اثر متقابل بین فرآوری دانه جو و نوع منبع نیتروژن جیره غذایی بر قابلیت هضم، متابولیسم نیتروژن و تولید پروتئین میکروبی در گوسفند مهربان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، ایران

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، ایران

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، ایران

4 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، ایران

چکیده

به­منظور بررسی اثر فرآوری دانه جو و نوع منبع نیتروژن جیره غذایی بر قابلیت هضم، تولید پروتئین میکروبی و ابقاء نیتروژن در گوسفند، آزمایشی به­صورت فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. جیره­های آزمایشی شامل 1) دانه جو کامل+ اوره، 2) دانه جو کامل+ کنجاله سویا، 3) دانه جو پرک شده + اوره و 4) دانه جو پرک شده + کنجاله سویا بودند. در طول دوره آزمایش قابلیت هضم، کل ادرار دفعی گوسفندان جمع­آوری شد و در روز آخر، خون­گیری در ساعات 1 و 7 بعد از خوراک­دهی صبح انجام گرفت. نتایج نشان داد دانه جو فرآوری شده سبب کاهش قابلیت هضم ماده خشک (از 82/73 به 58/71 درصد) و ماده آلی (از 94/74 به 84/72 درصد) جیره شد (05/0P<). مصرف کنجاله سویا در مقایسه با اوره سبب افزایش قابلیت هضم الیاف خام (از 97/29 به 84/32 درصد) و عصاره عاری از نیتروژن (از 39/81 به 13/82 درصد) جیره گردید (05/0P<). کنجاله سویا در مقایسه با اوره سبب افزایش درصد نیتروژن ابقاء شده (از 64/19 به 92/37 درصد ازت مصرفی) گردید (05/0P<) اما فرآوری دانه جو تأثیری بر آن نداشت. غلظت گلوکز و اوره پلاسما نیز تحت تأثیر فرآوری دانه جو و نوع منبع نیتروژن جیره غذایی قرار نگرفتند. به­طور کلی، پرک کردن دانه جو موجب افزایش قابلیت هضم مواد مغذی جیره، ابقاء نیتروژن در بدن و تولید پروتئین میکروبی نشد. اما مصرف کنجاله سویا در مقایسه با اوره باعث بهبود هضم مواد مغذی جیره غذایی (شامل الیاف خام و عصاره عاری از نیتروزن) و ابقاء نیتروژن شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Interaction between barley grain processing and source of dietary nitrogen on digestibility, nitrogen metabolism and microbial protein synthesis in Mehraban sheep

نویسندگان [English]

  • Sh. Najafi 1
  • M. M. Tabatabaei 2
  • K. Zaboli 3
  • A. Ahmadi 3
  • A. A. Saki 4
1 MSc graduated student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
2 Associate professor, Animal Science Department, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
3 Assistant professor, Animal Science Department, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
4 Professor, Animal Science Department, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
چکیده [English]

In order to evaluate the effect of barley grain processing and dietary nitrogen source on digestibility, microbial protein synthesis and nitrogen retention in sheep, an experiment was conducted as 2×2 factorial under a completely randomized design. The experimental diets included 1) whole barley grain + urea, 2) whole barley grain + soybean meal, 3) cracked barley grain + urea and 4) cracked barley grain + soybean meal. During the digestibility experiment, total urine of sheep was collected, and blood samples were taken at 1 and 7 hours after morning feeding at the last day. Results showed that barley grain processing decreased dry matter digestibility (from 73.82 to 71.58 percent) and organic matter digestibility (from 74.94 to 72.84 percent) of diet (P<0.05). Soybean meal intake compared to urea, increased crude fiber digestibility (from 29.97 to 32.84 percent) and nitrogen free extract digestibility (from 81.39 to 82.13 percent) of diet (P<0.05). Soybean meal compared to urea, increased nitrogen retention percentage from 19.64 to 37.92 percent of nitrogen intake (P<0.05). But barley grain processing had no effect. Also, concentration of plasma glucose and urea were not affected by barley grain processing and nitrogen source. Generally, barley grain cracking did not increase nutrient digestibility, nitrogen retention and microbial protein synthesis. But soybean meal intake compared to urea improved nutrient digestion (included crude fiber and nitrogen free extract) and nitrogen retention.

کلیدواژه‌ها [English]

