per
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
2018-05-22
7
1
1
11
10.22124/ar.2018.2853
2853
Research Paper
بررسی اثر شرایط آب و هوایی بر ارزش تغذیه ای، فراسنجه های تولید گاز و مولفه های تجزیه پذیری یونجه کشت شده در دو منطقه کوهستانی و دشتی در مراحل مختلف رشد
Assessing effect of climate conditions on nutritive value, gas production and degradability parameters of cultivated alfalfa in two regions of mountainous and low land at different growth levels
ابراهیم ولی
ebivali222@yahoo.com
1
یوسف مصطفی لو
mostafaloo@yahoo.com
2
جواد بیات کوهسار
javad_bayat@yahoo.com
3
فرید مسلمی پور
farid.moslemipur@gmail.com
4
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبد کاووس
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبد کاووس
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبد کاووس
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبد کاووس
تحقیق حاضر به منظور مقایسه ارزش تغذیهای و فراسنجههای تخمیری و تجزیهپذیری یونجه مناطق کوهستانی و دشتی در مراحل مختلف رشد (قبل از گلدهی، گلدهی و پس از گلدهی) در چین دوم انجام شد. نمونههای یونجهها به صورت تصادفی از یک گونه در چین دوم از دو منطقه کوهستانی (یونجه کوهستانی از مراتع برفچال واقع در مینودشت) و دشتی (یونجه دشتی اطراف شهرستان گنبد کاووس) جمعآوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. سپس نمونهها به مدت 48 ساعت در دمای 65 درجه سانتیگراد خشک و با الک یک و دو میلیمتری آسیاب شدند. نتایج نشان داد که یونجه دشتی در مقایسه با یونجه کوهستانی دارای چربی خام، ماده آلی و پروتئین خام پایینتری بود. مقدار و نرخ تولید گاز یونجه کوهستانی و دشتی در مراحل مختلف رشد نشان داد که هر دو یونجه (کوهستانی و دشتی) در مرحله قبل از گلدهی پتانسیل تولید گاز بالاتری داشتند (05/0P<). از نظر فراسنجههای تخمینی نیز بین هر دو یونجه در مراحل مختلف رشد اختلاف معنیداری وجود داشت (05/0>P). از نظر فراسنجههای تجزیهپذیری، یونجه کوهستانی در مرحله گلدهی و نوع دشتی در مرحله پس از گلدهی به ترتیب دارای بالاترین و پایینترین مقدار بخش سریع تجزیه ماده خشک بودند. بر اساس نتایج حاصل از ترکیب شیمیایی، یونجه کوهستانی در مقایسه با یونجه دشتی دارای پروتئین خام و چربی خام بالاتر و از خاکستر خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی پایینتری برخوردار بود. به طور کلی، میتوان نتیجه گرفت که شرایط آب و هوایی توانسته است ارزش تغذیهای یونجه کوهستانی را به طور مثبت بهبود دهد.
A study was conducted in order to compare the nutritive value, fermentation and degradability parameters of mountainous and plain alfalfa areas at different growth stages (before flowering, flowering and after flowering) at secondary harvest in four experiments.Alfalfa samples were randomly taken from a second species of the mountainous region (Mountain alfalfa meadows of Barfchal in Minoodasht) and plain (alfalfa plain around the Gonbad Kavous) collected and then transferred to the laboratory. The samples were dried for 48 h at 65°C and with a two-millimeter sieve were milled. Results showed that mountainous alfalfa compared with mountainous alfalfa had higher ether extract, organic matter and crude protein. Extent and rate of gas production were highest at before flowering stage in both mountainous and plain Alfalfa (P<0.05). Mountainous alfalfa at flowering stage and plain alfalfa at after flowering stage had highest and lowest quickly degradable fraction of dry matter (P<0.05). Results from this experiment showed crude protein and ether extract were higher and ash, ADF and NDF were lower in mountainous alfalfa than plain alfalfa. Generally, it was concluded that climatic conditions could be improved positively nutritive value of mountainous alfalfa compared with plain alfalfa.
