم­های فیبرولیتیک و سنتز پروتئین میکروبی با استفاده از 15 رأس بزغاله پرواری نجدی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه جیره و پنج تکرار انجام شد. بزغاله­ها از سن سه ماهگی به صورت انفرادی در قفس­های جداگانه به مدت 84 روز (15 روز عادت پذیری) نگهداری شدند. جیره­ها از نظر محتوی پروتئین و انرژی برابر بودند. تیمار­های آزمایش شامل سطوح صفر، 10 و 20 درصد تفاله زیتون در جیره غذایی بود. استفاده از تفاله زیتون به مقدار 10 درصد جیره باعث افزایش مصرف خوراک (05/0P<) و جیره حاوی 20 درصد تفاله زیتون باعث افزایش ضریب تبدیل غذایی شد (05/0P<). با افزایش سطح تفاله زیتون در جیره­های آزمایشی، مقدار pH، میزان آمونیاک تولیدی، میزان دفع هر یک از مشتقات پورینی و سنتز پروتئین میکروبی در شکمبه کاهش معنی­داری داشت (05/0P<). فعالیت آنزیم­های کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز در بخش جامد، خارج سلولی، درون سلولی و کل آنزیم­ها (شامل سه بخش) در جیره‌های حاوی تفاله زیتون در مقایسه با گروه شاهد بطور معنی­داری افزایش یافت (05/0P<). نتایج آزمایش نشان داد استفاده از تفاله زیتون سبب افزایش فعالیّت آنزیم­های فیبرولیتیک شکمبه و کاهش سنتز پروتئین میکروبی و میزان آمونیاک تولیدی در بزغاله­های نجدی شد. استفاده از تفاله زیتون تا سطح 10 درصد اثر منفی بر عملکرد بزغاله­های نجدی نداشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of olive cake on performance, rumen characteristics, fibrolytic enzyme and microbial protein synthesis in Najdi goat kids

نویسندگان [English]

  • F. Dousti 1
  • T. Ghoorchi 2
  • B. Dastar 2
  • A. Azarfar 3
1 PhD student, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
2 Professor, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
3 Associate Professor, Deptartment of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorram Abad
چکیده [English]

The effect of olive cake on performance, rumen microbial protein synthesis and activity of cellulase enzymes was investigated usign 15 male Najdi goat kids in a completely randomized design with three diets and five replicates per diet. Kids were kept in individual pens over 84 days (15 days of adaptation) from three months of age. The diets contained same levels of energy and protein. Experimental treatments were zero, 10 and 20 percent of olive cake in the diet. Inclution of olive cake in diets up to 10% increased feed intake and diet containing 20% olive cake increased feed conversion ratio (P < 0.05). With increasing levels of olive cake in diets ruminal pH, ammonia N (NH3-N) output, urinary excretion of purine derivatives and microbial protein synthesis in the rumen were decreased (P < 0.05). In diets containing olive cake, microcrystalline cellulose, carboxymethyl cellulose and enzyme activity in solid, extracellular, intracellular and total enzyme (three-part) increased (P < 0.05) compared to the control group. The results of the experiment showed that feeding olive cake to Najdi goat kids incresed rumen fibrolytic enzyme activity, and reduced rumen microbial protein synthesis and the ammonia N level. The use of olive cake up to 10% did not affect growth performance of Najdi goat kids.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ammonia
  • Olive cake
  • Carboxymethyl cellulose
  • Microcrystalline cellulose
  • Purine derivative excretion
  • Najdi goat kids
دانش مسگران م.، طهماسبی ع. و وکیلی س. ع. 1387. هضم و سوخت­ساز در نشخوارکنندگان. انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، 261 ص.
دیانی ا. و مهدی پور م. 1393.اصول نگهداری و پرورش بز.انتشارات دانشگاه شهید باهنر کرمان. 427 ص.
رحیمی ع.، ناصریان ع.،ولیزاده ر.، طهماسبیع.، شهدادی ع. 1393. تأثیراستفادهازپوستهپستهوپلی­اتیلن­گلیکولبرمصرفوهضمخوراک،فرآسنجه­هایخونی، تولیدوپروفیلاسیدهایچربشیردربزهایشیردهسانن. نشریهپژوهشهایعلومدامیایران، 6: 238-227.
