اثر افزودن ویتامین E و سلنیوم به جیره پایه بر عملکرد، کیفیت اسپرم و برخی فراسنجه های خونی در بلدرچین ژاپنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان

2 استادیار دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان

3 دانش آموخته دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به ­منظور بررسی اثر افزودن مکمل­های سلنیوم و ویتامین E به جیره پایه بر عملکرد، کیفیت اسپرم و برخی فراسنجه­های خونی در بلدرچین­های نر ژاپنی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 240  قطعه جوجه بلدرچین یک روزه در چهار تیمار، پنج تکرار و 12 قطعه در هر تکرار به ­مدت ۴۲ روز اجرا شد. گروه­های آزمایشی شامل تیمار شاهد (جیره پایه بدون مکمل سلنیوم و ویتامین E)، تیمار دوم (جیره پایه به اضافه 2/0 میلی­گرم در کیلوگرم سلنیوم: S0.2) تیمار سوم (جیره پایه به اضافه 4/0 میلی­گرم در کیلوگرم سلنیوم: S0.4) و تیمار چهارم (جیره پایه به اضافه 4/0میلی­گرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلی­گرم در کیلوگرم ویتامین E: S0.4 + Vit E) بودند. افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. خصوصیات اسپرم بلدرچین­ها تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند، به­طوری­که بلدرچین­های تغذیه شده با تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد، درصد اسپرم زنده (001/0=p ) و غلظت اسپرم (تعداد در واحد حجم، 021/0=p ) بالاتری داشتند. تیمار  S0/4سطح کلسترول، LDL، تری­گلیسرید و کلسترول را در مقایسه با سایر تیمارها به­طور معنی­داری کاهش و سطح HDL را افزایش داد (05/0>p )­. اگرچه سطح هموگلوبین و درصد هماتوکریت تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0p ). به­طور کلی، اگرچه استفاده از ویتامین E و سلنیوم عملکرد بلدرچین­ها را تحت تأثیر قرار نداد، اما کیفیت اسپرم بلدرچین­های نر را در مقایسه با شاهد افزایش داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of adding vitamin E and selenium to basal diet on performance, sperm quality and some blood parameters in Japanese quail

نویسندگان [English]

  • M. Safakhah 1
  • Kh. Ghazvinian 2
  • R. Jamshidi 2
  • M. Mehrabadi 3
1 MSc. Student of Animal Science, Faculty of Veterinary, Semnan University, Semnan, Iran
2 Assistant Professor, Faculty of Veterinary, Semnan University, Semnan, Iran
3 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده [English]

This experiment was conducted to investigate the effects of adding selenium and vitamin E to the basal diet on performance, sperm quality and some blood parameters in Japanese male quails, in a completely randomized design with 240 single-day quail chicks in four treatments and five replicates and 12 birds per replicate for 42 days. The experimental groups consisted of control (basal diet without selenium and vitamin E), second treatment (basal diet plus 0.2 mg/kg selenium: S0.2), third treatment (basal diet plus 0.4 mg/kg selenium: S0.4), and fourth treatment (basal diet plus 0.4 mg / kg selenium and 150 mg/kg vitamin E: S0.4 + Vit E). Average daily gain, feed conservation ratio and feed intake had not significant difference between various treatments. The results showed significant effect of the treatments on the sperm parameters of the quail (p < /em>

کلیدواژه‌ها [English]

