تأثیر سبوس برنج خام و پایدار شده بر میزان کلسترول خون و تخم‌مرغ در مرغ های تخمگذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه تهران

چکیده

با هدف بررسی اثرات سبوس برنج خام و پایدارشده بر میزان کلسترول سرم خون و تخم‌مرغ مرغهای تخمگذار، این پژوهش به مرحله اجرا در آمد. تعداد 200 قطعه مرغ تخمگذار سویة «های لاین» در یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و 10 مشاهده برای هر تکرار به مدت 10 هفته با 5 جیره غذایی (تیمار)، مورد مطالعه قرار گرفتند. تیمارها شامل: 1- فاقد سبوس برنج به عنوان شاهد (NC) 2- تیمار حاوی 10% سبوس برنج خام (RRB10)، 3- 10% سبوس برنج پایدارشده (SRB10)، 4- 15% سبوس برنج خام (RRB15) 5- 15% سبوس برنج پایدار شده (SRB15) بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که کمترین میزان کلسترول سرم و زرده (به­ترتیب  mg/dl 22/25 ± 34/95 و  mg/g35 /3 ± 10/11) مربوط به تیمار حاوی 15% سبوس برنج پایدار شده بود و بالاترین میزان آن (به‌ترتیب mg/dl 2/14± 58/162 و  mg/g57/0 ± 25/16) برای تیمار شاهد به‌دست آمد. بالاترین کلسترول کل تخم‌مرغ ( mg/egg4/26 ± 6/307) مربوط به تیمار شاهد و کمترین آن (mg/egg 74/16± 55/149) برای تیمار حاوی 15% سبوس برنج پایدار شده، بدست آمد. در عین حال در هیچ یک از موارد فوق اختلاف بین تیمارهای حاوی درصدهای مختلف سبوس برنج خام و سبوس برنج پایدار شده معنی‌دار نبود. وزن زرده و تخم‌مرغ و نیز میزان ضریب تبدیل غذایی بین تیمارهای مختلف، تفاوت معنی‌داری نداشتند. استنتاج نهایی این بود که استفاده از سبوس برنج در جیره مرغهای تخمگذار سبب کاهش میزان کلسترول خون، تخم مرغ و زرده خواهد شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of stabilized vs. raw rice bran on blood and egg cholesterol in laying hens

نویسندگان [English]

  • M. Mottaghitalab 1
  • L. Lotfi 2
  • M. Zagheri 3
1 Associate professor, Faculty of Agricultural, University of Guilan
2 Former graduate student, Faculty of Agricultural, University of Guilan
3 Associate professor, Faculty of Agriculture, University of Tehran
چکیده [English]

