تأثیر سطوح مختلف بذر خرفه بر فراسنجه های خونی، مینرال های پلاسما، آنزیم های کبدی و برخی خصوصیات تخم مرغ در مرغان تخم گذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

چکیده

این مطالعه به منظور تعیین اثر سطوح مختلف بذر خرفه بر برخی خصوصیات تخم‏مرغ، متابولیت­های سرم، مینرال­های پلاسما و فعالیت آنزیم­های کبدی سرم خون در مرغان تخم­گذار لگهورن، سویه های-لاین (W-36) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه مرغ تخم­گذار در هر تکرار در سن 32 تا 42 هفتگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- تیمار شاهد (کنترل)، 2- تیمار حاوی 1% بذر خرفه و 3- تیمار حاوی 2% بذر خرفه. خصوصیات تخم­مرغ به­صورت دوره­های 4 هفته­ای و متابولیت­های خونی در انتهای دوره آزمایش اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد از میان صفات مربوط به تخم­مرغ، میانگین وزن تخم­مرغ و درصد سفیده تخم­مرغ در اثر مصرف 1% بذر خرفه افزایش معنی­داری داشت (05/0P<). غلظت کلسیم، فسفر، آهن و منیزیم خون و همچنین غلظت کلسترول و تری­گلیسرید خون و زرده تخم­مرغ تحت تأثیر معنی­دار بذر خرفه قرار نگرفت (05/0<P). سطح گلوکز سرم خون در اثر مصرف بذر خرفه کاهش معنی­داری داشت (05/0P<). غلظت HDL خون در اثر مصرف 2% بذر خرفه بطور معنی­داری افزایش یافت (05/0P<). غلظت آنزیم­های کبدی AST, ALT, ALK, LDH نیز تحت تأثیر سطوح مختلف بذر خرفه قرار نگرفت (05/0<P). نتایج این مطالعه نشان داد که سطح 1% بذر خرفه می­تواند اثرات مفیدی بر مرغان تخم­گذار داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different levels of purslane seed on blood parameters, plasma minerals, liver enzymes and some egg characteristics in laying hens

نویسندگان [English]

  • M. Shalaei 1
  • S. M. Hosseini 2
1 Graduated MSc Student, Department of Animal Science, University of Birjand
2 Assistant Professor of Department of Animal Science, University of Birjand
چکیده [English]

