TY - JOUR ID - 3315 TI - اثر سطوح مختلف تفاله هویج در جیره بر تولید گاز، گوارش‌پذیری مواد مغذی و تخمیر شکمبه در شرایط برون‌تنی JO - تحقیقات تولیدات دامی JA - AR LA - fa SN - 2252-0872 AU - عزیزی, ایوب AU - هاشمی, مظاهر AU - شریفی, افروز AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان AD - دانشجوی دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان AD - دانش آموخته دکتری تغذیه دام، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 7 IS - 4 SP - 47 EP - 56 KW - ارزش تغذیه‌ای KW - تخمیر برون‌تنی KW - تفاله هویج KW - تولید گاز KW - گوسفند DO - 10.22124/ar.2019.10787.1331 N2 - پژوهش حاضر به منظور تعیین ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیه‌ای تفاله هویج و سپس تعیین تأثیر گنجاندن سطوح مختلف آن در جیره بر قابلیت هضم و فراسنجه‌های تخمیر برون‌تنی انجام شد. ابتدا ترکیب شیمیایی و فراسنجه‌های تخمیر برون‌تنی تفاله هویج با کاه گندم و یونجه مقایسه شد. سپس، اثرات جایگزینی بخش علوفه جیره با سطوح صفر، 50، 100، 150 و 200 گرم تفاله هویج در کیلوگرم ماده خشک بر فراسنجه‌های تخمیر برون‌تنی بررسی شد. بیشترین حجم تولید گاز در زمان‌های اولیه انکوباسیون (16 و 24 ساعت) و نرخ تولید گاز (c) با انکوباسیون تفاله هویج و کمترین مقدار آن برای کاه گندم مشاهده شد (05/0P<). به هر حال، بیشترین مقدار تولید گاز در سایر زمان‌های انکوباسیون‌ و نیز بیشترین پتانسیل تولید گاز (b) مربوط به یونجه و کمترین آن مربوط به کاه گندم بود (05/0P<). بیشترین مقدار گوارش‌پذیری ماده خشک و ماده آلی، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و پروتئین میکروبی به وسیله تفاله هویج و کمترین مقدار آن با انکوباسیون کاه گندم مشاهده شد (05/0P<)، هر چند بین تفاله هویج و یونجه اختلاف معنی‌داری وجود نداشت. با جایگزینی تفاله هویج به جای بخش علوفه‌ای جیره تا سطح 20 درصد، به جز غلظت نیتروژن آمونیاکی که به طور خطی کاهش و سنتز پروتئین میکروبی که به طور خطی  افزایش یافت، سایر فراسنجه‌های تخمیر تحت تأثیر قرار نگرفت (05/0