اثر سطوح مختلف ملاس و ویناس نیشکر در جیره غذایی بر فراسنجه‌های تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان و کارشناس مرکز تحقیقات صفی‌آباد دزفول

2 محقق مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

4 دانشیار پژوهشی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

این مطالعه جهت تعیین ارزش و مقایسه فراسنجه‌های تولید گاز ملاس و ویناس در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و شش تکرار انجام شد. جهت تهیه مایع شکمبه از سه رأس گوسفند نر بالغ فیستول‌دار استفاده شد. جیره‌های آزمایشی شامل: جیره 1) جیره پایه +20 درصد ملاس + صفر درصد ویناس (شاهد)، جیره 2) جیره پایه + 15 درصد ملاس + 5 درصد ویناس، جیره 3)  جیره پایه + 10 درصد ملاس + 10 درصد ویناس، جیره 4) جیره پایه + 5 درصد ملاس + 15 درصد ویناس، و جیره 5) جیره پایه + صفر درصد ملاس + 20 درصد ویناس بودند. بر اساس نتایج به دست آمده پتانسیل تولید گاز، نرخ گاز تولید شده، انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده آلی و مقدار اسیدهای چرب کوتاه زنجیر در ملاس بطور معنی­داری بیشتر از ویناس بود (05/0P<). عامل تفکیک، تولید توده میکروبی و راندمان تولید توده میکروبی در سطح 10 درصد ویناس کاهش معنی‌داری نسبت به شاهد نشان داد (05/0P<). حجم تولید گاز در سطح 15 درصد ویناس در تمامی ساعات انکوباسیون نسبت به گروه شاهد به طور معنی‌داری بیشتر بود (05/0P<). مقدار انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده آلی و مقدار اسیدهای چرب کوتاه زنجیر در در سطح 15 درصد ویناس افزایش معنی‌داری نسبت به شاهد نشان داد(05/0P<). به طور کلی جایگزینی ویناس با ملاس به نسبت 15 درصد در جیره‌های غذایی، باعث افزایش ارزش غذایی جیره‌ها می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of different dietary inclusions levels of sugarcane molasses and vinasses on in vitro gas production parameters

نویسندگان [English]

  • Gh. Saniei 1 2
  • M. Bujarpur 3
  • J. Fayazi 3
  • M. Zahedifar 4
1 Ph.D Graduated Student of Animal Science Department, Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khuzestan, Iran| Researcher of Agricultural Research and Education Center and Natural Resources
2 Ph.D Graduated Student of Animal Science Department, Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khuzestan, Iran| Researcher of Agricultural Research and Education Center and Natural Resources
3 Associate Professor of Animal Science Department, Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khuzestan, Iran
4 Associate Professor of Animal Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Tehran, Iran
چکیده [English]

