@article { author = {Dousti, F. and Ghoorchi, T. and Dastar, B. and Azarfar, A.}, title = {Effect of olive cake on performance, rumen characteristics, fibrolytic enzyme and microbial protein synthesis in Najdi goat kids}, journal = {Animal Production Research}, volume = {6}, number = {1}, pages = {13-25}, year = {2017}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0872}, eissn = {2538-6107}, doi = {10.22124/ar.2017.2173}, abstract = {The effect of olive cake on performance, rumen microbial protein synthesis and activity of cellulase enzymes was investigated usign 15 male Najdi goat kids in a completely randomized design with three diets and five replicates per diet. Kids were kept in individual pens over 84 days (15 days of adaptation) from three months of age. The diets contained same levels of energy and protein. Experimental treatments were zero, 10 and 20 percent of olive cake in the diet. Inclution of olive cake in diets up to 10% increased feed intake and diet containing 20% olive cake increased feed conversion ratio (P < 0.05). With increasing levels of olive cake in diets ruminal pH, ammonia N (NH3-N) output, urinary excretion of purine derivatives and microbial protein synthesis in the rumen were decreased (P < 0.05). In diets containing olive cake, microcrystalline cellulose, carboxymethyl cellulose and enzyme activity in solid, extracellular, intracellular and total enzyme (three-part) increased (P < 0.05) compared to the control group. The results of the experiment showed that feeding olive cake to Najdi goat kids incresed rumen fibrolytic enzyme activity, and reduced rumen microbial protein synthesis and the ammonia N level. The use of olive cake up to 10% did not affect growth performance of Najdi goat kids.}, keywords = {Ammonia,Olive cake,Carboxymethyl cellulose,Microcrystalline cellulose,Purine derivative excretion,Najdi goat kids}, title_fa = {اثر تفاله زیتون بر عملکرد، فراسنجه‌های شکمبه‌ای، آنزیم‌های فیبرولیتیک و سنتز پروتئین میکروبی در بزغاله‌های نجدی}, abstract_fa = {اثر تغذیه تفاله زیتون بر عملکرد، فراسنجه­های شکمبه­ای، فعالیت آنزیم­های فیبرولیتیک و سنتز پروتئین میکروبی با استفاده از 15 رأس بزغاله پرواری نجدی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه جیره و پنج تکرار انجام شد. بزغاله­ها از سن سه ماهگی به صورت انفرادی در قفس­های جداگانه به مدت 84 روز (15 روز عادت پذیری) نگهداری شدند. جیره­ها از نظر محتوی پروتئین و انرژی برابر بودند. تیمار­های آزمایش شامل سطوح صفر، 10 و 20 درصد تفاله زیتون در جیره غذایی بود. استفاده از تفاله زیتون به مقدار 10 درصد جیره باعث افزایش مصرف خوراک (05/0P<) و جیره حاوی 20 درصد تفاله زیتون باعث افزایش ضریب تبدیل غذایی شد (05/0P<). با افزایش سطح تفاله زیتون در جیره­های آزمایشی، مقدار pH، میزان آمونیاک تولیدی، میزان دفع هر یک از مشتقات پورینی و سنتز پروتئین میکروبی در شکمبه کاهش معنی­داری داشت (05/0P<). فعالیت آنزیم­های کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز در بخش جامد، خارج سلولی، درون سلولی و کل آنزیم­ها (شامل سه بخش) در جیره‌های حاوی تفاله زیتون در مقایسه با گروه شاهد بطور معنی­داری افزایش یافت (05/0P<). نتایج آزمایش نشان داد استفاده از تفاله زیتون سبب افزایش فعالیّت آنزیم­های فیبرولیتیک شکمبه و کاهش سنتز پروتئین میکروبی و میزان آمونیاک تولیدی در بزغاله­های نجدی شد. استفاده از تفاله زیتون تا سطح 10 درصد اثر منفی بر عملکرد بزغاله­های نجدی نداشت.}, keywords_fa = {آمونیاک,تفاله زیتون,کربوکسی متیل سلولاز,میکروکریستالین سلولاز,مشتقات پورین,بزغاله های نجدی}, url = {https://ar.guilan.ac.ir/article_2173.html}, eprint = {https://ar.guilan.ac.ir/article_2173_298b6f7b59d64f801cf49d58e9a85577.pdf} }