تاثیر ال-کارنیتین و نوع چربی بر عملکرد و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، دانشکده کشاورزی، تبریز

4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

5 کارشناس ارشد علوم دامی، مدرس هنرستان کشاورزی شهید اسماعیلی نقده

چکیده

برای انجام این تحقیق،240 قطعه جوجه نـر یک روزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار به‌ازای هر تیـمار و 10 جوجه در هر تکرار استـفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره حاوی 5% چربی گیاهی (جیره فاقد ال-کارنیتین)، 2) جیره حاوی 5% چربی گیاهی و 300 میلی گرم ال-کارنیتین، 3) جیره حاوی 5% چربی حیوانی (جیره فاقد ال-کارنیتین)، 4) جیره حاوی 5% چربی حیوانی و 300 میلی گرم ال-کارنیتین، 5) جیره حاوی مخلوط چربی گیاهی و حیوانی (به نسبت مساوی 5/2 درصد) فاقد ال-کارنیتین، 6) جیره حاوی مخلوط چربی گیاهی و حیوانی (به نسبت مساوی 5/2 درصد) با 300 میلی گرم ال-کارنیتین است. در پایان آزمایش (42 روزگی)، یک قطعه جوجه از هر واحد آزمایشی خون‌گیری و فراسنجه‌های خونی آنالیز شد. نتایج نشان می‌دهد که تیمار حاوی چربی حیوانی و ال-کارنیتین باعث افزایش وزن جوجه‌ها در دوره رشد و کل دوره شد (05/0P<). افزودن ال-کارنیتین در جیره حاوی چربی حیوانی باعث کاهش معنی‌دار مصرف خوراک شد (05/0P<). افزودن سطح 300 میلی‌گرم ال-کارنیتین در مقایسه با سایر تیمارها ضریب تبدیل خوراک را در دوره رشد به 68/1 و کل دوره به 55/1 کاهش داد (05/0P<). استفاده از ال-کارنیتین تاثیر معنی‌داری بر میزان گلوکز و HDL خون نداشت (05/0<P). ولی افزودن ال-کارنیتین در جیره طیور باعث کاهش کلسترول، تری گلیسیرید، LDL و VLDL خون شد (05/0P<).

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of L-carnitine with different dietary fat sources on performance and some blood metabolites of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Kh. Parsaeimehr 1
  • P. Farhoomand 2
  • M. Afrouziyeh 3
  • R. Najafi 4
  • A. A. Ahmadie Naghdehi 5
1 Graduated Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Urmia, Iran
2 Professor of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Urmia, Iran
3 Assistant Professor of Animal Science, Faculty of Agriculture, Tabriz Branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran
4 Assistant Professor of Animal Science, Faculty of Agriculture University of Urmia, Iran
5 MS. In Animal Science, Teacher of Agriculture Conservatory of Shahid Esmaeilie Naghdeh
چکیده [English]

Present study was conducted to investigate the effects of L-carnitine and dietary fat source (Vegetable oil, animal fat and mixture of Vegetable and animal fats (50:50%)) on performance and some blood parameters of broiler chickens. Two hundred and forty one-day-old male broilers (Ross 308) in 6 treatments with 4 replicates and 10 birds in each replicate were used in this experiment. Dietary treatments consisted of: 1) basal diet with 5% Vegetable oil (T1); 2) basal diet with 5% Vegetable oil + 300 mg/kg L-carnitine (T2); 3) basal diet with 5% animal fat (T3); 4) basal diet with 5% animal fat + 300 mg/kg L-carnitine (T4); 5) basal diet with a mixture of vegetable and animal fats (with the same amount of 2.5 percent) without L-carnitine (T5); 6) basal diet with a mixture of vegetable and animal fats (with the same amount of 2.5 percent) supplemented + 300 mg/kg L-carnitine. At the end of experiment (42 day) blood samples were taken from one bird of each replicate in different groups. The serum samples were analyzed for some blood parameters. The result showed that used diet with L-carnitine had a significant effect on body weight gain in growth and whole period (P<0.05). Adding L-carnitine and animal fat in diet had a significant effect on feed intake and feed conversion ratio (P<0.05). Amount of blood glucose and HDL levels hadn’t significant difference in broilers (P>0.05), and used L-carnitine in diet significantly reduced blood cholesterol, triglycerides, LDL and VLDL (P<0.05).

