دانشگاه گیلانتحقیقات تولیدات دامی2252-08728220190823Effects of dietary supplementation of Guanidino acetic acid and L- arginine on performance, blood metabolites and carcass characteristics of Japanese quailsاثر افزودن مکمل جیره ای گوانیدینو استیک اسید و ال- آرژنین بر عملکرد، فراسنجه های خونی و خصوصیات لاشه بلدرچین ژاپنی110351910.22124/ar.2019.11507.1350FAحسندرمانی کوهیدانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان0000-0003-1098-2629پریساتوکلیدانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلاناردشیرمحیطاستادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلانفاطمهمحمد پوردانشجوی دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلانJournal Article19700101In this study, 600 one-day Japanese quails were assigned to six treatments with five replicates of 20 chicks per replicate in 2×3 factorial arrangement based on a completely randomized experimental design. Two levels of L- arginine (the recommended level of NRC and 10% higher than the recommended level by NRC) and three levels of Guanidino acetic acid (GAA) (0, 0.6 and 1.2 g/kg diet) were used in this study. Body weight and feed intake were recorded at the end of the experiment. On day 42, blood samples from two chicks of each replicate were taken from wing vein for some blood metabolites measurements. Then<em>, </em>the<em>chicks were</em><em>slaughtered</em> for carcass and internal organs <em>investigation</em>s. L-arginine supply at 10% over NRC recommendation increased daily feed intake, and improved body weight gain and feed conversion ratio significantly (<em>p < /em><0.05). L-arginine supply at 10% over NRC recommendation and 1.2 g GAA/kg diet increased feed intake and improved feed conversion ratio (<em>p < /em><0.05). The relative weight of breast and thigh increased and abdominal fat decreased significantly by L-arginine supplementation (<em>p < /em><0.05). The main effects of L- arginine and GAA on blood metabolites were significant (<em>p < /em><0.05), with a reduction effect on cholesterol, triglyceride and VLDL concentrations and enhancement effect on HDL content. L-arginine supply at 10% over NRC recommendation with 0.6 and 1.2 g GAA/kg diet significantly decreased blood cholesterol, triglyceride and VLDL and increased HDL concentrations in compared to those fed L- arginine at NRC recommendation (<em>p < /em><0.05). Therefore, the findings of this study showed that providing extra L- arginine than the NRC recommendation with 0.6 g GAA/kg diet significantly improved performance and decreased blood serum cholesterol, triglyceride, and VLDL in Japanese quails (<em>p < /em><0.05).</em></em></em></em></em></em><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">در این تحقیق، 600 قطعه بلدرچین ژاپنی یک روزه بر اساس آزمایش فاکتوریل 3 × 2 در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار و 20 قطعه بلدرچین در هر تکرار به واحدهای آزمایشی اختصاص داده شدند. فاکتورها شامل دو سطح ال-آرژنین (پیشنهادی </span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">NRC</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL"> و 10% بیشتر از پیشنهاد </span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">NRC</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">) و سه سطح گوانیدینواستیک اسید (</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">GAA</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">) (صفر، 6/0 و 2/1 گرم در کیلوگرم) بودند. وزن بدن و خوراک مصرفی در پایان دوره اندازهگیری شدند. در سن 42 روزگی، از دو قطعه بلدرچین از هر تکرار<br />جهت تعیین متابولیتهای خونی خونگیری به عمل آمد و سپس برای اندازهگیری خصوصیات لاشه کشتار شدند. مکمل ال-آرژنین در سطح 10 درصد بیشتر از</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;">NRC</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL"> منجر به افزایش خوراک مصرفی و بهبود افزایش<br />وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک شد (05/0</span><em><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">p </span></em><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';"><</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">). اثرات مرتبط با مکمل جیرهای </span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">GAA</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL"> روی خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک معنیدار نبود. مکمل ال-آرژنین در سطح 10% بیشتر از </span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">NRC</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL"> منجر به افزایش وزن نسبی سینه، ران و کاهش چربی محوطه بطنی شد (05/0</span><em><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">p </span></em><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';"><</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">). اثرات اصلی ال-آرژنین در سطح 10 درصد بیشتر از </span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;">NRC</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" dir="RTL"> <span lang="FA">و </span></span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">GAA</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL"> روی متابولیتهای سرم خون معنیدار و منجر به کاهش کلسترول، تریگلیسرید و </span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">VLDL</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" dir="RTL"> <span lang="FA">و افزایش </span></span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">HDL</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" dir="RTL"> <span lang="FA">در مقایسه با گروه شاهد شد. برای اثرات متقابل نیز، تیمار حاوی ال-آرژنین در سطح 10% بیشتر از </span></span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">NRC</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL"> و 6/0 و 2/1 گرم </span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">GAA</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL"> در کیلوگرم جیره به طور معنیداری موجب کاهش کلسترول، تریگلیسرید و </span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">VLDL</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" dir="RTL"> <span lang="FA">و افزایش </span></span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">HDL</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" dir="RTL"> <span lang="FA">سرم خون در مقایسه با تیمار<br />شاهد شد (05/0</span></span><em><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">p </span></em><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';"><</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">). نتایج نشان داد که افزودن </span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: 'B Nazanin';">GAA</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'B Nazanin'; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL"> به جیرههای با سطوح بالای ال-آرژنین منجر<br />به بهبود عملکرد و برخی از فراسنجههای خونی در بلدرچین ژاپنی میشود.</span>https://ar.guilan.ac.ir/article_3519_c50445ce6dc80114b9b7845bef8b617a.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات تولیدات دامی2252-08728220190823Effect of dietary vitamin D3 levels on reproductive parameters in Japanese quailبررسی تأثیر سطوح مختلف ویتامین D3 جیره بر فراسنجههای تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی1121351310.22124/ar.2019.9749.1293FAسحرفتاحیدانش آموخته گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستانصالحطباطبائی وکیلیدانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستانمرتضیمموئیاستاد گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستانعلیآقائیاستادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان0000-0003-2934-0431Journal Article19700101The presence of vitamin D3 in eggs is important for calcium metabolism of embryo and its development. This research was conducted to evaluate the effect of dietary vitamin D3 levels of 0, 1000, 2000, 4000 and 8000 IU/Kg on reproductive characteristics of Japanese quail. 320 adult Japanese quails were used in a randomized complete block design with five treatments, four replicates containing 12 females and four male birds in each replicate. After six weeks of feeding with experimental diets, 40 eggs from each replicate were transferred to a hatchery machine. After incubation, reproductive parameters were investigated. On day 42 of the experiment, two male and female birds from each replicate were selected to measure the blood sere testosterone and estrogen levels. Fertility, total hatch and weight of hatching chicks were not affected by vitamin D3 (<em>p < /em>>0.05). The lowest (79.75%) and the highest (90.53%) hatch of fertile eggs were