%0 Journal Article %T اثر تفاله زیتون بر عملکرد، فراسنجه‌های شکمبه‌ای، آنزیم‌های فیبرولیتیک و سنتز پروتئین میکروبی در بزغاله‌های نجدی %J تحقیقات تولیدات دامی %I دانشگاه گیلان %Z 2252-0872 %A دوستی, فرانک %A قورچی, تقی %A دستار, بهروز %A آذرفر, آرش %D 2017 %\ 06/27/2017 %V 6 %N 1 %P 13-25 %! اثر تفاله زیتون بر عملکرد، فراسنجه‌های شکمبه‌ای، آنزیم‌های فیبرولیتیک و سنتز پروتئین میکروبی در بزغاله‌های نجدی %K آمونیاک %K تفاله زیتون %K کربوکسی متیل سلولاز %K میکروکریستالین سلولاز %K مشتقات پورین %K بزغاله های نجدی %R 10.22124/ar.2017.2173 %X اثر تغذیه تفاله زیتون بر عملکرد، فراسنجه­های شکمبه­ای، فعالیت آنزیم­های فیبرولیتیک و سنتز پروتئین میکروبی با استفاده از 15 رأس بزغاله پرواری نجدی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه جیره و پنج تکرار انجام شد. بزغاله­ها از سن سه ماهگی به صورت انفرادی در قفس­های جداگانه به مدت 84 روز (15 روز عادت پذیری) نگهداری شدند. جیره­ها از نظر محتوی پروتئین و انرژی برابر بودند. تیمار­های آزمایش شامل سطوح صفر، 10 و 20 درصد تفاله زیتون در جیره غذایی بود. استفاده از تفاله زیتون به مقدار 10 درصد جیره باعث افزایش مصرف خوراک (05/0P<) و جیره حاوی 20 درصد تفاله زیتون باعث افزایش ضریب تبدیل غذایی شد (05/0P<). با افزایش سطح تفاله زیتون در جیره­های آزمایشی، مقدار pH، میزان آمونیاک تولیدی، میزان دفع هر یک از مشتقات پورینی و سنتز پروتئین میکروبی در شکمبه کاهش معنی­داری داشت (05/0P<). فعالیت آنزیم­های کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز در بخش جامد، خارج سلولی، درون سلولی و کل آنزیم­ها (شامل سه بخش) در جیره‌های حاوی تفاله زیتون در مقایسه با گروه شاهد بطور معنی­داری افزایش یافت (05/0P<). نتایج آزمایش نشان داد استفاده از تفاله زیتون سبب افزایش فعالیّت آنزیم­های فیبرولیتیک شکمبه و کاهش سنتز پروتئین میکروبی و میزان آمونیاک تولیدی در بزغاله­های نجدی شد. استفاده از تفاله زیتون تا سطح 10 درصد اثر منفی بر عملکرد بزغاله­های نجدی نداشت. %U https://ar.guilan.ac.ir/article_2173_298b6f7b59d64f801cf49d58e9a85577.pdf