قورچی ت. و دوستی ف .1394. بررسی فعالیت آنزیم­های سلولاز در مایع شکمبه بره­ای پرواری کشتار شده در کشتارگاه. گزارش نهایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 33 ص.
قورچی ت. و قربانی ب .1390. میکروبیولوژی شکمبه. انتشارات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 169 صفحه.
عزیزی ا .، میرمحمدی د.، رضائی ج.، کیانی ع. و فضائلی ح. 1393. اثر منبع انرژی بر فعالیت برخی آنزیم­های هیدرولیتیک بخش­های مختلف شیرابه شکمبه و ابقای نیتروژن در گوسفند تغذیه شده با جیره حاوی کود مرغی فرآوری شده. مجله پژوهش در نشخوارکنندگان، 16:2-1.
میرمحمدی د .1392. بررسی اثر شکل فیزیکی خوراک در جیره­های با و بدون کود بستر جوجه­های گوشتی بر عملکرد بره­های پروار. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس، 120 ص.
Agarwal N. 2000. Estimation of fibre degrading enzyme. In Feed Microbiology ed. Chaudhary, LC., Agarwal, N., Kamra, D. N. and Agarwal D. K. pp. 283–290. Izatnagar, India: CAS Animal Nutrition, IVRI.
Ben Salem H. and Nefzaoui A. 2003. Feed blocks as alternative supplements for sheep and goat.Small RuminantResearch, 49: 275-288.
Ben Salem H and Znaidi I. A. 2008. Partial replacement of concentrate with tomato pulp and olive cake-based feed blocks as supplements for lambs fed wheat straw. Animal Feed ScienceandTechnology, 147: 206–222.
Bhatta R., Vaithiyanathan S., Singh N. P., Shinde A. K. andVerma D. L. 2005. Effect of feeding tree leaves as supplements on the nutrient digestion and rumen fermentation pattern in sheep grazing semi-arid range of India. I. Small Ruminant. Research, 60: 273–280.
Broderick G. A. and Kang J. H. 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science. 54: 1176-1183.
Calsamiglia S.; Stern M. D.; FirkinsJ. L. 1996: Comparison of nitrogen-15 and purines as microbial markers in continuous culture. Journal of Animal Science, 74: 1375–1381.
Chen X. B. and Gomes J. M. 1995. Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives – an overview of the technical details. International feed resources unit, Rowett Research Institute, Bucksburn Aberdeen AB2 9SB, UK.
Dehority B. A. 2004. Rumen microbiology. British Library Cataloguing in Publication Data. First Published, 12: 12–18.
Eryavuz A. and Dehority B. A. 2004. Effect of Yucca schidigera extract on the concentration of rumenmicroorganisms in sheep. Animal Feed Science and Technology, 117: 215–222.
Hervás G., PilarFrutos F., JavierGiráldez Ángel R., Mantecón Marıa C. and ÁlvarezDelP. 2003. Effect of different doses of quebracho tannins extract on rumen fermentation in ewes. Animal Feed Science and Technology, 109: 65–78.
Kamra D. N., Agarwal N. and McAllister T. A. 2010. Screening for compounds enhancing fiber degradation. In: Vercoe P. E, Makkar H. P. S Schlink A. C. (Eds.), In vitro Screening of Plant Resources for Extra-nutritional Attributes in Ruminants: Nuclear and Related Methodologies. IAEA, Dordrecht, the Netherlands. Pp. 85–107.
Kumar R. and Vaithiyanathan S. 1990. Occurrence, nutritional significance and effect on animal productivity of tannins in tree leaves. Animal Feed Science and Technology, 30: 21-38.
Makkar H. P. S. 2003. Effects and fate of tannin in ruminant animal's adaptation to tannin and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminal Research, 49: 241- 256.
Martín García A. I., Moumen A., Yáñez Ruiz D. R. and Molina- Alcaide E. 2003. Chemical composition and nutrients availability for goats and sheep of two-stage olive cake and olive leaves. Animal Feed Science and Technology, 107: 61–74.
McDonald P., Edwards R. A., Greenhalgh J. F. D., Morgan C. A., Sinclair L. A. and Wilkinson R. G. 2011. Animal Nutrition. 7th ed., Longman Group UK, Harlow, UK, Pp 693.
McSweeney C. S., Palmer B., McNeill D. M. and Krause D. O. 2001. Microbial interactions with tannins: nutritional consequences for ruminants. Animal Feed Science and Technology, 91: 83–93.