recorded in diets without vitamin and containing 1000 IU/Kg of vitamin, respectively (<em>p < /em><0.05). The highest early and total embryonic mortality were related to zero level of vitamin and the lowest losses were belonged to 1000 IU/Kg of vitamin. The mid and late embryonic mortalities were not influenced by treatments (<em>p < /em>>0.05). The morphometric characteristics of reproductive system in both sexes and blood sera estrogen level in female birds were not differ (<em>p < /em>>0.05). The highest sera testosterone concentration (11.05 ng/ml) was observed in 1000 IU/Kg of vitamin (<em>p < /em><0.05). In conclusion, the use of 1000 IU/Kg of vitamin D3 in Japanese quail diet is recommended for the best reproductive performance.</em></em></em></em></em>ویتامین D3 در تخم طیور<br />برای متابولسیم کلسیم رویانی و تکامل<br />آن اهمیت دارد. در پژوهش حاضر، اثر سطوح صفر، ۱۰۰۰، ۲۰۰۰، ۴۰۰۰ و ۸۰۰۰ واحد بینالملل ویتامین D3 در<br />کیلوگرم جیره، بر خصوصیات تولیدمثلی بلدرچین ژاپنی بررسی شد. ۳۲۰ قطعه بلدرچین<br />ژاپنی بالغ در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با پنج تیمار، چهار تکرار و ۱۲ قطعه پرنده<br />ماده و چهار قطعه پرنده نر در هر تکرار استفاده شد. پس از شش هفته تغذیه پرندهها با جیرههای آزمایشی، ۴۰ عدد<br />تخم جمعآوری شده از هر تکرار به دستگاه جوجهکشی منتقل شد. در پایان<br />انکوباسیون، فراسنجههای تولیدمثلی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در روز 42 آزمایش، دو<br />پرنده نر و ماده از هر تکرار جهت اندازهگیری غلظت هورمونهای تستوسترون و استروژن<br />سرم خون انتخاب شدند. میزان باروری، هچ کل و وزن جوجههای<br />هچ شده تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند (۰۵/۰<em>p </em>>). کمترین (75/79%) و بیشترین (53/90%) هچ<br />تخمهای بارور به ترتیب مربوط به جیره بدون ویتامین D3<br />و سطح ۱۰۰۰ آن بود (۰۵/۰<em>p </em><). بیشترین تلفات اوایل رویانی و<br />تلفات کل مربوط به تیمار بدون ویتامین و کمترین تلفات مربوط به تیمار ۱۰۰۰ این<br />ویتامین بود. تلفات اواسط و اواخر رویانی تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند (۰۵/۰<em>p </em>>).<br />فراسنجههای مورفومتریک دستگاه تناسلی نر و ماده و نیز میزان استروژن سرم خون<br />پرندههای ماده تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند (۰۵/۰<em>p </em>>). بیشترین<br />میزان تستوسترون خون (05/11 نانو<br />گرم بر هر میلیلیتر) در سطح 2000 این ویتامین مشاهده شد (۰۵/۰<em>p </em><). در کل، سطح ۱۰۰۰ واحد بینالملل این ویتامین در جیره بلدرچین ژاپنی به منظور داشتن عملکرد<br />تولیدمثلی مطلوب توصیه میشود.https://ar.guilan.ac.ir/article_3513_dace790899f75bdba1a87c2bde945e91.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات تولیدات دامی2252-08728220190823Effect of different dietary selenium sources and storage temperature on enhancing the shelf life of quail eggsاثر منابع مختلف سلنیوم جیره غذایی و دمای نگهداری بر افزایش ماندگاری تخم بلدرچین ژاپنی2333351210.22124/ar.2019.9657.1287FAحسیناحمدیاندانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریزذبیح الهنعمتیاستادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز0000-0001-8842-012Xامیرکریمیاستادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز0000-0002-2682-4978رشیدصفریاستادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریزJournal Article19700101This study was conducted to evaluate the effects of different selenium sources plus vitamin E on the quality of Japanese quail eggs. The birds were fed the diets for 56 d. At the end of feeding period, the eggs were collected and stored for 15 or 30 d at 5°C or 22°C before quality measurement. A completely randomized experimental design in factorial arrangement 2 × 3, with four replicates and 24 eggs each was applied. The dietary treatments included three diet types (basal diet, basal diet plus 0.4 mg sodium selenite and 120 mg/kg vitamin E and basal diet plus 0.4 mg sel-plex and 120 mg/kg vitamin E) and two different storage temperatures (5°C or 22°C). The quality measurements included egg weight loss, albumen height, albumen pH, Haugh unit (HU), yolk index, yolk pH and malondialdehyde (MDA) concentration. Organic and inorganic sources of selenium plus vitamin E supplementation significantly decreased the percentage of egg weight loss but increased height albumen, HU and yolk color of egg compared to control group (<em>p < /em></em>این آزمایش به منظور بررسی اثر منابع مختلف سلنیوم جیره غذایی به همراه ویتامین E بر کیفیت تخم بلدرچین انجام شد. پرندهها جیرههای<br />آزمایشی را به مدت هشت هفته تغذیه کردند. تخمهای بلدرچین در پایان دوره خوراکدهی جمعآوری و به مدت 15 و 30 روز در دو دمای C°5 یا C°22 نگهداری<br />و از لحاظ کیفیت داخلی تجزیه شدند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل2×3 با چهار تکرار و 24 تخم در هر تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش<br />شامل سه نوع جیره غذایی (پایه، 4/0 میلیگرم سلنیوم معدنی (سلنیت سدیم) و 120 میلیگرم ویتامین E، و 4/0 میلیگرم سلنیوم آلی (سلپلکس) و 120 میلیگرم ویتامین E در کیلوگرم جیره) و دو دمای نگهداری (C°5 و C°22) بودند. صفات کیفی تخم شامل کاهش وزن تخم، ارتفاع و pH سفیده، واحد<br />هاو، شاخص زرده، pH زرده و مالونیل آلدئید زرده اندازهگیری شد. افزودن هر دو منبع آلی و معدنی سلنیوم در جیره غذایی سبب کاهش درصد افت وزن تخم، افزایش<br />ارتفاع سفیده، واحد هاو و شدت رنگ زرده در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0<em>p </em><em>p </em>). شاخص واحد هاو بعد از 30 روز نگهداری در دمای C°5<br />(4/80) نسبت به دمای C°22 (5/77)<br />به طور معنیداری بیشتر بود. درصد افت وزن و pH سفیده در دمای C°5 (به ترتیب 6/1 و 7/8) نسبت به دمای C°22 (به ترتیب 3/7 و 3/9) کاهش<br />نشان داد (05/0><em>p </em>). افزودن سلنیوم به جیره غذایی با بهبود کیفیت سفیده و کاهش پراکسیداسیون چربی زرده سبب ماندگاری بیشتر تخم بلدرچین در دوره نگهداری میشود.https://ar.guilan.ac.ir/article_3512_3c1caf85943f902ea285fd78d0327c9a.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات تولیدات دامی2252-08728220190823Effect of organic and mineral zinc and butyric acid on performance and egg shell quality traits in different breeding periodsاثر روی آلی و معدنی و اسید بوتیریک بر عملکرد و صفات کیفی پوسته تخممرغ در دورههای مختلف پرورش3551351610.22124/ar.2019.10874.1334FAحمیدهیعقوبی طاسکوهدانشجوی کارشناسی ارشد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانمحمودشمس شرقدانشیار گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان0000-0002-4373-2469تقیقورچیاستاد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانسعیدحسنیاستاد گروه ژنتیک و اصلاح نژاد دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article19700101The present study was carried out to investigate<br />the effects of different forms of zinc (no zinc, ZnO and Zn-Met) and butyric acid on internal egg<br />quality traits and performance in Hy-Line W36 strain laying hens using 144<br />chickens from 74 to 83 weeks of age in the second phase of laying. A complete<br />randomized block design with 3 × 2 factorial arrangement with six treatments, six<br />replicates and four layers per replicate for nine weeks was used. Performance<br />parameters were measured daily and quality traits were measured in three<br />periods of age. The results of the experiment showed that the main effects of<br />organic acid and three forms of zinc on egg production, defective eggs, egg<br />weight, egg mass, feed conversion ratio and daily feed intake were not<br />significant during the whole experiment. During the period of 74 to 77 weeks,<br />feed conversion ratio for the treatment containing mineral zinc and organic<br />acid was higher than other treatments (<em>p < /em></em>تحقیق حاضر به منظور<br />بررسی اثر استفاده از سه شکل عنصر روی (فاقد مکمل روی، اکسید روی و روی- متیونین)<br />و اسید بوتیریک (صفر و 05/0 درصد) بر عملکرد و صفات کیفی پوسته تخممرغ در مرغهای<br />تخمگذار سویه هایلاین w36 انجام شد. این آزمایش با تعداد 144 قطعه مرغ به مدت نه هفته از سن<br />74 تا 83 هفتگی در مرحله دوم تخمگذاری در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با آرایش<br />فاکتوریل 2×3 با شش تیمار، شش تکرار و چهار قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد.<br />پارامترهای عملکرد به صورت روزانه و صفات کیفی پوسته در سه دوره سنی اندازهگیری<br />شدند. نتایج آزمایش نشان داد آثار اصلی سطوح اسید بوتیریک و سه شکل عنصر روی بر<br />درصد تولید تخممرغ، تولید تخممرغهای معیوب، وزن تخممرغ، توده تخممرغ، ضریب<br />تبدیل خوراک و مصرف خوراک روزانه در کل دوره آزمایش معنیدار نبودند. در سن 74 تا<br />77 هفتگی، ضریب تبدیل خوراک در تیمار حاوی اکسید روی و اسید بوتیریک از سایر تیمارها<br />به استثنای تیمار حاوی روی- متیونین و بدون اسید بوتیریک به طور معنیداری بیشتر<br />بود (05/0<em>P</em>https://ar.guilan.ac.ir/article_3516_0af3cba3d7d4bba84517aafecd7e6168.