2024-03-29T15:59:44Z
https://ar.guilan.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=527
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1397
7
2
مقایسه ترکیب مواد مغذی، هزینه های تولید و انتشار گازهای گلخانه ای در تولید ذرت سیلو شده و یونجه در صنعت گاو شیری
داود
زحمتکش
حمید
امانلو
قادر
دشتی
هدف از این پژوهش، بررسی نهادههای مصرفی، هزینههای تولید، ترکیب مواد مغذی، عملکرد و انتشار گازهای گلخانهای در تولید ذرت سیلو شده و علف خشک یونجه در صنعت گاو شیری ایران بود. بدین منظور هزینه نهادهها و کیفیت مواد مغذی در تولید علوفه در 42 کشت و صنعت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. محصول در تولید علف خشک یونجه و ذرت سیلو شده به ترتیب 49/7283 و 00/14256 کیلوگرم ماده خشک در هکتار محاسبه شد. نسبت تولید به هزینه در تولید علف خشک یونجه و ذرت سیلو شده به ترتیب 227/0 و 327/0 کیلوگرم به ازای هزار ریال محاسبه شد. هزینه تولید یک کیلوگرم ماده خشک علف خشک یونجه و ذرت سیلو شده به ترتیب 62/4413 و 79/3060 ریال محاسبه شد. قیمت تمام شده انواع انرژی (از جمله انرژی خالص شیردهی در سطح سه برابر نگهداری و انرژی خالص شیردهی در سطح چهار برابر نگهداری) حاصل از علف خشک یونجه از ذرت سیلو شده بالاتر بود. درآمد تولید ذرت سیلو شده، پروتئین خام و انواع انرژی تولیدی در هکتار در تولید ذرت سیلو شده نسبت به تولید علف خشک یونجه بالاتر بود. انتشار گازهای گلخانهای در تولید هر کیلوگرم ماده خشک، هر مگاکالری انرژی خالص شیردهی در سطح سه برابر نگهداری و هر مگاکالری انرژی خالص شیردهی در سطح چهار برابر نگهداری ذرت سیلو شده کمتر از تولید علف خشک یونجه بود. نتایج نشاندهنده سودآوری بیشتر در تولید ذرت سیلو شده نسبت به تولید علف خشک یونجه بود.
انتشار گازهای گلخانه ای
علوفه
مواد مغذی
نهاده مصرفی
هزینه تولید
2018
08
23
1
12
https://ar.guilan.ac.ir/article_2983_f37d532b4d2dab154f79de4d5dd8cb52.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1397
7
2
بررسی کارایی واحدهای تولید شیر در شهرستان میانه
علی
شهنوازی
ارتقای کارایی یکی از راهکارهای مدیریت سودآوری و بهبود رقابتپذیری در واحدهای تولیدی است. در این پژوهش به منظور شناسایی راهکارهایی برای مدیریت بهینه واحدهای گاوداری شیری شهرستان میانه از تکنیک تحلیل پوششی دادهها استفاده شد و دادههای مورد نیاز از راه تکمیل پرسشنامه به صورت سرشماری از ۴۰ واحد تولیدی به دست آمد. نتایج نشان داد که فقط ۹ واحد کارایی کمتر از یک داشته و امکان ارائه راهکار برای بهبود در عملکرد برای آنها وجود دارد. میانگین کارایی واحدهای مورد مطالعه برابر با 945/0 بود که بیانگر عملکرد مناسب از لحاظ فنی در تولید شیر گاوداریهای شهرستان میانه است. بر اساس یافتههای این پژوهش، مصرف نهادههای برق، دارو، علوفه سیلاژی و کاه نیازمند توجه بیشتری است. همچنین از میان واحدهای برتر، واحد 31 از نظر تأثیرگذاری و تکرار در میان واحدهای مورد مطالعه متمایز بود که میتوان از آن در برنامههای ترویجی استفاده نمود.
