اثر فرآوری بر فراسنجه های پروتئین و نشاسته دو رقم جو با سیستم نورفور

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد گروه تغذیه دام و طیوردانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشجوی دکتری تغذیه دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

هدف از این پژوهش ارزیابی اثرات عمل­آوری بر فراسنجه­های پروتئین و نشاسته جو پوشینه‌دار و بدون پوشینه با استفاده از سیستم نورفور (NorFor) بود. دو رقم جو با استفاده از سود، فرمالدئید و اوره به ترتیب به مقدار 35، 4 و 35 گرم در کیلوگرم ماده خشک عمل‌آوری شدند. با استفاده از داده­های آزمایش حاصل از اندازه­گیری تجزیه­پذیری شکمبه­ای پروتئین خام و نشاسته دانه جو، اجزای پروتئین شامل پروتئین محلول، پروتئین با پتانسیل تجزیه­پذیری، نرخ ثابت تجزیه و فراسنجه­های نشاسته شامل نشاسته محلول، نشاسته با پتانسیل تجزیه­پذیری و ثابت تجزیه نشاسته در سیستم نورفور برآورد شد. به‌ منظور اندازه­گیری تجزیه­پذیری شکمبه­ای پروتئین خام از روش کیسه­های نایلونی و سه راس قوچ در زمان­های انکوباسیون 0، 2، 4، 8، 16، 24 و 48 استفاده شد. نتایج نشان داد که جو بدون پوشینه و جو پوشینه‌دار عمل­آوری شده با اوره بیشترین مقدار پروتئین محلول را (به ترتیب 561 و 610 گرم در کیلوگرم پروتئین خام) در مقایسه با بقیه تیمارها داشتند. بخش نشاسته محلول در جو بدون پوشینه بدون عمل­آوری با بیشترین مقدار با دیگر تیمارها اختلاف معنی­داری داشت (05/0>P). بخش نشاسته با پتانسیل تجزیه­پذیری در جو پوشینه­دار بدون فرآوری نسبت به تیمارهای جو بدون پوشینه بیشتر بود. به طور کلی، کمترین مقدار پروتئین محلول و نشاسته محلول را به ترتیب جو بدون پوشینه عمل­آوری شده با سود و جو پوشینه عمل­آوری شده با اوره در سیستم نورفور داشت که حایز اهمیت برای عبور پروتئین و نشاسته از شکمبه است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of processing on protein and starch parameters of two barely varieties using NorFor system

نویسندگان [English]

  • T. Ghoorchi 1
  • A. Jamshidy Rodbari 2
  • M. Samiee Zafarghandi 2
1 Proffesor in Department of Animal and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
2 Ph.D Student, Department of Animal and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
چکیده [English]

This research was aimed to evaluate effects of processing on protein and starch degradability parameters of hulled and hull-less barley grain using NorFor system. Two barley cultivar grain treatments, NaOH, Formaldehyde and urea were used at 35, 4 and 35 g/Kg DM, respectively. Using test data derived from the measurement of ruminal degradability of crude protein and starch barlely, the soluble protein (sCP), protein degradation potential (pdCP), fixed rate analysis (kdCP) parameters and starch including soluble starch (sST), starch degradation potential (pdST) and fixed rate analysis were estimated in NorFor system. For measuring ruminal egradability of crude protein, nylon bag method and three rams were used at incubation times 0, 2, 4, 8, 16, 24 and 48 h. The results showed that the hull-less and hulled barley treated with a solution of urea has the highest amount of protein (sCP, 561 and 610 g per kg CP) which had a significant difference with other treatments. The starch solution (sST) in without processing hull-less barley had the highest value which was significantly different from other treatments (P<0.05). The starch degradation potential was the highest in non-processed barley compared to hull-less barley treatments. In general, the lowest sCP and sST were in Hullless barley+ NaoH and Hulled barley + urea in NorFor system, repectively. This would be important for protein and starch passage from rumen.

