%0 Journal Article %T اثر سطوح مختلف اسانس رازیانه بر فراسنجه‌های تولید گاز و جمعیت پروتوزوآی شکمبه بز در شرایط برون تنی %J تحقیقات تولیدات دامی %I دانشگاه گیلان %Z 2252-0872 %A میرزائی چشمه گچی, سمیه %A معینی, محمد مهدی %A هژبری, فردین %A نوریان سرور, محمد ابراهیم %D 1970 %\ 01/01/1970 %V 8 %N 1 %P 41-51 %! اثر سطوح مختلف اسانس رازیانه بر فراسنجه‌های تولید گاز و جمعیت پروتوزوآی شکمبه بز در شرایط برون تنی %K اسانس رازیانه %K تخمیر برون تنی %K ضریب تفکیک‌پذیری %K متان %K نیتروژن آمونیاکی %R 10.22124/ar.2019.10750.1330 %X این بررسی برای ارزیابی اثر سطوح مختلف اسانس رازیانه (صفر، 100، 250، 500، 750 و 1000 میکروگرم در میلی­لیتر) بر پتانسیل تولید گاز، فراسنجه‌های تخمیر شکمبه و جمعیت پروتوزوآ در شرایط برون­تنی انجام شد. مایع شکمبه از شش رأس بز مرغوز در حالت ناشتا و با استفاده از لوله مری جمع‌آوری شد. گاز تولیدی در 96 ساعت گرم‌خانه‌گذاری ثبت شد. اثر اسانس بر تعداد پروتوزوآی کل و جنس‌های مختلف بررسی شد. همچنین، کل گاز تولیدی بعد از 24 ساعت گرم‌خانه‌گذاری، متان تولیدی و برخی دیگر از فراسنجه‌های تخمیر شکمبه نیز برآورد شد. پتانسیل تولید گاز و سرعت تخمیر تحت تأثیر اسانس رازیانه کم شدند (0001/0>p ) و فاز تأخیر در سطوح کم افزایش نشان داد (004/0=p ). فراسنجه pH ثابت ماند و تولید نیتروژن آمونیاکی و غلظت کل اسیدهای چرب فرار در سطوح 750 و 1000  کاهش یافت. گاز تولیدی 24 ساعت، تولید گاز متان، میزان ماده آلی واقعاً تجزیه شده و انرژی قابل متابولیسم کم شد، اما ضریب تفکیک‌پذیری، تولید توده میکروبی و بازده آن افزایش نشان داد (0001/0>p ). افزودن اسانس به محیط تخمیر، تعداد پروتوزوآی کل (0001/0>p ) و جنس‌های انتودینیوم، ایزوتریشیا را کاهش داد، اما تغییری در تعداد دیپلودینیوم و افریواسکولکس ایجاد نکرد. نتایج این بررسی نشان داد که اسانس رازیانه دارای خواص ضد پروتوزوآیی انتخابی علیه انتودینیوم و ایزوتریشیابوده و پتانسیل تغییر تخمیر شکمبه را با کاهش تولید گاز متان و آمونیاک و افزایش ضریب تفکیک‌پذیری دارد. %U https://ar.guilan.ac.ir/article_3420_1c8ee584e4f2e42139a69b550b4442db.pdf