بررسی اسیدیته دستگاه گوارش و خصوصیات استخوان درشت‏نی مرغان تخم‏گذار تغذیه شده با مکمل‏های آنتی‏بیوتیک، اسید آلی، پروبیوتیک و پری‏بیوتیک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی اثر استفاده از مکمل­های آنتی‏بیوتیک، اسید آلی، پروبیوتیک و پری‏بیوتیک بر اسیدیته بخش­های مختلف دستگاه گوارش، مواد معدنی پلاسمای خون و خصوصیات استخوان درشت­نی مرغان تخم‏گذار انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 160 قطعه مرغ تخم‏گذار سویه های-لاین (W-36) از سن 32 تا 42 هفتگی با 5 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه مرغ تخم‏گذار در هر تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- تیمار شاهد (جیره پایه، بدون افزودنی)، 2- جیره پایه + 150 گرم در تن آنتی­بیوتیک اکسی تتراسایکلین، 3- جیره پایه + 3 کیلوگرم در تن مکمل اسید آلی اُرگاسید، 4- جیره پایه + 50 گرم در تن پروبیوتیک پروتوکسین و 5- جیره پایه + 2 کیلوگرم در تن پری­بیوتیک مانان الیگوساکارید بودند. نتایج نشان داد اسیدیته چینه­دان، دئودنوم و ژژنوم در اثر استفاده از مکمل اسید آلی بطور معنی­داری کاهش یافت (05/0P<). غلظت مواد معدنی پلاسمای خون (کلسیم، فسفر، منیزیم و آهن) و همچنین کلسیم و فسفر استخوان درشت­نی تحت تأثیر  تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). خاکستر استخوان درشت­نی و قطر خارجی آن به وسیله مکمل اسید آلی افزایش معنی­داری پیدا کرد (05/0P<). همچنین استفاده از مکمل­های اسید آلی و پروبیوتیک باعث بهبود استحکام و مقاومت استخوان درشت­نی در برابر ضربه شد. نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان می­دهد استفاده از مکمل اسید آلی می­تواند اثرات مفیدی بر خصوصیات استخوان درشت­نی مرغان تخم‏گذار داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Acidity of gastrointestinal tract and tibia characteristics of laying hens fed diets supplemented with antibiotic, organic acid, probiotic and prebiotic

نویسندگان [English]

  • M. Shalaei 1
  • S. M. Hosseini 2
1 Graduated MSc Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Birjand
2 Assistant professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Birjand
چکیده [English]

This study was conducted to investigate the effect of antibiotic, organic acid, probiotic and prebiotic on acidity of the gastrointestinal tract, blood plasma minerals concentrations and tibia characteristics of laying hens. The experiment was carried out as a completely randomized design with 160 laying hens of hy-line strain (w-36) from 32 to 42 weeks of age with 5 treatments, 4 replicates and 8 hens in each replicate. The experimental dietary treatments consisted: 1-basal diet, 2-basal diet + 150 g/ton of diet antibiotic (oxy tetracycline), 3-basal diet + 3 kg/ton of diet organic acid supplementation, 4- basal diet + 50 g/ton of diet probiotic protoxin, and 5- basal diet + 2 kg/ton of diet prebiotic mannan oligosaccharide. Dietary organic acid supplementation significantly decreased the acidity of crop, duodenum and jejunum (P<0.05). Blood plasma minerals (Ca, P, Mn and Fe) concentrations and also calcium and phosphorus of tibia were not significantly affected by dietary treatments (P>0.05). Tibia ash and external diameter of it significantly increased by organic acid (P<0.05). Also use of organic acid and probiotic supplements improves strength and resistance against impact of tibia. The results obtain from this study indicate that use of organic acid supplementation can have beneficial effects on tibia characteristics of laying hens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Tibia
  • Acidity of gastrointestinal tract
  • Laying hens
  • Food supplements
  • Blood minerals
شلایی م. و حسینی س. م. 1393. بررسی خصوصیات استخوان درشت­نی و pH دستگاه گوارش جوجه­های گوشتی تغذیه شده با مکمل­های آنتی­بیوتیک، اسید آلی، پروبیوتیک و پری­بیوتیک. مجله تحقیقات دام و طیور، 3(3): 34-23.
