دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
1
2
2012
08
22
چندشکلی اگزون 2 ژن MHC- DRB3 در بز سرخ جبال بارز
1
8
FA
محمدرضا
محمدآبادی
0000-0002-1268-3043
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
mmohammadabadi@yahoo.ca
کبری
دستافکن
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
بز سرخ جبالبارز با جمعیتی بالغ بر 450 هزار رأس در منطقه جیرفت و کهنوج پرورش مییابد و با تولید کرک، گوشت قرمز و محصولات لبنی از منابع درآمد مهم عشایر و دامداران محسوب میشود. در این پژوهش که به منظور بررسی چند شکلی ژن GOLA-DRB3 با استفاده از PCR-REFLP در این دامها صورت گرفت از 100 بز به صورت تصادفی و انفرادی خونگیری شد. سپس DNA نمونههای خون دامها با استفاده از کیت استاندارد استخراج و تعیین کمیت و کیفیت شد. ناحیه اگزون 2 جایگاه GOLA-DRB3 به طول bp285 با روش Heminested-PCR در دو مرحله تکثیر و محصول PCR توسط آنزیم <em>TaqI</em> برش داده شد. محصولات هضم شده توسط الکتروفورز با ژل اکریل آمید10% یا ژل 2% و رنگ آمیزی اتیدیوم بروماید آشکار شد. نتایج هضم محصولات PCR با آنزیم <em>Taq</em>I شامل دو قطعه 163bp و bp 122 (الگوی هضمی T) یا قطعه هضم نشده bp 285 )الگوی هضمی T) بود. جمعیت از لحاظ ژن GOLA-DRB3انحراف از تعادل هاردی- واینبرگ نشان نداد (05/0<em>P</em><). شاخص شانون، شاخص نیی، هتروزایگوسیتی مشاهده شده و هتروزایگوسیتی مورد انتظار به ترتیب 69/0، 50/0، 52/0 و 50/0 محاسبه شد. نتایج نشان داد که جمعیت مورد مطالعه تنوع ژنتیکی خوبی دارد و کارایی نشانگر GOLA-DRB3 جهت تعیین تنوع ژنتیکی خوب است. با استفاده از نتایج این پژوهش و پژوهش های قبلی و با در دست داشتن رکوردها و اطلاعات کمی جایگاه در این جمعیت، میتوان شناسایی و تعیین محل جایگاههای مؤثر بر صفات کمی را انجام داد.
بز سرخ جبالبارز,ژن GOLA-DRB3,PCR-REFLP
https://ar.guilan.ac.ir/article_258.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_258_b65fa80518838403ad478d537045c88e.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
1
2
2012
08
22
ارزیابی ژنتیکی گاوهای هلشتاین ایران برای صفت پروتئین شیر با دو مدل روز آزمون با تابعیت ثابت و تصادفی
9
20
FA
مهدی
جعفری تربقان
دانشجوی کارشناسی ارشد
همایون
فرهنگفر
عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
مسلم
باشتنی
عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
بهروز
محمد نظری
عضو هیأت علمی مرکز اصلاح دام کشور
هادی
سریر
عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
در این تحقیق، از دو مدل روز آزمون با تابعیت ثابت و تصادفی برای ارزیابی ژنتیکی صفت پروتئین شیر در گاوهای هلشتاین ایران استفاده شد. دادههای مورد استفاده در این تحقیق شامل 250911 رکورد روز آزمون پروتئین شیر متعلق به 28737 رأس گاو شکم اول (سه بار دوشش) در 396 گله بود که در طی سال های 1378 تا 1387 زایش داشتند. اطلاعات مذکور توسط مرکز اصلاح نژاد دام ایران جمعآوری شده بود. در مدل روز آزمون با تابعیت ثابت، اثر ثابت گله- سال رکوردگیری- فصل تولید- نوع اسپرم (<em>HYSC</em>)، متغیرهای کمکی درصد ژن هلشتاین، سن گاو هنگام رکوردگیری، روز