https://ar.guilan.ac.ir/article_2853_b1aecc06a03d15a8f60f8b00d59fbd40.pdf
ارزش تغذیه ای
شرایط آب و هوایی
مراحل رشد
یونجه
Nutritive value
Climatic conditions
Growth stages
Alfalfa
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
2018-05-22
7
1
13
21
10.22124/ar.2018.2854
2854
Research Paper
اثر فرآوری کنگر با اوره و ملاس بر ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم سیلاژ آن
Effect of treating Tumbleweed with urea and molasses on chemical composition and digestibility of its silage
موسی زرین
zarrin1357@gmail.com
1
فرهاد صمدیان
farhad.samadian@gmail.com
2
صدیف استادیان
ostadyan@yahoo.com
3
امیر احمدپور
ahmadpouramir@yahoo.com
4
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
کارشناس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویر احمد
دانشجوی دکتری تغذیه نشخوارکنندگان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا
نسبت بهینه اوره به ملاس برای غنیسازی بخش علوفهای جیره نشخوارکنندگان، از عوامل تضمینکننده عملکرد تولیدی دام محسوب میشود. این نسبت بسته به نوع و ترکیب شیمیایی بخش علوفهای خوراک متغیر است. از این رو در مطالعه حاضر، اثر غنیسازی سیلوی کنگر با اوره و ملاس بر کیفیت سیلاژ آن مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش اول در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×3 با پنج تکرار، به بررسی ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم آزمایشگاهی علوفه کنگر مرتعی پس از 45 روز غنیسازی با سه سطح اوره (0، 4 و 6 درصد) و سه سطح ملاس (0، 5 و 10 درصد) پرداخت. در آزمایش دوم، قابلیت هضم درونتنی برخی از تیمارهای آزمایشی منتخب مورد سنجش قرار گرفت. نتایج آزمایش اول حاکی از کاهش درصد ADF و NDF در تیمارهای «4% اوره+10% ملاس» و «6% اوره+10% ملاس» در مقایسه با گروه شاهد بود. همچنین قابلیت هضم آزمایشگاهی ماده آلی و قابلیت هضم آزمایشگاهی ماده خشک در تیمارهای «4% اوره+5% ملاس» و «4% اوره+10% ملاس» نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. با توجه به نتایج قابلیت هضم درونتنی، قابلیت هضم پروتئین و NDF در تیمار «4% اوره+10% ملاس» در مقایسه با کنگر خشک افزایش یافت. با عنایت به نتایج این آزمایش، بهترین نسبت استفاده از اوره و ملاس به منظور غنیسازی علوفه کنگر، 4% اوره به همراه 5 یا 10% ملاس پیشنهاد میشود.
The optimum proportion of urea to molasses in order to enrich forage part of the ruminant ration has been assumed as an important enhancer of the livestock animal performance. This proportion could change depending on type or chemical composition of the forage part. Therefore, the purpose of the current study was to investigate whether digestibility and composition of the Tumbleweed (Gundelia tournefortii) forage could be affected by treating with different proportions of urea and molasses during ensiling process. The first experiment was designed as a 3×3 factorial experiment in completely randomized design with five replicates to study the chemical composition and in vitro digestibility of TF regarding to enriching them by different levels of urea (0, 4% and 6%) and molasses (0, 5 and 10%) for 45 days. In the second experiment, in vivo digestibility of selected ensiling treatments was measured. The results of the first experiment showed that NDF and ADF contents of silages decreased significantly due to enriching by "4% urea+10% molasses" and "6% urea+10% molasses", compared to control. Moreover, dry matter digestibility and digestible organic matter of the dry matter were higher significantly in the groups which treated by "4% urea + 10% molasses" and"4% urea + 5% molasses" compared to untreated control group. According to the result of second experiment, CP and NDF digestibilities were improved by enriching silages with "4% urea+10% molasses" in comparison with dry tumbleweed. It was concluded that the treatment of silages with 4% urea plus 5 or 10% of molasses would be the best ratio for the enrichment of tumbleweed silages.