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood metabolites
  • Broiler chicken
  • Dietary fat sources
  • L-carnitine
  • Performance
گلیان ا
. ق. و سالار معینی و. م. 1378 . تغذیه طیور (ترجمه).چاپ دوم. انتشارات واحد آموزش و پژوهش معاونت کشاورزی
.83-
سازمان اقتصادی کوثر. صفحه 71
.4-
مرادی ا.، گرائیلی م. و نیکپور ک. 1383 . ال-کارنیتین در تغذیه حیوانات. چاپ اول. انتشارات ژیان. صفحه 2
دانش مسگران م
.، سالار معینی م.، ترکی م.، دستار ب.، خواجه علی ف.، بوجار پور م. و طباطبایی ف. 1378 اسید های آمینه
.78-
در تغذیه دام. چاپ اول. انتشارات دانشگاه فردوسی. صفحه 57
Barker D. L. and Sell J. L. 1994. Dietary carnitine did not influence performance and carcass composition of
broiler chicken and young turkeys fed low- or high- fat diets. Poultry Science, 73: 281-287.
Bremer J. 1983 Carnitine metabolism and functions. Physiological Reviews, 63:1421-1480. Biber L. 1988. Carnitine. Annual Review. Biochemistry, 57:261-283.
Bish C.L., Beans W.L., Ruszler P.L. and Cherry J.A. 1985.Body weight influence on egg production.
 
 
Poultry
Science
 
, 64: 2259-2262.
Buyse J., Janssens G.P. and Decuypere E. 2001. The effects of dietary L-Carnitine supplementation on the
performance, organ weights and circulating hormone and metabolite concentrations of broiler chickens
reared under a normal or low temperature schedule. British Poultry Science, 42 (2): 230–241.
Cartwright A. L. 1986. Effect of carnitine and dietary energy concentration on body weight and body lipid of
growing broilers. Poultry Science, 65:21-29.
Celik L., Ozturkcan O., Inal T.C., Canacankatan N. and Kayrin L. 2003. Effect of L-carnitine and niacin
supplied by drinking water on fattening performance, carcass quality and plasma L-carnitine concentration of
broiler chicks
 
. Archiv Tierenahr, 57: 127-136.
Daskiran M. and Tetter R.G. 2001. Effect of dietary L-carnitine (Carnicking) supplementation on overall
performance and carcass characteristics of seven week-old broiler chickens. Animal Science Research
.Report, 1-5.
Harmear J. 2002. The Physiolgical role of L-carnitine. Lohmann information, 27: 22-25.
Leibetseder J. 1995. Studies on the effects of L-carnitine in poultry. Animal Nutrition, 48: 97-108.
Lien T.F. and Horng Y.M. 2001. The effect of supplementary dietary L-carnitne on the performance, serum
components, carcass traits, enzyme activities of broiler chickens. British Poultry Science, 42: 92-95.
Mast J., Buyse J. and Godderis B. M. 2000. Dietary L-carnitine supplementation increases antigen-specific
immunoglobulin G in broiler chickens. British
 
Journal of Nutrition, 83:161-166.
Nitsan Z., Dvorin A., Zoref Z. and Mokady S. 1997. Effect of added soybean oil and dietary energy on
metabolizable and net energy of broiler diets. British Poultry Science, 38: 101-106.
Owen K.Q., Nelssen J. L., Coodb R.D.,Weeden T.L. and Blum S.A. 1996. Effect of L–carnitine and soybean oil
on growth performance and body composition of early weaned pigs. Journal of Animal Science, 74:1612-
1619.
Rabie M.H., Szilagyi M. and Gippert T. 1997. Effects of dietary L-carnitine on the performance and egg quality
of laying hens from 65-73 weeks of age. British Journal of Nutrition, 78:615-623.
Rezaei M., Attr A., Ghodratnama A. and Kermanshahi H. 2007. Study the effect of different levels of fat and Lcarnitine
on performance, carcass characteristics and serum composition of broiler chicks. Pakistan
 
Journal
of Biological
 
Sciences, 10: 1970-1976.
SAS Instituute, 1998. SAS/STET Users Guide. Release 6.3 SAS Inc: Carry, NC.
Sandor A., Kispal G.Y., Kerner J. and Alkonyi I. 1983. Combined effect of ascorbic acid deficiency and under
feeding on hepatic carnitine level in quinea-piqs. Experientia, 39:512-513.
Xu Z.R., Wang M.Q., Mao H.X., Zhan X.A. and Hu C.H. 2003 Effect of L–carnitine on growth performance, carcass composition and metabolism of lipids in male broiler. Poultry Science, 82:408-413.