اثر سیاه‌ دانه و زیره سیاه بر رشد، افزایش وزن و فراسنجه‌های خونی بره‌های پرواری در شرایط چرای در مرتع

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی

چکیده

در این مطالعه، تأثیر تغذیه سیاه‌ دانه و زیره ­سیاه بر رشد، متابولیت­های خونی، هورمون­های تیروئیدی و فعالیت آنزیم­های کبدی بره­ها در شرایط چرای در مرتع بررسی شد. تعداد 24 رأس بره نر سنجابی با سن چهار تا پنج ماه (وزن زنده 9/0±30 کیلوگرم) به مدت 70 روز در چهار گروه شش رأسی در قالب طرح کاملاً تصادفی به تیمارهای آزمایشی اختصاص داده شدند. تیمارها شامل گروه 1: شاهد (علوفه مرتعی)، گروه 2: علوفه مرتعی به­علاوه 3/0گرم زیره ­سیاه به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، گروه 3: علوفه مرتعی به­علاوه 3/0 گرم سیاه­ دانه‌ به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و گروه 4: علوفه مرتعی به­علاوه 15/0 گرم زیره­ سیاه + 15/0 گرم سیاه‌ دانه به ازای هر کیلوگرم وزن بدن بودند. نمونه‌های خون بره‌ها در روزهای اول، 35 و 70 دوره آزمایش جمع‌آوری شدند. بره­ها هر دو هفته یک بار وزن­کشی شدند. تغذیه سیاه­ دانه و زیره­ سیاه بر افزایش وزن و رشد بره­ها تاثیر معنی‌داری نداشت، اما موجب افزایش غلظت پروتئین­ کل خون در تیمارها نسبت به گروه شاهد شد. میزان اوره خون بره­های دریافت ­کننده هر دو مکمل نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. غلظت تیروکسین در بره‌های تغذیه ­شده با جیره حاوی زیره­ سیاه بیشتر از سایر گروه‌ها بود (05/0>P). فعالیت آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین­­آمینوترانسفراز در گروه­های دریافت ­کننده مکمل­های­ گیاهی کمتر از گروه شاهد بود (05/0P<). در مجموع، نتایج این آزمایش نشان داد تغذیه سیاه‌ دانه و زیره­ سیاه به عنوان مکمل گیاهی در مقادیر ذکر شده منجر به بهبود برخی فراسنجه‌های خونی شد، اما بر عملکرد رشد تاثیر معنی‌داری نداشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of black cumin and black seed on growth, weight gain, and blood parameters of fattening lambs under rangeland grazing condition

نویسندگان [English]

  • A. Yavari 1
  • M. M. Moeini 2
  • F. Hozhabri 2
1 Former MSc Student, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science and Engineering, Razi University, Kermanshah, Iran
2 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science and Engineering, Razi University, Kermanshah, Iran
چکیده [English]