https://ar.guilan.ac.ir/article_2854_d5468aa42c4af23638b32a2115c4c6c5.pdf
غنیسازی سیلاژ
قابلیت هضم
کنگر
Silage enrichment
digestibility
Gundelia tournefortii
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
2018-05-22
7
1
23
30
10.22124/ar.2018.9286.1272
2855
Research Paper
تعیین سطح مناسب جایگزینی بقایای لوبیا با کاه گندم یا سیلاژ ذرت در جیره پرواری
Determining the appropriate level for replacement of bean residues with wheat straw or corn silage in finishing diet
پیمان عینی پور
peymaneini2204@gmail.com
1
مرتضی چاجی
mortezachaji@yahoo.com
2
محسن ساری
mohsensare@yahoo.com
3
دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
آزمایش حاضر به منظور یافتن مقدار مناسب استفاده از بقایای لوبیا و یافتن جایگزین مناسب آنها در جیره برههای پرواری انجام شد. برای تعیین ارزش غذایی بقایای لوبیا، ترکیب شیمیایی آن اندازهگیری شد. سپس نه جیره آزمایشی تهیه شدند که در آنها، مقادیر صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد بقایای لوبیا جایگزین کاه گندم یا سیلاژ ذرت شد. از روش تولید گاز و هضم دو مرحلهای برای تعیین قابلیت هضم و تخمیر این جیرهها استفاده شد. غلظت پروتئین و چربی بقایای لوبیا، کاه گندم و سیلاژ ذرت مورد استفاده در آزمایش حاضر به ترتیب برابر با ۹/۶ و ۶/۳، ۴/۷ و ۰/۹، ۸/۱ و ۰/۳ درصد بود. جایگزینی ۷۵ و ۱۰۰ درصد بقایای لوبیا با کاه گندم و تمام سطوح جایگزینی آن با سیلاژ ذرت منجر به افزایش معنیدار تولید گاز شد. نرخ تولید گاز در جایگزینی ۷۵ و ۱۰۰ درصد بقایای لوبیا با سیلاژ ذرت نسبت به شاهد و جیرههایی که ۲۵ و ۵۰ درصد بقایای لوبیا با کاه گندم جایگزین شده بود، افزایش نشان داد. بازده تولید توده زنده میکروبی در جیرهای که در آن ۱۰۰ درصد کاه گندم با بقایای لوبیا جایگزین شده بود، بیشترین مقدار بود (۶۵ درصد) و با جیره شاهد (۵۰/۶۰ درصد) اختلاف معنیداری داشت. جایگزینی بقایای لوبیا تاثیری بر قابلیت هضم ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی نداشت. بنابراین، سطوح ۷۵ و 100 درصد بقایای لوبیا جایگزین با کاه گندم و یا 25 و 50 درصد به صورت جایگزین با سیلاژ ذرت بهترین نتیجه را نشان دادند و میتوان برای استفاده در جیرههای پرواری توصیه کرد.
The aim of present experiment was to find the appropriate amount of post-harvested bean by-products (bean residues) in diet of finishing lambs, when was replaced with corn silage or wheat straw in the diet. In this experiment, to determine the nutritional value of bean residues, its chemical composition was measured by standard methods. Then, nine experimental rations were selected as treatment, in which 0, 25, 50, 75 and 100 percent residues of beans were replaced with wheat straw or corn silage. The method of gas production and two-stage digestion was used to determine digestibility and fermentation of these diets. The protein and fat concentrations of bean residues, wheat straw and corn silage used in the present experiment were 6.9, 3.6 and 7.4, and 0.9, 1.8 and 0.3 percent, respectively. Replacing 75 and 100 percent residues of beans with wheat straw and all replacement levels with corn silage, resulted in a significant increase in gas production. The rate of gas production during the replacement of 75% and 100% of the bean residues with corn silage or 25 and 50% with wheat straws were increased compared to the control. The microbial biomass production efficiency was the highest and significantly different with control diet (65 vs. 60.5%, respectively) when replacement of 100% bean residues with wheat straw was done. The replacement of bean residues did not affect the digestibility of dry matter and neutral detergent fiber. Therefore, the 75 and 100% replacement of the bean residues with wheat straw or 25 and 50% with corn silage showed the best result and could be recommended for use in lambs finishing feeding.
