TY - JOUR ID - 5930 TI - پویش کل ژنومی صفات مرتبط با وزن تخم مرغ در نژاد رُد آیلند رِد با استفاده از روش های بیزی JO - تحقیقات تولیدات دامی JA - AR LA - fa SN - 2252-0872 AU - خلت آبادی فراهانی, امیر حسین AU - محمدی, حسین AU - مرادی, محمد حسین AU - قاسمی, حسینعلی AU - حاج خدادادی, ایمان AD - دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک AD - استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 11 IS - 3 SP - 41 EP - 53 KW - پویش ژنومی KW - روش بیزی KW - ژن کاندیدا KW - وزن تخم‌ مرغ DO - 10.22124/ar.2022.18153.1577 N2 - تحقیق حاضر با هدف شناسایی مناطق ژنومی و ژن­های کاندیدای مرتبط با صفات وزن تخم ­مرغ، بر اساس پویش ژنومی با استفاده از تراشه پربرون­داد Affymetrix 600K chip در 1078 پرنده نسل یازدهم مرغ نژاد رُد آیلند رِد انجام شد. برای هر پرنده، هفت صفت شامل وزن تخم­ مرغ در اولین تخم­گذاری، و وزن تخم مرغ در سنین 28، 36، 56، 66، 72 و 80 هفتگی جمع­آوری شده بود. ارتباط بین هر یک از نشانگرهای چندشکل تک نوکلئوتیدی (SNP) و صفات مختلف با استفاده از روش­های بیز A و B در نرم­افزار GenSel نسخه 90/4 بررسی شد. در مجموع، نتایج این تحقیق نشان داد روش بیز A از نظر میزان واریانس ژنتیکی افزایشی توجیه شده در مقایسه با روش بیز B دارای عملکرد بهتری بود. تعداد نه نشانگر حاصل از روش بیزA  با بیشترین میزان واریانس ژنتیکی روی کروموزوم­های شماره 1، 3، 5 و 20 قرار داشتند. SNP­های شناسایی شده در نزدیکی 35 ژن قرار گرفته بودند که از این میان، ژن­های کاندیدای BPIFB2، OCX36، CPT1A، TCF15، CECR2، SIAH3، FADS1، FADS2 و SGK1 عملکردهای مهمی را در فرآیند تولید تخم ­مرغ از راه تشکیل پروتئین آلبومین، سوخت و ساز اسیدهای چرب و تشکیل پوسته تخم مرغ داشتند. نتایج تحقیق حاضر نشان می­دهد هنگامی که معماری صفات بررسی شده از مدل تعداد زیاد جایگاه ژنی پیروی کند، معمولاً روش­ بیز A بر روش بیز B برتری دارد. علاوه بر این، با توجه به شناسایی مناطق ژنومی جدید و نقش کلیدی ژن­های ذکر شده در ایجاد وزن تخم ­مرغ، می­توان کارآیی روش بیز A برای پویش ژنومی در صفات وزن تخم مرغ را تأیید کرد. UR - https://ar.guilan.ac.ir/article_5930.html L1 - https://ar.guilan.ac.ir/article_5930_2764aa96efb5a0de65a350d3e0c1ffa2.pdf ER -