In this study, the effect of black cumin and the black seed was evaluated on the growth, blood metabolites, thyroid hormones, and liver enzymes activity of lambs under pasture grazing conditions.  Twenty-four Sanjabi male lambs in their four to five months of age (live weight of 30 ±0.9 kg) were used in four treatments and six replicates in a completely randomized design for 70 days. Treatments included group 1: Control (rangeland forage), group 2: Rangeland forage plus 0.3 g of black seed per kg body weight (BW), group 3: Rangeland forage plus 0.3 g of black cumin per kg BW, and group 4: Rangeland grass plus 0.15 g of black seed + 0.15 g of black cumin per kg BW. The lambs were weighed every two weeks. Blood samples were collected from the jugular vein on days one, 35, and 70 of the experiment. Adding black seed and cumin had no significant effect on growth performance, but significantly increased total blood protein in treated groups (P<0.05). The blood urea level of lambs in treated lambs was lower than in the control group. Thyroxine concentration in lambs fed on black seed was higher than that of other groups (P<0.05). The activity of aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase was lower in the herbal supplemented groups than in the control group (P<0.05). Overall, the results of this experiment showed that incorporation of these amounts of black seed and black cumin to the diet as herbal supplements improved some blood parameters, but had no significant effect on growth performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant
  • Liver enzymes
  • Medicinal plant
  • Blood metabolites
  • Thyroid hormones
عابدینی سانیچی م.، شریعتمداری ف.، و کریمی ترشیزی ا. م. 1390. مقایسه اثر گیاهان دارویی، اسید آلی و آنتی بیوتیک در جیره حاوی جو و آنزیم بر عملکرد، فاکتورهای خونی، پاسخ ایمنی و مورفولوژی روده جوجه های گوشتی. تولیدات دامی، 13(2): 19-27.
معینی م. م.، کاکی س. س.، هژبری ف.، و نیکوصفت ز. 1397. اثر مخلوط سیاه دانه با کروم متیونین یا روی متیونین بر فراسنجه­های خونی، ظرفیت آنتی­اکسیدانی و عملکرد بره­های سنجابی تحت استرس حمل و نقل. پژوهش در نشخوارکنندگان، 6(1): 85-99.
میرزائی چشمه‌گچی س.، معینی م. م.، و خمیس آبادی ح. 1399. اثر افزودن رازیانه و سیاهدانه در جیره قبل و بعد از زایش بر فراسنجه های خونی و آنتی اکسیدانی میش و بره های سنجابی. تحقیقات تولیدات دامی، 9(4): 81-94.
Abbasalizad Farhangi M.,  Dehghan P., Tajmiri S. and Mesgari Abbasi M. 2016. The effects of Nigella sativa on thyroid function, serum vascular endothelial growth factor (VEGF)–1, nesfatin-1 and anthropometric features in patients with Hashimoto’s thyroiditis: a randomized controlled trial. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16: 471-479.
Abdel-Magid S., El-Kady R., Gad S. M. and Awadalla I. 2007. Using cheep and local non-conventional protein meal (Nigella sativa) as least cost rations formula on performance of crossbreed calves. International Journal of Agriculture and Biology, 9: 877-880.
Awadallah A. A., Chen M., Li D. and Thapar M. 2002. U.S. Patent No. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office, ‏6: 449- 451.
Ayoub M. M., El-Far A. H., Taha N. M., Korshom M. A., Mandour A. A., Abdel-Hamid H. S. and El-Neweshy M. S. 2011. The biochemical protective role of some herbs against aflatoxicosis in ducklings: I. Turmeric. Lucrări Stiinţifice-Seria Zootehnie, 55: 150-159.‏
Brunton L. L. 1996. Agents affecting gastrointestinal water flux and motility; emesis and antiemetics; bile acids and pancreatic enzymes. In:  Hardman J., Gilman A. and Limbird L. (Eds.) Goodman and Gilman's, The pharmacological basis of therapeutics. McGraw-Hill, New York. Pp. 917-937.
El-Far A. H., Bazh E. K. and Moharam M. S. 2014. Antioxidant and antinematodal effects of Nigella sativa and Zingiber officinale supplementations in ewes. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 26: 222-227.‏
El-Rahman H. A., Abedo A., Salman F. M., Mohamed M. and Shoukry M. 2011. Partial substitution of cumin seed meal by Jatropha meal as a potential protein source for feed. African Journal of Biotechnology, 10: 15456-15461.
Fatemi F., Dadkhah A., Rezaei M. B. and Dini S.  2013. Effect of γ‐irradiation on the chemical composition and antioxidant properties of cumin extracts. Journal of Food Biochemistry, 37: 432-439.‏
Habeeb A. A. M. and El Tarabany A. A. 2012. Effect of Nigella sativa or curcumin on daily body weight gain, feed intake and some physiological functions in growing Zaraibi goats during hot summer season.‏ Arab Journal of Nuclear Science and Applications, 45(3): 37-45.