https://ar.guilan.ac.ir/article_2855_55afe570657ca9ea7480128da144a1c6.pdf
بقایای لوبیا
توده زنده میکروبی
تولید گاز
هضم پذیری
Bean residues
Microbial biomass
Gas production
digestibility
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
2018-05-22
7
1
31
40
10.22124/ar.2018.9596.1281
2856
Research Paper
بررسی کارآیی فنی گله های گوسفند مغانی استان اردبیل: کاربرد روش تحلیل پوششی داده ها
Assessing technical efficiency of Moghani sheep flocks of Ardebil province: Application of data envelopment analysis method
مرتضی جعفراوغلی
morteza_jafaroghli@yahoo.com
1
عبدالاحد شادپرور
shadparvar@yahoo.com
2
نوید قوی حسین زاده
navid.hosseinzadeh@gmail.com
3
محمد کاوسی کلاشمی
mkavoosi@guilan.ac.ir
4
دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
استاد گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
به دلیل وجود محدودیت منابع، ارتقاء کارآیی پرورش گوسفند در ایران از اهمیت زیادی برخوردار است. در مطالعه حاضر کارآیی فنی گلههای گوسفند مغانی با روش تحلیل پوششی دادهها و در دو حالت ثابت یا متغیر گرفتن بازدهی نسبت به مقیاس مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات سال 1395 نهادهها شامل کنسانتره، علوفه و نیروی انسانی و ستادهها شامل گوشت، شیر، پشم و کود از 214 گله گوسفند مغانی به روش مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه جمعآوری شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار Deap 2.1انجام شد. میانگین کارآیی فنی با فرض بازده ثابت و متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب 971/0 و 978/0 بود که نشاندهنده کارآیی بالا در گلههای مورد مطالعه بود. با فرض بازده ثابت نسبت به مقیاس و بازده متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب 14 و 25 گله از کارآیی فنی برخوردار بوده و میتوانند به عنوان گله مرجع برای گلههای ناکارا معرفی شوند. نتایج نشان داد که در شرایط متغیر بودن بازدهی نسبت به مقیاس، کاهش در اندازه گله، نیروی کار، علوفه، کنسانتره، علوفه مرتع و هزینههای بهداشتی به ترتیب به میزان 99/2، 99/2، 63/2، 79/2، 73/2 و 41/6 درصد، منجر به کارا شدن گله های ناکارا با حفظ سطح تولید میشود. برآوردهای بازده نسبت به مقیاس نشان میدهند، عمده گلههای گوسفند مغانی دارای بازدهی افزایشی نسبت به مقیاس بوده و میتوانند با صرفههای ناشی از مقیاس و کاهش هزینه هر واحد ستاده از افزایش درآمد و سود برخوردار شوند.
As the resources are limited, improving efficiency of sheep farming is of high importance in Iran. In the present study, the technical efficiency of Moghani sheep flocks was investigated using the method of data envelopment analysis, considering constant (CRS) or variable (VRS) returns to scale. Data of year 2015 on inputs for the amount of concentrate, forage and labor as well as outputs including the amount of meat, milk, wool and fertilizer were collected from 214 Moghani sheep flocks through interviews and questionnaires. Data analysis was performed using Deap 2.1 software. The average technical efficiencies with CRS and VRS were 0.978 and 0.977, respectively, showing high efficiency in studied flocks. With CRS and VRS, there were 14 and 25 flocks being technically efficient, respectively, and could be introduced as reference flocks to inefficient ones. The results showed that with VRS, some reduction in flock size, labor, forage, concentrate, rangelands roughages and health costs as 2.99, 2.99, 2.63, 2.79, 2.73 and 6.41 percent, respectively, would let inefficient flocks to become efficient, while maintaining the same level of previous production. The estimates of return to scale showed that most of Moghani sheep flocks had an increasing return to scale, and are able to benefit from scale-based savings and lowered cost per output unit.
https://ar.guilan.ac.ir/article_2856_0405fcdd232db9bb1f0ded548bc585cc.pdf
بازدهی نسبت به مقیاس
تحلیل پوششی دادهها
کارآیی فنی
گوسفند مغانی
Return to scale
Data envelopment analysis
Technical efficiency
Moghani sheep
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
2018-05-22
7
1
41
51
10.22124/ar.2018.2857
2857
Research Paper
