TY - JOUR ID - 3183 TI - اثر اسانس گیاهان آویشن و کاکوتی بر عملکرد، جمعیت میکروبی و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی JO - تحقیقات تولیدات دامی JA - AR LA - fa SN - 2252-0872 AU - حسینیان بیلندی, سید حسن AU - حسینی, سید محمد AU - مجتهدی, محسن AU - باشتنی, مسلم AD - دانشجوی دکتری علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند AD - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند AD - استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 7 IS - 3 SP - 53 EP - 65 KW - آویشن KW - پاسخ ایمنی KW - جوجه گوشتی KW - عملکرد KW - کاکوتی DO - 10.22124/ar.2018.10180.1304 N2 - این آزمایش به منظور بررسی اثر سطوح مختلف اسانس گیاهان آویشن و کاکوتی بر عملکرد، جمعیت میکروبی و پاسخ ایمنی جوجه­های گوشتی انجام شد. در این تحقیق از 420 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با هفت تیمار، چهار تکرار و 15پرنده در هر تکرار استفاده ­شد. اسانس گیاه آویشن یا کاکوتی در سطوح 50، 100 و 150 میلی­گرم در هر کیلوگرم جیره اضافه و یک جیره فاقد اسانس به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج بدست آمده در پایان دوره، تیمار آزمایشی حاوی کاکوتی در سطح 50 میلی­گرم به طور معنی­داری افزایش وزن بالاتری نسبت به تیمار شاهد داشت (05/0>P). همچنین استفاده از تیمارهای آزمایشی حاوی آویشن و کاکوتی در سطح 50 میلی­گرم سبب افزایش مصرف خوراک جوجه­های گوشتی شد (05/0>P). تیمارهای آزمایشی در پایان دوره، از نظر  ضریب تبدیل غذایی تفاوت معنی­داری با تیمار شاهد نداشتند. تیمار آزمایشی حاوی اسانس آویشن در سطح 150 میلی­گرم و کاکوتی در سطح 50 میلی­گرم بالاترین شاخص کارآیی تولید (05/0>P) را نشان دادند. تیمارهای آزمایشی حاوی آویشن در سطوح 100 و 150 میلی­گرم به صورت معنی­داری سبب افزایش جمعیت لاکتوباسیل و کاهش کلی­باسیل  روده شدند (05/0>P). بر اساس نتایج این آزمایش، سطوح مختلف اسانس آویشن  اسانس آویشن به صورت معنی­داری باعث تقویت پاسخ ایمنی همورال و سلولی جوجه­های گوشتی شد، اما سطوح مختلف اسانس کاکوتی تاثیرمعنی­داری بر پاسخ ایمنی جوجه­های گوشتی نشان نداد. UR - https://ar.guilan.ac.ir/article_3183.html L1 - https://ar.guilan.ac.ir/article_3183_08b7a76a05fbcb031fc98e204042671b.pdf ER -