تحلیل پوششی دادهها
کارایی
گاوداری شیری
مقیاس
2018
08
23
13
21
https://ar.guilan.ac.ir/article_2984_a01cf7c5021711c4bb62604b8f9fd76a.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1397
7
2
ارزیابی اقتصادی تغییر نوع انرژی قابل متابولیسم و منبع برآوردی داده های اسید آمینه کل در جیره نویسی کاربردی جوجه های گوشتی
عاطفه
طیبی
بهروز
دستار
محمود
شمس شرق
فرشید
اشراقی
اثر نوع بیان انرژی و الگوی اسید آمینه کل در جیرهنویسی بر بازدهی اقتصادی جوجههـای گوشتی سویه تجاری راس 308 با استفاده از شش تیمار، سه تکرار و تعداد 10 قطعه جوجه گوشتی (مخلوط دو جنس) در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل 3×2 انجام شد. گروههای آزمایشی شامل دو نوع انرژی قابلمتابولیسم (AMEn و TMEn) و سه الگوی اسید آمینه (ان آر سی، ایوانیک و آجینوموتو) در دورههای آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) بودند. جیرههای تنظیم شده بر اساس AMEn به طور معنیداری سبب افزایش مصرف خوراک (2/3983) و افزایش وزن بدن (3/2358) شد (05/0>P). در 24 و 42 روزگی، جیره غذایی تنظیم شده بر اساس AMEn نسبت به TMEn سبب افزایش معنیدار درآمد و هزینه خوراک مصرفی شد (05/0>P). جیره تنظیم شده بر اساس TMEn سبب افزایش سودآوری (2/3690 تومان)، سهم سود ناخالص از درآمد (367/42 تومان)، سهم سود از هزینههای متغیر (100/74 تومان) و بازده سود ناخالص (173/10 تومان) و همچنین سبب کاهش هزینه تولید گوشت (19/2 تومان) شد (05/0>P). الگوهای اسید آمینه ان آر سی و ایوانیک سبب افزایش معنیدار سودآوری، سهم سود ناخالص از درآمد، سهم سود از هزینههای متغیر و بازده سود ناخالص و همچنین سبب کاهش معنیدار هزینه تولید گوشت شد (05/0>P). با توجه به نتایج این آزمایش، جیرهنویسی جوجههای گوشتی بر اساس مقادیر TMEn و الگوهای اسید آمینه ان آر سی و ایوانیک سبب بهبود بازدهی خالص اقتصادی میشود.
الگوهای اسید آمینه
انرژی قابل متابولیسم
جوجه گوشتی
جیره نویسی
سودآوری اقتصادی
2018
08
23
23
33
https://ar.guilan.ac.ir/article_2985_9743cf6706e84ec486e83567328eaf16.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1397
7
2
عملکرد، ویژگی های لاشه و برخی از فراسنجه های دستگاه گوارش جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های بر پایه ذرت و دانه تریتیکاله با و یا بدون افزودن مکمل آنزیمی
محمد جواد
آگاه
سید محمد رضا
هاشمی
حسین
نوراللهی
مجید
هاشمی
سجاد
موثقی
در این پژوهش، امکان استفاده از دانه تریتیکاله (رقم ET-82-15) در جیره جوجههای گوشتی، با و یا بدون افزودن مکمل آنزیمی، در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. در آزمایش اول، تریتیکاله در سه تیمار (تیمار 1: 100 درصد غله جیره از دانه ذرت، تیمار 2: 100 درصد غله جیره از دانه تریتیکاله بدون آنزیم و تیمار 3: 100 درصد غله جیره از دانه تریتیکاله با آنزیم) با سه تکرار به مدت 49 روز و در آزمایش دوم تریتیکاله در سه تیمار (تیمار 1: 100 درصد غله جیره از دانه ذرت، تیمار 2: 50 درصد از کل جیره با دانه تریتیکاله و تیمار 3: 100 درصد غله جیره از دانه تریتیکاله) با چهار تکرار و به مدت شش هفته در جیره جوجههای گوشتی مورد استفاده قرار گرفت. در آزمایش اول، تفاوت وزن زنده پایانی، افزایش وزن، خوراک مصرفی، درصد لاشه و سینه، گرانروی مواد هضمی و pH ژژونوم و سنگدان بین تیمارها معنیدار بود (05/0P<). در آزمایش دوم، تفاوت وزن زنده پایانی، افزایش وزن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی و درصد ران معنیدار بود (05/0P<)، ولی درصد لاشه، سینه و چربی شکمی معنیدار نبود. تأمین 100 درصد غله جیره از دانه تریتیکاله سبب کاهش عملکرد تولیدی در جوجههای گوشتی شد (05/0P<). میتوان نتیجه گرفت که تأمین 50 درصد از کل جیره با دانه تریتیکاله (رقم ET-82-15) برای پرورش جوجههای گوشتی قابل توصیه است.
