TY - JOUR ID - 23 TI - اثر تیمول به دو شکل آزاد و آهسته رهش بر ویژگی های تخمیر شکمبه و متابولیت های پلاسما در گوسفند JO - تحقیقات تولیدات دامی JA - AR LA - fa SN - 2252-0872 AU - زمانی, زهرا AU - علی پور, داریوش AU - مقیمی, حمیدرضا AU - مرتضوی, سید علیرضا AU - ذوالحواریه, سید مسعود AD - دانش آموخته دوره دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا AD - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا AD - استاد گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی AD - استادیار ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 3 IS - 4 SP - 75 EP - 88 KW - آمونیاک KW - پروتئین میکروبی KW - تیمول KW - گلوکز DO - N2 - این پژوهش به­منظور مقایسه اثرات تیمول به دو شکل آزاد و آهسته­رهش بر ویژگی­های تخمیر شکمبه، پروتئین میکروبی و برخی     متابولیت­های پلاسما در گوسفند انجام شد. آزمایش در قالب طرح مربع لاتین 3´3 به صورت ادغام شده با استفاده از 6 راس گوسفند نر فیستوله شده انجام شد. تیمارها عبارت بود از (الف) جیره پایه +250 میلی­گرم تیمول به شکل آزاد، (ب) جیره پایه +250 میلی­گرم تیمول به شکل آهسته­رهش و (ج) تیمار شاهد (جیره پایه بدون تیمول). هر دوره آزمایش 14 روز و شامل 10 روز سازگاری و 4 روز نمونه­گیری بود. در دوره نمونه­گیری، نمونه­های مدفوع جمع­آوری شد و در روز پایانی هر دوره نیز نمونه­های خون و مایع شکمبه در زمان­های مختلف جمع­آوری شد. مصرف تیمول به هر دو شکل آزاد و آهسته­رهش، ماده خشک مصرفی (به ترتیب 5/917 و 5/985 گرم در روز)، قابلیت هضم پروتئین خام (به ترتیب 7/82 و 6/85 درصد) و غلظت گلوکز پلاسما (به ترتیب 8/114 و 5/108 میلی­گرم در دسی­لیتر) را افزایش داد (05/0>P). در تیمارهای محتوی تیمول، غلظت اوره­ی پلاسما، سنتز پروتئین میکروبی و غلظت نیتروژن آمونیاکی در 5 و 7 ساعت پس از خوراکدهی کاهش یافت (05/0>P). تعداد دیپلودینیوم­ها در جیره محتوی تیمول آزاد 105×38/0 بود که از تعداد مربوط به دو تیمار دیگر کمتر بود (05/0>P). مصرف تیمول می­تواند با کاهش تولید نیتروژن آمونیاکی بازده استفاده از پروتئین خوراک را بهبود بخشد و با توجه به افزایش گلوکز پلاسما می­تواند اثری مثبت در تامین انرژی دام ایجاد کند. UR - https://ar.guilan.ac.ir/article_23.html L1 - https://ar.guilan.ac.ir/article_23_ba064736769370855587da1d8ff73226.pdf ER -