This study was conducted to determine the effect of different levels of purslane seed on some egg characteristics, serum metabolites, plasma minerals and serum enzymes activity in leghorn laying hens, strain hy-line (W36) in a completely randomized design with 3 treatments, 4 replicates and 8 hens in each replicate at the age of 32 to 42 weeks. The experimental treatments were; 1- Control treatment, 2- Treatment containing 1% purslane seed and 3- Treatment containing 2% purslane seed. Egg characteristics for 4-week periods and blood metabolites were measured at the end of the experimental period. The results showed that among of egg characteristics, average egg weight and albumin percent were significantly increased by consumption of 1% purslane seed (P<0.05). Concentration of calcium, phosphorus, iron and magnesium in blood as well as concentrations of cholesterol and triglyceride in blood and egg yolk were not significantly affected by purslane seed (P>0.05). Blood glucose level was significantly decreased by consumption of purslane seed (P<0.05). HDL concentrations significantly increased by consumption of 2% purslane seed (P<0.05). Concentrations of liver enzymes AST, ALT, ALK, LDH wer not affected by different levels of purslane seed (P>0.05). The results of this study showed that level of 1% purslane seed can have positive effects on laying hens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Purslane seed
  • Blood metabolites
  • Egg characteristics
پوررضا ج. و نیکخواه ا. 1384. پرورش مرغ مادر گوشتی (ترجمه) انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان. چاپ دوم.
زارعی  ع.، چنگیزی آشتیانی س.، راسخ ف.، محمدی ع. و جباری ا. 1390.  بررسی اثر عصاره الکلی میوه گیاه عروسک پشت پرده بر میزان چربی خون در رت. مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک. 14: 42-36.
زرگری ع، 1380. گیاهان دارویی. چاپ سوم. موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران. صفحات: 241-233.
محمودی م. ر.، کیمیاگر س. م.، محرابی ی.، رجب ا. و هدایتی و. 1388. اثرات مکمل یاری با اسیدهای چرب امگا-3 توأم با ویتامین E و "روی" توأم با ویتامین C بر لیپیدها و لیپوپروتئین­های سرم در زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع 2. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 4 (3): 1-14.
Aydin R. and Dogan I. 2010. Fatty acid profile and cholesterol content of egg yolk from chickens fed diets supplemented with purslane (Portulaca oleracea L.). Journal of the Science of Food and Agriculture, 90: 1759–1763
Caterina M. J., Schumacher M. A., Tominaga M., Rosen T. A., Levine J. D. and Julius D. 1997. The capsaicin receptor: A heat activated ion channel in the pain pathway. Nature, 389:816-824.
Changizi Ashtiyani S., Zarei A., Taheri S. and Rasekh F. 2011. The effects of Portulaca Oleracea extract on induced hypercholesteroleomia in rats. Zahedan Journal of Research in Medical Sciences (ZJRMS), 13(3): 20-24.
Ezekwe M. O., Omara-Alwala T. R. and Membrahtu T. 1999. Nutritive characterization of purslane accessions as influenced by planting date. Plant Foods for Human Nutrition, 54(3): 183-191.
Haghnazar A. and Rezaei M. 2004. To determine the metabolizable energy of rice bran and the use of it in layer ration. XII. World’s Poultry Congress. Istanbul. Turkey, 8-13.
Holub B. J. 1989. Fish oils and cardiovascular disease. Canadian Medical Association Journal, 141(10): 1063.
Huang H. Y., Appel L. J., Choi M. J., Gelber A. C., Charleston J., Norkus E. P. and Miller E. R. 2005. The effects of vitamin C supplementation on serum concentrations of uric acid. Artherits and Rheumatism, 52: 1843-1847.
Ipu M. A., Akhtar M. S., Anjumi M. I. and Raja M. L. 2006. New dimension of medicinal plants as animal feed. Pakistan Veterinary Journal, 26: 144-148.
Jamroz D., Wertlecki T. J., Orda J., Wiliczkiewicz A. and Skorupińska J. 2003. Influence of pathogenic extracts on gut microbial status in chickens. Proceeding of 14th European Symposium on Poultry Nutrition. Lillehammer, Norway, 10-14 August: 176.
Jingrong L. U., Turong H. E. and Putheti R. 2009. Compounds of Purslane extracts and effects of antikinetic fatigue. Journal of Medicinal Plants Research, 3(7), pp. 506-510.
Lavinia S., Dumitrescu G., Drinceanu D. and Stef D. 2009. The effect of medicinal plants and plant extracted oils on broiler duodenum morphology and immunological profile of broiler. Romanian Biotechnological Letters, 19 (9): 1906-1914.
Lee K.W., Everest H., Kappert H. J., Yeom K. H. and Beynen A. C. 2003. Dietary Carvacrol lowers body weight gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 12: 394-399.
Leeson S. and Summes J. D. 2001. Scott’s nutrition of the chicken.4th ed. University books. Guelph Omtario Canada.
Liu L., Howe P., Zhou Y. F., Xu Z. Q., Hocart C. and Zhan R. 2000. Fatty acids and beta- carotene in australian purslane (portulaca oleracea) varieties. Journal of Chromatography, Sep 29; 893(1): 127-132.
Luhman C. M., Miller B. G. and Beitz D. C. 1990. The effect of feeding lovastatin and colestipol on production and cholesterol content of eggs. Poultry Science, 69: 852-855.
Majabi A. 2000. Veterinary Clinical Biochemistry. Nourbakhsh press.
Mazaheri H., Hassandokht M. R. and Saidfar K. 2009. Major component of purslane cultivars (Portulaca Oleracea L.) in Iran. Hortic Environ and Biotech, 50:14- 16.
Miladi-Gorji H., Vafaei A. A., Taherian A. A. and Vaezi T. 2009. [The effects of aqueous extracts of Purtulaca oleracea on withdrawal syndrome in mice] Iranian Journal of Medicinal Plants, 8(29): 51-57.
Miladi-Gorji H., Vafaei.A. A. and Bageri A. 2011. [To investigate the effect of Portulaca oleracea L. and Melissa officinalis L. extract on sleeping time in mice] Iranian Journal of Medicinal Plants; 10(38): 95-101.
Murray R. K., Rodwell V. W., Bender D., et al. 2009. Harper's illustrated biochemistry. USA: McGraw-Hill Press, 250-259.
Shahsavani D., Mohri M. and Gholipour Kanani H. 2008. Determination of normal values of some blood serum enzymes in Acipenser stellatus Pallas. Fish Physiologi and Biochemistry. early view: doi 10.1007/s10695-008-9277-3.
Soltan M. A. 2008. Effect of dietary organic acid supplementation on egg production egg quality and some blood serum parameters in laying hens. Poultry Science, 7:613-621.
Song J., Fan H., Zhao Y., Jia Y., Du X. and Wang B. 2008. Effect of salinity on germination, seedling emergence, seedling growth and ion accumulation of a euhalophyte Suaeda salsa in an inter-tidal zone and on saline inland. Aquatic Botany, 88: 331-337.
 
Surai A. P., Surai P. F., Steinberg W., Wakeman W. G., Speake B. K. and Sparks N. H. C. 2003. Effect of canthaxanthin content of the maternal diet on the antioxidant system of developing chick. British Poultry Science, 44: 612-619.
Xin H. L., Hou Y. H., Li M., et al. 2008. [Alpha-linolenic acid and linoleic acid in extract of Portulaca oleracea determined by high-performance liquid chromatography] [Chinese] [Abstract]. Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao, 6(11): 1174-1177.
Zantop D. W. 1997. Biochemistries. In Avian Medicine: Principles and Applications. Ritchie B. W., Harrison G. J. and Harrison L. R. ed. pp. 115-129. Wingers Publishing Inc. Lake Worth, FL.