کلیدواژه‌ها [English]

  • protein
  • Barley
  • Processing
  • NorFor system
  • Starch
اربابی س.،  قورچی ت.، رمضانپور س.، تربتی نژاد ن. م. و صمدی، ف. 1393. ارزشیابی پروتئین نسبت­های مختلف علوفه به کنسانتره در جیره با استفاده از سیستم­های کربوهیدرات و پروتئین خام خالص کرنل و نورفور. پژوهش در نشخوارکنندگان، 2(2): 77-61.
پاشایی س.، قورچی ت. و قنبری ف. 1392. بررسی فراسنجه­های تجزیه­پذیری پروتئین کنجاله دانه های روغنی عمل­آوری شده با استفاده از سیستم نورفور. تحقیقات تولیدات دامی، 2(4): 11-1.
سمیعی زفرقندی م .، قورچی ت. و آهنی آذری م. 1389. تعیین اثرات فرآوری شیمیایی دو رقم جو بر ناپدید شدن شکمبه­ای ماده خشک، نشاسته و بخش های کربوهیدرات سیستم کربوهیدرات و پروتئین خالص کرنل (CNCPS). علوم دامی ایران، 41(1): 32-21.
Association of Official Analytical Chemists  (AOAC).  2000. Official Methods of Analysis, 17th ed. (Arlington, VA: AOAC).
Dehghan-Banadaky M., Amanlou H., Nikkhah A., Danesh-Mesgaran M. and Emami M. R. 2008. Rumen and post-abomasal disappearance in lactating cows of amino acids and other components of barley grain treated with sodium hydroxide, formaldehyde or urea. Animal Feed Science and Technology, 142: 306-316.
Dehghan-Banadaky M., Corbett R. and Oba M. 2006. Effects of barley grain processing on productivity of cattle. Animal Feed Science and Technology, 137: 1- 4.
Ghoorchi T., Lund P., Larsen M., Hvelplund T., Hansen-Moller J. and Weisbjerg M. R. 2013. Assesment of mobile bag method for estimating of in vivo starch digestibility. Animal, 7: 265-271.
Ghorbani G. R. and Hadj-Hussaini A. 2002. In situ degradability of Iranian grain cultivars. Small Ruminant Research, 44: 207-212.
Giselle A. C. 2006. Grain hardness and slow dry matter disappearance rate in barley. A Thesis Submitted to the College of Graduate Studies and Research In Partial Fulfillment of the Requirements For the Degree of Master of Science in The Department of Plant Sciences University of Saskatchewan Saskatoon. 82p.
Gustafsson A. H., Volden H., Mehlqvist M., Larsen M., Gudmundsson G. and Aaes O. 2005. NorFor-the new Nordic feed evaluation system for cattle. The 56th Annual Meeting of the European Association for Animal Production. Uppsala, Sweden.
Haddad S. and Nasr R. 2007. Partial replacement of barley grain for corn grain: associative effects on lambs’ growth performance. Small Rumin Research, 72: 92–95.
National Research Council. 1986. Nutrient Requirements of Small Ruminants. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
National Research Council. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle, 7th ed. National Academy Press, Washington, D. C.
Offner A. and Sauvant D. 2004. Comparative evaluation of the Mplly, CNCPS, and LES rumen models. Animal Feed Science and Technology, 112: 107-130.
Orskov E. R. and McDonald I. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighed according to rate of passage. The Journal of Agricultural Science, 92: 499-503.
Sniffen C. J., O'Connor P. J., Van Soest D. G., Fox J. B. and Russell D. 1992. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, 70: 3562-3577.
Stevenbo A., Sepala A., Harstad O. M. and Huhtanen P. 2009. Ruminal starch digestion characteristics in vitro of barley cultivars with varying amylase content. Journal of Animal Science and Technology, 148: 167-182.
Statistical Analysis System. 2003. SAS Institute Inc. Release 9.1. SAS, Cary, NC, USA.
Volden H. 2011. NorFor - The Nordic Feed Evaluation System. EAAP Scientific Series. Vol. 130 – ISSN: 0071-2477. P: 180.
Zinn R. A. Montano M. and Shen Y. 1996. Comparative feeding value of hulless vs covered barley for feedlot cattle. Journal of Animal Science, 74: 1187-1193.