  • Quail
  • Performance
  • blood parameters
  • selenium
  • Vitamin E
موذنی س. ع. و موذنی س. م. 1391. گوشت بلدرچین در سبد غذایی خانواده­ها. تازه­های دام، طیور، آبزیان، 3: 44-42. 
Agarwal A., Gupta S. and Sikka S. 2006. The role of free radicals and antioxidants in reproduction. Current Opinions in Obstetrics and Gynecology, 18(3): 325-332.
Arner E. S. J. 2012. History of selenium research. Journal of Food Science, 58: 1-19.
Biswas A., Mohan J., Sastry K. W. H. and Tyagi J. S. 2008. Effect of higher levels of dietary vitamin E on performance and immune response in growing Japanese quail. Journal of Applied Animal Research, 33(1): 61-64.
Breque C., Surai P. E. and Brillard J. P. 2003. Roles of antioxidants on prolonged storage of avian spermatozoa in vivo and in vitro. Molecular Reproduction and Development, 66: 314-323.
Chelmonska B., Jerysz A., Lukaszewicz E., Kowalczyk A. and Malecki I. 2008. Semen collection from Japanese quail (Coturnix japonica) using a teaser female. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 32: 19-24. 
Cherian G., Wolfe F. W. and Sim J. S. 1996. Dietary oils with added tocopherols: Effects on egg or tissue tocopherols, fatty acids, and oxidative stability. Poultry Science, 75: 423-431.
Chitra P., Edwin S. C. and Moorthy M. 2016. Studies on production of vitamin E and selenium enriched Japanese quail meat. Indian Journal of Veterinary and Animal Science Research, 45(2): 588–597.
Chitra P., Viswanathan K. and Edwin S. C. 2012. Effect of dietary Vitamin E and selenium supplementation on the production performance and cost effectiveness in Japanese quail. Indian Journal of Poultry Science, 47(3): 317-320.
Chitra P., Edwin S. C. and Moorthy M. 2013. Effect of dietary vitamin E and selenium supplementation on Japanese quail broilers. Department of Poultry Science, Veterinary College and Research Institute, Namakkal, 43: 195-205.
Dhingra S. and Bansal M. P. 2006. Attenuation of LDL receptor gene expression by selenium deficiency during hypercholesterolemia. Molecular and Cellular Biochemistry, 282: 75-82.
Fitri N. L., Piliang W. G. and Tuty L. Y. 2012. Effect of supplementation of organic selenium and vitamin E in commercial diets on quail’s reproduction. Biological Trace Element Research, 45: 343-350.
Habibian M., Sadeghi G. A., Ghazi S. and Moeini M. 2015. Selenium as a feed supplement for heat-stressed poultry: a review. Biological Trace Element Research, 165: 183-193.
Kilic B. and Richards M. P. 2003. Lipid oxidation in poultry doner kebab: Pro-oxidative and antioxidative factors. Journal of Food Science, 68: 686-689.
Kowalczyk A. M., Klećkowska-Nawrot J. and Łukaszewicz E. T. 2017. Effect of selenium and vitamin E addition to the extender on liquid stored capercaillie (Tetrao urogallus) semen quality. Reporduction in Domestic Animals, 52: 603-609.
Lin H., Wang S. W., Wang R. Y. and Wang P. S. 2001. Stimulatory effect of lactate on testosterone production by rat Leydig cells. Journal of Cell Biochemistry, 83: 147-154.
Lone A. M. and Taskén K. 2013. Proinflammatory and immunoregulatory roles of eicosanoids in T cells. Frontiers in Immunology, 4: 130-137.
Lovercamp K. W., Stewart K. R., Lin X. and Flowers W. L. 2013. Effect of dietary selenium on boar sperm quality. Animal Reproduction Science, 138: 268-275.
Mobaraki M. A., Aghdam H. and Asadi D. A. 2013. The effects of vitamin E-Se supplemented on some of serum biochemical parameters in the laying Japanese quail. Bulletin of Environment, Pharmacology and Life Sciences, 2: 29-32.
Murat A. and Ergul E. 2001. The Effect of vitamin E on some blood parameters in broiler. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 25: 711-716.
Oyancu M. and Yerlikaya H. 2007. Effect of selenium vitamin E injections of ewes on reproduction and growth of their lambs.South. African Journal of Animal Science, 37: 233-236.
Paschoal J. J., Zanetti M. A. and Cunha J. A. 2003. Efeito     da suplementação             de selênio e vitamina E sobre an incidência de mastite clínicaem vacasda raçaholandesa. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 55: 249–255.       
Perez T. I., Zuidhof M. J., Renema R. A., Curtis J. M., Ren Y. and Betti M. 2010. Effects of Vitamin E and Organic Selenium on Oxidative Stability of ω-3 Enriched Dark Chicken Meat during Cooking. Journal of Food Science, 75: 25-34.
Rao B., Soufir J. C., Martin M. and David G. 1989. Lipid peroxidation in human spermatozoa as related to midpiece abnormalities and motility. Gamete Research, 24(2): 127-134.
Rengaraj D., Kwon W. S. and Pang M. G. 2015. Effects of motor vehicle exhaust on male reproductive function and associated proteins. Journal of Proteome Research, 14: 22-37.
Ryu Y. C., Rhee K. S., Lee K. M. and Kim B. C. 2005. Effect of different levels of dietary supplemental selenium on performance, lipid oxidation, and color stability of broiler chicks. Poultry Science, 84: 809-815.
Sahin N., Sahin K. and Onderci M. 2003. Vitamin E and selenium supplementation to alleviate cold-stress associated deterioration in egg quality and egg yolk mineral concentrations of Japanese quails. Biological Trace Element Research, 96: 179-189.
Sahin k., Kucuk O., Sahin N. and Gursu M. F. 2002. Optimal dietary concentration of vitamin E for alleviating the effect of heat stress on performance, thyroid status, ACTH and some serum metabolite and mineral concentrations in broilers. Veterinarni Medicina Czech, 47: 110-116.
Shastry G. A. 1983. Veterinary clinical pathology. 2nd edn. CBS Publishers and Distributors, New Delhi.
Sarica S., Corduk M., Suicmez M., Cedden F., Yildirim M. and Kilinc K. 2007. The effects of dietary l-carnitine supplementation on semen traits, reproductive parameters, and testicular histology of Japanese quail breeders. The Journal of Applied Poultry Research, 16: 178-186.
Sonmez M. and Demirci E. 2004. The effect of ascorbic acid on the freezability of ram semen diluted with extenders containing different proportions of glycerol. Turkish Journal of Animal Science, 28: 893-899.
Esterbauer H. and Cheeseman K. H. 1990. Determination of aldehydic lipid peroxidation products: Malonaldehyde and 4-hydroxynonenal. Methods in Enzymology, 186: 407-421.
Tavilani H., Goodarzi M. T., Doosti M., Vaisi-Raygani A., Hassanzadeh T., Salimi S. and Joshaghani H. R. 2008. Relationship between seminal antioxidant enzymes and the phospholipid and fatty acid composition of spermatozoa. Reproductive BioMedicine Online, 16: 649–56
Wagner H., Cheng J. W. and Ko E. Y. 2018. Role of reactive oxygen species in male infertility: An updated review of literature. Arab Journal of Urology, 16: 35-43.
Zancanela V., Furlan A. C., Pozza P. C., Marcato S. M., Grieser D. O., Stanquevis C .E., Finco E. M., Oliveira-Bruxel T. M. and Ferreira M. F. Z. 2018. Levels of supplementation of inorganic selenium and vitamin E for meat quail aged 0 to 14 and 14 to 35 days. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102: 918-930.