شلایی م.، حسینی س. م.، افضلی ن. و شعبان و. م. 1392. بررسی برخی خصوصیات استخوان درشت­نی و مینرالی شدن آن در جوجه­های گوشتی تغذیه شده با مکمل­های آنتی­بیوتیک، اسید آلی، پروبیوتیک و پری­بیوتیک تحت شرایط تنش گرمایی. دومین سمینار ملی مدیریت پرورش دام و طیور، 16 شهریور، دانشگاه شهید باهنر کرمان، 32-28.
قهری ح.، شیوازاده م.، فرهومند پ.، اقبال ج. و نجف زاده م. 1386. بررسی اثر استفاده از اسید آلی در جیره بر عملکرد جوجه­های گوشتی. پژوهش و سازندگی، 77: 33-26.
Abdel-Fattah S. A., El-Sanhoury M. H., El-Mednay N. M. and Abdel-Azeem F. 2008. Thyroid activity, some blood constituents, organs morphology and performance of broiler chicks fed supplemental organic acids. International Journal of Poultry Science, 7: 215-222.
Abdul-Aziz T. A. 1998. Cage layer fatigue is a complicated problem. World´s Poultry Science, 14: 56-58.
Almeida Paz I. C. L., Mendes A. A., Quinterio R. R., Vulcano L. C., Takahashi S. E., Garcia R. G., Komiyama C. M., Balog A., Pelicia K., Wescheler F. S., Scudeller P. S. O. and Piccinin A. 2006. Bone mineral density of tibia and Femura of broiler breeders: growth, development and production. Brazilian Journal of Poultry Science, 8: 75-82.
Al-Natour M. Q. and Alshawabkeh K. M. 2005. Using varying levels of formic acid to limit growth of Salmonella gallinarum in contaminated broiler feed. Asian-Australian Journal of Animal Science, 18: 390-395.
AOAC. 1995. Official Methods of Analysis, 16th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Arican I. 2012. Effects of Saccharomyces cerevisiae yeast on tibia characteristics in rabbits. Journal of animal and veterinary advances, 11: 1518-1521.
Clik K. and Ersoy I. 2003. The using of organic acid in California turkey chicks and its effects on performance before pasturing. Poultry Science, 2: 446-448.
Demigne C., Jacobs H., Moundras C., Davicco M. J., Horcajada M. N., Bernalier A. and Coxam V. 2008. Comparison of native or reformulated chicory fructans, or non-purified chicory, on rat cecal fermentation and mineral metabolism. European Journal of Nutrition, 47: 366-374.
Dennine T. O. C. and Sothern L. L. 2005. The virginiamycin in diets with adequate or reduced dietary calcium or non-phytate phosphorus for broilers. Journal of Poultry Science, 84: 1868-1874.
Eidelsburger U. 1998. Feeding short-chain organic acids to pigs. In: Recent Advances in Animal Nutrition, Garnsworthy P. C. and Wiseman J. 93-106. Nottingham University press, Nottingham.
Fleming R. H., Mccormack H. A. and Whitehead C. C. 1998. Bone structure and strength at differentages in laying hens and effects of dietary particulate limestone, vitamin K and ascorbic acid. British Poultry Science, 39: 434-440.
Garcia V., Catala-Grogori P., Hernandez F., Megias M. D. and Madrid J. 2007. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine  mucosa morphology, and meat yield of broilers.Journal of Applied Poultry Research, 16: 555-562.
Giang V. D. and Doan B. H. 1998. Effects of vitamin C supplementation of a diet for 0-4 week old chicks on the absorption of calcium and phosphorus. Livestock Research for Rural Development, 10: article 2.
Gilliland S. E., Nelson C. R. and Maxwell C. 1985. Assimilation of cholesterol by Lactobacillusacidophilus bacteria. Applied Environmental Microbiology, 49: 337-381.
