اثر فرآوری سیلاژ کمپوست باقیمانده از قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus) بر ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم و کینتیک تخمیر شکمبه ای آن در گوسفند مهربان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

این پژوهش به ­منظور بررسی اثر فرآوری (جداسازی خاک و افزودن ملاس) بر ترکیب ­شیمیایی، قابلیت هضم و کینتیک تخمیر شکمبه­ای سیلاژ کمپوست باقیمانده از قارچ دکمه­ای (SMCS) در گوسفند مهربان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) SMCS به ­همراه 5/7 درصد ملاس، 2) SMCS به ­همراه 15 درصد ملاس، 3) SMCS خاک­زدایی شده به­ همراه 5/7 درصد ملاس و 4) SMCS خاک­زدایی شده به­ همراه 15 درصد ملاس بودند که به­ روش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شدند. ترکیب شیمیایی و فراسنجه­های تخمیر همه تیمارها بعد از 60 روز تعیین شد. سپس قابلیت هضم درون­تنی مواد مغذی و کینتیک تخمیر شکمبه­ای سیلاژها به ­روش آزمون تولید گاز بررسی شد. نتایج نشان داد حذف خاک از SMCS، سبب کاهش درصد پروتئین خام (از 65/7 به 53/6 درصد) و خاکستر خام (از 46/46 به 40/36 درصد) در سیلاژها شد (05/0P<). علاوه ­بر این، حذف خاک سبب افزایش قابلیت هضم ماده آلی (از 32/45 به 00/49 درصد) و افزودن ملاس نیز سبب افزایش قابلیت هضم NDF (از 31/27 به 23/32 درصد) و ADF (از 95/21 به 05/25 درصد) سیلاژها شد (05/0P<). جداسازی خاک و افزودن ملاس، سبب افزایش پتانسیل تولید گاز (A) (به ترتیب از 73/34 به 18/38 میلی­لیتر و از 70/34 به 20/38 میلی­لیتر) در سیلاژها شد (05/0P<). همچنین افزودن ملاس، تجزیه­پذیری ماده خشک سیلاژها را (از 22/79 به 07/84 درصد) افزایش داد (05/0P<). به­طور کلی، جداسازی خاک از کمپوست، سبب کاهش درصد خاکستر و پروتئین خام و افزایش قابلیت هضم ماده آلی و پتانسیل تولید گاز در سیلاژ آن شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of spent mushroom compost (Agaricus bisporus) silage processing on its chemical composition, digestibility and ruminal fermentation kinetic in Mehraban sheep

نویسندگان [English]

  • S. Kalvandi 1
  • Kh. Zaboli 2
  • M. Malecky 2
1 MSc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
چکیده [English]

This study was conducted in vivo to investigate effect of processing (soil removal and molasses addition) on chemical composition, digestibility and ruminal fermentation kinetic of spent mushroom compost silage (SMCS) using Mehraban sheep. Experimental treatments consisted of 1) SMCS with 7.5 % molasses, 2) SMCS with 15 % molasses, 3) soil-free SMCS with 7.5 % molasses and 4) soil-free SMCS with 15 % molasses, which were examined using a completely randomized design with a 2×2 factorial arrangement. The chemical composition and fermentative characteristics of the silages were determined after 60 days. Then, silages digestibility was determined in vivo and their ruminal fermentation kinetics were investigated using in vitro gas production method. Results showed that soil removal of SMCS resulted in a decrease in its crude protein (from 7.65 to 6.53 %) and ash (from 46.46 to 36.40 %) contents (P<0.05). Moreover, soil removal of SMCS increased its organic matter digestibility (from 45.32 to 49.00 %) and molasses addition increased NDF digestibility (from 27.31 to 32.23 %) and that of ADF digestibility from 21.95 to 25.05 % (P<0.05). Both soil removing and molasses addition increased the asymptotic gas production (A) of the silages (from 34.73 to 38.18 ml and from 34.70 to 38.20 ml, respectively). Molasses addition enhanced also the dry matter degradability (from 79.22 to 84.07 %) of the silages (P<0.05). Generally, separation of soil from compost reduced ash and crude protein percentage and increased organic matter digestibility and asymptotic gas production in the compost silage.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Nutritional value
  • Additive
  • Gas production test
  • Spent mushroom compost silage
  • Mehraban sheep
رعنایی ع. ر.، مختاری م.، علیدادی ح. و احرام پوش م. ح. 1394. بررسی خصوصیات شیمیایی و درجه رسیدگی ورمی کمپوست به دست آمده از پسماندهای فرآیند تولید قارچ دکمه­ای. فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، 1 (1): 59-49.
