اثر پودر آویشن زوفایی (Thymbra spicata) و سرخارگل (Echinasea purpurea) بر فراسنجه‌های عملکرد و کیفیت عضله کعب ران جوجه‌های گوشتی چالش یافته با کمپیلوباکتر ژژونی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

2 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

3 کارشناس ارشد تغذیه طیور، سازمان جهاد کشاورزی ایلام

4 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

چکیده

به منظور بررسی اثر پودر گیاهان آویشن زوفایی و سرخارگل بر کیفیت عضله کعب ران جوجه­های گوشتی چالش یافته با کمپیلوباکتر ژژونی، تعداد 192 قطعه جوجه‌ گوشتی (راس 308) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و هشت قطعه در هر تکرار به مدت 42 روز مورد آزمایش قرار گرفت. تیمارها شامل: 1) جیره پایه فاقد افزودنی (گروه شاهد)، 2) و 3) جیره پایه+پودر گیاه آویشن زوفایی ( به ترتیب 5/2 و 5 گرم در کیلوگرم)، 4) و 5) جیره پایه+پودر گیاه سرخارگل(به ترتیب 5/2 و 5 گرم در کیلوگرم) و 6) جیره پایه+آنتی‌بیوتیک اریترومایسین (275/0 گرم در کیلوگرم) بودند. چالش دهانی تمامی جوجه‌ها با استفاده از سوسپانسیون کمپیلوباکتر ژژونی (با غلظت  cfu1011×4 در هر میلی‌لیتر، تلقیح یک میلی‌لیتر به هر پرنده) در روز 21 دوره پرورش انجام شد. در دوره‌های پایانی و کل دوره پرورش، جوجه‌‌های گوشتی تغذیه شده با پودر سرخارگل (5 گرم در کیلوگرم) و پودر آویشن زوفایی (5/2 گرم در کیلوگرم) در مقایسه با گروه شاهد، بازده غذایی بالاتری داشتند (05/0p <). همچنین تغذیه جوجه‌های گوشتی با جیره‌های مکمل شده با پودر سرخارگل (5/2 گرم در کیلوگرم) و پودر آویشن زوفایی (هر دو سطح) منجر به کاهش غلظت مالون‌ دی‌آلدئید عضله کعب ران شد (05/0>p ). علاوه بر این، جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره حاوی پودر آویشن زوفایی (5 گرم در کیلوگرم) اتلاف آب ناشی از پرس بالاتر (2/41 درصد) و پروتئین خام کمتری (7/22 درصد) در عضله کعب ران داشتند (05/0>p ). بر اساس نتایج حاضر، سطوح 5/2 گرم در کیلوگرم پودر آویشن زوفایی و سرخارگل جهت بهبود عملکرد جوجه­های گوشتی و کاهش مالون‌ دی‌آلدئید توصیه می­شود. 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Thymbra spicata and Echinacea purpurea powders on performance parameters and thigh muscle quality of broiler chickens challenged with Campylobacter jejuni

نویسندگان [English]

  • H. Shirzadi 1
  • Z. Nazari 2 3
  • K. Taherpour 4
1 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
2 MSc. Graduated, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
3 MSc. Graduated, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
4 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
چکیده [English]

