TY - JOUR ID - 246 TI - تاثیر ال-کارنیتین و نوع چربی بر عملکرد و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی JO - تحقیقات تولیدات دامی JA - AR LA - fa SN - 2252-0872 AU - پارسائی مهر, خسرو AU - فرهومند, پرویز AU - افروزیه, محمد AU - نجفی, رامین AU - احمدی نقدهی, عباسعلی AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه AD - استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، دانشکده کشاورزی، تبریز AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه AD - کارشناس ارشد علوم دامی، مدرس هنرستان کشاورزی شهید اسماعیلی نقده Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 1 IS - 4 SP - 27 EP - 34 KW - ال-کارنیتین KW - جوجه های گوشتی KW - عملکرد KW - فراسنجه های خونی KW - نوع چربی DO - N2 - برای انجام این تحقیق،240 قطعه جوجه نـر یک روزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار بهازای هر تیـمار و 10 جوجه در هر تکرار استـفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره حاوی 5% چربی گیاهی (جیره فاقد ال-کارنیتین)، 2) جیره حاوی 5% چربی گیاهی و 300 میلی گرم ال-کارنیتین، 3) جیره حاوی 5% چربی حیوانی (جیره فاقد ال-کارنیتین)، 4) جیره حاوی 5% چربی حیوانی و 300 میلی گرم ال-کارنیتین، 5) جیره حاوی مخلوط چربی گیاهی و حیوانی (به نسبت مساوی 5/2 درصد) فاقد ال-کارنیتین، 6) جیره حاوی مخلوط چربی گیاهی و حیوانی (به نسبت مساوی 5/2 درصد) با 300 میلی گرم ال-کارنیتین است. در پایان آزمایش (42 روزگی)، یک قطعه جوجه از هر واحد آزمایشی خونگیری و فراسنجههای خونی آنالیز شد. نتایج نشان میدهد که تیمار حاوی چربی حیوانی و ال-کارنیتین باعث افزایش وزن جوجهها در دوره رشد و کل دوره شد (05/0P<). افزودن ال-کارنیتین در جیره حاوی چربی حیوانی باعث کاهش معنیدار مصرف خوراک شد (05/0P<). افزودن سطح 300 میلیگرم ال-کارنیتین در مقایسه با سایر تیمارها ضریب تبدیل خوراک را در دوره رشد به 68/1 و کل دوره به 55/1 کاهش داد (05/0P<). استفاده از ال-کارنیتین تاثیر معنیداری بر میزان گلوکز و HDL خون نداشت (05/0