اثر سطوح مختلف جایگزینی دانه سویای اکسترود شده به جای کنجاله سویا و سطوح مختلف ویتامین E برشاخص تولید و صفات اقتصادی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبدکاووس

2 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبدکاووس

3 استادیار گروه شیمی دانشکده علوم پایه، دانشگاه گنبدکاووس

چکیده

مطالعه‌ای به‌منظور بررسی اثر جایگزینی دانه اکسترود شده سویا با کنجاله سویا و مکمل ویتامینE ، بر شاخص تولید و صفات اقتصادی جوجه‌های گوشتی صورت گرفت. تعداد 264 قطعه جوجه گوشتی سویه کاب به 24 گروه 11 قطعه‌ای تقسیم شدند. تحقیق به‌صورت آزمایش فاکتوریل 2×4 با هشت تیمار و سه تکرار درقالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح جایگزینی دانه اکسترود شده سویا (صفر، 25، 50 و 75 درصد) با کنجاله سویا و دو سطح  ویتامین   E(42 و 75 واحد بین‌المللی درکیلوگرم جیره) بودند. نتایج نشان داد که جایگزینی دانه اکسترود شده سویا با کنجاله سویا بر شاخص تولید اثر معنی‌داری نداشت (05/0>P). سطوح توصیه شده ویتامین E بطور معنی‌داری باعث بهبود شاخص تولید در 28 روزگی شد (05/0>P). اثرات متقابل سطوح جایگزینی دانه اکسترود شده سویا با کنجاله سویا و سطح مکمل ویتامین E، بر هزینه خوراک مصرفی در سن 28 روزگی معنی‌دار بود (05/0>P). همچنین اثرات متقابل بین تیمارها بر هزینه خوراک به اضافه وزن دوره‌های مختلف تفاوت معنی‌داری نشان داد (05/0>P). به‌طوری­که افزیش سطوح هریک از آنها باعث افزایش در هزینه‌ها شد. همچنین اثر متقابل بین تیمارها بر سود ناخالص اقتصادی در42 روزگی معنی‌دار بود (05/0>P) و افزایش در سود ناخالص اقتصادی مشاهده شد. می‌توان گفت که سطوح جایگزینی دانه اکسترود شده سویا با کنجاله سویا در سطح بالاتر ویتامین E جیره تأثیر نامطلوبی بر وضعیت اقتصادی و شاخص تولید جوجه‌های گوشتی ندارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different substitution levels of extruded soybean with soybean meal and different dietary vitamin E levels on production index and economic traits of broilers

نویسندگان [English]

  • M. Moradi 1
  • S. Maghsoudlou 2
  • F. Rostami 3
  • Y. Mostafalou 2
1 M.Sc student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Gonbade Kavous University
2 Assistant professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Gonbade Kavous University
3 Assistant professor, Department of Chemistry, Faculty of Science, Gonbade Kavous University
چکیده [English]

An experiment was conducted in order to study the effect of different substitution levels of extruded (ESB) with soybean meal (SBM) and two dietary vitamin E levels on production index and economic traits of broilers. 264 Cobb 500 day-old chicks of either sex were distributed among 24 groups of 11 chicks per each experiment was exerted as a 4×2 factorial arrangement (4 substitution levels of ESB with SBM: 0, 25, 50 and 75 % and two dietary levels of vitamin E, 42 and 75 IU/Kg) with three replicates in a completely randomized design (CRD). The results showed that different substitution levels had no significant effect on production index at 28 and 42 days of age (P>0.05). However recommended levels of vitamin E significantly improved production index at 28 days of age (P<0.05). The interaction effect of different substitution level of ESB with SBM and vitamin E supplement on feed cost at 28 days and feed cost per live weight gain at 28 and 42 days was significant (P<0.05). As increases each of them increased costs. Monetary return at 42 days of age was significant (P<0.05) and increase of monetary return was showed. It can be said that different substitution levels of ESB with SBM plus higher level of dietary vitamin E had not any negative effect on economic status and production index of broilers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler
  • Economic efficiency
  • Production index
  • Vitamin E
  • Whole soybean
پوررضا ج
.، صادقی ق .ع. و مهری م . 1387 . تغذیه مرغ (ترجمه). انتشارات ارکان دانش، ص 249
نصیری مقدم ح
.، آزادگان مهر م.، زرتاش ل. و سالمی م . 1390 . تأثیر سطوح مختلف سویای اکسترود شده و آنزیم آویزایم بر
130-121:(2)
عملکرد جوجه های گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران. 3
Attia A.A., Abou-zeid A.E., Mohamed F.F. and Yakout H.M. 2001. Enhancement of broiler performance and
immune response by
 