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات تولیدات دامی2252-08728220190823Analysis of energy usage on laying hen rearing units in Iranتحلیل مصرف انرژی واحدهای پرورش مرغ تخمگذار در ایران5361351410.22124/ar.2019.10681.1328FAرضااسفنجاری کناریاستادیار اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلانJournal Article19700101Energy of inputs is a necessity<br />of life for human beings all over the world due to its function in<br />strengthening the security and contentment of the people. This study was focused on economics of energy on<br />laying hen rearing units in Iran. The data of this study obtained<br />from a sample of 354 farms that were taken from an industrial farm census<br />conducted by the Statistical Center of Iran in 2016. Investigation of energy efficiency in the laying<br />hen rearing industry indicated that index of energy productivity in the first<br />group (the provinces of East Azarbaijan, West Azarbaijan and Hamadan) and the<br />second group (the provinces of Tehran, <br />Qom and Markazi) are 47 and 48 kg/MJ and specific energy ratios for these two groups were 40.74 and 29.96 MJ,<br />respectively. Result of this study showed that energy efficiency was low and energy perishes was high in this industry. Therefore, modern and well<br />established scientific practices can be used to improve energy efficiency<br />and reduce energy losses.انرژی نهادهها با توجه به نقشی که در تقویت امنیت و رضایت مردم دارد برای انسانهای سراسر جهان به عنوان یک ضرورت زندگی محسوب میشود. تحقیق حاضر الگوی مصرف انرژی واحدهای صنعتی پرورش مرغ تخمگذار ایران را مورد بررسی قرار داده است. دادههای این مطالعه از یک نمونه 354 واحدی مربوط به سرشماری واحدهای صنعتی بدست آمده که به وسیله مرکز آمار ایران در سال 1395 انجام شده است. بررسی کارآیی انرژی در صنعت پرورش طیور تخمگذار نشان داد که کارآیی انرژی پایین است و شاخص بهرهوری انرژی گروه اول (استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و همدان) و گروه دوم (استانهای تهران، قم و مرکزی) به ترتیب برابر 47 و 48 کیلوگرم بر مگاژول است و نسبت انرژی ویژه برای این دو گروه به ترتیب برابر 74/40 و 96/20 مگاژول برآورد شد. نتایج نشان داد که در این صنعت، کارآیی انرژی پایین و هدر رفت انرژی بالا است. بنابراین میتوان از روشهای نوین و معتبر علمی در جهت بهبود کارآیی انرژی و کاهش تلفات انرژی در این صنعت بهره گرفت.https://ar.guilan.ac.ir/article_3514_4aa228ab23e62713a8d7130919cbd07f.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات تولیدات دامی2252-08728220190823Gene set enrichment analysis using genome-wide association study to identify genes and biological pathways associated with twinning in Baluchi sheepتجزیه و تحلیل غنی سازی مجموعه های ژنی با استفاده از مطالعه گسترده پویش ژنوم برای شناسایی ژن ها و مسیرهای زیستی مرتبط با دوقلوزایی در گوسفند بلوچی6380352710.22124/ar.2019.11948.1365FAسید مهدیاسماعیلی فرددانشجوی دکتری دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری0000-0001-7509-5030سید حسنحافظیاندانشیار دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساریمحسنقلی زادهاستادیار دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری0000-0003-4544-1566رستمعبدالهی آرپناهیاستادیار دانشکده علوم دامی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهرانJournal Article19700101<span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ascii-theme-font: major-bidi; mso-hansi-theme-font: major-bidi; mso-bidi-theme-font: major-bidi;">Baluchi sheep is one of<br />the indigenous sheep breeds originating from the eastern part of Iran and it is<br />adapted to the severe weather conditions. The economic efficiency of sheep < br />breeding is clearly related to the reproduction efficiency of the ewes. In this<br />study, twinning trait was studied as an important reproductive trait. To<br />identify the genes associated with twinning trait, genome-wide association was<br />done using 91 Baluchi ewes genotyped with 50k Illumina SNP chips. For this<br />purpose, the extended repeatability model was used. In the next step, a gene<br />set enrichment analysis was implemented to identify the biological pathways<br />associated with the twinning. Six SNP markers on chromosomes 1, 3, 10, 15 and<br />25 located in CTH, ANKRD13C, SRSF11, PTGER3, LDHB, LRRC40, and