TY - JOUR ID - 3937 TI - اثر ذرات نانو هیدروکسی آپاتیت بر انجماد اسپرم قوچ JO - تحقیقات تولیدات دامی JA - AR LA - fa SN - 2252-0872 AU - بشارتی, فریبا AU - روستائی علی مهر, محمد AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان AD - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 8 IS - 4 SP - 1 EP - 8 KW - اسپرماتوزوآ KW - انجماد KW - قوچ KW - نانو هیدروکسی آپاتیت DO - 10.22124/ar.2020.15346.1483 N2 - این مطالعه به منظور بررسی اثر حفاظتی ذرات نانو هیدروکسی ­آپاتیت بر اسپرم طی انجماد با استفاده از پنج راس قوچ انجام شد. انزال­ها (30=n) به صورت سه روز یک بار در شش نوبت جمع­آوری ­شد. در هر نوبت، انزال­ها تجمیع و به 12 قسمت مساوی تقسیم شدند. مقدار 01/0، 02/0، 05/0 یا 1/0 درصد هیدروکسی ­آپاتیت و 3، 5 یا 7 درصد گلیسرول به هر بخش اضافه شد. نمونه­ها منجمد شده و برای دو هفته ذخیره شدند. سپس تعداد دو پایوت از هر تکرار (جمعاً 144 پایوت)، یخ­گشایی شد و به مدت شش ساعت در 37 درجه سلسیوس نگهداری شدند. میزان تحرک، زنده­مانی، سلامت غشای اسپرم و سلامت آکروزوم طی ساعات صفر، 3 و 6 پس از یخ­گشایی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر متقابل ذرات نانو هیدروکسی ­آپاتیت، گلیسرول و زمان بر فراسنجه­های اندازه­گیری شده معنی­دار نبود (05/0

p ). سلامت غشا در سطح 02/0 ذرات نانو هیدروکسی ­آپاتیت (7/52%) بیشتر از سایر سطوح بود (05/0>p ). بنابراین افزودن 02/0 درصد ذرات نانو هیدروکسی ­آپاتیت به رقیق­کننده منی قوچ سبب بهبود کیفیت اسپرم در روند انجماد می­شود. UR - https://ar.guilan.ac.ir/article_3937.html L1 - https://ar.guilan.ac.ir/article_3937_7e09b4ac886ec47a610d458f867da934.pdf ER -