مقایسه قابلیت هضم ایلئومی اسیدهای آمینه کنجاله کلزا با روش تغذیه دقیق جوجههای گوشتی و روش ایلئومی استاندارد شده
Comparison of ileal amino acid digestibility of canola meal determined with the precision-fed broiler assay and the standardized ileal amino acid digestibility assay
مسعود جعفری
masoud_508@yahoo.com
1
حسین جانمحمدی
mehrzad.hossein@gmail.com
2
استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آستارا، گروه علوم دامی، آستارا، ایران
استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
هدف از این آزمایش تعیین قابلیت هضم ایلئومی اسیدهای آمینه کنجاله کلزا به روش تغذیه استاندارد (تغذیه آزاد) و روش تغذیه دقیق (تغذیه اجباری) جوجههای گوشتی بود. در روش تغذیه آزاد از 16 قطعه جوجه نر سویه راس 308 در قالب چهار تکرار از 17 تا 21 روزگی از جیره نیمه خالص با 20 درصد پروتئین خام و حاوی کنجاله کلزا به عنوان تنها منبع پروتئین جیره تغذیه و محتویات ایلئومی در 21 روزگی جمعآوری شد. در روش تغذیه دقیق نیز 16 قطعه جوجه خروس در قالب چهار تکرار در 21 روزگی با 10 گرم جیره نیمه خالص حاوی کنجاله کلزا تغذیه و محتویات ایلئوم چهار ساعت بعد از خوراکدهی جمعآوری شد. محتویات ایلئوم بعد از جمعآوری، منجمد، غلظت اسیدهای آمینه و اکسید کروم اندازهگیری و قابلیت هضم استاندارد شده اسیدهای آمینه محاسبه شد. نتایج نشان داد اسیدهای آمینه لیزین، والین و هیستیدین در روش تغذیه آزاد نسبت به روش تغذیه اجباری و اسیدهای آمینه ترئونین، فنیل آلانین و اسیدآسپارتیک در روش تغذیه اجباری نسبت به روش تغذیه آزاد دارای قابلیت هضم بیشتری بود (05/0P<). در سایر اسیدهای آمینه تفاوتی از نظر قابلیت هضم استاندارد شده در بین روشهای تغذیهای مشاهده نشد. همچنین میانگین کل قابلیت هضم استاندارد شده اسیدهای آمینه در هر دو روش تغذیهای مشابه بود. این نتایج نشان داد گرچه قابلیت هضم ایلئومی در برخی اسیدهای آمینه بین دو روش مذکور متفاوت بود، لیکن در بسیاری از اسیدهای آمینه کنجاله کلزا بین روشهای ایلئومی (تغذیه آزاد و تغذیه اجباری) تفاوت معنیداری از نظر قابلیت هضم اسیدآمینهای مشاهده نشد.
The objective of this study was to determine ileal digestibility of amino acids (AA) of canola meal using the standardized ileal digestibility (SID, ad libitum-fed), and a precision-fed ileal broiler assay (force-fed). For the SID, sixteen male Ross 308 broilers were fed a semipurified diet with 20% crude protein and containing canola meal as the only source of protein from 17 to 21 d, with ileal digesta collected at 21 d. For the precision-fed, sixteen )four groups of four chicks( 21-d-old male Ross 308 broilers were precision-fed by 10 g of semipurified diet containing canola meal mixed with chromic oxide, and ileal digesta were collected at 4 h post feeding. Then, ileal digesta samples were lyophilized, AA and chromic oxide concentration determined and standardized ileal digestibility of AA was calculated. Results showed that digestibility values for Lys, Val and His for SID assay were greater than precision-fed assay, and these values were greater for Thr, Phe and Asp for precision-fed assay than SID assay (P< 0.05). There were no significant differences in digestibilities for other AA among methods. However, means of digestibility were the same in two assays. The results of this study indicated that, although, in some cases, ileal digestibilities of amino acids were differed among methods for canola meal, however, there were no significant differences in ileal digestibility of many amino acid values among two assays.
https://ar.guilan.ac.ir/article_2857_7fb4ecf1f8184ac69debe319463cb2b6.pdf
اسیدهای آمینه
جوجه گوشتی
قابلیت هضم ایلئومی
کنجاله کلزا
Amino acids
Broiler
Ileal digestibility
canola meal
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
2018-05-22
7
1
53
66
10.22124/ar.2018.2858
2858
Research Paper
اثر پودر دانه گیاه خارمریم (Silibum marianum) و گیاه آویشن (Thymus Vulgaris) و ترکیب آن ها روی برخی خصوصیات لاشه، فراسنجه های خونی و پاسخ سیستم ایمنی جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره آلوده به آفلاتوکسین B1