KCNMA1 genes<br />were identified. According to pathway analysis, 25 pathways were associated<br />with the twinning trait. Among those pathways, the defense response biological<br />pathway has an important role in the ovulation. Interferons and interleukins<br />are the main cytokine proteins in this pathway. These cytokines create a<br />process such as inflammation that causes oocytes release</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ascii-theme-font: major-bidi; mso-hansi-theme-font: major-bidi; mso-bidi-theme-font: major-bidi;">from the follicle into the oviduct</span><span style="line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-ascii-theme-font: major-bidi; mso-hansi-theme-font: major-bidi; mso-bidi-theme-font: major-bidi;">for transport and fertilization. Cell adhesion and<br />intercellular bridge pathways were other significant pathways. Cell junction pathway<br /><em>via</em> the CX43 protein can affect the transfer of GDF9 effects to<br />granulosa cells. To the best of our knowledge, this is the first study that<br />reports indirect effects of GDF9 on twinning trait in Iranian sheep.</span>گوسفند بلوچی یکی از نژادهای بومی ایران است که از شرق کشور منشا گرفته و با شرایط آب و هوایی آن منطقه سازگار شده است. بازده اقتصادی اصلاح نژاد گوسفند به طور واضحی با بازده تولیدمثل میشها مرتبط است. در این پژوهش، صفت دوقلوزایی به عنوان یک صفت تولیدمثلی مهم مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام این پژوهش از دادههای ژنوتیپی 91 راس میش بلوچی که با استفاده از ریزآرایه گوسفندی 50k شرکت ایلومینا تعیین ژنوتیپ شده بودند، جهت پویش ژنوم و شناسایی ژنهای مرتبط با دوقلوزایی استفاده شد. بدین منظور از مدل تکرارپذیری تعمیم یافته استفاده شد. در مرحله بعد، از تجزیه غنیسازی مجموعههای ژنی جهت شناسایی طبقات عملکردی مرتبط با دوقلوزایی استفاده شد. در این پژوهش تعداد شش نشانگر SNP واقع بر کروموزومهای 1، 3، 10، 15 و 25 شناسایی شدند که با ژنهای CTH، ANKRD13C، SRSF11، PTGER3، LDHB، LRRC40 و KCNMA1 مرتبط بودند. همچنین در تجزیه غنیسازی مجموعههای ژنی، تعداد 25 مسیر با صفت دوقلوزایی مرتبط بودند (<em>p </em><0.01). از این میان، مسیر defense response نقش مهمی در فرآیند تخمکریزی دارد. عمده پروتئینهای این مسیر، اینترفرونها و اینترلوکینها هستند که با ایجاد فرآیندی مشابه التهاب سبب رهاسازی تخمک در اویداکت میشوند. مسیرهای مربوط به چسبندگی سلولی مانند cell adhesion و مسیرهای ارتباط سلولی مانند intercellular bridge و cell junction از دیگر مسیرهای معنیدار بودند. مسیر cell junction به واسطه پروتئین کانکسین CX43 سبب انتقال اثر GDF9 به سلولهای گرانولوزا میشود. نتیجه این پژوهش اولین گزارش از اثر غیر مستقیم GDF9 بر صفت دوقلوزایی در گوسفندان ایرانی است.https://ar.guilan.ac.ir/article_3527_4617117d63aa3062996e0fe980a66823.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات تولیدات دامی2252-08728220190823Production of Rumenobuffer supplement from combination of common buffers and herbs to prevent acidosis using high-concentrate diets in in vitro conditionساخت مکمل رومینوبافر از ترکیب بافرهای رایج و گیاهان دارویی جهت پیشگیری از اسیدوز با استفاده از جیره پر کنسانتره در شرایط برونتنی8191351110.22124/ar.2019.7927.1228FAوفامحمدی چپدرهدانش آموخته دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشگاه رازی کرمانشاهمحمد مهدیمعینیدانشیار گروه علوم دامی دانشگاه رازی کرمانشاهمنوچهرسوریدانشیار گروه علوم دامی دانشگاه رازی کرمانشاهJournal Article19700101In this study the possibility of producing a new compound to prevent ruminal acidosis were studied using common buffers, minerals and herbs, based on parameters such as: ability to maintain pH, acidogenic value (AV), amount of <em>in vitro</em> dry matter disappearance (IVDMD) and the AV/INVDMD ratio in high-concentrate diet in an <em>in vitro </em>batch culture. This study performed in a completely randomized design with four experiments. In the first experiment, the treatments were the buffers (sodium bicarbonate, potassium bicarbonate, magnesium oxide, sodium bentonite and zeolite) in the level of 1% DM of the ration, and the herbs (anise, rosemary, pepper, marjoram, cinnamon and garlic) in the level of 1% DM of the ration and minerals (cobalt, copper, manganese, selenium and zinc) used in one part per million units of the diet. In the second and third experiments, the treatments were the