α-tocopherol supplemented in diets. Pakistan Journal of Biological Science, 4: 1029-
1035.
Ayoola J.B. and Sanda M.E. 2012. An experimental evaluation of the economic efficiency of vitamin
supplements in poultry feeds in Kogi state, Nigeria. international Journal of Science and Nature, 3: 604-607.
Bartov I. and Frigg M.1992. Effect of high concentration of dietary vitamin E during various age periods on
performance plasma vitamin E and meat mutability of broiler chicks at 7 week of age. British Poultry
Science, 33: 393-402.
Biswas A., Ahmed M., Bharti V.K. and Singh S.B. 2011.Effect of Antioxidants on Physio-biochemical and
hematological parameters in broiler chicken at high. Altitude. Asian Australasian Journal of Animal
Science, 24: 246 – 249.
Carew L.B., Hill J.F.W. and Nesheim M.C. 1961. The comparative value of heated ground unextracted soybeans
and heated dehulled soybean flakes as a source of soybean oil and energy for chicks. Journal of American Oil
Chemistry Science, 38: 249–253.
Cheva-Isarakul B. and Tangtaweewipat. 1995. Utilizing of full fat soybean in poultry diets. Asian Journal of
Animal Science. 8: 95-89.
Clarke E. and Wiseman J. 2005. Effects of variability in trypsine inhibitor content of soybean meals on true and
apparent ileal digestibility of amino acids and pancreas size in broiler chicks. Journal of Animal feed Science
and Technology, 121, 125-138.
Coetzee G.J . M. and Hoffman LC 2001 .Effect of dietary vitamin E on the performance of broilers and quality
of broiler meat during refrigerated and frozen storage. South African Journal of Animal Science, 31: 161-
175.
Heinzerling P., Rollin H., Nockles C.F., Quarles C.L. and Tengerdy R.P. 1974. Protection of chicks against Ecoli
infection by dietary supplementation with vitamin E. Exploration Biology and Medicine. 146: 279-287.
Kennedy D.G., Goodall E.A., McIlroy S.G., Bruce D.W. and Rice D.A. 1992. The effects of increased vitamin E
supplementation on profitable commercial broiler production. British Poultry Science, 33: 1015-1023.
Leeson S., Atteh J.O. and Summers J.D. 1987. Effects of increasing dietary levels of commercially heated
soybeans on performance, nutrient retention and carcass quality of broiler chickens. Canadian Journal of
Animal Science, 67: 821–828.
McDowell L.R. and Ward N.E. 2009. Optimum Vitamin Nutrition for Poultry. International Journal of Poultry
Production, 16: 27-34.
Monari S. 1994. Fullfat soya handbook 2ª ed. American Soybean Association. Brussels, 44 pp.
Moran E.T., Summers J.J. and Larmond E. 1973. Fullfat soybeans for growing and finishing large white turkeys.
Poultry Science, 52: 1936–1941.
Papadopoulos G. and Vandores S. 1988. Dietary estimation of full fat soybeans on broiler fattening during the
Summer. Journal of Nutrition. 7:17-31.
Parvu M., Iofciu A., Grossu D. and Iiescu M. 2001. Efficiency of toasted fullfat soybeans utilization in broiler
feeding Archiva Zootechnica, 6: 151-153.
Popescu, A., Criste R. 2003. Using Full Fat Soy bean in broiler diets and its effect on the production and
economic efficiency of fattening. Journal of Central European Agriculture, 4: 168-174.
Rajput A.B., Kolte B.R., Shisodiya J.M., Chandankhede J.M. and Chahande J.M. 2009. Effect of vitamin A,
vitamin C, vitamin E and levamisole on performance of broilers. Veterinary World, 2: 225-227.
Rezaei M., Teimouri A., Pourreza J., Syyahzadeh H. and Waldroup P.W. 2006. Effect of diet dilution in the
starter period on performance and carcass characteristics of broiler chicks. Journal of Central European
Agriculture, 7: 63-70.
Villar P.G., Diaz C.A., Avila G.E., Guinzberg R., Pablos J.L. and Pina E. 2002. Effects of dietary
Supplementation with vitamin C or vitamin E on growth performance in broilers. American Journal of
Veterinary Research, 63: 573-576.
Waldroup P.W. and Cotton T.L. 1974. Maximum usage levels of cooked full fat soybeans in all-mash broiler diets. Journal of Poultry Science, 53: 677- 680.