Effect of Silibum marianum seed and Thymus vulgaris powders and their combination on some carcass chracteristices, blood metaboiltes and immune system responses of broilers fed aflatoxin B1 contaminated diet
حمید راعی
hamidraei1368@yahoo.com
1
رامین نجفی قراجه
dr.najafiramin@gmail.com
2
محمد امیر کریمی ترشیزی
karimitm@modares.ac.ir
3
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
دانشیار گروه پرورش و مدیریت طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
به منظور بررسی اثرات پودر گیاهان خارمریم و آویشن روی برخی خصوصیات لاشه، فراسنجههای خونی و پاسخ سیستم ایمنی جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره آلوده به آفلاتوکسین B1 (2 میلیگرم در کیلوگرم) طی 1 تا 21 روزگی، 200 قطعه جوجه نر گوشتی راس 308 در پنج تیمار و چهار تکرار (10 قطعه بهازای هر تکرار) در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد آزمایش قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد (بدون آلودگی، شاهد منفی)، 2) جیره آلوده به آفلاتوکسین B1 (شاهد مثبت)، 3) شاهد مثبت + 1 درصد دانه گیاه خارمریم، 4) شاهد مثبت + 1 درصد گیاه آویشن، 5) شاهد مثبت + 1 درصد دانه گیاه خارمریم + 1 درصد گیاه آویشن بودند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که جوجههای تغذیه شده با آفلاتوکسین B1 بهتنهایی وزن کبد بالاتری در مقایسه با تیمارهای 1 و 3 داشتند و مکملسازی جیره آلوده به آفلاتوکسین B1 با دانه گیاه خارمریم سبب کاهش اثرات آفلاتوکسین B1 بر وزن کبد شد (05/0>P). پایینترین سطح گلوکز خون در پرندگان گروه شاهد مثبت مشاهده شد (01/0>P). افزودن گیاهان خارمریم، آویشن و یا مخلوط این دو به جیرههای آلوده به آفلاتوکسین B1 سبب کاهش معنیدار غلظت آلانین آمینو ترانسفراز در مقایسه با گروه شاهد مثبت شد (01/0>P). بالاترین سطح آنزیم آسپارتات آمینو ترانسفراز در گروه شاهد مثبت مشاهده شد و مکملسازی جیره آلوده به آفلاتوکسین B1 با دانه گیاه خارمریم باعث بهبود در سطح این پارامتر شد (01/0>P). سطح آنتیبادی کل بهطور معنیداری تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت، در حالیکه مکملسازی جیره آلوده به آفلاتوکسین B1 با گیاهان خارمریم، ترکیب خارمریم و آویشن بهطور معنیداری سبب افزایش معنیدار پاسخ آزمون تکثیر لنفوسیتی و انفجار تنفسی شد.
In order to assess the effects of Silibum marianum seed(SMS) and Thymus vulgaris (TM)powderson carcass traits, some blood metabolites and immune system responses of chickens which fed by aflatoxin B1 (AFB1) contaminated diet (2 mg/kg) during 1 to 21 d of age, a total of 200 male broilers (Ross 308) were used in completely randomized design with five treatments and four replicates (10 birds per replicate). The experimental dietary treatments included: 1) control diet (without contamination, negative control), 2) AFB1 contaminated diet (positive control), 3) AFB1 contaminated diet + 1% SMS, 4) AFB1 contaminated diet + 1 % TM, 5) AFB1 contaminated diet + 1% SMS + 1 % TM. The results of current study indicated that feeding AFB1 containing diet increased liver weight compared with 1 and 3 groups and supplementation of AFB1 contaminated diet with SMS attenuated effects of AFB1 on liver weight (P<0.05). The lowest glucose level was observed in positive control group birds (P<0.01). Addition of SMS, TM and their combination to AFB1 contaminated diets caused a significant decrease in plasma alanine aminotransferase concentration versus positive control group (P<0.01). The highest aspartate aminotransferase level was observed in the positive control group and supplementation of SMS caused this parameter restored to level similar to negative control group (P<0.01). Total antibody level was not significantly affected by dietary treatment (P>0.05), while supplementation of AFB1 contaminated diets with SMS and SMS and TM combination significantly increased lymphocyte proliferation test and respiratory burst in monocytes (P<0.01). In general, these results confirmed the positive impact of SMS, TM and their combination in reducing the adverse effects of AFB1 on liver weight, blood metabolites and immune system response in broilers.
