2024-03-29T17:03:48Z
https://ar.guilan.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=8
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1393
3
4
بررسی ارتباط بین عوامل تأثیرگذار بر عملکرد جوجههای گوشتی پرورش یافته در دو ناحیه مختلف جغرافیایی ایران
مازیار
محیطیاصلی
نوید
قوی حسین زاده
حسن
درمانی کوهی
مسعود
شیرعلی
به منظور بررسی ارتباط بین عوامل مؤثر بر عملکرد و صفات اقتصادی جوجههای گوشتی، یک مطالعه مقایسهای با استفاده از دادههای جمعآوری شده از 45 واحد پرورش جوجه گوشتی واقع در استان گیلان و استانهای قزوین، کردستان و خراسان شمالی انجام شد. میانگین سن کشتار (25/51 در برابر 04/55 روز)، تلفات (2/5 در برابر 8/9 درصد) و ضریب تبدیل غذایی (9/1 در برابر 1/2) در استان گیلان کمتر از سایر استانها بود (05/0P<). تفاوت معنیداری بین وزن اولیه (9/40 و 7/41 گرم) و وزن پایان دوره (2857 و 2752 گرم) جوجههای گوشتی راس و کاب مشاهده نشد. جوجههای راس نسبت به کاب رشد اولیه بهتر و تلفات کمتری داشتند (05/0P<). وزن هفته اول همبستگی مثبت (44/0c=) با وزن ابتدای دوره داشت (05/0>P). خوراک مصرفی همبستگی مثبتی با سن کشتار (45/0)، وزن پایان دوره (44/0)، ضریب تبدیل غذایی (53/0) و تلفات (60/0) داشت (05/0P<). نتایج این بررسی مزیت نسبی استان گیلان را برای پرورش جوجههای گوشتی تأیید نمود. همچنین نتایج نشان داد که دو سویه مختلف جوجه گوشتی پرورش داده شده عملکرد متفاوتی دارند.
جوجه گوشتی
سویه های تجاری
عملکرد
منطقه پرورش
2015
02
20
1
9
https://ar.guilan.ac.ir/article_17_7250427e693d6758be2bea2aa5cfea01.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1393
3
4
بررسی اثر مقادیر مختلف بذر خارمریم بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی
نسرین
رشیدی
محمد
بوجارپور
مرتضی
چاجی
علی
آقایی
به منظور بررسی اثر بذر گیاه دارویی خارمریم بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار از 0 تا 42 روزگی انجام شد. جیرههای آزمایشی شامل شاهد (جیره بدون استفاده از بذر خارمریم) و سطوح 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد بذر خارمریم بود. در پایان دوره آزمایش دو پرنده از هر تکرار جهت بررسی قسمتهای مختلف لاشه و فراسنجه های بیوشیمیایی خون، خونگیری و سپس کشتار شدند. نتایج آزمایش نشان داد در دوره آغازین و پایانی بیشترین مصرف خوراک به ترتیب در جیرههای حاوی 1 (71/351 گرم) و 5/1 (9/1701 گرم) درصد بذر خارمریم و کمترین مصرف خوراک در تیمار 5/0 (6/1426 گرم) درصد بذر خارمریم و شاهد (08/312 گرم) مشاهده شد (05/0>P). در دوران رشد پایینترین و بالاترین افزایش وزن بهترتیب در تیمار 5/1 درصد بذر خارمریم (27/801 گرم) و شاهد (40/687 گرم) مشاهد شد (05/0>P). بالاترین وزن نسبی سنگدان و روده بهترتیب مربوط به تیمار 5/(18/3 گرم) و 2 درصد و (65/7 گرم) بذر خارمریم بود (05/0>P). پایینترین غلظت کلسترول (mg/dl 91) ، تریگلیسرید (mg/dl 75/62) وVLDL (mg/dl 55/12) و بالاترین مقدارHDL خون (mg/dl 50/44) در تیمار 5/1 درصد بذر خارمریم مشاهده شد (05/0>P). بنابراین استفاده از سطح 5/1 درصد بذر خارمریم اثرات مثبتی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی دارد.