various components of buffers, herbs and minerals, in the level of 1% DM of the ration. The compound 1 (29.5% sodium bicarbonate, 25% magnesium oxide, 18% sodium bentonite, 10% anise, 9% garlic and 8.5% rosemary) had a significant effect on performance in the third experiment which was named "Rumenobuffer". In the fourth experiment, the Rumenobuffer was tested in comparison with sodium bicarbonate and rosemary. The results of the first experiment indicated that sodium bicarbonate, potassium bicarbonate, magnesium oxide and rosemary had significant effects on pH, acidogenic value and IVDMD compared to other treatments (<em>p < /em></em><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL">در این مطالعه با استفاده از<br />کشت برونتنی میکروارگانیسمهای شکمبه، امکان ساخت مکمل ترکیبی جدید جهت پیشگیری<br />از اسیدوز با استفاده از بافرهای رایج، مواد معدنی و گیاهان دارویی بر اساس حفظ </span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">pH</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL">، شاخص<br />اسیدزایی </span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">(</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">AV</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">)</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL">، مقدار<br />ماده خشک ناپدید شده در شرایط برونتنی </span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">(</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">IVDMD</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">)</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" dir="RTL"> <span lang="FA">و<br />نسبت </span></span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">AV/IVDMD</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL">، در جیره<br />پر کنسانتره بررسی شد. این مطالعه در قالب طرح کاملاً تصادفی و در چهار آزمایش<br />انجام شد. در آزمایش اول، تیمارهای آزمایشی شامل بافرها (بیکربنات سدیم، بیکربنات<br />پتاسیم، اکسید منیزیم، بنتونیت سدیم و زئولیت)، گیاهان دارویی (آنیسون، رزماری،<br />فلفل، مرزنگوش، دارچین و سیر) به مقدار یک درصد ماده خشک جیره و مواد معدنی<br />(کبالت، مس، منگنز، سلنیم و روی) به مقدار یک در میلیون قسمت در واحد خوراک بود.در<br />آزمایش دوم و سوم از ترکیبهای متفاوت (بافرها-گیاهان دارویی-مواد معدنی) به مقدار<br />یک درصد ماده خشک جیره استفاده شد. ترکیب 1 (</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''B Lotus''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast; mso-hansi-theme-font: minor-latin;" lang="FA" dir="RTL">بیکربنات<br />سدیم 5/29%، اکسید منیزیم 25%، بنتونیت سدیم 18%، انیسون 10%، سیر 9% و رزماری 5/8%</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL">) </span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL">در آزمایش سوم عملکرد معنیداری داشت و<br />"رومینوبافر" نام گرفت. در آزمایش چهارم، رومینوبافر در مقایسه با بیکربنات<br />سدیم و گیاه رزماری مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمایش اول نشان داد که بیکربنات<br />سدیم، بیکربنات پتاسیم، اکسید منیزیم و گیاه دارویی رزماری نسبت به سایر تیمارها<br />اثر معنیداری بر </span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">pH</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL">، مقدار ماده<br />خشک ناپدید شده و شاخص اسیدزایی داشتند (01/0></span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">(<em>p </em></span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL">. نتایج<br />آزمایشات دوم و سوم نشان داد که اغلب ترکیبها آثار معنیداری بر حفظ </span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">pH</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL">، مقدار<br />ماده خشک ناپدید شده و شاخص اسیدزایی داشتند (01/0></span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">(<em>p </em></span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL">. با توجه<br />به نتایج این آزمایش، مکمل رومینوبافر شاخص اسیدزایی و نسبت شاخص اسیدزایی به<br />مقدار ماده خشک ناپدید شده کمتری داشت و ضمن حفظ </span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">pH</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" lang="FA" dir="RTL"> در ساعتهای<br />اولیه انکوباسیون، توانست </span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''Times New Roman'''''''''''''''',''''''''''''''''serif''''''''''''''''; font-size: 10pt; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-bidi-font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;">pH</span><span style="line-height: 115%; font-family: ''''''''''''''''B Nazanin''''''''''''''''; font-size: 12pt; mso-ansi-font-size: 10.0pt; mso-ascii-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-fareast-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-hansi-font-family: ''''''''''''''''Times New Roman''''''''''''''''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA; mso-fareast-theme-font: minor-fareast;" dir="RTL"> <span lang="FA">محیط<br />را در سطح بالاتری حفظ نماید.