زابلی خ.، براتی مصلح ا. و علی عربی ح. 1394. بررسی ترکیبات شیمیایی ضایعات کمپوست قارچ دکمه ای سیلو شده با استفاده از سطوح مختلف ملاس. سومین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار، 21 خرداد، دانشگاه شهید مفتح، همدان صص: 6-1.
شبخوان س.، باشتنی م. و نعیمی پور یونسی ح. 1395. تأثیر استفاده از ملاس و آب پنیر بر ارزش غذایی و برخی خصوصیات کیفی علوفه سورگوم سیلو شده. نشریه پژوهش های علوم دامی، 26 (1): 41-27.
شجاع م.، ساعدی ه.، نیکپور تهرانی ک. و مروارید ع. 1368. اصول تغذیه دام و طیور (جلد 2)، غذاهای دام و طیور و روش­های نگهداری آنها. انتشارات دانشگاه تهران.
مشایخی م. ر. و قربانی غ. ر. 1384. تغییرات ترکیبات شیمیایی و قابلیت هضم علف نی در طی فصل رشد و خصوصیات سیلویی آن. پژوهش و سازندگی، 68: 98-93.
نقابی ن.، جلیلوند ق.، یوسف الهی م. و شجاعیان ک. 1392. اثر سطوح مختلف مخمر ساکارومیسس سروریسیه و ملاس بر ارزش غذایی آتریپلکس لنتی فورمیس سیلو شده. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، 1 (3): 50-31.
ولی زاده ر.، محمودی ابیانه م. و صلاحی ا. 1394. تأثیر افزودن اوره، ملاس و سود بر ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری و خصوصیات تولید گاز گیاه کامل نی (Pragmates austrialis). نشریه پژوهش های علوم دامی ایران، 7 (2): 128-120.
Abarghoei M., Rouzbehan Y. and Alipour D. 2011. Nutritive value and silage characteristics of whole and partly stoned olive cakes treated with molasses. Journal of Agricultural Science and Technology, 13: 709-716.‏
Aksu T., Baytok E., Akif Karslı M. and Muruz H. 2006. Effects of formic acid, molasses and inoculant additives on corn silage composition, organic matter digestibility and microbial protein synthesis in sheep. Small Ruminant Research, 61: 29–33.
AOAC. 1990. Official methods of analysis. 15thed. Association of Analytical chemists. Arlington, VA.
Bakshi M. P. S. and Langar P. N. 1991. Agaricus bisporus harvested spent wheat straw as livestock feed. Indian Journal of Animal Sciences, 61(6): 653-654.
Balabanli C., Albayrak S. Turk M. and Yuksel O. 2010. A research on determination of hay yields and silage qualities of some vetch + cereal mixtures. Turkish Journal of Field Crops, 15 (2): 204-209.
Balakhial A., Naserian A. A., Heravi Moussavi A., Eftekhar Shahrodi F. and Valizadeh R. 2008. Changes in chemical composition and in vitro DM digestibility of urea and molasses treated whole crop canola silage, Journal of Animal and Veterinary Advances, 7(9): 1042-1044.
Ball A. S. and Jackson A. M. 1995. The recovery of lignocellulose degrading enzymes from spent mushroom compost. Bioresource Technology, 54: 311-314.
Barnett A. G. and Reid R. L. 1957. Studies on the production of volatile fatty acid production from fresh grass. Journal of Agricultural Science, 48: 315.
Blümmel M., Makkar H. P. S. and Becker K. 1997. In vitro gas production: a technique revisited. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 77: 24–34.
Broderick G. A. and Kang J. H. 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media.  Journal of Dairy Science, 63:64-75.
Dehority B. A. 2003. Rumen Microbiology. Nottingham University Press, Nottingham, UK, pp: 372.
