%0 Journal Article %T اثر اکسترود کردن کنجاله سویا و کلزا و کاهش سطح پروتئین خام جیره بر فراسنجه های خونی و جمعیت میکروبی شکمبه گوساله های پرواری %J تحقیقات تولیدات دامی %I دانشگاه گیلان %Z 2252-0872 %A هادی پور, امیر %A محیط, اردشیر %A درمانی کوهی, حسن %A هاشم زاده, فرزاد %D 2022 %\ 02/20/2022 %V 10 %N 4 %P 1-17 %! اثر اکسترود کردن کنجاله سویا و کلزا و کاهش سطح پروتئین خام جیره بر فراسنجه های خونی و جمعیت میکروبی شکمبه گوساله های پرواری %K اکستروژن %K آمونیاک %K پروتئین %K گوساله پرواری %K متان %R 10.22124/ar.2022.19997.1631 %X هدف از این مطالعه، بررسی اثر کاهش سطح پروتئین خام جیره و افزودن کنجاله­های سویا و کلزای اکسترود شده بر فراسنجه­های خونی و شکمبه­ای، جمعیت متانوژن­ها و با­کتری­های با تولید آمونیاک زیاد (HAB) شکمبه گوساله­های پرواری بود. بدین منظور، 36 رأس گوساله نر پرواری در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و شش تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) شاهد (کنجاله سویا) (15=CP درصد)، 2) کنجاله سویا (13=CP درصد، 13SBM)، 3) کنجاله سویای اکسترود (13=CP درصد، EXSBM)، 4) کنجاله کلزا (13=CP درصد، 13CM)، 5) کنجاله کلزای اکسترود (13=CP درصد، EXCM)، و 6) پودر ماهی (13=CP درصد، FM) بودند. غلظت آلبومین، پروتئین تام، کراتینین و نیتروژن اوره­ای خون در تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد، کاهش یافت (05/0>P). بالاترین میزان آمونیاک و استات شکمبه و کمترین میزان پروپیونات و اسیدهای چرب فرار در گروه شاهد مشاهده شد (05/0>P). کمترین جمعیت HAB شکمبه در تیمارهای تغذیه شده با کنجاله سویا و کلزای اکسترود شده و سپس در دیگر تیمارهای با پروتئین پائین بود و در تیمار شاهد بیشترین بود (05/0>P). همچنین تیمارهای دریافت کننده کنجاله سویا و کلزای اکسترود شده دارای جمعیت کمتری از متانوژن­ها نسبت به گروه شاهد بودند (05/0>P). با توجه به نتایج به­دست آمده، کاهش سطح CP جیره و عمل اکسترود کردن کنجاله سویا و کلزا سبب کاهش جمعیت HAB و آمونیاک شکمبه و اوره خون شد. در ضمن، اکسترود کردن، جمعیت متانوژن­ها و نسبت استات به پروپیونات را کاهش و موجب افزایش غلظت تام اسیدهای چرب فرار به­ عنوان شاخصی از بهبود راندمان تخمیر شکمبه، شد. %U https://ar.guilan.ac.ir/article_5457_4375a2f6033f3f03cbf8349e42f0f8c2.pdf