جوجه گوشتی
خارمریم
عملکرد
فراسنجه های خونی
2015
02
20
11
21
https://ar.guilan.ac.ir/article_18_465185653ecccc67c071745a855992d0.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1393
3
4
اثر نوع فرمولاسیون و سطوح مختلف پروتئین خوراک بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی
رضا
صلاحی مقدم
شهریار
مقصودلو
یوسف
مصطفی لو
محمدحسین
شهیر
جواد
بیات کوهسار
اثر نوع فرمولاسیون جیره (جیره دارای ذرت و کنجاله سویا یا جیره شاهد، جیره دارای گندم، جو و محصولات جانبی کشاورزی متعادل شده برای اسیدآمینههای گوگرددار، لیزین و ترئونین کل و جیرهای مشابه جیره دوم با اسید آمینه های قابل هضم متعادل) و سطوح مختلف پروتئین جیره (مقدار توصیه شده توسط شرکت کاب، 10 و 20 درصد کمتر از آن) بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه گوشتی در یک آزمایش فاکتوریل 3×3 با 4 تکرار و 360 قطعه جوجه گوشتی بررسی شد. اثر نوع فرمولاسیون بر مصرف خوراک و وزن بدن معنی دار بود (05/0>P). مصرف خوراک و وزن بدن جوجه های مربوط به جیره با اسید آمینه کل متعادل کمتر از جیره شاهد (به ترتیب 4272 در مقابل 4445 گرم و 2156 در مقابل 2254 گرم) بود. اثر سطح پروتئین خام بر وزن بدن و ضریب تبدیل معنی دار بود (05/0>P). با کاهش سطح پروتئین جیره، وزن بدن از 2357 گرم به 2025 گرم کاهش و ضریب تبدیل از 9/1 به 2/2 افزایش یافت. درصد لاشه قابل مصرف و درصد سینه حاصل از جیره شاهد (به ترتیب 76 و 26 درصد) از دو نوع فرمولاسیون دیگر بالاتر بود (05/0>P). درصد ران، چربی محوطه شکمی و جیبلت حاصل از سطح پروتئین توصیه شده ( به ترتیب 6/20، 1/2 و 8/3)، از بقیه سطوح کمتر بود (05/0>P). بطورکلی، از نظر عملکرد استفاده از جیره مبتنی بر محصولات جانبی کشاورزی متعادل شده برای اسیدهای آمینه قابل هضم قابل توصیه بوده ولی کاهش سطح پروتئین جیره می تواند باعث کاهش عملکرد شود.
اسیدآمینه قابل هضم
اسیدآمینه کل
سطوح پروتئین
فرمولاسیون خوراک
2015
02
20
23
37
https://ar.guilan.ac.ir/article_19_1da3a5ab721ee36f50d91195bf51e59e.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1393
3
4
اثر سبوس برنج خام و اتوکلاو شده بر عملکرد تولیدی، عملکرد اقتصادی و شاخص تولید جوجه های گوشتی
الهام
ایزدی
فرید
شریعتمداری
محمد امیر
کریمی ترشیزی
در تحقیق حاضر اثر سبوس برنج خام و اتوکلاو شده بر عملکرد، عملکرد اقتصادی و شاخص کارایی تولید اروپایی در جوجههای گوشتی با استفاده از 420 قطعه جوجه یکروزه گوشتی سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار بررسی شد. جیره ذرت-سویا به عنوان تیمار شاهد و جیرههای حاوی 6، 12 و 18 درصد سبوس برنج خام و عملآوری شده بهوسیله اتوکلاو طی 14 تا 42 روزگی در اختیار جوجهها قرار داده شد. با افزایش سطح سبوس برنج به میزان 18 درصد در جیره، در مقایسه با تیمار شاهد میزان خوراک مصرفی و افزایش وزن کاهش (بهترتیب 4152 در مقابل 4399 گرم و 1887 در مقابل 2272 گرم) و ضریب تبدیل خوراک و ضریب تبدیل پروتئین افزایش یافت (بهترتیب 19/2 در مقابل 93/1 و 41/0 در مقابل 36/0) (05/0>P). استفاده از 18 درصد سبوس برنج منجر به کاهش معنیدار (05/0>P) هزینه خوراک مصرفی نسبت به تیمار شاهد شد (23243 در مقابل 27829 ریال). استفاده از سبوس برنج منجر به کاهش معنیدار (05/0>P) شاخص کارآیی تولید شد، بطوریکه کمترین شاخص مربوط به گروه دریافت کننده 18 درصد سبوس (224) و بیشترین آن مربوط به تیمار شاهد (277) بود. از نظر بهبود عملکرد جوجههای گوشتی، فرآوری سبوس برنج مزیتی نسبت به استفاده از سبوس خام نداشت (05/0>P). بطورکلی مقایسه نتایج مربوط به سطوح مختلف سبوس نشان داد از نظر کارآیی اقتصادی، استفاده از میزان 6 درصد سبوس برنج در جیره جوجه های گوشتی قابل توصیه میباشد.