https://ar.guilan.ac.ir/article_2858_c699825c84e746af6b75a461223e5569.pdf
آفلاتوکسین B1
آویشن
جوجه گوشتی
خارمریم
Aflatoxin B1
Thymus vulgaris
Broiler
Silibum marianum
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
2018-05-22
7
1
67
80
10.22124/ar.2018.8979.1264
2859
Research Paper
اثر کنجاله گلوتن ذرت بدون فرآوری و فرآوری شده با آنزیم پروتئاز در زمان های مختلف بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی از فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی
Effect of corn gluten meal without processing and processed with protease enzyme at different times on performance, carcass characteristics and some blood parameters in broiler chickens
حسن نبی پور افروزی
afroznab@yahoo.com
1
نورمحمد تربتی نژاد
n_torbatinejad@yahoo.com
2
محمود شمس شرق
m_shams196@yahoo.com
3
منصور رضائی
mrezaei2000@yahoo.com
4
دانشجوی دکتری دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استاد گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استاد گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
این آزمایش به منظور بررسی اثر استفاده از 2 درصد کنجاله گلوتن ذرت بدون فرآوری و فرآوری شده با آنزیم پروتئاز (mg/kg300) در زمانهای مختلف (120، 180 و 240 دقیقه) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی انجام شد. 240 قطعه جوجه خروس گوشتی سویه تجاری راس 308 با 5 تیمار شامل 1- جیره شاهد 2- جیره شاهد حاوی دو درصد گلوتن ذرت، 3، 4 و 5- جیره شاهد حاوی دو درصد گلوتن ذرت فرآوری شده با آنزیم پروتئاز به ترتیب در زمانهای 120، 180 و 240 دقیقه، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 38 روز پرورش یافتند. طی دوره آزمایش، مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی اندازهگیری شد. در سن 38 روزگی جهت بررسی فراسنجههای خونی و لاشه از هر یک از تیمارها هشت پرنده انتخاب که پس از خونگیری، برخی از پارامترهای خونی مانند گلوکز، پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین، تریگلیسرید، کلسترول، HDL-C، LDL-C و VLDL-C اندازهگیری و همچنین اجزای لاشه شامل وزن لاشه، رانها، سینه، چربی حفره بطنی، کبد، پانکراس، طحال و بورس بهصورت درصد بررسی شد. نتایج این آزمایش نشان داد که تغذیه جیرههای آزمایشی حاوی 2 درصد کنجاله گلوتن ذرت فرآوری شده با آنزیم پروتئاز در زمانهای مختلف سبب افزایش مصرف خوراک (98/3801، 59/3848 و 42/3850 در مقابل شاهد 82/3769 گرم)، افزایش وزن بدن (88/2000، 16/2020 و 27/2033 در مقابل شاهد 82/1888 گرم)، و کاهش ضریب تبدیل غذایی (90/1، 90/1 و 89/1 در مقابل شاهد 99/1) در کل دوره آزمایش شد (05/0P<). در این آزمایش تیمارهای آزمایشی روی اجزای لاشه و فراسنجههای خونی تاثیر معنیداری نداشتند. به طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از کنجاله گلوتن ذرت فرآوری شده با آنزیم پروتئاز در زمانهای مختلف در جیره غذایی جوجههای گوشتی سبب بهبود عملکرد شد.
This experiment was conducted to investigate the effect of using 2% untreated and treated corn gluten meal with protease enzyme (300 mg/kg) at three different times (120, 180 and 240 minutes) on broiler chicks performance, carcass characteristics and some blood parameters. 240 commercial strains Ross 308 male broiler chicks with five treatments including: 1. control diet, 2. control diet containing 2% corn gluten, 3, 4, and 5. control diet containing 2% corn gluten meal processed with protease enzyme at 120, 180 and 240 minutes, respectively, four replicates and 12 chicks in each replicate in a completely randomized design were reared for 38 days. During the experiment, feed intake, body weight gain and feed conversion ratio were measured. To evaluate blood parameters and carcass components at 38 d, eight birds from each treatment were selected and after blood samples collection, some blood parameters such as glucose, total protein, albumin, globulin, triglycerides, cholesterol, HDL-C, LDL-C and VLDL-C were measured and also, carcass components including weights of carcass, thighs, breast, abdominal fat, liver, pancreas, spleen and Bursa Fabricius were determined. Results of this study indicated that treatments containing 2% corn gluten meal with protease enzyme processing at different times, increased feed intake (3801.98, 3848.59 and 3850.42 vs. control diet 3769/82 g), body weight gain (2000.88, 2020.16 and 2033.27 vs. control diet 1888.82 g), and reduced feed conversion ratio (1.90, 1.90 and 1.89 vs. control diet 1.99) in total period of the experiment (P<0.05). In this experiment, the experimental diets had not significant effect on carcass components and blood parameters. In general, the results of the present experiment showed that the use of treated corn gluten meal with protease enzyme at different times improved performance in the diet of broiler chicks.