Fazaeli H. and Talebian Masoodi A. R. 2006. Spent wheat straw compost of Agaricus bisporus mushroom as ruminant feed. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 19(6): 845-851.
Figenschou D. L. and Marais J. P. 1991. Spectrophotometric method for the determination of microquantities of lactic acid in biological material. Analytical Biochemistry, 195 (2): 308-312.
France J., Dijkstra J., Dhanoa M. S., Lopez S. and Bannink A. 2000. Estimating the extent of degradation of ruminant feeds from a description of their gas production profiles observed in vitro: Derivation of models and other mathematical considerations. British Journal of Nutrition, 83: 143–150.
Getachew G., Robinson P. H., Depeters E. J. and Taylor S. J. 2004. Relationships between chemical composition dry matter degradation and in vitro gas production of several ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, 111: 57-51.
Konca Y., Beyzi S. B., Ayaşan T., Kaliber M. and Kiraz A. B. 2016. The effects of freezing and supplementation of molasses and inoculants on chemical and nutritional composition of sunflower silage. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 29 (7): 965-970.
Kozloski G. V., Sengar C. C. D., Perottoni  J. and Bonnecarrere Sanchez L. M. 2006. Evaluation of two methods for ammonia extraction and analysis in silage samples. Animal Feed Science and Technology, 127: 336-342.
Mahala A. G. and Khalifa I. M. 2007. The effect of molasses levels on quality of sorghum (Sorghum bicolor) silage. Research Journal of Animal and Veterinary Sciences, 2: 43-46.
Makkar H. P. S. 2010. In vitro screening of feed resources for efficiency of microbial protein synthesis. In: Vercoe P. E., Makkar H. P. S., Schlink A. C. (Eds.), In vitro screening of plant resources for extra-nutritional attributes in ruminants: Nuclear and related methodologies. IAEA, Dordrecht, the Netherlands, pp. 107–144.
McDonald P., Edwards R. A., Greenhalgh J. F. D., Morgan C. A., Sinclair L. A. and  Wilkinson R. G. 1994. Animal Nutrition. 5th edition. Essex. Pearson Education Publishers.‏
Menke K. H. and Steingass H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtainedfrom chemical analysis in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development, 28: 7-55.
Moharrery A. 2007. The determination of buffering capacity of some ruminant’s feedstuff and their cumulative effects on TMR ration. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 2 (4): 72-78.
Murphy R. P. 1958. A method for the extraction of plant samples and the determination of total soluble carbohydrates. Journal of the Science of Food and Agriculture, 9(11): 714-717.‏
National Research Council. 2007. Nutrient requirements of small ruminants. The National Academies Press, Washington, D.C.
Nkosi B. D., Meeske R. and Groenewald I. B. 2010. Effects of ensiling potato hash with either whey or sugarcane molasses on silage quality and nutrient digestibility in sheep. Livestock Research for Rural Development, 22(1). http://www.lrrd.org/lrrd22/1/nkos22001.htm.
Oni A. O., Sowande O. S., Oni O. O., Aderinboye R. Y., Dele P. A., Ojo V. O. A., Arigbede O. M. and Onwuka C. F. I. 2014. Effect of additives on fermentation of cassava leaf Silage and ruminal fluid of West African Dwarf goats. Archivos de Zootecnia, 63(243): 449-459.
Rezaei J., Rouzbehana Y. and Fazaeli H. 2009. Nutritive value of fresh and ensiled amaranth (Amaranthus hypochondriacus) treated with different levels of molasses. Journal of Animal Feed Science and Technology, 151: 153–160.
SAS. 2004. Procedure User’s Guide; Statistics. Statustical Analysis System Institute Inc., Cary, NC. USA.
Shoryabi Z. 2014. Study of chemical composition and nutritive value of treated sesame straw by using in vitro gas production method. Journal of Novel Applied Sciences, 3(9): 978-983.
Van Man N. and Wiktorsson H. 2001. Cassava tops ensiled with or without molasses as additive effects on quality, feed intake and digestibility by heifers. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, 14 (5): 624-630.
Van Soest P. J. 1994. Nutritional ecology of the ruminant, 2nd ed. Cornell University Press. Ithaca, NY.
Van Soest P. J., Robertson J. B. and Lewis B. A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10): 3583-3597.