The aim of this study was if stabilized Vs raw rice bran may affect blood and egg cholesterol in laying hens? A total of 200 High line strain laying hens were divided into 5 treatments (4 replicates, and 10 birds per replication) in a completely randomized experiment for 10 weeks. Treatments include: 0% rice bran (NC),10% raw rice bran (RRB10), 10% stabilized rice bran (SRB10), 15% raw rice bran (RRB15) and 15% stabilized rice bran (SRB15). Results showed that inclusion of rice bran in diet lowered both serum and egg yolk cholesterol significantly (P<0.05). The lowest serum and egg yolk cholesterol (95.34 ± 25.22 mg/dl and 11.10 ± 3.35 mg/g respectively) were obtained with SRB15 while the highest level was recorded for NC for serum cholesterol (162.58 ± 14.2 mg/dl) and egg yolk (16.25 ± 0.57 mg/g) cholesterol. A similar trend was observed with egg cholesterol in which highest level (307.61 ± 26.43 mg/egg) was observed with NC and the lowest level (149.55 ± 16.74 mg/egg) was obtained when diet contained 15% SRB. There was not significant differences between SRB15 and RRB15 and also between SRB10 and RRB10 for both serum and egg yolk cholesterol. FCR, Egg weight and Egg yolk weight were not significantly affected by treatments. According DSM index color number 8 for SRB15 and RRB15, number 7 for SRB10 and RRB10 and number 6 for NC are obtained. Conclusion was that rice bran may be used to reduce blood and egg cholesterol in laying hens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cholesterol
  • Layer hens
  • Rice bran
پور رضا، ج
. 1389 . اصول علمی و عملی پرورش طیور. انتشارات جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان.
یوسفیان آستانه، ا
. 1381 . اثرات سبوس برنج خام وپایدار شده بر روی صفات اقتصادی طیور گوشتی نژاد آرین . پایان نامه
کارشناسی ارشد
. دانشگاه آزاد اسلامی. کرج.
Azizah A., Raja Sulaiman, R. R., Osman A. and Saari N. 2007. Preliminary study of the chemical composition
of rice milling fractions stabilized by microwave heating. Department of food science, University Putra
Malaysia, UMP43400.
Beyer R. S. and Jensen L. S. 1989. Cholesterol content of commercially produced eggs in Georgia. Poultry
Science, 68: 14703–1706.
DSM, yolk color fan . 2004 . HMB 51548. Printed in Switzerland (1 / 0404 :35 ).
Folch J., Lees M. and Sloane Stanley G. H. 1956. A simple method for the isolation and purification of total
lipids from animal tissue. Journal of Biological Chemistry, 226: 497-509.
Kahlon T. S., Chow F. I., Chiu M. M., Hudson C. A. and Sayre R. N. 1996. Cholesterol– lowering by rice bran
and rice bran oil unsaponifiable matter in hamsters. Cereal Chemistry, 73: 69–74.
Leeson S. and Summers J. D. 1997. Commercial Poultry Nutrition. University of Guelph. Second edition.
Mack O. N. and Donald D. B. 1990. Commercial Chicken Production Manual. New York Van Nostrand
Reinold. Fourth Edition.
Malekian F., Rao R. M., Prinyawiwatkul W., Marshal W. E., Windhauser M. and Ahmedna M. 2000. Lipase and
lipoxygenase activity, functionality, and nutrient losses in rice bran during storage. LSU Ag Center Research
& Extension. Bulletin No. 870: 1–69.
Marks H. L. and Washburn K. W. 1991. Plasma and yolk cholesterol levels in Japanese Quail divergently
selected for plasma cholesterol response to adreno corticotropin. Poultry Science, 70: 429–433.
McDonald P., Edwards R. A. and Greenhalgh J. F. D. 2002. Animal Nutrition. Fifth Edition. Longman. UK.
Mottaghitalab M. and Taraz Z. 2004. Garlic powder as blood serum and egg yolk cholesterol lowering agent.
Journal of Poultry Science, 41: 50–57.
Mujahid A. U, Haq I., Asif M. and Gilani A. H. 2005. Effect of various processing techniques and different
levels of antioxidant on stability of rice bran during Storage. Journal of the Science of Food and Agriculture,
85: 847–852.
Prabhakar J.V. and Venkatesh K.V.L. 1986. A simple chemical method for stabilization of rice bran. Journal of
the American Oil Chemists Society, 63: 644-646.
Quereshi A. A., Abuirmeileh N., Din Z. Z., Elson C. E. and Burger W.C. 1983 . Inhibition of cholesterol and
fatty acid biosynthesis in liver enzymes and chicken hepato cytes by polar fractions of garlic. Lipids, 18:
343–348
Rahimi G. 2005. Dietary forage legume (On obrrychis altissima grossh.) supplementation on serum/yolk
cholesterol, triglycerides and egg shell characteristics in laying hens. International journal of poultry science, 4: 772–
776.
Ramezanzadeh F.M., Rao R.M., Windhauser M., Prinyawiwatkul W. and Marshall W.E. 1999.prevention of
oxidative rancidity in rice bran during storage. Journal of Agricalture and Food Chemistry, 47: 2997–3000.
SAS Institute. 1993. SAS Users Guide: Statistics Ver. 6.03 Edition. SAS Institute, Inc. Cary, Nc.
Seetharamaiah G.S. and Chandrasekhara S. 1990. Effect of oryzanol on cholesterol absorption and biliary and fecal bile acids in rats. Indian Journal of Medical Research, 92: 471–475.
Sharma H.R., chauhan G.S. and Agraal K. 2004. Physico-chemical characteristics of rice bran processed by dry
heating and extrusion cooking. International Journal of Food Properties, 7: 603-614.
Sugano M. and Tsuji E. 1996. Rice bran oil and human health. Biomedical and Environmental Sciences, 9: 242-
246.
Sugano M. and Tsuji E. 1997. Rice bran oil and cholesterol metabolism. Journal of Nutrition, 127: 521–524.
Sutton C. D., Muir W. M. and Mitchel G. E. J. R. 1984. Cholesterol metabolism in the laying hen as influenced
by dietary cholesterol, caloric intake and genotype. Poultry Science, 63: 972–980.
Turk D. E. and Barnett B. D. 1971. Cholesterol Content of Market Eggs. Poultry Science, 50: 1303–1306.
United Nations. New York. 1985. Rice bran: An underutilized raw material.
Vorlova L., Sieglova E., Karpiskova R. and Kopriva V. 2001. Cholesterol content in eggs during the laying
period. ActaVeterinaria Brno, 70: 387–390.
Zlatkis A., Zak B. and Boyle A. J. 1953. A new method for the direct determination of serum cholesterol. Journal of Laboratory and Clinical Medicine, 41: 486–487.