TY - JOUR ID - 2174 TI - ارتباط چندشکلی ژن کاپاکازئین با صفات اقتصادی شیر در گاوهای بومی استان گیلان JO - تحقیقات تولیدات دامی JA - AR LA - fa SN - 2252-0872 AU - ناظمی, فردین AU - میرحسینی, سید ضیاء الدین AU - قوی حسین زاده, نوید AU - دهقان زاده, هوشنگ AU - مهدیزاده, مختار AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان AD - استاد ژنتیک و اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان AD - دانشیار ژنتیک و اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان AD - عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان AD - کارشناس ارشد معاونت بهبود تولیدات دامی استان گیلان Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 6 IS - 1 SP - 53 EP - 61 KW - پروتئین شیر KW - چند شکلی ژنی KW - کاپاکازئین KW - گاو بومی گیلان KW - PCR-RFLP DO - 10.22124/ar.2017.2174 N2 - در این پژوهش رابطه ژنوتیپ­های ژن کاپاکازئین با صفات تولیدی در گاوهای بومی استان گیلان بررسی شد. از 100 راس گاو ماده در فومن، رشت و آستانه اشرفیه خونگیری به عمل آمد. استخراج DNA با استفاده از روش شستشوی نمکی بهینه انجام گرفت. با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی، قطعه­ای به طول350 جفت باز از ژن کاپا کازئین با استفاده از واکنش زنجیره­ای پلیمراز (PCR) تکثیر شد. جهت تعیین ژنوتیپ ژن کاپاکازئین با استفاده از نشانگر PCR-RFLP، محصول واکنش زنجیره­ای پلیمراز به وسیله آنزیم Hinf I هضم شد. فراوانی مشاهده شده ژنوتیپ­هایAA ،AB  و BB به­ترتیب 48/0 ، 52/0 و 00/0 و فراوانی آلل­های A و B به­ترتیب 74/0 و 26/0 بود. بر اساس نتایج آزمون مربع کای، جمعیت­های مورد بررسی در تعادل هاردی-واینبرگ قرار نداشتند. مقایسه میانگین حداقل مربعات در این جایگاه نشان داد که اثر چند­شکلی بر صفات تولید شیر، درصد چربی و درصد پروتئین معنی­دار بود (01/0P<). تولید شیر روزانه گاوهای با ژنوتیپ AA در مقایسه با گاوهای با ژنوتیپ AB بیشتر بود (به میزان 81/0 کیلوگرم ). همچنین درصد چربی و پروتئین شیر گاوهای دارای ژنوتیپ AB نسبت به گاوهای با ژنوتیپ AA بیشتر بوده است (به ­ترتیب 1/0 و 14/0). در تحقیق حاضر گاوهای دارای ژنوتیپ AB نسبت به افراد با ژنوتیپ AA درصد چربی شیر بالاتری داشتند (01/0>P) و ژنوتیپ AA دارای درصد چربی و درصد پروتئین کمتر بود. UR - https://ar.guilan.ac.ir/article_2174.html L1 - https://ar.guilan.ac.ir/article_2174_68506592ea79d3361fe6d24a3a599802.pdf ER -