Min B. R., Attwood G. T., Reilly K., Sun W., Peters J. S., Barry T. N. and McNabb W. C. 2002. Lotus corniculatus condensed tannins decrease in vivo populations of proteolytic bacteria and affect nitrogen metabolism in the rumen of sheep. Canadian Journal of Microbiology, 48: 911–921.
Min B. R., Pinchak W, E., Fulford J. D. and Puchala R. 2005. Effect of feed additives on in vitro and in vivo rumen characteristics and frothy bloat dynamics in steers grazing wheat pasture. Animal Feed Science and Technology, 123: 615–629.
Molina-Alcaide E., Yañez Ruiz D. R., Moumen A. and Martín García I. 2003. Chemical composition and nitrogen availability for goats and sheep of some olive by-products. Small Ruminant. Research, 49: 329–336.
Moumen A., Yanez Ruiz D. R., Martı´n-Garcı´a. I. and Molina-Alcaide E. 2007. Fermentation characteristics and microbial growth promoted by diets including two-phase olive cake in continuous fermenters. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 92: 9–17.
NRC. 1986. Nutrient Requirements of Small Ruminants. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
Raghuvansi S. K. S., Prasad R., Tripathi M. K., Mishra A. S., Chaturvedi O. H., Mishra A. K., Saraswat B. L. and Jakhmola R. C. 2007. Effect of complete feed blocks or grazing and supplementation of lambs on performance, nutrient utilisation, rumen fermentation and rumen microbial enzymes. Animal, 1: 221–226.
Patra, A.K., Kamra, D.N. and Agarwal, N. 2006. Effect of plant extracts on in vitro methanogenesis, enzyme activities and fermentation of feed in rumen liquor of buffalo. Animal Feed Science and Technology, 128: 276-291.
Sadeghi H., Teimouri Ynsari A. and Ansari-pirsarai Z. 2009. Effects of different olive cake by products on dry matter intake, nutrient digestibility and performance of Zel sheep. International Journal of Agriculture and Biology, 11: 39–43.
Sirohi S. k., Choudhury P. K., Dagar S. S., Puniya A. K., Singh D. 2013. Isolation, characterization and fibre degradation potential of anaerobic rumen fungi from cattle. Annals of Microbiology, 63: 1187-1194.
Sliwinski B. J., Soliva C. R., Machmüller A. and Kreuzer M. 2002. Efficacy of plant extracts rich in secondary constituents to modify rumen fermentation. Animal Feed Science and Technology, 101: 101–114.
Teimouri Yansari A., Sadeghi H., Ansari-Pirsarai Z. and Mohammad-Zadeh H. 2007. Ruminal dry matter and nutrient degradability of different olive cake by-products after incubation in the rumen using Nylon bag technique. International Journal of Agriculture and Biology, 9: 439-442.
Tjakradidjaja A. S., Brooker J. D. and Bottema C. D. K. 2000. Characterization of tannin resistant bacteria from rumen fluid of feral goats and camels with restriction analysis of amplified 16S rDNA. In: Brooker J. D. (ed). Tannins in livestock and human nutrition. Vo. 92. In: Proceedings of an international workshop, Adelaide, Australia, pp. 161-165.
Tufarelli V., Introna M., Cazzato E., Mazzei D. and Laudadio V. 2014. Suitability of partly destoned exhausted olive cake as by-product feed ingredient for lamb production. Journal of Animal Science, 91: 872–877.
VaithiyanathaS., Bhatta R., Mishra A. S., Prasad R., VermaD. L., Singh N. P. 2007. Effect of feeding graded levels of Prosopis cineraria leaves on rumen ciliate protozoa, nitrogen balance and microbial protein supply in lambs and kids. Animal Feed Science and Technology, 133: 177–191.
Yanez Ruiz D. R, Moumen A., Martin Garcia A. I. and Molina Alaide E. 2004. Ruminal fermentation and degradation patterns, protozoa population and urinary purine derivatives excretion in goats and wethers fed diets based on two stage olive cake: effect of PEG supply. Journal of Animal Science, 82: 2023–2032.
Yildiz S., Kaya I., Unal Y., Aksu Elmali D., Kaya S., Censiz M., Kaya M. and Oncuer A. 2005 Digestion and body weight change in Tuj lambs receiving Oak (Quercus hartwissiana) leaves with and without PEG. Animal Feed Science and Technology, 122: 159-172.