TY - JOUR ID - 2612 TI - بررسی روند تجزیه‌ بقایای سموم فوزالون و دیازینون در علف یونجه تازه، سیلو شده و انبار‌شده به‌ صورت خشک JO - تحقیقات تولیدات دامی JA - AR LA - fa SN - 2252-0872 AU - کاظمی, محسن AU - طهماسبی, عبدالمنصور AU - ولی زاده, رضا AU - ناصریان, عباسعلی AU - اسکندری تربقان, آمنه AU - صنعی, آزاده AD - استادیار گروه علوم دامی، مجتمع آموزش عالی تربت‌جام AD - استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد AD - مربی گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده علوم پزشکی تربت جام AD - دکتری گیاهپزشکی، شرکت گیاهپزشکی پارس طراوت مشهد Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 6 IS - 3 SP - 85 EP - 93 KW - تجزیه KW - دیازینون KW - علف یونجه KW - فوزالون DO - 10.22124/ar.2017.2612 N2 - آزمایشی با هدف مقایسه روند تجزیه‌ بقایای سموم فوزالون و دیازینون در علف یونجه تازه، سیلو شده و انبار شده به‌صورت خشک در شرایط مزرعه انجام شد. بخشی از مزرعه یونجه جدا و به کرت‌های مساوی تقسیم و با سموم فوزالون و دیازینون سمپاشی شد. نمونه‌هایی از علف یونجه تازه، سیلو شده و خشک شده با فواصل زمانی مشخص به ‌ترتیب تا زمان‌های 15 روز، 14 و 24 هفته بعد از سمپاشی، گرفته شد. بقایای سموم با روش گازگروماتوگرافی جرمی (GC-Mass) تعیین شدند. مقدار فوزالون و دیازینون در روز پانزدهم پس از سمپاشی در علف یونجه تازه به ‌ترتیب برابر با 13/2±33/57 و 51/1±75/24 میلی‌گرم در هر کیلوگرم ماده ‌خشک بود. زمان تجزیه شدن50 درصد فوزالون و دیازینون در علف یونجه تازه به ‌ترتیب برابر با 34/4 و 62/3 روز بود. هیچگونه بقایایی از دیازینون در 14 هفته بعد از انبار کردن علف یونجه به ‌صورت خشک مشاهده نشد، ولی مقدار فوزالون در علف یونجه خشک تا 24 هفتگی برابر 32/3 میلی‌گرم بود. همچنین در اثر سیلو کردن، هیچگونه بقایایی از دیازینون و فوزالون به‌ترتیب در هفته‌های 12 و 14 نمونه‌گیری مشاهده نشد. نتایج کلی آزمایش نشان داد فوزالون نسبت به دیازینون از قابلیت تجزیه‌ کمتری در هر سه علف یونجه تازه، سیلوشده و انبارشده به‌صورت خشک برخوردار بوده و این دو سم می‌توانند به‌طور نسبی تا مدت‌ها در علف یونجه باقی بمانند. همچنین سیلوکردن نسبت به انبارکردن علف یونجه به ‌صورت خشک، تأثیر بیشتری بر کاهش باقیمانده سموم با گذشت زمان داشت. UR - https://ar.guilan.ac.ir/article_2612.html L1 - https://ar.guilan.ac.ir/article_2612_4398bb7d8982d7742ab35b7dd7b388ba.pdf ER -