اثر گیاه کاسنی (Cichorium intybus L.) بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سلولی خون در مرغ‌های تخم‌‌گذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران

چکیده

در این آزمایش اثراتاستفاده از اجزای گیاه کاسنی بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سلول‌های ‌خون مرغ‌های تخم‌گذار مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد 192 قطعه مرغ‌ تخم‌گذار سویه‌ های- لاین (W36)، از سن 52 تا 63 هفتگی در چهار تیمار، چهار تکرار  و 12 قطعه مرغ در هر تکرار در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. جیره‌های آزمایشی شامل 1) جیره شاهد (بدون استفاده از کاسنی)، 2) جیره حاوی 3 درصد قسمت هوایی کاسنی،‌3) جیره حاوی 3 درصد ریشه کاسنی و 4) جیره حاوی 3 درصد گیاه کامل کاسنی بودند. استفاده از اجزای مختلف کاسنی دارای اثرات معنی‌‌داری بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌‌مرغ و فراسنجه‌های خونی مرغ‌های تخم‌گذار بود (05/0>P). بیشترین درصد تولید   تخم‌‌مرغ (19/62 درصد)، بیشترین توده تخم‌مرغ تولیدی (23/38 درصد)، بیشترین مقدار خوراک مصرفی روزانه (68/110 گرم)، بهترین ضریب تبدیل خوراک (89/2)، بالاترین شاخص رنگ زرده (00/4)، بیشترین واحد هاو (50/74)، کمترین درصد هتروفیل (33/9درصد)، بیشترین درصد لمفوسیت (67/90 درصد) و کمترین نسبت هتروفیل به لمفوسیت (104/0) با استفاده از 3 درصد گیاه کامل کاسنی مشاهد شد. استفاده از گیاه کامل کاسنی موجب کاهش ضخامت پوسته تخم‌مرغ‌ها به (33/0 میلی‌‌متر) شد (05/0>P). فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون تحت تأثیر گروه‌های آزمایشی قرار نگرفت. نتیجه‌‌گیری کلی اینکه در مرغ‌های تخم‌گذار استفاده از 3 درصد گیاه کامل کاسنی در مقایسه با گروه شاهد و گروه‌های حاوی اجزای کاسنی، موجب بهبود عملکرد، شاخص رنگ زرده، واحد هاو و سطح  ایمنی خون می‌‌گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Cichorium intybus L. on performance, egg traits, blood biochemical and cellular parameters of laying hens

نویسنده [English]

  • A. Nobakht
Assistant Professor, Department of Animal Science, Islamic Azad University- Maragheh Branch
چکیده [English]