https://ar.guilan.ac.ir/article_2859_7d2cbf8fd522de3f5cc5d89e52b603d9.pdf
آنزیم پروتئاز
جوجه گوشتی
زمان های مختلف فرآوری
عملکرد
کنجاله گلوتن ذرت
Protease enzyme
Broiler chick
Different processing times
Performance
Corn gluten meal
per
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
2018-05-22
7
1
81
92
10.22124/ar.2018.2860
2860
Research Paper
اثر متقابل پودر زنجبیل و فلفل قرمز در جیره بر پایه گندم بر صفات عملکردی و پاسخ ایمنی مرغ های تخم گذار در دوره پس از تولک
Interaction effect of ginger root and red pepper powders in wheat based diet on performance and immune response of layer hens in post-molting period
رامین ولی زاده
raminvalizadeh2@yahoo.com
1
روح الله کیان فر
rkianfar@tabrizu.ac.ir
2
سید علی میرقلنج
a_mirghelenj@yahoo.com
3
مجید علیایی
majidolyayee@yahoo.com
4
دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
آزمایشی به منظور بررسی اثر پودر زنجبیل و فلفل قرمز در جیره بر پایه گندم بر صفات عملکردی و پاسخ ایمنی هومورال در مرغهای تخمگذار انجام شد. در این آزمایش تعداد 288 قطعه مرغ تخمگذار سویه هایلاین W36 در سن 76 هفتگی و بعد از تولک بر اساس درصد تولید و وزن بدن انتخاب و در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل 3×3 با چهار تکرار و هشت مرغ در هر تکرار استفاده شد. فاکتورها شامل سه سطح پودر فلفل قرمز (0، 1 و2 درصد) و سه سطح پودر زنجبیل (0، 1 و2 درصد) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که سطح 2 درصد فلفل قرمز در مقایسه با سطح صفر درصد آن، تولید تخممرغ (23/71 در مقابل 78/73 درصد)، وزن توده تخممرغ تولیدی (39/45 در مقابل 53/47 گرم) و میزان ایمنوگلوبین کل و M را بهطور معنیداری افزایش داد (05/0P<). همچنین سطح 2 درصد زنجبیل بهطور معنیداری در مقایسه با سطح صفر درصد آن، تولید تخممرغ ( 18/68 در مقابل 85/75 درصد)، وزن توده تخممرغ تولیدی (34/43 در مقابل 41/49 گرم) و میزان ایمنوگلوبین M را بهطور معنیداری افزایش و ضریب تبدیل خوراک و هزینه خوراک برای تولید کیلوگرم تخممرغ را کاهش داد (05/0P<). اثر متقابل فلفل و زنجبیل بر درصد تولید توده تخممرغ و ضریب تبدیل خوراک معنیدار بود (05/0P<) به طوریکه بهترین اثر زنجبیل بر درصد تولید در سطح یک درصد فلفل مشاهده شد و همچنین بهترین اثر فلفل قرمز در سطح 1 درصد زنجبیل مشاهده شد. به طور کلی نتایج نشان داد که استفاده از 2 درصد پودر فلفل قرمز یا زنجبیل در جیره تاثیر مثبتی بر عملکرد تولیدی و پاسخ ایمنی داشت، ولی در هنگام استفاده توام این دو افزودنی ( 2 درصد زنجبیل و یک درصد فلفل قرمز) عملکرد تولیدی بهتری مشاهده شد.
This experiment was conducted to investigate the interaction effects of ginger root and red pepper powders in wheat based diet on performance and immune response of layer hens. In this experiment 288 hy-line W-36 laying hens in post-molting phase (78 weeks) were assigned to 36 groups in a factorial arrangement with nine treatments and four replicates based on completely randomized design. The experimental factors were included three levels of red pepper (0, 1 and 2% of diet) and three levels of ginger root powder (0, 1 and 2% of diet). Results showed that pepper levels were significantly increased egg production and egg mass of birds (P<0.05). Ginger levels were significantly improved feed intake, egg production, egg mass and feed conversion ration during whole experimental period. Interaction effects of red pepper and ginger levels were significant on feed intake, egg production and egg mass (P<0.05). The highest feed intake, egg production and egg mass were obtained in diets including 2% red pepper+1% ginger, 1% pepper+2% ginger and 1% pepper+2% ginger, respectively. The highest egg weight was obtained from diets including 1% pepper+2% ginger. Main effects of pepper levels and interaction effects of pepper and ginger levels were significant (P<0.05) on IgM and IgT and the best immune response was obtained in diets containing 2% ppper+2% ginger. The overall results indicated that laying hens using 2% ginger root powder with 1% red pepper had the best effects on performance.
https://ar.guilan.ac.ir/article_2860_e688c79496f11340af2e523e6bc03424.pdf
ایمنی هومورال
زنجبیل
فلفل قرمز
صفات عملکردی
مرغ تخمگذار
Humeral immunity
Ginger
Red pepper
Performance traits
Laying hens