@article { author = {Abedeini, A. H. and Ghoorchi, T. and Zerehdaran, S.}, title = {The effect of replacing different levels of barley with citrus pulp in Taleshi male lambs}, journal = {Animal Production Research}, volume = {1}, number = {2}, pages = {43-53}, year = {2012}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0872}, eissn = {2538-6107}, doi = {}, abstract = {This investigation was carried out in order to study the effect of replacing different levels of barley grain with dried citrus pulp in diet of Taleshy lambs during a 84-day feeding period. Twenty-four Taleshi male lambs were used in a completely randomized design with four treatments and six replications per treatment. Barely grain in control group (with 50% of barley grain) was replaced with three levels of dried citrus pulp (33, 66 and 100 percent). Dry matter degradability of dried citrus pulp in situ (5% outflow rate) was 67. 4%. Based on the results of this study, no significant differences for average daily weight gains (ADG) and feed conversion (FC) were found among the control, 33 % and 66% replacement. In treat with %100 replacement, however, ADG and FC were significantly lower and higher, respectively (P<0. 05). Urea concentration of blood plasma did not differ significantly among the dietary treatments (P>0. 05) but glucose concentration was significantly (60. 28 mg/dl) lower in treat with 100% replacement (P>0. 05). Based on the results of the present study it can be suggested that replacement of barley grain with dried citrus pulp up to 66% could be economically beneficial for growing lambs.}, keywords = {Barley,Degradability,Citrus pulp,Taleshi lamb}, title_fa = {اثر جایگزینی سطوح مختلف تفاله مرکبات با دانه جو در جیره غذایی بره های نر توده تالشی}, abstract_fa = {در این تحقیق اثر جایگزینی سطوح مختلف تفاله مرکبات خشک شده به­جای دانه جو در جیره غذایی 24 رأس بره نر نژاد تالشی در طی 84 روز با چهار تیمار و شش تکرار برای هر تیمار بررسی شد. مقدار جو در جیره غذایی شاهد 50 درصد در نظر گرفته شد که با 33، 66 و 100 درصد تفاله مرکبات با تجزیه­پذیری ماده خشک 4/67 درصد جایگزین شد. بر اساس نتایج آزمایش حاضر، اختلاف معنی­داری بین افزایش وزن روزانه در کل دوره و ضریب تبدیل غذایی در سه تیمار شاهد، 33 و 66 درصد جایگزینی نبود در حالی­که تیمار 100 درصد جایگزینی به­طور معنی‌داری از افزایش وزن روزانه کمتر و ضریب تبدیل غذایی بالاتری برخوردار بود (05/0P<). هیچ اختلاف آماری در غلظت اوره سرم خون بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد (05/0P>) ولی غلظت گلوکز سرم خون در تیمار 100 درصد جایگزینی (mg/dL28/60) پایین­تر از سایر تیمارها بود (05/0P<). بر اساس نتایج تحقیق حاضر جایگزینی جو با تفاله مرکبات سطح 66 درصد در جیره غذایی بره­های نژاد تالشی از نظر اقتصادی پیشنهاد می‌شود.}, keywords_fa = {بره تالشی,تجزیه پذیری,تفاله مرکبات,دانة جو}, url = {https://ar.guilan.ac.ir/article_262.html}, eprint = {https://ar.guilan.ac.ir/article_262_c17fae52c87c0c8b34ef46721904290c.pdf} }