اثر کبالت و فرآوری دانه جو ﺑﺮ عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه های شکمبه ای و خونی در بره های پرواری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

این پژوهش برای بررسی اثر سطوح مختلف کبالت جیره­ای و نوع فرآوری دانه جو بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه­های شکمبه­ای و خونی در بره­های پرواری انجام شد. تعداد 32 رأس بره نر پرواری آمیخته زل، با سن 16±134 روز و میانگین وزن اولیه 2±25 کیلوگرم به صورت آزمایش فاکتوریل 4×2 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی و به مدت 70 روز در تیمارهای آزمایشی زیر قرار گرفتند: دو نوع فرآوری دانه جو (دانه جو آسیاب شده و غلطک زده همراه با بخار) همراه با چهار سطح کبالت (0، 250/0، 50/0 و 75/0 میلی­گرم در کیلوگرم ماده خشک). دام­ها در طول دوره­ پرواربندی هر 14 روز وزن­کشی شدند. نمونه مدفوع و مایع شکمبه از کل بره­ها گرفته شد. نتایج آزمایش نشان داد که مصرف ماده خشک روزانه در بره­های تغذیه شده با دانه جو فرآوری شده به صورت غلطک همراه با بخار بالاتر از بره­های تغذیه شده با جو آسیاب شده بود (04/0P=). همچنین تیمارهای حاوی سطح 50/0 میلی­گرم در کیلوگرم مکمل کبالت به ­صورت مستقل دارای غلظت بیشتر اسید پروپیونات (01/0P=) و افزایش وزن بیشتر (04/0P=) نسبت به تیمارهای حاوی سطح 75/0 میلی­گرم در کیلوگرم ماده خشک مکمل کبالت و تیمارهای سطوح صفر بودند. مکمل کبالت به صورت مستقل در تمام سطوح باعث افزایش غلظت گلوکز و ویتامینB12  پلاسمای خون بره­ها نسبت به سطح صفر شد (01/0P=). به­طور کلی مکمل کردن کبالت و همچنین جو فرآوری شده به صورت غلطک همراه با بخار سبب بهبود عملکرد بره­های پرواری ­شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of cobalt and barley grain processing on performance, digestibility of nutrients and rumen and blood parameters in fattening lambs

نویسندگان [English]

  • M. Babaei 1
  • Y. Chashnidel 2
  • E. Dirandeh 2
1 Msc. Student, Department of Animal Science, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
2 Msc. Student, Department of Animal Science, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
چکیده [English]