  • cracking
  • Nitrogen retention
  • Soybean meal
  • Urea
افشار س.، کاظمیبنچناری م. و فردوسی ح. ر. 1394. تاثیرتغذیهدانهجوکاملوپرکشدههمراهبادومنبعپروتئینکنجالهسویاواورهبر قابلیتهضمموادمغذیوفراسنجه­هایشکمبه­ایدرگوسفندنژادمهربان. پژوهش­هایتولیداتدامی،  (11): 102-107.
AOAC. 1990. Official methods of Analysis. 15th ed. Association of official analytical chemists, Arlington, VA.
Armstrong D. G. 1972. Development in cereal processing, ruminants. In: Cereal processing and digestion. Published by the U.S. Feed Grains Council, London; England, Pp: 9–37.
Babaei M., Chashnidel Y. and Dirandeh E, 2016. Effect of cobalt and barley grain processing on performance, digestibility of nutrients and rumen and blood parameters in fattening lambs. Animal Production Research, 5(1):1-13.
Beever D. E. and Cottrill B.R. 1994. Protein systems for feeding ruminant livestock: a European assessment. Journal of Dairy Science, 77(7): 2031-2043.
Bengochea W. L., Lardy G. P., Bauer M. L. and Soto-Navarro S.A. 2005. Effect of grain processing degree on intake digestion ruminal fermentation and performance characteristics of steers fed medium-concentrate growing diets. Journal of Animal Science, 83: 2815-2825.
Blood D. C. and Studdert V. P. 1999. Saunders Comprehensive Veterinary Dictionary. Published by Saunders Ltd., Better World Books: West (Reno, NV, U.S.A.)
Cruz Soto R., Muhammed S. A., Newbold C. J., Stewart C. S. and Wallace R. J. 1994. Influence of peptides, amino acids and urea on microbial activity in the rumen of sheep receiving grass hay and on the growth of rumen bacteria in vitro. Animal Feed Science and Technology, 49: 151-161.
Davies K. L., McKinnon J. J. and Mutsvangwa T. 2013. Effects of dietary ruminally degradable starch and ruminally degradable protein levels on urea recycling, microbial protein production, nitrogen balance, and duodenal nutrient flow in beef heifers fed low crude protein diets. Canadian Journal of Animal Science, 93: 123-136.
Griswold, K. E., Apgar G. A., Bouton J. and Firkins J. L. 2003. Effects of urea infusion and ruminal degradable protein concentration on microbial growth, digestibility, and fermentation in continuous culture, Journal of Animal Science, 81: 329-336.
Khalesizadeh A., Vakili A. R., Danesh Mesgaran M. and Valizadeh R. 2011. The effects of garlic oil (Allium sativa), turmeric powder (Curcuma iongalinn) and monensin on total apparent digestibility of nutrients in Baloochi lambs. International Journal of Biological, Bimolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 5(11):791-793.
Khalid M. F., Sarwar M., Rehman A. U., Shahzad M. A. and Mukhtar N. 2012.  Effect of Dietary Protein Sources on Lamb’s Performance: A Review. Iranian Journal of Applied Animal Science 2(2): 111-120.
Kiran D. and Mutsvangwa T. 2007. Effects of barley grain processing and dietary ruminally degradable protein on urea nitrogen recycling and nitrogen metabolism in growing lambs. Journal of Animal Science, 85:3391–3399.
Matras J., Bartle S. J. and Preston R. L. 1991. Nitrogen utilization in growing lambs: effect of grain (starch) and protein sources with various rates of ruminal degradation. Journal of Animal Science, 69: 339-347.
 Mohammadi V., Anassori E. and Jafari S. 2016. Measure of energy related biochemical metabolites changes during peri-partum period in Makouei breed sheep. Veterinary Research Forum 7(1): 35–39.
National Research Council. 1989. Nutrient requirements of dairy cattle. 6th. rev. ed. Natl. Acad. Sci., Washington, D.C, USA.
Puchala R. and Kulasek G. W. 1992. Estimation of microbial protein flow from the rumen of sheep using microbial nucleic acid and urinary excretion of purine Derivatives. Canadian Journal of Animal Science, 72: 821-830.
Rusche W. C., Cochran R. C., Corah L. R., Stevenson J. S., Harmon D. L., Brandt R. T. and Minton J. E. 1993. Influence of source and amount of dietary protein on performance, blood metabo-lites, and reproductive function of primiparous beef cows. Journal of Animal Science, 71: 557-563.
Sano H., Sawada H., Takenami A., Oda S. and Al-Mamun M. 2007. Effect of dietary energy intake and cold exposure on kinetics of plasma glucose metabolism in sheep. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 91: 1-5.
SAS. 1999. The SAS System for Windows. Release 8.0.1. SAS Institute Inc, Cary, USA.
Shiasi H., Foroozandeh A. D. and Shakeri P. 2015. Effects of different levels and physical form of corn and wheat grains in the starter diet on growth of dairy calves. Journal of Ruminant Research, 2(4): 69-85.
Sinclair L. A., Garnsworthy P. C., Newbold J. R. and Buttery P. J. 1993. Effect of synchronizing the rate of dietary energy and nitrogen release on rumen fermentation and microbial protein synthesis in sheep. Journal of Agricultural Science, 120:251-263.
Tebot I., Britos A., Godeau J. M. and Cirio A. 2002. Microbial protein production determined by urinary allantoin and renal urea sparing in normal and low protein fed Corriedale sheep. Veterinary Research, 33(1): 101-106.
Tothi R., Lund P., Weisbjery M. R. and Hvelplund T. 2003. Effect of expander processing on fractional rate of maize and barley starch degradation in the rumen of dairy cows estimated using rumen evaluation and in situ techniques. Anim Feed Science and Technology, 104: 71-94.
Yang W. Z., Xu L., Zhao Y. L., Chen L. Y. and McAllister T. A. 2007. Impact of hard vs. soft wheat and monensin level on rumen acidosis in feedlot heifers. Journal of Animal Science, 92: 5088–5098.
Yu P., Egan A. R., Boon-ek L. and Leury B. J. 2002. Purine derivative excretion and ruminal microbial yield in growing lambs fed raw and dry roasted legume seeds as protein supplements. Animal Feed Science and Technology, 95: 33–48.
Zinn R. A. and Borques J. L. 1993. Influence of sodium bicarbonate and monensin on utilization of a fat-supplemented, high-energy growing-finishing diet by feedlot steers. Journal of Animal Science, 71: 18-25.