تریتیکاله
جوجه گوشتی
عملکرد
ویژگی های لاشه
2018
08
23
35
46
https://ar.guilan.ac.ir/article_2986_083cd2faaa041e43223718e705399dcd.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1397
7
2
اثر وضعیت قرارگیری تخم در انبار و دستگاه هچری بر صفات جوجهدرآوری تخم بوقلمون
قربان
الیاسی زرین قبایی
علیرضا
فانی
حمید
حمیدیان
به منظور بررسی اثر حالت نگهداری تخم بوقلمون در انبار قبل از جوجهکشی و همچنین حالت قرارگیری تخم در داخل دستگاه هچری بر مرگ و میر نطفه و همچنین درصد جوجهدرآوری، آزمایشی در قالب فاکتوریل 2×2 با طرح پایه بلوک کامل تصادفی انجام گرفت. تخمهای تولیدی یکی از سالنهای پرورشی ایستگاه تحقیقات بوقلمون کشور (تاتار) به مدت چهار ماه، روزانه به چهار قسمت مساوی تقسیم شده و پس از ضدعفونی به دو صورت نوک پایین و نوک بالا در اتاق نگهداری تخم با دمای 18-15 درجه سانتیگراد و رطوبت 60-50 درصد انبار شدند. در روز هفتم، تخمهای تولیدی هفته به صورت جداگانه و در یک زمان داخل دستگاه جوجهکشی قرار گرفته و در سه روز آخر جوجهکشی، هر یک از تیمارهای مشابه در دو حالت افقی و عمودی درون سینیهای دستگاه هچری قرار داده شدند. نتایج حاصل نشان داد که ماه تولید تخم به عنوان بلوک تأثیر معنیداری بر میزان باروری و جوجهدرآوری تخمها دارد (001/0>P). نگهداری تخم به صورت نوک بالا در اتاق تخم سبب افزایش میزان جوجهدرآوری تخمهای بارور شد (05/0P>). قرارگیری تخم به صورت نوک پایین در داخل دستگاه هچری موجب بهبود جوجهدرآوری و کاهش تلفات جوجهکشی شد (05/0P>). اثر متقابل حالت نگهداری نوک بالا در اتاق تخم با حالت قرارگیری عمودی در داخل هچری موجب افزایش 2/7 درصدی صفات جوجهدرآوری تخمهای بارور نسبت به بقیه تیمارها شد (05/0>P). لذا پیشنهاد میشود علاوه بر انجام تحقیقات بیشتر در این خصوص، جهت افزایش بهرهوری و سوددهی واحدهای جوجهکشی، نگهداری در انبار تخم به صورت نوک بالا و در دستگاه هچری به صورت نوک پایین اعمال شود.
