بررسی اثرات جایگزینی اوره با سطوح مختلف بیورت بر مصرف مواد مغذی، عملکرد رشد، گوارش‌پذیری مواد مغذی، متابولیت‌های خونی و رفتار تغذیه‌ای بره‌های افشاری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیۀ دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

2 گروه علوم دامی دانشگاه لرستان

3 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

4 استادیار، گروه فرآوری تولیدات دامی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثرات جایگزینی سطوح مختلف بیورت به جای اوره بر مصرف مواد مغذی، عملکرد رشد، گوارش‌پذیری مواد مغذی، متابولیت‌های خونی و رفتار تغذیه‌ای بره‌های پرواری بود. از 28 رأس برۀ نر پرواری افشاری با میانگین سنی 15±135 روزه و میانگین وزن زندۀ 13/0±34 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار آزمایشی و 7 تکرار استفاده شد. جیره‌های آزمایشی شامل تیمار شاهد (2/1 درصد اوره بر حسب مادۀ خشک) و گنجاندن سطوح ، 54/0، 08/1 و 61/1 درصد بیورت بر حسب مادۀ خشک جیره به جای اوره بود.نتایج آزمایش برون‌تنی نشان داد که با افزایش سطح بیورت در جیره غلظت نیتزوژن آمونیاکی محیط کشت تا زمان 10 ساعت پس از انکوباسیون در مقایسه با تیمار حاوی اوره کاهش نشان داد. با افزایش سطح بیورت در جیره افزایش وزن روزانه، کل افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با تیمار شاهد به طور خطی بهبود یافت (05/0P<). با افزایش سطح بیورت در جیره گوارش‌پذیری NDF در مقایسه با تیمار حاوی اوره به طور خطی افزایش یافت (05/0P. با افزایش میزان بیورت جیره‌ای غلظت پروتئین تام خون به طور خطی افزایش یاف. در کل، نتایج تحقیق حاضر نشان داد که کاربرد بیورت در مقایسه با اوره در جیره سبب کاهش غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه و بهبود عملکرد رشد و ضریب تبدیل غذایی شد. بنایراین استفاده از بیورت تا سطح 61/1 درصد مادۀ خشک در جیرۀ بره‌های پرواری قابل توصیه است.

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effects of substituting different levels of biuret instead urea on nutrient intake, growth performance, nutrient digestibility, blood metabolites and feeding behavior of Afshari fattening lambs

نویسندگان [English]

  • Samira Nazari 1
  • Ayoub Azizi 2
  • Ali Kiani 3
  • Maryam Asnaashari 4
1 Ph.D. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Lorestan University
2 Department of Animal Science, Lorestan University
3 Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Lorestan University
4 Department of Animal Processing, Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]

The aim of the present study was to investigate the effects of substituting different levels of biuret instead of urea on nutrient intake, growth performance, nutrient digestibility, blood metabolites, and feeding behavior of fattening lambs. Twenty-eight Afshari fattening male lambs with average age of 135±15 days and average live weight of 34±0.13 kg were used in a completely randomized design with 4 experimental treatments and 7 replications. The experimental diets included a control treatment (1.2% urea on dty matter (DM) basis) and the inclusion of levels of 0.54, 1.08, and 1.61% biuret based on dietary DM instead of urea. First, the experimental diets were incubated in an in vitro test to determine the concentration of ammonia-N, and then the diets were fed to the experimental animals for 70 days. Using biuret in the diet did not affect nutrients intake including DM, organic matter (OM), crude protein and neutral detergent fiber (NDF) and feeding behavior traits compared to the control treatment (P<0.05). With increasing the level of biuret in the diet, daily weight gain, total weight gain and feed conversion ratio improved linearly compared to the control treatment (P<0.05). As the level of biuret increaed in the diet, the digestibility of NDF increased linearly compared to the urea-containing treatment (P<0.05), although OM digestibility was not affected by the experimental diets (P<0.05). With increasing the amount of dietary biuret, the concentration of blood total protein increased linearly, but the concentration of blood urea nitrogen decreased linearly compared to the treatment containing urea (P<0.05). Overall, the results of the present study showed that the use of biuret compared to urea in the diet caused a decrease in ammonia-N content in the rumen and improved growth performance and feed conversion ratio. Therefore, the use of biuret up to 1.61% of dietary DM is recommended in fattening lambs.