Kocabagli N. 2001. The effect of dietary phytase supplementation at different levels on tibial bone characteristics and strength in broilers. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 25: 97-802.
Mutus R., Kocabagl N., Alp M., Acar N., Eren M. and Gezen S. S. 2006. The effect of dietary probiotic supplementation on tibial bone characteristics and strength in broilers. Poultry Science Association, 85: 1621-1625.
Orban J. I., Roland D. A., Cummins K. and Lovell R. T. 1993. Influence of large doses of ascorbic acid on performance, plasma calcium, bone characteristics, and eggshell quality in broilers and Leghorn hens. Poultry Science,72: 691-700.
Radcliffe J. S., Zhang Z. and Kornegay E. T. 1998. The effects of microbial phytase, citric acid, and their interaction in a corn-soybean meal-based diet for weanling pigs. Journal of Animal Science, 76: 1880-1886.
Rath N. C., Balog J. M., Huff W. E., Huff G. R., Kulkarni G. B. and Tierce J. F. 1999. Comprative difference in the composition and biochemical properties of the tibiae of seven and seventy-two-week-old male and female broiler breeder chickens. Poultry science, 78: 1232-1239.
Roberfroid M. B. 2000. Prebiotics and probiotics: are they functional foods. American Journal of Clinical Nutrition, 71(6): 1682S-1687S.
Roland S. D. A. 1986. Egg shell quality. II. Importance of time of calcium intake with emphasis on broiler breeders. World´s Poultry Science, 40: 255- 259.
Rowland L. O., Harms R. H., Wilson H. R., Ross I. J. and Fry F. L. 1967. Breaking strength of chick bones as an indication of dietary calcium and phosphorus adequacy. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 126: 399–401.
Sacakli P., Sehu A., Ergun N. A., Genc B. and Selcuk Z. 2006. The effect of phytase and organic acid on growth performance, carcass yield and tibia ash in quails fed diets with low levels of non-phytate phosphorus. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 19: 198-202.
Samik K. P., Gobinda H., Manas K. M. and Gautam S. 2007. Effect of organic acid salt on the performance and gut health of broiler chicken. Poultry Science, 44: 389-395.
SAS Institute. 2004. User’s Guides. Version 9.1: Statistics. SAS Institute, Cary N.C.
Scholz-Ahrens K. E., SchaafsmaVanden G., Heuvel E. and Schrezenmeir J. 2001. Effects of prebiotics on mineral metabolism. American Journal of Clinical Nutrition, 73(2S): 459S-464S.
Snow J. L., Baker D. H. and Parsons C. M. 2004. Phytase, citric acid, and 1-ydroxycholecalciferol improvephytate phosphorus utilization in chicks fed a corn-soybean meal diet. Poultry Science, 83(7): 1187–1192.
Tellez G. , Nava G., Vicente J. L., Donghue A. M., Huff W. E., Balog J., Donoghue D. J., Sutton L. M., Higgins S. and Hargis B. M. 2002. Evaluation of the effect of dietary Aspergillus sp. Meal prebiotic (Fermacto) on poult performance, intestinal strength, tibial diameter and tibial strength: Hatch to 30 days of age. Poultry Science, 83 (4): 142 (Abstr.).
Urist M. 1962. Osteoporosis. Annual Review of Medicine, 13: 273-286.
Viveros A., Brenes A., Arija I. and Centeno C. 2002. Effects of microbial phytase supplementation on mineral utilization and serum enzyme activities in broiler chicks fed different levels of phosphorus. Poultry Science, 81: 1172-1183.
Webster A. B. 2004. Welfare implications of avian osteoporosis. poultry Science, 83: 184-192.
Weiser H., Schlachter M., Probst H. P. and Kormann A. W. 1992. The relevance of ascorbic acid for bone metabolism. In: Wenk, C.; R. Fenster, L. Volker. (eds.). Ascorbic Acid in Domestic animals.2ndSymposium, Zurich, Switzerland, 73-95.
Wilson H. R. 1991. Interrelationships of egg size, chick size, post hatching growth and hatchability. World´s Poultry Science, 47: 5-20.