شیردهی (تا توان 3)، اثرات تصادفی ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی حیوان، و در مدل روز آزمون با تابعیت تصادفی، اثرات <em>HYSC</em>، سن رکوردگیری، درصد ژن هلشتاین، و برای در نظر گرفتن شکل منحنی شیردهی از چند جملهایهای متعامد لژاندر (تا توان 3) استفاده گردید. از روش حداکثر درستنمایی محدود شده برای برآورد اجزای واریانس و کواریانس استفاده شد. واریانس ژنتیکی افزایشی، محیط دائمی و فنوتیپی از ابتدا به انتهای شیردهی افزایش داشت. میانگین وراثت پذیریهای برآورد شده با مدل روز آزمون با تابعیت ثابت 07/0 و با تابعیت تصادفی104/0 برآورد شد. روند ژنتیکی برای صفت پروتئین 305 روز با مدل روز آزمون با تابعیت تصادفی 64/410 گرم در سال و با مدل روز آزمون با تابعیت ثابت 16/124 گرم در سال برآورد شد. بین میانگین ارزش اصلاحی پیشبینی شده توسط دو مدل مذکور، اختلاف معنیداری (0001/0><em>P</em>) وجود داشت. همبستگی ارزشهای اصلاحی پیشبینی شده برای گاوهای دارای رکورد توسط دو مدل تابعیت تصادفی و تابعیت ثابت به روش پیرسون 926/0 و با روش اسپیرمن 915/0 برآورد شد<strong>. </strong>
پروتئین شیر,گاو هلشتاین,مدل روز آزمون
https://ar.guilan.ac.ir/article_259.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_259_5569b5a2e529ce85e9ec4fff575dcb11.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
1
2
2012
08
22
تحلیل لجستیک اثر سازه گامه شیردهی بر احتمال وقوع اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر در گاوهای هلشتاین ایران
21
31
FA
همایون
فرهنگ فر
0000-0002-9813-6023
دانشیار دانشگاه بیرجند
hfarhangfar2003@yahoo.co.uk
به منظور بررسی اثر سازه گامه شیردهی بر احتمال وقوع اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر، از تعداد 938047 رکورد روز آزمون متعلق به 108077 رأس گاو شکم اول هلشتاین ایران متعلق به 427 گله که طی سالهای 1374 تا 1388 زایش داشتند، استفاده گردید. بر مبنای مقدار انحراف نسبت درصد چربی به درصد پروتئین برای هر رکورد روز آزمون از میانگین این نسبت برای کل دوره شیردهی و نقطه آستانه ای 12/0-، متغیر وابسته به صورت دوتایی (کد صفر برای عدم وقوع و کد یک برای وقوع اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر) تعریف شد. دادهها توسط یک مدل مختلط خطی تعمیم یافته لجستیک و با کمک رویه <em>GLIMMIX</em> نرم افزار آماری <em>SAS</em> آنالیز شد. در مدل مزبور، اثرات ثابت گامه شیردهی، فصل تولید، نوع اسپرم تلقیح شده بر روی مادر گاو، سن نخستین زایش، گله، نوع گاو (زینه یا اصیل)، سال زایش و اثر تصادفی پدر حیوان قرار داده شد. میانگین احتمال وقوع کاهش چربی شیر از ابتدا (1989/0) تا اواسط دوره شیردهی (3192/0) روندی صعودی و سپس روند رو به کاهش نشان داد. بزرگترین نسبت احتمال وقوع کاهش چربی شیر در ماه پنجم شیردهی نسبت به ماه دهم شیردهی (313/1) بود. با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر نتیجه گیری میشود که توجه به وضعیت تغذیه گاوها در آن بخش از دوره شیردهی که احتمال وقوع افت چربی شیر در آنها بالا است، به دلیل جلوگیری از ضرر و زیان ناشی از تغییرات شدید تولید، از اهمیت اقتصادی برخوردار است.