In this experiment the effects of different parts of Cichorium intybusL. on performance, egg quality traits and blood parameters of laying hens were evaluated. A total of 199 Hy-line (W36) laying hens (from 52 to 63 weeks of age) were allocated to the experimental units in a completely randomized design in 4 treatments with 4 replicates of 12 hens in each. The experimental groups included: 1) control group, 2) group with 3% aerial parts of Cichorium intybusL, 3)group with 3% root of Cichorium intybusL., 4) group with 3% whole parts of Cichorium intybus L. The results showed that use of Cichorium intybusL, had significant effects on performance, egg quality and blood cells parameters (P<0.05). The highest values of  egg  production (62.19%),  egg mass (38.23%), feed intake (110.68 g),  the best feed conversion ratio (2.89), the highest egg yolk color index (4.00), the highest Haugh unit (74.50), the lowest heterophile percentage (9.33%), the highest lymphocyte percentage (90.67%) and the lowest heterophile to laymphocyte ratio (0.104) were observed with using  3%  of whole Cichorium intybusL. Using 3% whole Cichorium intybusL caused the eggshell thickness decrease to 0.33 mm.  Experimental groups had no effects on blood biochemical parameters. As overall results, in laying hens using 3% whole Cichorium intybusL in contrast to control group and groups contained other parts of Cichorium intybuscaused the performance, egg yolk color index, Haugh unit and blood cell immune improve.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Performance
  • Egg quality traits
  • Cichorium intybus L
  • Laying hens
ترابی گودرزی م.، باهنر ع. ر.، رئوفی ا.، اکبری ح. و حقی ق. 1389. ارزیابی اثر مخلوط گیاهان دارویی کاسنی و آنیسون بر اشتهای گاو شیری و مقایسه آن با یک فرآورده رایج. فصلنامه علمی- پژوهشی گیاهان دارویی و معطر ایران. 26 (2): 275-282.
زرگری ع. 1375. گیاهان دارویی (جلد دوم). انتشارات دانشگاه تهران. 976 صفحه.
صفامهر ع. ر.، فیضی م. و نوبخت ع. 1391. اثر گیاه دارویی کاسنی بر عملکرد و فراسنجه‌های بیوشیمیایی در جوجه‌های گوشتی. فصلنامه پژوهش‌های علوم دامی، 10: 95-102.
صمصام شریعت م . ه. 1383. گزیده گیاهان دارویی. چاپ اول. انتشارات مانی. صفحه 380.
فرخوی م.، سیگارودی ت.، و نیک‌‌‌‌ نفس ف. 1373. راهنمای کامل پرورش طیور (ترجمه). چاپ دوم. انتشارات کوثر، صفحه‌ 150-266.
قادری ر.، حسن‌پور م. و سعادتجو ع. ر. 1383. مقایسه اثر ضد باکتری عصاره الکلی گیاه کاسنی با آنتی‌بیوتیک‌های جنتامایسین و سفالکسین (مطالعه آزمایشگاهی). مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، 11 (4): 40-45.
نظیفی س. 1376. هماتولوژی و بیوشیمی بالینی پرندگان. چاپ ال. انتشارات دانشگاه شیراز، صفحه‌ 173-209.
نوبخت ع.، فیضی م. و صفامهر ع. ر. 1391. اثر استفاده از سطوح مختلف گیاه کاسنی بر عملکرد جوجه‌های گوشتی و مرغ‌های تخم‌گذار. نشریه پژوهش‌های علوم دامی، 23 (1): 1-13.
نوبخت ع. و مقدم م. 1392. اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه پونه بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، متابولیت‌های خون و سطح ایمنی خون در مرغ‌های تخم‌گذار. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 100: 19-26.
نوبخت ع. و نبی‌زاده ف. 1392. اثر سطوح مختلف گیاه کاکوتی بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و متابولیت‌های خون در مرغ‌های تخم‌گذار. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 99: 26-33.
AOAC. 2002. Official Methods of Analysis of the Association of official analytical. Eds. Washington DC, pp: 125-193.
Castellini C., Cardinalia R.,  Rebollar P. G.,  Dal Bosco A., Jimeno V. and Cossu M. E. 2007. Feeding fresh chicory (Cichorium intybus) to young rabbits: Performance, development of gastrointestinal tract and immune functions of appendix and peyer’s patch. Animal Feed Science and Technology, 134: 56-65.
Chen Y. C., Nakthong C. and Chen T.C. 2005. Improvement of laying hen performance by dietary prebiotic chicory oligofructose and inulin. International Journal of Poultry Science, 4 (2): 103-108.
Courtis J. A. and Wilson G. C. 1990. Egg quality handbook. Queensland Department of primary industries, Austeralia, pp: 25-36.
Izadi H., Arshami J., Golian A. and Raji M. R. 2013. Effects of chicory root powder on growth performance and histomorphometry of jejunum in broiler chicks. Veterinary Research Forum, 4 (3): 169-174.
Lee K., Everts W. H. and Beyen A. C. 2003. Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Science, 12: 394-399.
National Research Council. 1994. Nutrient requirements of poultry. 9th rev.ed. 23. National Academy Press. Washington. DC.
Safamher A., Fallah F. and Nobakht A. 2013. Growth performance and biochemical parameters of broiler chickens on diets consist of chicory and nettle with or without multi-enzyme. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3 (1): 131-137.
SAS Institute.  2005. SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary NC, pp: 126-178.
Sturkie P. D. 1995. Avian physiology. 4th ed. Springer Verlag. New York, pp: 115-270.
Valchev G., Popova- Ralcheva S., Bonovska M., Zaprianova I. and Gudev D. 2009. Effect of dietary supplements of herb extracts on performance in growing pigs. Biotechnology in Animal Husbandry, 25 (5-6): 859-870.
Yusrizal A. and Chen T. C. 2003. Effect of adding chicory fructans in feed on broiler growth performance, serum cholesterol and intestinal length. International Journal of Poultry Science, 2 (3): 214-219.
Zafar R. J. 1998. Antihepatoxotic effects of root callus extracts of cichorium intybus. Ethopharmachology, 63: 227-231.