اثر جایگزینی کنجاله سویا با پودر گوشت در مکمل های پروتئینی زنبورعسل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، ایران

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، ایران

چکیده

به منظور ارزیابی اثرات جایگزینی کنجاله سویا با پودر گوشت در مکمل پروتئینی روی میزان تولید تخم، لارو و عسل از 20 کندوی زنبور عسل استفاده شد. ابتدا رکوردگیری صفات (میزان تولید تخم، لارو و عسل) انجام شد. سپس در 4 دوره 21 روزه به دنبال هم زنبورها با مکمل شاهد (بر پایه کنجاله سویا 1/13%، عسل 3/3%، پودر شکر 4/65%، شیر خشک کم چرب 2%، زرده تخم مرغ 8/0%، مخمر نانوایی 2%، آب 1/13%، سرکه سیب 3/0%، مکمل TNT 1/0%) و مکمل شاهد حاوی 3، 5/4، 6 و 5/7 درصد پودر گوشت تغذیه شدند و بعد رکوردها ثبت شدند. نتایج حاصل نشان داد بیشترین میزان تخمگذاری (3/1834 عدد) ملکه در تیمار حاوی 3 درصد پودر گوشت و کمترین میزان تخم (6/1187 عدد) در تیمار حاوی 5/7 درصد پودر گوشت بود (05/0>P). بیشترین تولید عسل (3/6721 سانتی‌متر مربع) و تولید لارو (9/1804 عدد) به‌ترتیب در تیمارهای حاوی 3 و 5/4 درصد پودر گوشت مشاهده شد (05/0>P). بنابراین استفاده از مکمل حاوی 3 و 5/4 درصد پودر گوشت در تغذیه زنبور عسل سبب بهبود تولید عسل و لارو خواهد شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of replacing soybean meal with meat meal in protein supplements of honeybee

نویسندگان [English]

  • M. Badalivand 1
  • M. Afrouziyeh 2
  • A. Kargarirezapour 2
1 Graduated Ms. Student Department of Animal Science, Islamic Azad University, Tabriz branch, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Islamic Azad University, Tabriz branch, Iran
چکیده [English]

In order to evaluate the effects of replacing soybean meal with meat meal in protein supplements on egg laying, larva and honey production 20 honeybee hives were used. At first stage of the experiment , characteristics (egg laying, larva and honey production) were recorded and then honey bees were fed with control supplement (based on soybean meal 13.1%, honey 3.3%, sugar powder 65.4%, low fat dried milk 2%, egg yolk 0.8%, baking yeast 2%, water 13.1%, apple vinegar 0.3% and TNT supplement 0.1%) and control supplement included 3, 4.5, 6 and 7.5 % meat meal and then recording of parameters were done continuously in four periods of 21 days. The results showed that maximum rate of egg production (1834.3 egg) was observed at treatment that included 3% meat meal and minimum rate (1187.6 egg) was for treatment that included 7.5% meat meal (P<0.05). Treatments that included 3 and 4.5% meat meal had the highest honey yield (6721.3 cm2) and larva production (1804.9 larva) respectively. Therefor using meat meal at the levels of 3 and 4.5% increased honey and egg production.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Honeybee
  • Meat meal
  • Protein supplement
  • Soybean meal
بابایی س. 1389. اثرات تغذیه‌ای سطوح مختلف جلبک کلزا به‌عنوان مکمل پروتئینی روی مصرف غذا میزان تخم، لارو، شفیره ذخیره گرده، جمعیت کلنی، چربی، پروتئین و وزن لاشه. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه تهران. ص .116.
جواهری س. د. 1374. بررسی تغذیه تحریکی زنبوران عسل با مکمل و جایگزین‌های گرده و اثرآنها در رشد و مقاومت کلنی‌ها و تولید عسل. پایان نامه دوره کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. ص 256.
سعادتمند ج. ١٣٧4. گرده زنبورعسل. انتشارات جهاد دانشگاهی تهران، ص 195.
سعادتمند ج. ١٣٧7. زنبورعسل. انتشارات نوپردازان تهران، ص 434.
عباسیان ع. 1376. تاثیر منابع مختلف پروتئینی بر میزان ماده خشک، پروتئین، چربی لاشه و طول عمر زنبور عسل. خلاصه مقالات چهارمین سمینار پژوهشی زنبور عسل. موسسه تحقیقات علوم دامی کشور.
صوفی سیاوش ر. جانمحمدی ح. 1379 .تغذیه دام (ترجمه). انتشارات عمیدی. تبریز.
Alqarni A. S. 2006. Influence of some protein diets on the longevity and some physiological conditions of honeybee Apismellifera L. workers. Journal of Biological Science, 6 :734-737.
AOAC. 1990. Official methods of Analysis. 15th ed, Assoc. of Anal. Chem. Washington D. C.
Dolz S. and Blas C. 1992. Metabolizable energy of meat and bone meal from Spanish rendering plants influenced by level of substitution and method of determination. Poultry Science. 71: 316-322.
Hossain M. H., Ahammad M. U. and Howlider M. A. R. 2003. Replacement of fish meal by broiler offal in broiler diet. International Journal of Poultry Science, 2 (2) : 159-163.
Johnsson M. L. C., Parson G. C., Fahey Jr., Merchen N. R. and Aldrich C. G. 1998. Effect of species raw material source, ash content, and processing temperature on amino acid digestibility of animal by-product meals by cecectomized roosters and cannulated dogs. Journal of Animal Science, 76: 1112-1122.
Karakas P., Veaton L. and Dell B. 2007. Lipid-enhanced pollen and lipid-reduced flour diets and their effect on the longevity of honey bees (Apis mellifera L.). Australian Journal of Entomology, 46: 251–257.
Mattila, H. R., Otis, G. W. 2006. The effects of pollen availability during larval development on the behavior and physiology of spring-reared honey bee. Journal of Apidologie. 37: 533–546.
Robinson A. L. T. G. E. 2003. Worker nutrition and division of labour in honeybees. Animal Behaviour,15 (69): 427–435.
Ravindran V,. Hendriks W. H., Camden B. J., Thomad D. V., More P. C. H. and Butts C. A. 2002. Amino acid digestibility of meat and bone meal for broiler chickens. Australian Journal of Agricultural Research, 53: 1257-1264.
SAS User's Guide. Version 9.0 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC. 2002.
Somerville D. 2000. Honeybee nutrition and supplementary feeding . NSW. Agriculture (agonte) Goulburn.
Somerville D. 2005. Fat bees, skinny bees, a manual on honeybee nutrition for beekeepers, RIRDC. 05/054, Goulburn, Australia.
Steen S. 2007. Effect of a home-made pollen substitute on honey bee. Sterols in the honey bee and the yellow fever mosquito. NSW. Australia, 17: 220–225.
Stroikov S. A. 1964. Digestibility of pollen substitutes by bees. Pchelovodstvo. Apiculture Abstracts, 41: 32-33.