TY - JOUR ID - 4975 TI - تاثیر پرتو الکترون و بخار آب با فشار پایین بر بهبود ارزش تغذیه‌ای پودر هسته خرما برای نشخوارکنندگان JO - تحقیقات تولیدات دامی JA - AR LA - fa SN - 2252-0872 AU - چاجی, مرتضی AU - خنیفر, حسن AD - استاد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 10 IS - 2 SP - 51 EP - 62 KW - پرتوی الکترون KW - پودر هسته خرما KW - ترکیب شیمیایی KW - قابلیت تخمیر KW - قابلیت هضم DO - 10.22124/ar.2021.16944.1539 N2 - آزمایش حاضر با هدف بررسی تاثیر عمل‌آوری با پرتو الکترون (پرتو) و بخار آب با فشار پایین (بخار) بر ارزش تغذیه‌ای پودر هسته خرما برای نشخوارکنندگان انجام شد. ابتدا پودر هسته خرما با پرتو الکترون در دوزهای صفر، ۲۵، ۵۰، ۷۵، ۱۰۰ و ۱۲۵ کیلوگری پرتودهی شد. سپس بخشی از هسته‌های خرمای پرتودهی شده با بخار آب (134 درجه سلسیوس به مدت 40 دقیقه) عمل‌آوری شدند. هضم و تخمیر آزمایشگاهی پودر هسته خرما با استفاده از روش تولید گاز و هضم دو مرحله‌ای اندازه‌‌گیری شد. در مقایسه با گروه شاهد، پرتودهی با الکترون یا بخار آب منجر به کاهش درصد NDF و ADF (05/0>P)، افزایش معنی‌دار پتانسیل و نرخ تولید گاز، عامل تفکیک، ماده آلی واقعاً تجزیه شده و قابلیت هضم ماده خشک،NDF  و ADF هسته خرما شد (05/0>P) و تیمار ۱۰۰ کیلو‌گری بهترین عملکرد را داشت (05/0>P). در کل، عمل‌آوری هسته خرما با بخار آب یا پرتو الکترون به تنهایی باعث بهبود ارزش تغذیه‌ای هسته خرما شد، اما در مقایسه با شاهد، عمل‌آوری با بخار بعد از پرتودهی (اثر متقابل) تاثیر افزایشی معنی‌داری نداشت. لذا، نتایج آزمایش حاضر به این موضوع اشاره دارد که پرتودهی به ‌تنهایی بخش زیادی از ظرفیت ممکن برای بهبود ارزش تغذیه‌ای هسته خرما را به خود اختصاص داده است و استفاده از بخار آب پس از پرتودهی نتوانسته ‌است تاثیر بیشتری داشته باشد. UR - https://ar.guilan.ac.ir/article_4975.html L1 - https://ar.guilan.ac.ir/article_4975_d48bdab7f15a5a82218ffb77530daf59.pdf ER -