@article { author = {Nazemi, F. and Mirhosseini, S. Z. and Ghavi Hossein-Zadeh, N. and Dehghanzadeh, H. and Mehdizadeh, M.}, title = {Relationship between Kappa-Casein gene polymorphism with milk economic traits in native cattle of Guilan province}, journal = {Animal Production Research}, volume = {6}, number = {1}, pages = {53-61}, year = {2017}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0872}, eissn = {2538-6107}, doi = {10.22124/ar.2017.2174}, abstract = {In this research, the relationship between polymorphism of CSN (Kappa-Casein) gene and production traits in Guilan native cattle was studied. Blood samples were taken from 100 cows Fouman, Rasht and Astaneh-ye-Ashrafiyeh. Genomic DNA was extracted by modified salting out method. A 350 bp fragment of the bovine kappa-CSN gene was amplified by Polymerase Chain Reaction (PCR) using a specific primer. The PCR products were digested by Hinf I to determine kappa-casein genotypes with PCR-RFLP marker. Observed frequencies for genotypes AA, AB, BB were 0.48, 0.52, 0.00 and allelic frequencies for A and B were 0.74 and 0.26, respectively. The chi-square test results showed that the studied population were not at Hardy-Weinberg equilibrium. Comparison of least square means indicated that the polymorphism has a significant effect on milk yield, fat and protein percentage (P<0.01). The cows with genotype AA produced 0.81 kg more milk over the cows with genotype AB. The cows with genotype AB produced 0.1 and 0.14 percentages higher milk fat content compare to the cattle with genotypes of AA (P<0.01). The results also revealed that the cattle with genotypes of AA produced milk with lowest fat and protein content.}, keywords = {Milk protein,Gene polymorphism,Kappa-Casein,Guilan native cattel,PCR-RFLP}, title_fa = {ارتباط چندشکلی ژن کاپاکازئین با صفات اقتصادی شیر در گاوهای بومی استان گیلان}, abstract_fa = {در این پژوهش رابطه ژنوتیپ­های ژن کاپاکازئین با صفات تولیدی در گاوهای بومی استان گیلان بررسی شد. از 100 راس گاو ماده در فومن، رشت و آستانه اشرفیه خونگیری به عمل آمد. استخراج DNA با استفاده از روش شستشوی نمکی بهینه انجام گرفت. با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی، قطعه­ای به طول350 جفت باز از ژن کاپا کازئین با استفاده از واکنش زنجیره­ای پلیمراز (PCR) تکثیر شد. جهت تعیین ژنوتیپ ژن کاپاکازئین با استفاده از نشانگر PCR-RFLP، محصول واکنش زنجیره­ای پلیمراز به وسیله آنزیم Hinf I هضم شد. فراوانی مشاهده شده ژنوتیپ­هایAA ،AB  و BB به­ترتیب 48/0 ، 52/0 و 00/0 و فراوانی آلل­های A و B به­ترتیب 74/0 و 26/0 بود. بر اساس نتایج آزمون مربع کای، جمعیت­های مورد بررسی در تعادل هاردی-واینبرگ قرار نداشتند. مقایسه میانگین حداقل مربعات در این جایگاه نشان داد که اثر چند­شکلی بر صفات تولید شیر، درصد چربی و درصد پروتئین معنی­دار بود (01/0P<). تولید شیر روزانه گاوهای با ژنوتیپ AA در مقایسه با گاوهای با ژنوتیپ AB بیشتر بود (به میزان 81/0 کیلوگرم ). همچنین درصد چربی و پروتئین شیر گاوهای دارای ژنوتیپ AB نسبت به گاوهای با ژنوتیپ AA بیشتر بوده است (به ­ترتیب 1/0 و 14/0). در تحقیق حاضر گاوهای دارای ژنوتیپ AB نسبت به افراد با ژنوتیپ AA درصد چربی شیر بالاتری داشتند (01/0>P) و ژنوتیپ AA دارای درصد چربی و درصد پروتئین کمتر بود.}, keywords_fa = {پروتئین شیر,چند شکلی ژنی,کاپاکازئین,گاو بومی گیلان,PCR-RFLP}, url = {https://ar.guilan.ac.ir/article_2174.html}, eprint = {https://ar.guilan.ac.ir/article_2174_68506592ea79d3361fe6d24a3a599802.pdf} }