@article { author = {Salahi Moghaddam, R. and Maghsoudlou, Sh. and Mostafalou, Y. and Shahir, M. H. and Bayat Koohsar, J.}, title = {Effect of type of feed formulation and dietary protein levels on performance and carcass characters of broiler chickens}, journal = {Animal Production Research}, volume = {3}, number = {4}, pages = {23-37}, year = {2015}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0872}, eissn = {2538-6107}, doi = {}, abstract = {Effect of type of diet formulation (diet with corn and soybean or control diet, diet with wheat, barley and agricultural byproducts balanced for sulfur-containing amino acids, total lysine and threonine and a diet similar to second diet with balanced digestible amino acids) and different levels of dietary protein (recommended level of Cobb company, 10 and 20 percentages lower than the recommended level) were studied on performance and carcass characteristics of broilers within a 3×3  factorial experiment with four replicates and 360 broiler chicks. Effect of formulation type was significant (P<0.05). Feed intake and body weight of chicks used diets with balanced amino acids were lower than those in control group (4272 g vs. 4445 g and 2156 g vs. 2254 g). Effect of crude protein level was significant on body weight and feed conversion ratio (P<0.05). Body weight was decreased from 2357 g to 2025 g and feed conversion ratio was increased from 1.9 to 2.2 along with decrease in dietary protein level. Percentages of edible carcass parts and breast were greater in control (76 and 26%, respectively) than those for two other formulations (P<0.05). Percentages of thigh, abdominal fat and giblet were lower in recommended protein level group (20.6, 2.1 and 3.8, respectively) than other levels (P<0.05). In general, the use of diet based on agricultural byproducts balanced for digestible amino acids was recommendable for improving performance, but decrease in dietary protein level could decline performance.}, keywords = {Digestible amino acids,Total amino acids,Feed formulation,Protein level}, title_fa = {اثر نوع فرمولاسیون و سطوح مختلف پروتئین خوراک بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه‎های گوشتی}, abstract_fa = {اثر نوع فرمولاسیون جیره (جیره دارای ذرت و کنجاله سویا یا جیره شاهد، جیره دارای گندم، جو و محصولات جانبی کشاورزی متعادل شده برای اسیدآمینه­های گوگرددار، لیزین و ترئونین کل و جیره‎ای مشابه جیره دوم با اسید آمینه های قابل هضم متعادل) و سطوح مختلف پروتئین جیره (مقدار توصیه شده توسط شرکت کاب، 10 و 20 درصد کمتر از آن) بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه گوشتی در یک آزمایش فاکتوریل 3×3 با 4 تکرار و 360 قطعه جوجه گوشتی بررسی شد. اثر نوع فرمولاسیون بر مصرف خوراک و وزن بدن معنی دار بود (05/0>P). مصرف خوراک و وزن بدن جوجه های مربوط به جیره با اسید آمینه کل متعادل کمتر از جیره شاهد (به ترتیب 4272 در مقابل 4445 گرم و 2156 در مقابل 2254 گرم) بود. اثر سطح پروتئین خام بر وزن بدن و ضریب تبدیل معنی دار بود (05/0>P). با کاهش سطح پروتئین جیره، وزن بدن از 2357 گرم به 2025 گرم کاهش و ضریب تبدیل از 9/1 به 2/2 افزایش یافت. درصد لاشه قابل مصرف و درصد سینه حاصل از جیره شاهد (به ترتیب 76 و 26 درصد) از دو نوع فرمولاسیون دیگر بالاتر بود (05/0>P). درصد ران، چربی محوطه شکمی و جیبلت حاصل از سطح پروتئین توصیه شده ( به ترتیب 6/20، 1/2 و 8/3)، از بقیه سطوح کمتر بود (05/0>P). بطورکلی، از نظر عملکرد استفاده از جیره مبتنی بر محصولات جانبی کشاورزی متعادل شده برای اسید‎های آمینه قابل هضم قابل توصیه بوده ولی کاهش سطح پروتئین جیره می تواند باعث کاهش عملکرد شود.}, keywords_fa = {اسیدآمینه قابل هضم,اسیدآمینه کل,سطوح پروتئین,فرمولاسیون خوراک}, url = {https://ar.guilan.ac.ir/article_19.html}, eprint = {https://ar.guilan.ac.ir/article_19_1da3a5ab721ee36f50d91195bf51e59e.pdf} }