جوجه گوشتی
سبوس برنج
شاخص تولید اروپایی
عملکرد
فرآوری
2015
02
20
39
47
https://ar.guilan.ac.ir/article_20_69ef6ba5953d0dad67e1928c3a14fee3.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1393
3
4
عوامل موثر بر نتایج انتخاب دو مرحله ای در طرح اصلاح نژادی هسته باز
حشمت الله
عسکری همت
عبدالاحد
شادپرور
سید رضا
میرایی آشتیانی
رسول
واعظ ترشیزی
هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر پیشرفت ژنتیکی سالانه ناشی از یک طرح اصلاح نژاد دارای هستهباز بود. انتخاب میشهای پایه که برای جایگزینی در هسته تعیین میشوند طی دو مرحله به ترتیب با استفاده از شاخص انتخاب پایه و شاخص انتخاب هسته انجام شد. برای این منظور یک سیستم اصلاح نژاد هستهباز با استفاده از اطلاعات جمعیت گوسفندان لریبختیاری بهروش قطعی شبیهسازی شد. ابتدا پیشرفت ژنتیکی ناشی از انتخاب دو مرحلهای در شرایط مبنا برآورد شد و سپس سطوح مختلف صحت انتخاب در پایه و هسته و دو سطح متفاوت از نرخ باروری مدنظر قرار گرفت. در شرایط مبنا، مزیت انتخاب دو مرحلهای نسبت به انتخاب تک مرحلهای مبتنی بر شاخص پایه 65/7 درصد بود. در این شرایط همبستگی 627/0 بین شاخص پایه و هسته وجود داشت. مزیت انتخاب دو مرحلهای به صحت انتخاب در دو مرحله وابسته بود و از 6/4 درصد (صحت انتخاب پایه و هسته بهترتیب برابر 5/0 و 65/0) تا 45/15 درصد (صحت انتخاب دو مرحله به ترتیب برابر 2/0 و 95/0) تغییر کرد. حداکثر مزیت انتخاب دومرحلهای با نرخ باروری پایین (7/0) و ضریب همبستگی پایین بین شاخص انتخاب دو مرحله (211/0) بدست آمد و برابر با 45/15 درصد بود. به طور کلی نتایج نشان دادند در شرایطی که بین شاخصهای پایه و هسته همبستگی کمتری وجود داشته باشد و درصد باروری پایین باشد مزیت استفاده از انتخاب دو مرحلهای بیشتر است.
انتخاب دو مرحله ای
شبیه سازی قطعی
طرح هسته باز
گوسفند لری بختیاری
2015
02
20
49
62
https://ar.guilan.ac.ir/article_21_7e3f8404b883c8e04805ebbd53b5738c.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1393
3
4
آنالیز ژنتیکی صفات وزن بدن در گوسفندان بومی استان گیلان
بهاره
اعتقادی
نوید
قوی حسین زاده
عبدالاحد
شادپرور
محمد
گلشنی
هدف از این پژوهش برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات وزن بدن در گوسفندان بومی استان گیلان بود. در این تحقیق، از تعداد 14549 رکورد وزن تولد، 13153 رکورد وزن سهماهگی و 10142 رکورد وزن ششماهگی که در طی سالهای 1373 تا 1390 بهوسیله سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان جمعآوری شده بود، استفاده شد. اطلاعات استفاده شده برای شجره شامل 28944 رأس بره حاصل از 9967 رأس میش و 453 رأس قوچ بود. آزمون معنیدار بودن اثرات ثابت مؤثر بر صفات مورد مطالعه با استفاده از رویهGLM نرم افزار SAS انجام گرفت. اثر گله- سال- فصل روی تمامی صفات مورد مطالعه معنیدار بود (01/0P<). پارامترهای ژنتیکی بر اساس 6 مدل حیوان مختلف و با استفاده از روش حداکثر درستنمایی محدود شده نرمافزارWombat برآورد شدند. مناسبترین مدل بر اساس معیار اطلاعات آکایک تعیین شد. مدل 4 مناسبترین مدل برای اوزان بدن بود که اثرات ژنتیکی افزایشی مستقیم و مادری را شامل میشود. بر اساس بهترین مدل، وراثتپذیری مستقیم و مادری برای وزن تولد، وزن سهماهگی و وزن ششماهگی به ترتیب برابر 14/0، 27/0، 37/0 و 04/0، 02/0 و 03/0 بود. همبستگیهای ژنتیکی بین وزن تولد با وزن سهماهگی و وزن ششماهگی و همچنین میان وزن سهماهگی و وزن ششماهگی به ترتیب 08/0، 01/0 و 12/0 برآورد شد. نتایج این مطالعه نشان میدهد که اثرات ژنتیکی مادری منبع معنیدار تنوع برای صفات وزن بدن هستند و نادیده گرفتن اثرات مادری در مدل ارزیابی ژنتیکی سبب ارزیابی ژنتیکی نادرست حیوانات برای صفات وزن بدن میشود و همچنین در گوسفندان بومی گیلان پیشرفت ژنتیکی برای صفات وزن بدن به وسیله انتخاب امکانپذیر است.
