@article { author = {Rostami, F. and Taherpour, K. and Akbari Gharaei, M. and Ghasemi, H. A. and Shirzadi, H.}, title = {Effects of Scrophularia striata extract, vitamin E, vitamin C, and selenium on performance, immune response, and blood parameters of broilers under heat stress conditions}, journal = {Animal Production Research}, volume = {10}, number = {4}, pages = {93-107}, year = {2022}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2252-0872}, eissn = {2538-6107}, doi = {10.22124/ar.2022.19243.1605}, abstract = {To evaluate the effect of hydroalcoholic extract of Scrophularia striata (SSE), vitamin E, vitamin C, and selenium on performance, blood parameters, and immune response of broilers under heat stress conditions, an experiment was performed using 350 one-day-old male broilers (Ross 308) in a completely randomized design with seven treatments and five replicates (10 chickens per replicate). Experimental groups were a group under normal environmental conditions (negative control), a group under heat stress (positive control), and other groups under heat stress and fed with the diet supplemented with 200 ppm vitamin E, 500 ppm vitamin C, 0.3 ppm selenium, or 200 and 400 ppm SSE. From day 1 to the end of the breeding period, a temperature of 34 ± 2 °C was applied to create heat stress for 8 h (10 am to 6 pm). The results showed that all treatments improved (P<0.05) body weight gain, feed conversion ratio, performance index, heterophil to lymphocyte ratio, total and IgG titers against sheep red blood cells, and cellular immunity (toe web swelling skin in response to phytohemagglutinin injection), and the best performance was observed in the negative control, high SSE and vitamin E, respectively. All experimental treatments, except for low SSE and selenium treatments, increased blood lymphocytes and potassium compared to the positive treatment (P<0.05). In general, the inclusion of 400 ppm of SSE in the diet had a beneficial effect on growth performance, blood parameters, and immune response during heat stress.}, keywords = {Immunity,Heat Stress,Broilers,Scrophularia striata extract,Vitamin}, title_fa = {آثار عصاره گیاه تشنه داری، ویتامین E، ویتامین C و سلنیوم بر عملکرد، پاسخ ایمنی و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی در شرایط تنش گرمایی}, abstract_fa = {به منظور بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه­داری، ویتامین E، ویتامین C و سلنیوم بر عملکرد، فراسنجه­های خونی و پاسخ ایمنی جوجه­های گوشتی در شرایط تنش گرمایی، آزمایشی با استفاده از 350 قطعه جوجه گوشتی نر یک­روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با هفت تیمار و پنج تکرار (10 جوجه در هر تکرار) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شرایط محیطی طبیعی (شاهد منفی)، گروه تنش گرمایی (شاهد مثبت)، و بقیه گروه­ها در شرایط تنش گرمایی و تغذیه شده با جیره حاوی 200 پی­پی­ام ویتامین E، 500 پی­پی­ام ویتامین C، 3/0 پی­پی­ام سلنیوم، و یا 200 و 400 پی­پی­ام عصاره گیاه تشنه­داری بودند. از روز اول تا پایان دوره پرورش به مدت هشت ساعت (10 صبح تا 6 عصر)، دمای 2±34 درجه سلسیوس به منظور ایجاد تنش گرمایی، اعمال شد. نتایج آزمایش نشان داد که همه تیمارهای آزمایشی سبب بهبود میانگین وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی، شاخص عملکرد، نسبت هتروفیل به لنفوسیت، تیترIgG  و تیتر کلی ثانویه بر علیه گلبول قرمز خون گوسفندی و ایمنی سلولی در پاسخ به تزریق زیر پوستی فیتوهماگلوتینین در مقایسه با تیمار شاهد مثبت شد (05/0P<) و بهترین عملکرد به­ ترتیب در تیمارهای شاهد منفی، سطح بالای عصاره تشنه­داری و ویتامین E مشاهده شد. همه تیمارهای آزمایشی به استثنای تیمارهای سلنیوم و سطح پایین عصاره تشنه­داری موجب افزایش لنفوسیت و پتاسیم خون در مقایسه با تیمار شاهد مثبت شدند (05/0P<). به­طور کلی، سطح 400 پی­پی­ام عصاره تشنه­داری در جیره غذایی مشابه با ویتامین E تأثیر مفیدی بر عملکرد رشد، فراسنجه­های خونی و پاسخ ایمنی طی تنش گرمایی داشت.}, keywords_fa = {ایمنی,تنش گرمایی,جوجه های گوشتی,عصاره تشنه داری,ویتامین}, url = {https://ar.guilan.ac.ir/article_5440.html}, eprint = {https://ar.guilan.ac.ir/article_5440_86db8f9d6fb4f2f2f6d1479d29efe93e.pdf} }