تحلیل لجستیک,کاهش چربی شیر,گامه شیردهی,گاو هلشتاین
https://ar.guilan.ac.ir/article_260.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_260_95146ec521fc2a59fb37f05c51c97674.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
1
2
2012
08
22
شناسایی چندشکلی آللهای اگزون دو از ژن BoLA-DRB3 در جمعیت گاوهای هلشتاین ایران
33
41
FA
غلامرضا
نیکبخت بروجنی
استاد گروه میکروبیولوژی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
محمد مهدی
رنجبر
دستیار تخصصی گروه میکروبیولوژی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
فاطمه
قاسمی
دستیار تخصصی گروه میکروبیولوژی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
فرزانه
اسدیان
دستیار تخصصی گروه میکروبیولوژی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
مجتمع اصلی سازگاری نسجی (<em>MHC</em>) شامل گروهی از ژنها است که نقش مهمی را در پاسخهای ایمنی داشته و به سه دسته <em>MHC</em> کلاس 1 و 2 و 3 تقسیم میشوند. در گاو <em>MHC</em>یا سیستم آنتیژن لنفوسیتی به نام <em>BoLA</em> شناخته می شود و روی کروموزوم 23 قرار دارد. ژنهای اگزون 2 از ژن<em>BoLA-DRB3</em><em> (</em><em> 2</em><em>.</em><em>(BoLA-DRB3</em>بخشی از <em>MHC</em> کلاس 2 در گاو است که تنوع بسیار بالایی داشته و آللهای آن با مقاومت و حساسیت به بیماریها و همچنین با خصوصیات باروری، رشد و تولید شیر در گاو مرتبط هستند. در این مطالعه چند شکلی <em>2</em><em>.</em><em>BoLA-DRB3</em> به وسیله روش <em>PCR-RFLP</em> روی 350 نمونه خون گاو هلشتاین ایران مورد بررسی قرار گرفت. پس از استخراج <em>DNA</em> از نمونههای خون کامل <em>2</em><em>.</em><em>BoLA-DRB3</em>به وسیله روش <em>Seminested</em> <em>PCR</em> افزوده سازی شد و محصولات <em>PCR</em> به وسیله آنزیمهای محدود الاثر <em>RsaI</em>, <em>PsuI</em>و <em>HaeIII</em> برش داده شدند. در مجموع 18 الگوی متفاوت در برشهای آنزیمی مشاهده شد. با تحلیل الگوهای برش آنزیمی، 48 آلل متفاوت و در این بین 9 آلل جدید در جمعیت مورد مطالعه شناسایی شدند. در تحلیل جمعیتی، فراوانی آللها و ژنوتیپها، میزان هوموزیگوتی و هتروزیگوتی مورد انتظار و مشاهده شده سنجیده شد. نتایج این مطالعه نشان دهنده چند شکلی بالای <em>2</em><em>.</em><em>BoLA-DRB3</em>است. همچنین در مقایسه، فراوانی آللهای مستعد کننده به بیماری لکوز بیش از تب برفکی، ورم پستان و برخی بیماریهای انگلی بود. شایان ذکر است که فراوانی آللهای مفید در صفات تولید شیر نیز مشابه با سایر جمعیتهای بررسی شده بود.
ایران، گاوهای هلشتاین، MHC,BoLA-DRB3.2,PCR- RFLP
https://ar.guilan.ac.ir/article_261.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_261_82c751e62949c162821e0f9f3227bec4.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
1
2
2012
08
22
اثر جایگزینی سطوح مختلف تفاله مرکبات با دانه جو در جیره غذایی بره های نر توده تالشی
43
53
FA
امیرحسین
عابدینی
کارشناس ارشد گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
تقی
قورچی
0000-0002-6852-2932
دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
ghoorchit@yahoo.com
سعید
زره داران
دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
zereh2s@yahoo.com
در این تحقیق اثر جایگزینی سطوح مختلف تفاله مرکبات خشک شده بهجای دانه جو در جیره غذایی 24 رأس بره نر نژاد تالشی در طی 84 روز با چهار تیمار و شش تکرار برای هر تیمار بررسی شد. مقدار جو در جیره غذایی شاهد 50 درصد در نظر گرفته شد که با 33، 66 و 100 درصد تفاله مرکبات با تجزیهپذیری ماده خشک 4/67 درصد جایگزین شد. بر اساس نتایج آزمایش حاضر، اختلاف معنیداری بین افزایش وزن روزانه در کل دوره و ضریب تبدیل غذایی در سه تیمار شاهد، 33 و 66 درصد جایگزینی نبود در حالیکه تیمار 100 درصد جایگزینی بهطور معنیداری از افزایش وزن روزانه کمتر و ضریب تبدیل غذایی بالاتری برخوردار بود (05/0<em>P</em><). هیچ اختلاف آماری در غلظت اوره سرم خون بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد (05/0<em>P</em>>) ولی غلظت گلوکز سرم خون در تیمار 100 درصد جایگزینی (<em>mg/dL</em>28/60) پایینتر از سایر تیمارها بود (05/0<em>P</em><). بر اساس نتایج تحقیق حاضر جایگزینی جو با تفاله مرکبات سطح 66 درصد در جیره غذایی برههای نژاد تالشی از نظر اقتصادی پیشنهاد میشود.