صفات رشد
گوسفند بومی گیلان
وراثت پذیری
همبستگی ژنتیکی
2015
02
20
63
73
https://ar.guilan.ac.ir/article_22_e99c38d66cb93fdc91a4958ee86b9999.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1393
3
4
اثر تیمول به دو شکل آزاد و آهسته رهش بر ویژگی های تخمیر شکمبه و متابولیت های پلاسما در گوسفند
زهرا
زمانی
داریوش
علی پور
حمیدرضا
مقیمی
سید علیرضا
مرتضوی
سید مسعود
ذوالحواریه
این پژوهش بهمنظور مقایسه اثرات تیمول به دو شکل آزاد و آهستهرهش بر ویژگیهای تخمیر شکمبه، پروتئین میکروبی و برخی متابولیتهای پلاسما در گوسفند انجام شد. آزمایش در قالب طرح مربع لاتین 3´3 به صورت ادغام شده با استفاده از 6 راس گوسفند نر فیستوله شده انجام شد. تیمارها عبارت بود از (الف) جیره پایه +250 میلیگرم تیمول به شکل آزاد، (ب) جیره پایه +250 میلیگرم تیمول به شکل آهستهرهش و (ج) تیمار شاهد (جیره پایه بدون تیمول). هر دوره آزمایش 14 روز و شامل 10 روز سازگاری و 4 روز نمونهگیری بود. در دوره نمونهگیری، نمونههای مدفوع جمعآوری شد و در روز پایانی هر دوره نیز نمونههای خون و مایع شکمبه در زمانهای مختلف جمعآوری شد. مصرف تیمول به هر دو شکل آزاد و آهستهرهش، ماده خشک مصرفی (به ترتیب 5/917 و 5/985 گرم در روز)، قابلیت هضم پروتئین خام (به ترتیب 7/82 و 6/85 درصد) و غلظت گلوکز پلاسما (به ترتیب 8/114 و 5/108 میلیگرم در دسیلیتر) را افزایش داد (05/0>P). در تیمارهای محتوی تیمول، غلظت اورهی پلاسما، سنتز پروتئین میکروبی و غلظت نیتروژن آمونیاکی در 5 و 7 ساعت پس از خوراکدهی کاهش یافت (05/0>P). تعداد دیپلودینیومها در جیره محتوی تیمول آزاد 105×38/0 بود که از تعداد مربوط به دو تیمار دیگر کمتر بود (05/0>P). مصرف تیمول میتواند با کاهش تولید نیتروژن آمونیاکی بازده استفاده از پروتئین خوراک را بهبود بخشد و با توجه به افزایش گلوکز پلاسما میتواند اثری مثبت در تامین انرژی دام ایجاد کند.