تخم بوقلمون
جوجهدرآوری
نطفهداری
وضعیت قرارگیری تخم
2018
08
23
47
54
https://ar.guilan.ac.ir/article_2987_edaf090e58f3fcf62dd09815fbcf28b1.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1397
7
2
اثر تلقیح باکتریایی و اسانس های نعناع، مرزه و زیره بر ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم برون تنی و فراسنجه های تولید گاز آزمایشگاهی سیلاژ ذرت
فاطمه
هادیان
فرزاد
قنبری
جواد
بیات کوهسار
رضا
راه چمنی
این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تیمارهای تلقیح باکتریایی (لاکتوباسیلوس پلانتارم، یک میلیگرم به ازای هر کیلوگرم علوفه تازه) و اسانسهای نعناع، مرزه و زیره (125 و250 میکرولیتر به ازای هر کیلوگرم علوفه تازه) بر ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و قابلیت هضم برونتنی سیلاژ ذرت در قالب طرح کاملاً تصادفی (8 تیمار و 3 تکرار) انجام شد. گیاه کامل ذرت در مرحله دانه خمیری (حدود 30 درصد ماده خشک) به وسیله خردکن (به صورت قطعات 2 تا 3 سانتیمتری) برداشت شد. تهیه سیلاژ در کیسههای پلاستیکی دو لایه انجام شد. افزودنیها در حین سیلو کردن روی ماده سیلویی اسپری شده و سیلوها بعد از 45 روز باز شدند. ترکیب شیمیایی سیلاژ ذرت تحت تاثیر افزودنیها قرار گرفت (05/0P<). تلقیح باکتریایی، اسانس نعناع (250 میکرولیتر) و مرزه غلظت کربوهیدراتهای محلول در آب را افزایش دادند. پروتئین خام در تیمارهای تلقیح باکتریایی و اسانس مرزه (125 میکرولیتر) کاهش یافت. غلظت الیاف نامحلول در شوینده اسیدی با افزودن اسانس مرزه (250 میکرولیتر) و زیره کاهش یافت. سطوح 250 میکرولیتر اسانسهای مرزه و زیره موجب کاهش حجم و پتانسیل تولید گاز شدند (05/0P<). غلظت انرژی قابل متابولیسم و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر به وسیله سطح 125 میکرولیتر نعناع افزایش یافت (05/0P<). تلقیح باکتریایی، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی نمونهها را در شرایط برونتنی افزایش داد (05/0P<). سطح 125 میکرولیتر اسانس نعناع تولید توده میکروبی و بازده آن را افزایش داد (05/0P<). بهطور کلی، تلقیح باکتریایی و سطح 125 میکرولیتر اسانس نعناع در بهبود ارزش تغذیهای سیلاژ ذرت موثر بودند.
اسانس
تلقیح باکتریایی
تولید گاز
قابلیت هضم برون تنی
سیلاژ
2018
08
23
55
67
https://ar.guilan.ac.ir/article_2988_af3d1e67f90b3e908070c669d63db01a.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1397
7
2
اثر فرآوری سیلاژ کمپوست باقیمانده از قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus) بر ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم و کینتیک تخمیر شکمبه ای آن در گوسفند مهربان
سارا
کلوندی
خلیل
زابلی
مصطفی
ملکی
این پژوهش به منظور بررسی اثر فرآوری (جداسازی خاک و افزودن ملاس) بر ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم و کینتیک تخمیر شکمبهای سیلاژ کمپوست باقیمانده از قارچ دکمهای (SMCS) در گوسفند مهربان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) SMCS به همراه 5/7 درصد ملاس، 2) SMCS به همراه 15 درصد ملاس، 3) SMCS خاکزدایی شده به همراه 5/7 درصد ملاس و 4) SMCS خاکزدایی شده به همراه 15 درصد ملاس بودند که به روش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شدند. ترکیب شیمیایی و فراسنجههای تخمیر همه تیمارها بعد از 60 روز تعیین شد. سپس قابلیت هضم درونتنی مواد مغذی و کینتیک تخمیر شکمبهای سیلاژها به روش آزمون تولید گاز بررسی شد. نتایج نشان داد حذف خاک از SMCS، سبب کاهش درصد پروتئین خام (از 65/7 به 53/6 درصد) و خاکستر خام (از 46/46 به 40/36 درصد) در سیلاژها شد (05/0P<). علاوه بر این، حذف خاک سبب افزایش قابلیت هضم ماده آلی (از 32/45 به 00/49 درصد) و افزودن ملاس نیز سبب افزایش قابلیت هضم NDF (از 31/27 به 23/32 درصد) و ADF (از 95/21 به 05/25 درصد) سیلاژها شد (05/0P<). جداسازی خاک و افزودن ملاس، سبب افزایش پتانسیل تولید گاز (A) (به ترتیب از 73/34 به 18/38 میلیلیتر و از 70/34 به 20/38 میلیلیتر) در سیلاژها شد (05/0P<). همچنین افزودن ملاس، تجزیهپذیری ماده خشک سیلاژها را (از 22/79 به 07/84 درصد) افزایش داد (05/0P<). بهطور کلی، جداسازی خاک از کمپوست، سبب کاهش درصد خاکستر و پروتئین خام و افزایش قابلیت هضم ماده آلی و پتانسیل تولید گاز در سیلاژ آن شد.