بره تالشی,تجزیه پذیری,تفاله مرکبات,دانة جو
https://ar.guilan.ac.ir/article_262.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_262_c17fae52c87c0c8b34ef46721904290c.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
1
2
2012
08
22
اثرات سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد و خصوصیات لاشه بلدرچینهای ژاپنی
55
63
FA
ندا
شیخ
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
حسین
مروج
دانشیار گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
محمود
شیوازاد
استاد گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
mshivazad@ut.ac.ir
آرمین
توحیدی
دانشیار گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
atowhidi@ut.ac.ir
این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف انرژی قابل سوخت و ساز و پروتئین خام جیره بر عملکرد (طی24-5 و 38-25 روزگی) و خصوصیات لاشه بلدرچینهای ژاپنی صورت گرفت. آزمایش به روش فاکتوریل 5×3 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در هر تیمار و 40 پرنده در هر تکرار انجام شد. 15 جیره حاوی 3 سطح انرژی قابل سوخت و ساز (2800 ،2900 و 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم) و 5 سطح پروتئین خام (22 ،23 ،24 ،25 و 26 %) مورد بررسی قرار گرفت. در 41 روزگی، 120 پرنده جهت بررسی خصوصیات لاشه کشتار شدند. اثر متقابل انرژی و پروتئین و همچنین اثر پروتئین بر صفات اندازه گیری شده معنیدار نبود. طی 24-5 روزگی، افزایش وزن روزانه در بلدرچینهای تغذیه شده با 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز (42/4 گرم) نسبت به سطوح دیگر بالاتر بود (01/0<em>P</em><) و ضریب تبدیل غذایی در مورد سطح 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز (90/2) نسبت به 2800 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز (21/3) پایینتر بود (01/0<em>P</em><). طی 38-25 روزگی، با افزایش انرژی قابل سوخت و ساز از 2800 به 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم افزایش وزن روزانه افزایش (16/6 گرم) و ضریب تبدیل غذایی (52/3) کاهش یافت (05/0<em>P</em><). سطح انرژی بر خوراک مصرفی و بازدههای لاشه، سینه و ران تاثیر معنیدار نداشت. در نتیجه استفاده از جیرههای حاوی 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز و 22% پروتئین خام جهت حصول عملکرد مناسب بلدرچینهای ژاپنی توصیه میشود.
بلدرچین ژاپنی,انرژی,پروتئین,عملکرد و خصوصیات لاشه
https://ar.guilan.ac.ir/article_263.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_263_0854b63825019c7191eb2b88f6643867.pdf
دانشگاه گیلان
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2538-6107
1
2
2012
08
22
بررسی چندشکلی در اینترون سوم ژن هورمون رشد گاو بومی گیلان با استفاده از روش PCR-RFLP
65
72
FA
رامین
صیقلانی
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
سید ضیاءالدین
میرحسینی
دانشیار گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
بابک
ربیعی
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
علی اکبر
عبادی
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور- رشت
ژن هورمون رشد گاوی (<em>bGH</em>)، بخشی از خانواده ژنهای پرولاکتین و لاکتوژنهای جفتی است. تنوع موجود در اینترونهای این ژن، پتانسیل ویژهای برای استفاده بهعنوان مارکرهای ژنتیکی از خود نشان داده و میتواند به بهبود ژنتیکی جمعیتها کمک کند. بهمنظور بررسی فراوانی آللی<em>MspI</em> در اینترون سوم ژن هورمون رشد گاوهای بومی گیلان، بهطور تصادفی 70 رأس گاو از این جمعیت تعیین و از آنها نمونۀ خون تهیه شد. با استفاده از روش تغییر یافته استخراج نمکی، <em>DNA</em> نمونهها استخراج شد. سپس با استفاده از روش واکنش زنجیرهای پلیمراز (<em>PCR</em>) قطعۀ 345 جفت بازی در این ناحیه تکثیر و محصول <em>PCR</em> با استفاده از آنزیم <em>MspI</em> هضم شد. سپس بهمنظور تعیین ژنوتیپ، نمونههای هضم شده به ژل اکریل آمید 8% منتقل شدند. این آنزیم دارای 2 مکان برش روی قطعه مورد نظر بوده و در اثر هضم با آنزیم <em>MspI</em> سه ژنوتیپ مشاهده شده و فراوانی آللی (+)<em>MspI</em> 4643/0 محاسبه شد. آزمون کای مربع بیانگر وجود حالت تعادل در فراوانی محاسبه شده برای آلل <em>MspI</em> بود.
اینترون سوم,چندشکلی DNA,فراوانی آللیMspI,گاو بومی گیلان,هورمون رشد گاوی
https://ar.guilan.ac.ir/article_264.html
https://ar.guilan.ac.ir/article_264_728a48c1c807b6437241d9fb1ec69aed.pdf