آمونیاک
پروتئین میکروبی
تیمول
گلوکز
2015
02
20
75
88
https://ar.guilan.ac.ir/article_23_ba064736769370855587da1d8ff73226.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1393
3
4
تعیین سهم نسبی عوامل موثر بر تولید عسل کلنی های زنبورعسل استان البرز
سید اصغر
نعمتی
غلامحسین
طهماسبی
محسن
نوری
این تحقیق به منظور تعیین سهم نسبی عوامل موثر بر تولید عسل کلنیهای زنبورعسل استان البرز اجرا شد. برای انجام تحقیق، ابتدا آمار زنبورداران از سازمان جهاد کشاورزی استان البرز اخذ و برای تعیین روایی و دقت پرسشنامه، تعداد 10 زنبوردار انتخاب و از طریق مصاحبه حضوری پرسشنامه تکمیل شد. اطلاعات حاصله برای رفع اشکالات، تجزیه و تحلیل شد. سپس با استفاده از روش نمونهگیری طبقهبندی شده تصادفی، 99 نفر زنبوردار بهصورت تصادفی انتخاب و در سه گروه (کمتر از 50 کلنی، 100-51 و بیش از 101 کلنی) تقسیم شدند. سپس پرسشنامهها از طریق مصاحبه حضوری تکمیل شدند. برای بهدست آوردن عوامل موثر در تولید و درآمد از رگرسیون چند متغیره خطی استفاده شد بدین منظور ابتدا اطلاعات پرسشنامه در نرم افزار Excel وارد و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد عوامل موثر در سرانه تولید عسل عبارتند از: مدیریت کوچ، مدیریت پرورش، شناخت و توجه به پوشش گیاهی و اصلی بودن شغل (ضریب تبیین مدل رگرسیونی برابر با 4/52%). در مدل رگرسیون درآمد خالص، این عوامل شامل: مدیریت پرورش، شناخت و توجه به پوشش گیاهی، مدیریت مبارزه با آفات و بیماریها، مدیریت تولید و فروش کلنی زنبورعسل، مدیریت خرید و تعویض ملکه (ضریب تبیین مدل رگرسیونی برابر با 5/73%) بودند. نتیجه کلی آن بود که اگر در زنبورستان به عوامل ذکر شده بیشتر توجه شود و در صورت امکان تحت کنترل درآیند، زنبورداران به سرانه بالاتری در تولید و درآمد نائل خواهند آمد.
استان البرز
زنبورداری
سهم نسبی
عوامل تولید
2015
02
20
89
98
https://ar.guilan.ac.ir/article_24_c81e6cded3677b6e8819b76e0b989693.pdf
تحقیقات تولیدات دامی
2252-0872
2252-0872
1393
3
4
اثر افزودن زرده تخم مرغ به رقیق کننده شیر پس چرخ و شوک سرما بر ذخیره سازی اسپرم پوشش دارشده قوچ تالشی به صورت مایع در سرما
آزاده
محمدی
محمد
روستایی علی مهر
این آزمایش به منظور تعیین اثر زرده تخم مرغ و شوک سرما بر اسپرم پوششدارشده، با استفاده از آزمون فاکتوریل 2×5 با 10 تیمار و 5 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی بهصورت اندازهگیریهای تکرارشده در زمان انجام شد. منی از سه راس قوچ در پنچ نوبت با استفاده از واژن مصنوعی متصل به لوله حاوی تریس- فروکتوز- 15% زرده تخممرغ جمعآوری شد. نمونهها تجمیع، سانتریفیوژ و مایع رویی حذف شد. رسوب به دو گروه و هر گروه به پنج زیر گروه مساوی تقسیم شد و بعد به هر قسمت صفر، 5، 10، 15 و 20% زرده تخممرغ اضافه شد. نمونه های گروه اول به سرعت (شوک سرما) و نمونههای گروه دوم بهتدریج تا 5 سانتیگراد سرد شدند و بعد برای 72 ساعت ذخیره شدند. تحرک پیشرونده اسپرم، سلامت غشا پلاسمایی، زندهمانی (هوخست بیس بنزامید33258) و واکنش آکروزومی (آلکسافلور-488) در ساعت صفر، 24، 48 و 72 بررسی شد. زندهمانی اسپرم طی شوک سرما و سردکردن تدریجی در غلظت 5% زرده تخم مرغ (به ترتیب 47/1±60/67، 47/1±30/77) نسبت به صفر درصد (به ترتیب 47/1±750/59، 47/1±20/71) بیشتر بود. تحرک پیشرونده اسپرم، سلامت غشا پلاسمایی و آکروزومی اسپرم در حضور زرده تخم مرغ بهبود یافت، اما در تیمارهای حاوی زرده تخممرغ تفاوت نداشت. بنابراین جهت ذخیرهسازی اسپرم پوششدارشده قوچ در رقیقکننده شیر پسچرخ و دما °C5 استفاده از 5% زرده تخم مرغ پیشنهاد میشود.
رقیق کننده شیر پس چرخ
زرده تخم مرغ
شوک سرما
قوچ تالشی
پوشش دارکردن
2015
02
20
99
108
https://ar.guilan.ac.ir/article_25_88239b3a3d92ca1f6e93549ef96724ea.pdf