@article { author = {Bagheri, N. and Amanlou, H. and Dehghan-Banadaki, M. and Mirzaei Alamouti, H. R. and Khalilvandi Behroozyar, H.}, title = {Effect of steam flaking with different process conditions on dry matter and crude protein degradability of barley grain in Holstein cows}, journal = {Animal Production Research}, volume = {6}, number = {4}, pages = {55-67}, year = {2018}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0872}, eissn = {2538-6107}, doi = {10.22124/ar.2018.2755}, abstract = {Effects of different processing conditions in steam flaking was examined on the dry matter and crude protein degradability of barley grain in Holstein cows. This study was conducted as a factorial experiment in completely randomized design. Two levels of pressure (3 and 5 Bar), 3 levels of heating temperature (75, 90 and 105 centigrade), and three levels of the roll interspaces (low, medium and high) were used. In situ ruminal degradability was measured using three ruminally fistulated Holstein cows.Dry matter and crude protein degradability of processed materials were significantly decreased by steam flaking compared with untreated barley (P<0.05). Rumen degradability of dry matter and crude protein were decreased by increasing heat, pressure and decreasing space between rolls (P<0.05). The amount of immediately degraded fraction (a) of dry matter and crude protein of treated barley were decreased by steam flaking, compared with untreated barley. Significant reduction of potentially degradable fraction (b) in dry matter and crude protein were observed in treated barley (P<0.05). Additionally, increased pressure and heat and reduced roll interspace decreased effective degradability (P<0.05).According to reducing effects of steam flaking on the degradability of dry matter and crude protein, high degradability of barley grain and acidosis can be alleviated by steam flaking.}, keywords = {Acidosis,Processing,Holstein cow,Starch}, title_fa = {اثر پولکی کردن با بخار با شرایط متفاوت بر تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین خام دانه جو در گاوهای هلشتاین}, abstract_fa = {اثر پولکی کردن با بخار با شرایط مختلف، بر تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین خام دانه جو در گاوهای هلشتاین مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش  به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی  انجام شد. فرآوری‌های مورد استفاده شامل دو سطح فشار بخار (3 و 5 بار)، سه سطح دما (75، 90 و 105 درجه سانتی­ گراد) و سه سطح فاصله غلتک (کم، متوسط، زیاد) بودند. مقادیر تجزیه­پذیری با استفاده از روش کیسه­های نایلونی با استفاده از سه رأس گاو هلشتاین فیستولادار تعیین شد. میزان تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام در اثر پولکی کردن با بخار در نمونه فرآوری شده در مقایسه با نمونه شاهد کاهش معنی­داری نشان داد (05/0P<). افزایش فشار، دما و کاهش فاصله غلتک در اکثر ساعت‌های انکوباسیون، سبب کاهش معنی­دار تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام شد (05/0P<). در اثر فرآوری، میزان بخش تند تجزیه شونده  (a)ماده خشک و پروتئین خام در نمونه فرآوری شده در مقایسه با شاهد کاهش یافت. کاهش معنی‌داری، در بخش کند تجریه شونده (b) ماده خشک و پروتئین نمونه فرآوری شده در مقایسه با نمونه شاهد مشاهده شد (05/0P<). علاوه بر اثر کاهشی فرآوری پولکی کردن با بخار بر میزان تجزیه­پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام دانه­ جو،  افزایش فشار، دما و کاهش فاصله غلتک به طور معنی­داری میزان تجزیه­پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام را در شکمبه کاهش داد (05/0P<). با توجه به اثر کاهنده پولکی کردن با بخار بر میزان تجزیه­پذیری ماده خشک و پروتئین خام، این فرآیند  می­تواند خطر تجزیه‌پذیری بالای دانه جو  و اسیدوز شکمبه­ای را کاهش دهد.}, keywords_fa = {اسیدوز,فرآوری,گاو هلشتاین,نشاسته}, url = {https://ar.guilan.ac.ir/article_2755.html}, eprint = {https://ar.guilan.ac.ir/article_2755_583f33299780d7eb2e194882ebf3084c.pdf} }