@article { author = {Basereh, K. and Fattahnia, F. and Kazemi-Bonchenari, M. and Ahmadian, A.}, title = {Effect of grain source (corn or barley) and the ratio of rumen undegradable protein to rumen degradable protein on performance, skeletal growth indices and blood metabolites of Holstein calves}, journal = {Animal Production Research}, volume = {9}, number = {1}, pages = {61-75}, year = {2020}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0872}, eissn = {2538-6107}, doi = {10.22124/ar.2020.14074.1437}, abstract = {The present study evaluated the interaction of grain source (corn vs. barley) and ruminal undegradable protein: ruminal degradable protein ratios (RUP: RDP; 27:73 and 36:64) on growth performance and blood metabolites of Holstein calves. Forty three-day-old male calves with a body weight of 42.6 ± 2.9 kg were used in a completely randomized design with a 2 × 2 factorial arrangement of treatments. Treatments were: (1) corn grain with low RUP: RDP; (2) corn grain with high RUP: RDP; (3) barley grain with low RUP: RDP; (4) barley grain with high RUP: RDP. Calves were weaned on d 53 of age but remained in the study until d 63. The results showed that starter intake was similar among treatments. The average daily gain and feed efficiency were improved in calves fed barley grain (p < /em> = 0.04). Wither height was improved in high RUP: RDP fed calves. Hip height was improved in barely fed calves (p < /em> = 0.06). Blood concentration of beta hydroxyl butyric acid was 0.33 mmol and greater in barley fed calves (p < /em> = 0.02). The total protein level was greater in calves fed higher RUP: RDP. Barley fed calves had lower blood concentration of blood urea nitrogen (p < /em> = 0.01). The blood insulin concentration was increased in barley fed calves along with increase in RUP: RDP (p < /em> = 0.02). In conclusion, results indicated that feeding starter contained barley grain and high ratio RUP: RDP and also starter contained corn grain with low RUP: RDP is recommendable for starter diet of dairy calves.}, keywords = {Rumen undegradable protein,Growth,Suckling calf,Starch source}, title_fa = {اثر نوع دانه (ذرت یا جو) و نسبت پروتئین غیر قابل تجزیه به قابل تجزیه در شکمبه بر عملکرد، شاخص‌های رشد اسکلتی و متابولیت‌های خونی گوساله‌های هلشتاین}, abstract_fa = {هدف از این مطالعه، بررسی نوع غله (ذرت یا جو) و نسبت پروتئین غیر قابل تجزیه به قابل تجزیه در شکمبه (RUP: RDP) با استفاده از 40 راس گوساله‌ شیرخوار نر هلشتاین با میانگین وزن 9/2±6/42 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 بود. جیره‌ها شامل: (1) ذرت با سطح پایین RUP: RDP، (2) ذرت با سطح بالای RUP: RDP، (3) جو با سطح پایین RUP: RDP و (4) جو با سطح بالای RUP: RDP بودند. گوساله ها در روز 53 از شیر گرفته شدند، ولی آزمایش تا روز 63 ادامه داشت. مصرف جیره آغازین در بین تیمارها تفاوت نداشت، اما افزایش وزن و بازده خوراک برای جو با سطح بالای RUP: RDP بیشترین بود (04/0=p ). سطح بالاتر RUP سبب بهبود ارتفاع جدوگاه و ارتفاع هیپ شد (05/0>p ). ارتفاع هیپ در گوساله­هایی که جو دریافت کرده بودند تمایل به افزایش داشت (06/0=p ).جو سبب افزایش سطح بتاهیدروکسی بوتیرات خون تا 33/0 میلی­ مول شد (02/0=p ). سطح بالاتر RUP: RDP سبب افزایش پروتئین کل خون شد. همچنین مصرف جو در مقایسه با ذرت سبب کاهش سطح اوره خون شد (01/0=p ). غلظت انسولین خون با مصرف جو و سطح بالای RUP: RDP افزایش یافت (02/0=p ). به طور کلی نتایج نشان داد که تغذیه جیره آغازین حاوی دانه جو و سطح بالاتر پروتئین غیر قابل تجزیه در شکمبه و تغذیه جیره آغازین حاوی دانه ذرت و سطح پایین­تر پروتئین غیر قابل تجزیه در شکمبه سبب بهبود رشد گوساله­های شیرخوار هلشتاین شد.}, keywords_fa = {پروتئین غیر قابل تجزیه در شکمبه,رشد,گوساله شیرخوار,منبع نشاسته}, url = {https://ar.guilan.ac.ir/article_4087.html}, eprint = {https://ar.guilan.ac.ir/article_4087_ea6caafe5d32cfa8bbf72769dfb1c319.pdf} }