This study was conducted to evaluate the effects of different levels of dietary cobalt and processing barley grain on dry matter intake, daily gain, feed efficiency, nutrient digestibility and rumen and blood parameters in fattening lambs. Thirty two mixed Zell lambs, 134±16 d with an average initial weight 25 ± 2 Kg randomly assigned to a factorial experiment 4 × 2 as a completely randomized design. Lambs during the experiment (70 days) were in individual boxes. Treatments were; two type of barley grain processing (ground barley and steam rollers barley) and four level of Cobalt (0, 0.25, 0.50 and 0.75 mg/Kg dry matter). The results showed that daily dry matter intake in lambs fed barley is processed with steam rollers above the lambs were fed a ground barley (P = 0.04). Treatment containing of 0.50 mg per kg Cobalt Supplements have higher weight gain (P = 0.04) and acid propionate concentration than other treatments (P = 0.01) compared to 0.75 mg per kg of dry matter and treatments without Cobalt supplements (P = 0.01). Plasma levels of glucose and vitamin B12 was greater in lambs fed Cobalt supplements compared to other treatments (P = 0.0001). In general Cobalt supplementation and barley processing with steam rollers improved performance of the lambs.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fattening lamb
  • Barley
  • Processing
  • Cobalt supplement
نیکخواه، ا. 1380. آثار تغذیه دانه سورگوم جارویی فرآیند شده با بخار برکیفیت و عملکرد گاوهای شیری، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه صنعتی اصفهان.
Allen M. S. 2000. Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science, 83: 1598–1624.
AOAC. 1990. Official Methods for Analysis, 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, 69–90.
Abd el- Wahab Nasser M. E. 2010. Influence of dietary cobalt on performance, nutrient digestibility and rumen activity in lambs. Lucrări Ştiinţifice -53, Seria Zootehnie.
Abou-Zeina H. A., Zaghawa A., Nasr S. M. and Keshta H. 2008. Effects of dietary cobalt deficiency on performance, blood and rumen metabolites and liver pathology in Sheep. Metabolism, 1: 12-18.
Bassler K. H. 1997. Enzymatic effects of folic acid and vitamin B12. International Journal of Vitamin and Nutrition Research, 67: 385–388.
Bishehsari S., Tabatabaei M. M., Aliarabi H., Alipour D., Zamani P. and Ahmadi A. 2010. Effect of dietary cobalt supplementation on plasma and rumen metabolites in Mehraban lambs. Small Ruminant Research, 90: 170–173.
Berger L. L. and Cunha T. J. 1993. Salt and trace minerals for livestock, poultry and other animals. Salt Institute.
Chen M. and Wolin M. 1981. Influence of Heme and vitamin B12 on growth and fermentations of bacteroides species. Journal of Bacteriology, 145: 466-471.
Hale W. H. 1980. In: D. C. Church (Ed) Digestion Physiology and Nnutrition of Ruminants, Vol. 3 (2nd ed.) pp. 19-35. O&B. Book, Inc., Corvallis, OR.
Hussein H., Fahey G., Wolf B. and Berger L. 1994. Effects of cobalt on in vitro fiber digestion of forages and by-products containing fiber. Journal of Dairy Science, 77: 3432-3440.
Johnson E. H., Al-Habsi K., Kaplan E., Srikandakumar A., Kadim I. T., Annamalai K., Al-Busaidy R. and Mahgoub O. 2004. Caprine hepatic lipidosis induced through the intake of low levels of dietary cobalt. The Veterinary Journal, 168: 174-179.
Kadim, I. T., Johnson E. H., Mahgoub O., Srikandakumar A., AL-Ajmi D. S., AL-Maqbaly R. S., and AL-Saqri N. M. 2003. Effect of low levels of dietary cobalt on apparent nutrient digestibility in Omani goats. Animal Feed Science and Technology, 109: 209–216.
Kadim, I., Mahgoub O., Al-Kindi A., Al-Marzooqi W. and Al-Saqri N. 2006. Effects of transportation at High Ambient Temperatures on Physiological Responses, carcass and meat quality characteristics of three breeds of Omani Goats. Meat Science, 73: 626-634.
Kennedy D. G., O'harte F. P., Blanchflower W. J. and Rice D. A. 1991. Sequential changes in propionate metabolism during the development of cobalt/vitamin B12 deficiency in sheep. Biological Trace Element Research, 28: 233-241.
Kennedy D., Young P., Blanchflower W., Scott J., Weir D., Molloy A. and Kennedy S. 1993. Cobalt-vitamin B12 deficiency causes lipid accumulation, lipid peroxidation and decreased alpha-tocopherol concentrations in the liver of Sheep. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 64: 270-276.
Kennedy D., Kennedy S., Blanchflower W., Scott J., Weir D., Molloy A. and Young P. 1994. Cobalt-Vitamin B 12 deficiency causes accumulation of Odd-Numbered, branched-chain fatty acids in the tissues of sheep. British Journal of Nutrition, 71: 67-76.
Lesmeister K. E. and Heinrichs A. J. 2004. Effects of corn processing on growth characteristics, rumen development, and rumen parameters in neonatal dairy calves. Journal of Dairy Science, 87: 3439-3450.
Lopez-Guisa J. M. and Satter L. D. 1992. Effect of copper and cobalt addition on digestion and growth in heifers fed diets containing alfalfa silage or corn crop residues. Journal of Dairy Science, 751: 247-256.
McDowell L. R. 2000. Vitamin B12. In vitamins in animal and human nutrition. Iowa State Univ. Press, Ames. Pages 523.
Nagaraja T. G., Newbold C. J., Van Nevel C. J. and Demeyer D. I. 1997. Manipulation of ruminal fermentation. Page 582 in the Rumen Microbial Ecosystem. P. N. Hobson and C. S. Stewart, ed. Blackie Academic & Professional, London, U.K.
Pond W., Church D. and Pond K. 1995. Basic Animal Nutrition and Feeding, fourth ed. Wiley, New York.
Ruiz R., Tedeschi L., Marini J., Fox D., Pell A., Jarvis G. and Russell J. 2002. The effect of a ruminal nitrogen (N) deficiency in dairy cows: evaluation of the Cornell net carbohydrate and protein system ruminal N deficiency adjustment. Journal of Dairy Science, 85: 2986-2999.
Schwarz F. J., Kirchgessner M. and Stangl G. I. 2000. Cobalt requirement of beef cattle–Feed intake and growth at different levels of cobalt supply. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 83: 121–131.
Stangl G. I., Schwarz F. J., Muller H. and Kirchgessner M. 2000. Evaluation of the cobalt requirement of beef cattle based on vitamin B12, folate, homocysteine and methylmalonic acid. British Journal of Nutrition, 84: 645–653.
Strobel H. J. 1992. Vitamin B12-dependent propionate production by the ruminal bacterium prevotella ruminicola 23. Applied and Environmental Microbiology, 587: 2331-2333.
Tiffany M. E. and Spears J. W. 2005. Differential responses to dietary cobalt in finishing steers fed corn vs. barley-base diets. Journal of Animal Science, 83: 2580–2589.
Tiffany M., Fellner V. and Spears J. 2006. Influence of cobalt concentration on vitamin B production and fermentation of mixed ruminal microorganisms grown in continuous culture flow-through fomenters. Journal of Animal Science, 843: 635-640.
Tiffany M., Spears J., Xi L. and Horton J. 2003. Influence of dietary cobalt source and concentration on performance, vitamin B status, and ruminal and plasma metabolites in growing and finishing steers. Journal of Animal Science, 81: 3151-3159.
Tomlinson D. and Socha M. 2003. More Cobalt for Mature Cows. Feed International, 8: 20-22.
Van Keulen J. and Young B. A. 1977. Evaluation of acid insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 26: 119-128.
Van Soest P. J., Roberston J. B. and Lewis B. A. 1991. Methods for dietary fibre NDF and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583–3597.
Wang R., Kong X., Zhang Y., Zhu X. and Jia Z. 2007. Influence of Dietary Cobalt on Performance, Nutrient Digestibility and Plasma Metabolites in Lambs. Animal Feed Science and Technology, 135: 346-352.