Haidari F., Seyed-Sadjadi N., Taha-Jalali M. and Mohammed-Shahi M. 2011. The effect of oral administration of Carum carvi on weight, serum glucose, and lipid profile in streptozotocin-induced diabetic rats. Saudi Medical Journal, 32: 695-700.
Hassan E. H. and Abdel-Raheem S. M. 2013. Response of growing buffalo calves to dietary supplementation of black seed and garlic as natural additives. World Applied Sciences Journal, 22: 408-441.
Kedar P. and Chakrabarti C. H. 1982. Effect of Bitter gourd (Momordica charantia) seed and glibenclamide in streptozotocin-induced diabetes mellitus. Indian Journal of Experimental Biology, 20: 232-235.
Khalawi A. A., Al-Robai A. A., Khoja S. M. and Shaker A. S. 2013. Can Nigella sativa oil (NSO) reverse hypothyroid status induced by PTU in rat? Biochemical and histological studies. Life Science Journal, 10: 802-811.
Khattab H., El-Basiony A., Hamdy S. and Marwan A. 2011. Immune response and productive performance of dairy buffaloes and their offspring supplemented with black seed oil. Iranian Journal of Applied Animal Science, 1: 227-234.
Lewis D. 1957. Blood-urea concentration in relation to protein utilization in the ruminant. The Journal of Agricultural Science, 48: 438-446.‏
Lindemann M. D., Cromwell G. L., Monegue H. J. and Purser K. W. 2008. Effect of chromium source on tissue concentration of chromium in pigs. Journal of Animal Science, 86: 2971-2978.‏
Peter K. V. 2004. Handbook of Herbs and Spices (Ed). Ajowan, (2nd ed). Woodhead Publishing Limited. Pp. 118-137‏.
Mansour M. A., Nagi M. N., El‐Khatib A. S. and Al‐Bekairi A. M. 2002. Effects of thymoquinone on antioxidant enzyme activities, lipid peroxidation and DT‐diaphorase in different tissues of mice: a possible mechanism of action. Cell Biochemistry and Function, 20: 143-151.‏
McGinlay J. M. and Payne R. B. 1988. Serum albumin by dye-binding: bromocresol green or bromocresol purple? The case for conservatism. Annals of Clinical Biochemistry, 25: 417-421.‏
Meral I., Yener Z., Kahraman T. and Mert N. 2001. Effect of Nigella sativa on glucose concentration, lipid peroxidation, antioxidant defense system and liver damage in experimentally induced diabetic rabbits. Journal of Veterinary Medicine Series A, 48(10): 593-599.
Mohammed A. A. and Al-Suwaiegh S. B. 2016. Effects of Nigella sativa on Mammals’ Health and Production. Advances in Animal and Veterinary Sciences, 4: 630-636.‏
Ramadan M. F. and Mörsel J. T. 2004. Oxidative stability of black cumin (Nigella sativa L.), coriander (Coriandrum sativum L.) and Niger (Guizotia abyssinica cass.) crude seed oils upon stripping. European Journal of Lipid Science and Technology, 106: 35-43.
Saeb M., Baghshani H., Nazifi S. and Saeb S. 2010. Physiological response of dromedary camels to road transportation in relation to circulating levels of cortisol, thyroid hormones and some serum biochemical parameters. Tropical Animal Health and Production, 42: 55-63.
Salem M. L. 2005. Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seed. International Immunopharmacology, 5: 1749-1770.
Sharif S. H., Elmahdi B. M., Ali Mohammed A. M. and Mohammed A. H. 2012. The effects of Nigella sativa L. ethanolic extract on thyroid function in normal and alloxan-induced diabetic rats. Thyroid Research and Practice, 9: 48-54.
Sharma A. K. and Kataria N. 2011. Effect of extreme hot climate on liver and serum enzymes in Marwari goats. Indian Journal of Animal Sciences, 23: 0367-8318‏.
Song X., Luo J., Fu D., Zhao X., Bunlue K., Xu Z. and Qu M. 2014. Traditional Chinese medicine prescriptions enhance growth performance of heat stressed beef cattle by relieving heat stress responses and increasing apparent nutrient digestibility. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 27(10): 1513-1520.‏
SPSS. 2007. The SPSS base 16.0. User’s guide. Chicago, IL: SPSS Inc.
Takruri H. R. and Dameh M. A. 1998. Study of the nutritional value of black cumin seeds (Nigella sativa L). Journal of the Science of Food and Agriculture, 76: 404-410.
Tembhurne S. V., Feroz S., More B. H. and Sakarkar D. M. 2014. A review on therapeutic potential of Nigella sativa (kalonji) seeds. Journal of Medicinal Plants Research, 8(3): 167-177.‏
Wafaa K. J., Mayada S. H. and Ghsoon G. K. 2016. Study the effect of Nigella Sativa on thyroid function and reproductive hormone of female rat. Journal of Contemporary Medical Sciences, 2(6): 67-69.
Zanouny A. I., Abd-el-Moty A. K. I., El-Barody M. A. A., Sallam M. T. and Abd-el-Hakeam A. A. 2013. Effect of supplementation with Nigella sativa seeds on some blood metabolites and reproductive performance of Ossimi male lambs. Egyptian Journal of Sheep and Goat Sciences, 8: 47-56.‏