اثرات فرآوری پر خام مرغ گوشتی بر فراسنجه‌های تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای و شاخص هضم‌پذیری در سامانه‌های AFRC و NorFor

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

3 گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

افزایش قیمت مکمل‌های پروتئینی رایج و محدودیت منابع پروتئینی و در نتیجه‌ی آن افزایش هزینه‌های تولید علاقه‌مندی به شناسایی و بهره مندی از منابع پروتئینی جدید و ارزان‌تر برای صنعت پرورش دام را به وجود آورده است. پودر پر قابلیت هضم کمی حدود 8/5 درصد دارد، بنابراین به‌عنوان یک منبع پروتئین، نیاز به فرآوری دارد. با توجه به نوع فرآوری، عمل‌آوری پرها به خوبی انجام نمی‌شود. بنابراین با توجه به موارد فوق هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر نوع فرآوری پر خام مرغ گوشتی بر تجزیه-پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین خام آن بود. این پژوهش با روش فاکتوریل 2×2×2 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 5 تکرار انجام شد. فراسنجه‌های تجزیه‌پذیری و تجزیه‌پذیری مؤثر شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین خام با انکوباسیون شکمبه‌ای در در زمان‌های مختلف انکوباسیون در گوسفندان نژاد زل دارای فیستولای شکمبه‌ای تعیین شد. مطالعه داده‌های تجزیه‌پذیری ماده‌ی خشک نشان داد که بخش سریع تجزیه‌پذیر، بالقوه تجزیه‌پذیر و نرخ ثابت تجزیه تفاوت معنی داری داشتند. تجزیه‌پذیری مؤثر در نرخ عبور 2، 4 و 6 درصد در ساعت در تیمارهای آزمایشی از نظر آماری معنی‌دار بود. نتایج تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای پروتئین خام نشان دادند که از نظر آماری تفاوت معنی‌داری بین بخش پروتئین خام سریع تجزیه-پذیر، بالقوه تجزیه‌پذیر و همچنین نرخ ثابت تجزیه پروتئین خام وجود داشت .تجزیه‌پذیری مؤثر پروتئین خام در نرخ عبور 2، 4 و 6 درصد در ساعت در تیمارهای آزمایشی از نظر آماری معنی‌‌دار بود.

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of Broiler Raw Feather Processing on Ruminal Degradability Parameters and Digestibility Index in AFRC and NorFor Systems

نویسندگان [English]

  • Hosein ali Nouri 1
  • Asadollah Teimouri yansari 2
  • yadollah chashnidel 3
1 Ph.D. Student of Department of Animal and Poultry Nutrition, Animal Sciences Faculty, Sari Agricultural and Natural Resources University, Sari, Iran
2 Department of animal science, Faculty of animal science and aquaculture, SANRU
3 Department of Animal Sciences Faculty, Sari Agricultural and Natural Resources University, Sari, Iran
چکیده [English]

Rising prices for common protein supplements and the limitation of protein sources and as a result the increase in production costs have created interest in cheaper protein sources. Unprocessed feather has a low digestibility of about 5.8%, so it needs to be processed as a source of protein. Therefore, according to the mentioned cases, the aim of the present study was to determine the effect of broiler row feather processing on dry matter and crude protein ruminal degradability. This research was carried out in a 2x2x2 factorial method based on a completely randomized design with 8 treatments and 5 replications. Ruminal degradability and effective degradability parameters of dry matter and crude protein were determined by rumen incubation at different incubation times inside the rumen of three Zel sheep with rumen fistula. The study of dry matter degradability data shows that there was a statistically significant difference between the rapidly degradable and the potentially degradable fraction, as well as the constant rate. The effective degradability was statistically significant at the rate of 2, 4 and 6 percent per hour in the experimental treatments. The results of the ruminal degradability of crude protein showed that there was a statistically significant difference between the rapidly degradable and potentially degradable fraction, as well as the constant rate of crude protein degradation. The effective degradability of crude protein was statistically significant at the passage rate of 2, 4 and 6 percent per hour in experimental treatments.