In order to evaluate the effects of Thymbra spicata and Echinacea purpurea powders on quality of thigh muscle in broiler chickens orally challenged with Campylobacter jejuni, a total of 192 one day old broiler chickens (Ross 308) were randomly assigned to six dietary treatments in a completely randomized design with four replicates of eight birds for 42 days of age. The experimental dietary treatments included: 1) basal diet without additive (control group); 2, 3) basal diet supplemented with Thymbra spicata powder (2.5 and 5 g/kg); 4, 5) basal diet supplemented with Echinacea purpurea powder (2.5 and 5 g/kg) and 6) basal diet supplemented with Erythromycin (0.275 g/kg). All of the chicks were oral-gavaged with Campylobacter jejuni (4×1011 cfu/mL, one mL per bird) on d 21. In the finisher and entire periods, broiler chickens fed Echinacea purpurea (2.5 g/kg), Echinacea purpurea (5 g/kg), and Thymbra spicata (2.5 g/kg) had a higher feed efficiency than those on control diet (p < /em><0.05). Moreover, feeding broiler chickens on diets supplemented with Echinacea purpurea (5 g/kg) and Thymbra spicata (2.5 g/kg) caused a decrease in malondialdehyde concentration of thigh muscle (p < /em><0.05). Furthermore, broiler chickens fed diet containing Thymbra spicata (5 g/kg) had higher press loss (41/2%) and lower crude protein (22.7%) in thigh muscle (p < /em><0.05). According to current results, Echinacea purpurea and Thymbra spicata powders at level of 2.5 g/kg could be recommended because of improving performance and reducing malondialdehyde.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chemical composition
  • Colorimetry
  • Performance
  • Water holding capacity
  • Malondialdehyde
پورسینا ب.، سلیمانی رودی پ.، صدقی م.، و طیبی­پور ع. 1394. تأثیر پودر نعناع، آویشن و کاسنی بر عملکرد و بافت­شناسی روده جوجه­های گوشتی. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 31(6): 1035-1046.
رحیمی ا. 1392. بررسی آلودگی گوشت و فرآورده­های جانبی مرغ به گونه­های کمپیلوباکتر در شهرکرد. مجله دامپزشکی ایران، 9(1): 30-36.
روستائی علی‌مهر م.، میرباذل م.، و حقیقیان رودسری م. 1393. اثر عصاره گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea) بر عملکرد و پاسخ ایمنی سلولی و همورال جوجه­های گوشتی در شرایط تضعیف سیستم ایمنی. مجله دامپزشکی ایران، 10(1): 58-48.
ناقوس م.، حسینی س. م.، و فرهنگ‌فر س. ه. 1396. اثر گلبرگ زعفران بر کیفیت گوشت ران در جوجه‌های گوشتی. پژوهش‌های زعفران، 5(1): 33-44.
AOAC. 1995. Association of Official Analytical Chemists, Official Methods of Analysis, 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Attia Y. A., Bakhashwain A. A. and Bertu N. K. 2017. Thyme oil (Thyme vulgaris L.) as a natural growth promoter for broiler chickens reared under hot climate. Italian Journal of Animal Science, 16: 275-282.
Bae Y. S., Lee J. C., Jung S., Kim H.-J., Jeon S. Y., Park D. H., Lee S.-K. and Jo C. 2014. Differentiation of deboned fresh chicken thigh meat from the frozen-thawed one processed with different deboning conditions. Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 34: 73-79.
Barbut S. 1997. Occurrence of pale soft exudative meat in mature turkey hens. British Poultry Science, 38: 74-77.
Baron E., Moura A. S. A. M. T., Ledur M., Pinto L., Boschiero C., Ruy D., Nones K., Zanella E., Rosário M. and Burt D. 2011. QTL for percentage of carcass and carcass parts in a broiler x layer cross. Animal Genetics, 42: 117-124.
Botsoglou N. A., Fletouris D. J., Papageorgiou G. E., Vassilopoulos V. N., Mantis A. J. and Trakatellis A. G. 1994. Rapid, sensitive, and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food, and feedstuff samples. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42: 1931-1937.
Dadali G., Demirhan E. and Özbek B. 2007. Color change kinetics of spinach undergoing microwave drying. Drying Technology, 25: 1713-1723.
Ekpa E., Folake O. M. and Adeoye R. 2017. Effects of various environmental conditions on the rancidity levels of some edible oil sold in lokoja metropolis of kogi state. Nutrition and Food Toxicology, 1: 118-129.
Forte C., Ranucci D., Beghelli D., Branciari R., Acuti G., Todini L., Cavallucci C. and Trabalza‐Marinucci M. 2017. Dietary integration with oregano (Origanum vulgare L.) essential oil improves growth rate and oxidative status in outdoor‐reared, but not indoor‐reared, pigs. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 101: e352-e361.
Fratianni F., De Martino L., Melone A., De Feo V., Coppola R. and Nazzaro F. 2010. Preservation of chicken breast meat treated with thyme and balm essential oils. Journal of Food Science, 75: M528-M535.
Goldman M. L. and Rayman M. M. 1952. Hydrolysis of fats by bacteria of the Pseudomonas genus. Journal of Food Science, 17: 326-337.
Insausti K., Beriain M., Purroy A., Alberti P., Gorraiz C. and Alzueta M. 2001. Shelf life of beef from local Spanish cattle breeds stored under modified atmosphere. Meat Science, 57: 273-281.
