TY - JOUR ID - 3529 TI - بررسی ترکیب شیمیایی و اثر سطوح مختلف بوته کامل خیار بر کینتیک تخمیر شکمبه و گوارش‌پذیری مواد مغذی در شرایط آزمایشگاهی JO - تحقیقات تولیدات دامی JA - AR LA - fa SN - 2252-0872 AU - عزیزی, ایوب AU - امینی فرد, زهرا AU - شریفی, افروز AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان AD - دانشجوی دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان AD - عضو هیأت علمی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 8 IS - 3 SP - 51 EP - 60 KW - بوته خیار KW - تخمیر KW - ترکیب شیمیایی KW - تولید گاز KW - گوارش‌پذیری DO - 10.22124/ar.2019.12214.1374 N2 - هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین ارزش غذایی بوته کامل خیار و سپس بررسی اثر سطوح مختلف آن در جیره بر فراسنجه‌های تولید گاز و تخمیر شکمبه با استفاده از شیرابه شکمبه گاو در شرایط برون‌تنی بود. برای این منظور، ابتدا ترکیب شیمیایی و فراسنجه‌های تخمیر برون‌تنی بوته خیار با کاه گندم و یونجه مقایسه شد. سپس، اثر جایگزینی سطوح صفر، 5، 10، 15 و 20 درصد بوته خیار به جای بخش علوفه‌ای جیره غذایی بر فراسنجه‌های هضم و تخمیر بررسی شد. نتایج نشان داد که بوته خیار میزان ماده خشک، ماده آلی و لیگنین کمتری نسبت به یونجه و کاه گندم داشت (05/0>p )، اما محتوای پروتئین خام آن به مراتب از کاه گندم بیشتر بوده و قابل مقایسه با یونجه بود. میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی بوته خیار به طور معنی‌داری کمتر از کاه گندم بود (05/0>p )، اما تفاوتی با یونجه نداشت. هرچند، میزان کربوهیدرات­های غیر الیافی آن به طور معنی‌داری کمتر از یونجه، اما بیشتر از کاه گندم بود (05/0>p ). کل حجم تولید گاز، پتانسیل تولید گاز، گوارش‌پذیری ماده خشک و ماده آلی و سنتز پروتئین میکروبی با انکوباسیون بوته خیار به طور قابل توجهی بیشتر از کاه گندم بوده، اما کمتر از یونجه به دست آمد (05/0>p ). در کل، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بوته خیار دارای ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیه‌ای به مراتب بیشتری در مقایسه با کاه گندم بوده و محتوای پروتئین خام آن نیز قابل مقایسه با یونجه است. همچنین، کاربرد این پسماند در تغذیه نشخوارکنندگان تا سطح 20 درصد ماده خشک جیره قابل توصیه است.  UR - https://ar.guilan.ac.ir/article_3529.html L1 - https://ar.guilan.ac.ir/article_3529_f2af275651c7475055a64432fefd5706.pdf ER -