</span></span>https://ar.guilan.ac.ir/article_3511_36ba2f1148f20466a8076c0dead0fad9.pdfدانشگاه گیلانتحقیقات تولیدات دامی2252-08728220190823Interaction effect of insulin infusion and induced mastitis by lipopolysaccharide on glucose metabolism and glucagon hormone secretion in dairy cowsاثر متقابل تزریق انسولین و القای ورم پستان با لیپوپلیساکارید بر سوخت و ساز گلوکز و ترشح هورمون گلوکاگون در گاوهای شیری93103352010.22124/ar.2019.11696.1357FAموسیزریناستادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج0000-0002-4495-6923امیراحمدپورمحقق گروه علوم دامی، گاو شیری و دامپزشکی دانشگاه ایالتی یوتا آمریکا0000-0002-7021-6275روپرتبروکمایراستاد گروه فیزیولوژی دامپزشکی دانشگاه برن سوئیس0000-0002-9374-5890Journal Article19700101Insulin and glucagon are glucoregulatory hormones which their secretions are critical for glucose hemostasis during inflammations. Intra-mammary LPS (lipopolysaccharide) challenge causes an immune reaction which is accompanied by metabolic and endocrine changes. The objective of the present study was to investigate the effects of intra-mammary LPS challenge concomitantly with elevated insulin concentrations on glucagon concentration during simultaneous hypoglycemia or euglycemia in dairy cows. Nineteen Holstein dairy cows with body weight of 3.0 ± 0.1 (mean ± SD) were randomly assigned to three treatment groups: an intravenous insulin infusion (Hypoglycemia; HypoG, n=5), insulin and glucose infusion (EuG, n=6), and a 0.9 % saline solution infusion (Control, n=8). At 48 h of metabolites infusions, LPS injected to two quarters of mammary glands. In response to LPS challenge, plasma insulin and glucose concentration increased. Intra-mammary LPS challenge caused an increase in plasma glucagon concentrations in HypoG and control compared to EuG group, pre infusion level, and pre LPS challenge. In conclusion, intra-mammary LPS challenge induced increases of glucose, insulin, and glucagon concentrations. The results showed that glucagon concentrations increased during immune system stimulation despite the increase of insulin concentrations, and its role is important in glucose metabolism hemostasis during inflammation.انسولین<br />و گلوکاگون هورمونهای تنظیمکننده سوخت و ساز گلوکز هستند که هنگام بروز التهاب، ترشح<br />آنها برای تنظیم گلوکز خون تغییر مینماید. چالش داخل پستانی لیپوپلیساکارید (LPS) سبب بروز پاسخهای سیستم ایمنی میشود که با تغییر فراسنجههای<br />خونی و تغییر در سیستم هورمونی همراه است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر چالش داخل<br />پستانی LPS به <strong></strong>همراه افزایش غلظت انسولین در دو وضعیت هایپوگلایسمی و<br />یوگلایسمی بر غلظت هورمون گلوکاگون در گاوهای شیری بود. تعداد 19 رأس گاو هلشتاین با شکم زایش 1/0 ± 0/3 (انحراف معیار ± میانگین) به سه گروه تیماری شامل تزریق انسولین (هایپوگلایسمی) (6n=؛ HypoG)، تزریق انسولین همراه گلوکز (5n=؛ EuG)، و تزریق سرم فیزیولوژی (NaCl 9/0%) به عنوان<br />گروه شاهد (8n=؛ Control) اختصاص یافتند. تزریقها به<br />مدت 56 ساعت انجام گرفت. در ساعت 48 ام تزریق متابولیتها، LPS به دو کارتیه<br />پستانی تزریق شد. در پاسخ به چالش LPS، غلظت انسولین و گلوکز پلاسما افزایش داشت. چالش داخل<br />پستانی LPS غلظت هورمون<br />گلوکاگون را در گروههای HypoG و شاهد نسبت به<br />گروه EuG و همچنین نسبت به پیش از شروع تزریقات و قبل از<br />چالش LPS افزایش<br />داد. به طور کلی چالش داخل پستانی LPS سبب افزایش غلظت گلوکز، انسولین و گلوکاگون شد.<br />نتایج حاصل نشان داد که غلظت گلوکاگون هنگام تحریک سیستم ایمنی حتی با افزایش غلظت<br />انسولین افزایش یافته و نقش آن در هموستازی سوخت و ساز گلوکز هنگام بروز التهابات<br />در گاو شیری اهمیت دارد.https://ar.guilan.ac.ir/article_3520_00112eea5b22c7fce2414f30b23b8c07.pdf