@article { author = {Mirzaei Aghjehgheshlagh, F. and Seyfi HajiKhanlou, N. and Navidshad, B. and Nikbin, S. and Karamati Jabehdar, S.}, title = {Effect of Aloe vera gel and conjugated linoleic acid on performance, blood metabolites and immune parameters in sucking Holstein calves}, journal = {Animal Production Research}, volume = {9}, number = {2}, pages = {67-77}, year = {2020}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0872}, eissn = {2538-6107}, doi = {10.22124/ar.2020.13803.1425}, abstract = {This study was conducted to evaluate the effect of Aloe vera gel and conjugated linoleic acid supplement feeding on performance, blood metabolites and immune parameters in Holstein calves in a completely randomized design with a 2×2 factorial arrangement. This study was carried out using 24 male and female Holstein calves (with average age of 1-10 days and 38±8 kg weight) with four treatments and six replications for 60 days. The treatments were: (1) basal diet including starter and whole milk (control), (2) basal diet + 250 mg/kg body weight Aloe vera gel, (3) basal diet+20 g/kgDM complementary conjugated linoleic acid (CLA) and (4) Basal diet+250 mg/kg body weight Aloe vera gel+20 g/kgDM of CLA. The Dry matter intake, weight gain, feed conversion ratio, blood parameters and immune and health factors were measured. Results showed that there were no significant differences between the control and other groups in terms of feed intake and performance of Holstein calves. The interaction effect of Aloe vera gel and CLA was significant on blood glucose concentration and calves receiving 250 mg Aloe vera gel had the lowest glucose concentration (88.33 mg/dL) (p < /em>>0.05). On the other hand, the effect of time on white blood cell, lymphocyte and monocyte was significant (p < /em><0.05) and using 20 g CLA increased blood monocyte (5.33%) compared with no CLA treatments (3.58%; (p < /em><0.05). In general, the interaction effect of aloe vera gel and CLA supplementation was not significant on performance and health status of Holstein calves.}, keywords = {Conjugated fatty acid,Performance,Health,Calf,Medicinal plant}, title_fa = {اثر ژل آلوئه‌ورا و مکمل اسید لینولئیک مزدوج بر عملکرد، متابولیت‌های خونی و فراسنجه‌های ایمنی گوساله‌های شیرخوار هلشتاین}, abstract_fa = {این تحقیق به منظور بررسی تأثیر ژل آلوئه‌ورا و مکمل اسید لینولئیک مزدوج (CLA) بر عملکرد، متابولیت‌های خونی و فراسنجه‌های ایمنی گوساله‌های شیر‌خوار هلشتاین به صورت آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. بدین منظور، تعداد 24 رأس گوساله‌ نر و ماده با میانگین سنی 10-1 روزه و میانگین وزنی 8±38 کیلوگرم به مدت 60 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: (1) جیره پایه شامل خوراک آغازین و شیر کامل (شاهد)، (2) جیره پایه+250میلی­گرم ژل آلوئه­ورا به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، (3) جیره پایه+20 گرم مکمل CLA (بر اساس هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی) و (4) 250 میلی­گرم ژل آلوئه‌ورا+20 گرم مکملCLA بودند. میزان مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، متابولیت­های خونی و شاخص­های ایمنی و سلامتی اندازه­گیری شدند.بین تیمار شاهد و سایر تیمارها از نظر مصرف خوراک و عملکرد گوساله­های شیرخوار هلشتاین تفاوت معنی­داری مشاهده نشد. اثر متقابل ژل آلوئه­ورا و CLA بر غلظت گلوکز خون معنی­دار بوده و گوساله­های دریافت­کننده 250 میلی­گرم ژل آلوئه­ورا کمترین غلظت گلوکز (33/88 میلی­گرم در دسی لیتر) را داشتند (05/0p <).  از طرفی، اثر زمان بر تعداد گلبول سفید خون، درصد لنفوسیت و مونوسیت معنی­دار بود (05/0p <) و استفاده از 20 گرم CLA سبب افزایش درصد مونوسیت خون (33/5 درصد) در مقایسه با عدم استفاده از CLA (58/3 درصد) شد (05/0p <). به طور کلی، اثر متقابل استفاده از ژل آلوئه‌ورا و مکمل CLA بر عملکرد و وضعیت سلامت گوساله­های شیرخوار هلشتاین معنی­دار نبود. }, keywords_fa = {اسید چرب مزدوج,عملکرد,سلامت,گوساله,گیاه دارویی}, url = {https://ar.guilan.ac.ir/article_4201.html}, eprint = {https://ar.guilan.ac.ir/article_4201_6be7f9265e7de5439bfe90c56614eedf.pdf} }