ارزش غذایی
افزودنی
آزمون تولید گاز
سیلاژ کمپوست قارچ
گوسفند مهربان
2018
08
23
69
82
https://ar.guilan.ac.ir/article_2989_0c58ca5ce5255ae1c0bdac61aa5a98e0.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1397
7
2
برآورد پارامترها و روند ژنتیکی صفات رشد گوسفند لری بختیاری با مدل های معادلات ساختاری
حسام
عمو پشت مساری
سید حسن
حافظیان
رستم
عبدالهی آرپناهی
مرتضی
ستائی مختاری
قدرت اله
رحیمی میانجی
برای تجزیه ژنتیکی صفات رشد گوسفند لری بختیاری با مدلهای معادلات ساختاری و مدلهای چند متغیره استاندارد از دادههای فنوتیپی و شجرهای جمعآوری شده طی سالهای 1390-1374 در ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند لری بختیاری استفاده شد. صفات مورد بررسی شامل وزن تولد، میانگین افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری، وزن شیرگیری، میانگین افزایش وزن روزانه از شیرگیری تا شش ماهگی و وزن شش ماهگی بودند. سه مدل مختلف شامل مدل چند متغیره استاندارد، مدل یکطرفه بر اساس توالی زمانی و مدل یکطرفه کامل در نظر گرفته شد. بر مبنای معیار اطلاعات انحراف (DIC)، مدل یکطرفه بر اساس توالی زمانی دارای بالاترین مطلوبیت بود. در مدل یکطرفه بر اساس توالی زمانی، ضرایب ساختاری بین وزن تولد و میانگین افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری، میانگین افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری و وزن شیرگیری، وزن شیرگیری و میانگین افزایش وزن روزانه از شیرگیری تا شش ماهگی و میانگین افزایش وزن روزانه از شیرگیری و شش ماهگی به ترتیب 343/9، 03/0، 632/10 و 14/0 بدست آمدند. وراثتپذیری مستقیم صفات در مدلهای استاندارد و یکطرفه بر اساس توالی زمانی به ترتیب 32/0-29/0، 2/0-22/0، 17/0-18/0، 11/0-11/0 و 16/0-16/0 برآورد شدند. روند ژنتیکی در مدلهای استاندارد و یکطرفه بر اساس توالی زمانی نیز برای صفات مورد بررسی به ترتیب 6-23، 7/0- 3، 69- 129، 4/0-2/1 و 110-187 گرم در سال برآورد شدند که معنیدار بودند. تجزیه ژنتیکی صفات رشد ضرورت قرار دادن روابط علّی بین صفات به منظور توسعه موثر اصلاح نژاد گوسفند لری بختیاری را نشان میدهد.
روند ژنتیکی
صفات رشد
گوسفند لری بختیاری
مدل های معادلات ساختاری
2018
08
23
83
96
https://ar.guilan.ac.ir/article_2990_3ee120bbb52d21b314bf6dc041d757f3.pdf