This study was conducted to compare the nutritive value of molasses and vinasses by in vitro gas production technique using rumen fluid collected from three fistulated mature male sheep. The experiment used the completely randomized design with 5 treatments and 6 replications. Rumen fluid was collected from three fistulated mature male sheep.The experimental diets included: diet 1) basal diet + 20% molasses + 0% vinasses (control), diet 2) basal diet +  15% molasses +5% vinasses, diet 3) basal diet +  10% molasses + 10% vinasses, diet 4) basal diet + 5% molasses + 15% vinasses, and diet 5) basal diet +  0% molasses + 20% vinasses. Potential of gas production, rate of gas production, metabolizable energy, digestibilityof organic matter and short-chain fatty acids from molasses were more than those from vinasses (P<0.05). Partitioning Factor, microbial biomass and microbial biomass efficiency at level of 10% vinasses was less compared to the control (P<0.05). The volume of gas production from diet containing 15% vinasses was greater than the control throughout the fermentation period (P<0.05). Metabolizable energy, organic matter digestibility and short-chain fatty acids from the diet containing 15% vinasses was significantlyhigher compared to the control (P<0.05). Generally, substitution of vinasses with molasses up to 15% increased the nutritional value of the diets.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Gas production
  • Molasses
  • Vinasses
  • digestibility
رﻓﯿﻌﯽ ﻃﺎﻗﺎﻧﮑﯽ م.، چاجی م.، محمد آبادی ط. و ساری م. 1392. ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﻫﻀﻢ ﭘﯿﺖ ﻧﯿﺸﮑﺮ ﻋﻤﻞآوری ﺷﺪه ﺑﺎ ﺑﺨﺎر ﺗﺤﺖ ﻓﺸﺎر ﺗﻮﺳﻂ ﺑﺎﮐﺘﺮیﻫﺎ ﯾﺎ ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎی ﺷﮑﻤﺒﻪ ﮔﺎو ﻫﻠﺸﺘﺎﯾﻦ و ﮔﺎوﻣﯿﺶ ﺧﻮزﺳﺘﺎن. ﭘﮋوﻫﺶ در ﻧﺸﺨﻮارﮐﻨﻨﺪﮔﺎن،  1(1): 75-53.
ﺳﺘﺎری ﻧﺠﻒ آﺑﺎدی ف.، مروج ح. و زالی ا. 1393. اﺛﺮ ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﻣﺨﺘﻠﻒ وﻳﻨﺎس ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺗﻮﻟﻴﺪی و ﺻﻔﺎت ﻛﻴﻔﻲ ﺗﺨﻢﻣﺮغ ﻣﺮغﻫﺎی ﺗﺨﻤﮕﺬار ﺗﺠﺎرﺗﻲ. ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﺗﻮﻟﻴﺪات داﻣﻲ، 3(2): 27-19.
صیادی س.، شیوازاد م.، زالی ا. و مروج ح. 1393. اﺛﺮات وﯾﻨﺎس ﺗﺨﻤﯿﺮی ﺑﺮ اﺟﺰای ﻻﺷﻪ ﺟﻮﺟﻪ ﻫﺎی ﮔﻮﺷﺘﯽ. ﺷﺸﻤﯿﻦ ﮐﻨﮕﺮه ﻋﻠﻮم داﻣﯽ اﯾﺮان. داﻧﺸﮕﺎه ﺗﺒﺮﯾﺰ.
فدایی م. 1394. شرکت الکل‌سازی فناوران اروند.
لشکری س. و تقی زاده ا. 1392. تخمین ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری و فراسنجه‌های تخمیری تفاله مرکبات با استفاده از روش کیسه نایلونی و تولید گاز. پژوهش‌های علوم دامی، 23(1): 28-15.
Agarwal N., Kewalramani N., Kamra D. N., Agarwal D. K. and Nath K. 1991. Hydrolytic enzymes of buffalo rumen comparison of cell free rumen fluid, bacterial and protozoal fractions. Buffalo Journal, 7(2): 203-207.
Blummel M., Makkar H. P. S. and Becker K. 1997. In vitro gas production: a technique revisited. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 77: 24-34.
Blummel M. and Orskov E. R. 1993. Comparison of gas production and nylon bag degradability of roughages in predicting feed intake in cattle. Animal Feed Science and Technology, 40: 109–119.
Chaji M. and Mohammadabadi T. 2012. Determination of rumen fungi growth on steamtreated sugarcane pith by quantitative competitive polymerase chain reaction. Animal Feed Technology, 12: 47-53.
Getachew G., Blummel M., Makkar H. P. S. and Becker K. 1998. In vitro gas measuring techniques for assessment of nutritional quality of feeds: a review. Animal Feed Science and Technology, 72: 261-281.
Getachew G., Makkar H. P. S. and Becker K. 2002. Tropical browses: content of phenolic compounds, in vitro gas production and stoichiometric relationship between short chain fatty acids and in vitro gas production. Journal of Agricultural Science, 139: 341-352.
Hidalgo K. 2009. Vinasse in feed: Good for animal and environment. Feed Technology, 13: 5.
Karalazos A. and Swan H. 1977. The nutritional value for sheep of molasses and condensed molasses solubles. Animal Feed Science and Technology, 2: 143-152.
Makkar H. P. S. 2004. Recent advances in the in vitro gas method for evaluation of nutritional quality of feed resources. Assessing Quality and Safety of Animal Feeds. FAO, Animal Production and Health Series 160. FAO, Rome. 55-88.  
Menke K. H. and Steingass H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development, 28: 6-55.
Miron J. Yosef E. and Ben-Ghedalia D. 2001. Composition and in vitro digestibility of monosaccharide constituents of selected byproduct feeds. Journal of Agricultural Food Chemical, 49: 2322-2326.
NRC. 2007. Nutrient Requirements of lamb. 7th ed, National Academy Press. Washington, DC.
USA.
Olivera M. P. 1998. Use of in vitro gas production technique to assess the contribution of both soluble and insoluble fraction on the nutritive value of forage. A thesis submitted to the University of Aberdeen, Scotland, in partial fulfillment of the degree of Master of Science in Animal Nutrition.
Orskov E. R. and McDonald I. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agricultural Science, 92: 499-503
Opatpatanakit Y., Kellaway R. C., Lean I. J., Annison G. and Kirby A. 1994. Microbial fermentation of cereal grains in vitro. Australia Journal of Agricultural Research. 45: 1247-1263.
Russell J. B., Strovel H. J. and Chen G. 1988. Enrichment and isolation of a ruminal bacterium with a very high specific activity of ammonia production. Applied and Environmental Microbiology, 54: 872-877.
Sunvold G. D., Hussein H. S., Fahey J. R. G. C., Merchen N. R. and Reinhart G. A. 1995. In vitro fermentation of cellulose, beet pulp, citrus pulp, and citrus pectin using fecal inoculum from cats, dogs, horses, humans, and pigs and ruminal fluid from cattle. Journal of Animal Science, 73: 3639-3648.
Vuyst A., Moreels A. and Arnould R. 1971. Value of vinasse in feeding growing cattle. Centre de Recherches Zootechniques, Universite de Louvain. 8-12.
Yalcin S., Eltan O., Karsli M. A. and Yalcin S. 2010. The nutritive value of modified dried vinasse (Pro Mass) and its effects on growth performance, carcass characteristics and some blood biochemical parameters in steers. Preventive Veterinary Medicine, 161: 245-252.