Kamely M., Karimi Torshizi M. A. and Rahimi S. 2016. Blood biochemistry, thyroid hormones, and performance in broilers with ascites caused by caffeine. Poultry Science, 95: 2673-2678.
Kheiri F., Faghani M. and Landy N. 2018. Evaluation of thyme and ajwain as antibiotic growth promoter substitutions on growth performance, carcass characteristics and serum biochemistry in Japanese quails (Coturnix japonica). Animal Nutrition, 4: 79-83
Lee T., Chen C., Wang C. and Yu B. 2012. Growth performance and antioxidant capacity of broilers supplemented with Echinacea purpurea L. in the diet. Journal of Applied Poultry Research, 21: 484-491.
Lee T. T., Ciou J. Y., Chen C. L. and Yu B. 2013. Effect of Echinacea purpurea L. on oxidative status and meat quality in Arbor Acres broilers. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93: 166-172.
Lin S.-D., Sung J.-M. and Chen C.-L. 2011. Effect of drying and storage conditions on caffeic acid derivatives and total phenolics of Echinacea purpurea grown in Taiwan. Food Chemistry, 125: 226-231.
Manayi A., Vazirian M. and Saeidnia S. 2015. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacognosy Reviews, 9: 63.
Marcinčák S., Mesarčová L., Popelka P., Čertík M., Šimková J., Marcinčáková D., Maľa P., Zachar P. and Mártonová M. 2011. The influence of dietary supplementation with Melissa officinalis and combination of Achillea millefolium and Crataegus oxyacantha on oxidative stability of stored poultry meat. Journal of Animal and Feed Sciences, 20: 236-245.
Marcinčáková D., Čertík M., Marcinčák S., Popelka P., Šimková J., Klempová T., Petrovič V., Tučková M. and Bača M. 2011. Effect of dietary supplementation of Melissa officinalis and combination of Achillea millefolium and Crataegus oxyacantha on broiler growth performance, fatty acid composition and lipid oxidation of chicken meat. Italian Journal of Animal Science, 10: 165 - 170.
Maskan M. and Horuz E. 2017a. Evaluation of antioxidant properties of Za’atar (Thymbra spicata) essential oils as natural antioxidant for stability of palm olein during deep-fat frying process. Journal of Animal and Feed Sciences, 54: 1794-1801.
Maskan M. and Horuz E. 2017b. Evaluation of antioxidant properties of Za’atar (Thymbra spicata) essential oils as natural antioxidant for stability of palm olein during deep-fat frying process. Journal of Food Science and Technology, 54: 1794-1801.
McCurdy R. D., Barbut S. and Quinton M. 1996. Seasonal effect on pale soft exudative (PSE) occurrence in young turkey breast meat. Food Research International, 29: 363-366.
Nagel G. M., Bauermeister L. J., Bratcher C. L., Singh M. and McKee S. R. 2013. Salmonella and Campylobacter reduction and quality characteristics of poultry carcasses treated with various antimicrobials in a post-chill immersion tank. International Journal of Food Microbiology, 165: 281-286.
Nasir Z. and Grashorn M. 2010. Effects of Echinacea purpurea and Nigella sativa supplementation on broiler performance, carcass and meat quality. Journal of Animal and Feed Sciences, 19: 94-104.
Petracci M. and Baéza E. 2011. Harmonization of methodologies for the assessment of poultry meat quality features. World's Poultry Science Journal, 67: 137-151.
Rahimi S., Teymori Zadeh Z., Torshizi K., Omidbaigi R. and Rokni H. 2011. Effect of the three herbal extracts on growth performance, immune system, blood factors and intestinal selected bacterial population in broiler chickens. Journal of Agricultural Science and Technology, 13: 527-539.
Sabow A. B., Sazili A. Q., Aghwan Z. A., Zulkifli I., Goh Y. M., Ab Kadir M. Z. A., Nakyinsige K., Kaka U. and Adeyemi K. D. 2016. Changes of microbial spoilage, lipid‐protein oxidation and physicochemical properties during post mortem refrigerated storage of goat meat. Animal Science Journal, 87: 816-826.
Souri H., Khatibjoo A., Taherpoor K., Hassan Abadi A., Fattahnia F. and Askari M. 2015. Effect of Thymus vulgaris and Satureja khuzestanica ethanolic extracts on broiler chickens’ performance and immune response. Iranian Journal of Applied Animal Science, 5: 437-446.
Soyer A., Özalp B., Dalmış Ü. and Bilgin V. 2010. Effects of freezing temperature and duration of frozen storage on lipid and protein oxidation in chicken meat. Food Chemistry, 120: 1025-1030.
Tong H., Lu J., Zou J., Wang Q. and Shi S. 2012. Effects of stocking density on growth performance, carcass yield, and immune status of a local chicken breed. Poultry Science, 91: 667-673.
Wan X., Song Z., Niu Y., Cheng K., Zhang J., Ahmad H., Zhang L. and Wang T. 2016. Evaluation of enzymatically treated Artemisia annua L. on growth performance, meat quality, and oxidative stability of breast and thigh muscles in broilers. Poultry Science, 96: 844-850.
Zanini S., Torres C., Bragagnolo N., Turatti J., Silva M. and Zanini M. 2003. Lipid composition and vitamin E concentration in cockerel meat. Food Science and Technology, 36: 697–702.