بررسی ارتباط بین عوامل تأثیرگذار بر عملکرد جوجه‌های گوشتی پرورش یافته در دو ناحیه مختلف جغرافیایی ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

2 محقق پسا دکتری، موسسه ژنتیک و پزشکی مولکولی، دانشگاه ادینبرو، انگلستان

چکیده

به منظور بررسی ارتباط بین عوامل مؤثر بر عملکرد و صفات اقتصادی جوجه‌های گوشتی، یک مطالعه‌ مقایسه­ای با استفاده از داده‌های جمع‌آوری شده از 45 واحد پرورش جوجه گوشتی واقع در استان گیلان و استان­های قزوین، کردستان و خراسان شمالی انجام شد. میانگین سن کشتار (25/51 در برابر 04/55 روز)، تلفات (2/5 در برابر 8/9 درصد) و ضریب تبدیل غذایی (9/1 در برابر 1/2) در استان گیلان کمتر از سایر استان­ها بود (05/0P<). تفاوت معنی­داری بین وزن اولیه (9/40 و 7/41 گرم) و وزن پایان دوره (2857 و 2752 گرم) جوجه‌های گوشتی راس و کاب مشاهده نشد. جوجه‌های راس نسبت به کاب رشد اولیه بهتر و تلفات کمتری داشتند (05/0P<). وزن هفته اول همبستگی مثبت (44/0c=) با وزن ابتدای دوره داشت (05/0>P). خوراک مصرفی همبستگی مثبتی با سن کشتار (45/0)، وزن پایان دوره (44/0)، ضریب تبدیل غذایی (53/0) و تلفات (60/0) داشت (05/0P<). نتایج این بررسی مزیت نسبی استان گیلان را برای پرورش جوجه‌های گوشتی تأیید نمود. همچنین نتایج نشان داد که دو سویه مختلف جوجه گوشتی پرورش داده شده عملکرد متفاوتی دارند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

A survey on relationship between factors affecting the performance of broiler chicks rose in two different geographical regions of Iran

نویسندگان [English]

  • Maziar Mohiti Asli 1
  • Navid Ghavi Hossein-Zadeh 1
  • Hassan Darmani Kuhi 1
  • Masoud Shirali 2
1 University of Guilan
2 The University of Edinburgh
چکیده [English]

A comparative study was conducted on data gathered from 45 farms located in different geographical regions of Iran (Guialn province vs. the others) in order to investigate factors affecting the economic performance of broiler chicks. Slaughter age (51.25 vs. 55.04 d), mortality (5.2 vs. 9.8 %) and FCR (1.9 vs. 2.1) in Guilan province were lower than the others (P<0.05). For initial (40.9 vs. 41.7 g) and final (2857 vs. 2752 g) body weights, the differences between two strains (Ross vs. Cobb) were not significant (P>0.05). Ross chicks showed better early growth and lower mortality (P<0.05) compared to the Cobb. Correlation between initial body weight and weight at the end of first week was positive and significant (c=0.44; P<0.05). A significant positive correlation (P<0.05) was found between feed intake and slaughter age (0.45), final body weight (0.44), FCR (0.53) and mortality (0.60). Results of this study showed superiority for Guilan province as a desirable location for rearing broiler chicks than the other investigated regions. Also, indicated that the two strains have different performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler chicken
  • Commercial strains
  • Performance
  • Rearing location
شریعتمداری ف.، رضایی م. ج. و لطف الهیان ه. 1384. مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجارتی جوجه های گوشتی. پژوهش و سازندگی، نشریه علوم دام و آبزیان. 67: 72-68.
مرکز آمار ایران. 1391. چکیده نتایج سرشماری از مرغداری‌های پرورش مرغ گوشتی سال 1391. معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی مرکز آمار ایران http://lib.sci.org.ir/Diglib/WebUI/WebPageViewer.aspx
منافی آذر ق.، اخوان م. ح.، امینی ج. و فجری م. 1387. مقایسه صفات رشد و لاشه سویه های مختلف جوجه های گوشتی در ایران. پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان. 78 : 94-88.
مهری م.، نصیری مقدم ح.، کرمانشاهی ح. و دانش مسگران، م. 1391. برآورد و مقایسه احتیاجات لیزین قابل هضم در جوجه­های گوشتی راس 308 وکاب 500. پژوهشهای علوم دامی ایران، 4(4): 283-274.
Aengwanich W., Simaraks S. 2004. Pathology of heart, lung, liver and kidney in broilers under chronic heat stress. Songklanakarin Journal of Science and Technology, 26: 417-424.
Aggrey S. E., Ankra-Badu G. A. and Marks H. L. 2003. Effect of long-term divergent selection on growth characteristics in Japanese quail. Poultry Science, 82: 538-542.
Anthony N. B., Emmerson D. A. and Nestor K. E. 1991. Research note: Influence of body weight selection on the growth curve of turkeys. Poultry Science, 70: 192-194.
Barbato G. F. 1992. Divergent selection for exponential growth rate at fourteen or forty-two days of age. 1. Early responses. Poultry Science, 71: 1985-1993.
Barbato G. F. 1994. Genetic control of food intake in chickens. Journal of Nutrition, 124 (8 Suppl): 1341S.
Decuypere E. Tona K. Bruggeman V. and Bamelis F. 2007. The day-old chick: a crucial hinge between breeders and broilers. World's Poultry Science Journal, 57: 127-138.
European Food Safety Authority Panel on Animal Health and Welfare. 2010. Scientific Opinion on the influence of genetic parameters on the welfare and the resistance to stress of commercial broilers. European Food Safety Authority Journal, 8 (7): 1666.
Goliomytis M., Panopoulou E. and Rogdakis E. 2003. Growth curves for body weight and major component parts, feed consumption, and mortality of male broiler chickens raised to maturity. Poultry Science, 82: 1061-1068.
Hancock C. E., Bradford G. D., Emmans G. C. and Gous R. M. 1995. The evaluation of the growth parameters of six strains of commercial broiler chickens. British Poultry Science, 36: 247-264.
Hyankova L., Knizetova H. Dedkova L. and Hort J. 2001. Divergent selection for shape of growth curve in Japanese quail. 1. Responses in growth parameters and food conversion. British Poultry Science, 42: 583-589.
Kosarachukwu C. O., Iheshiulor O. O. M., Omede A. and Ogbuewu P. I. 2010. Effect of strain on growth, carcass characteristics and meat quality of broilers reared for 12 weeks. New York Science Journal, 3(5): 112-116.
Laughlin K. 2013. The importance of a good start in life. Available at: http://www.positiveaction.info/pdfs/articles/pp13.7p13.pdf.
Leenstra F. R. and Pit R.1987. Fat depositions in a broiler sire strain. 2. Comparison among lines selected for less abdominal fat, lower feed conversion ratios, and higher body weight after restricted and ad libitum-feeding. Poultry Science, 66: 193-202.
Manning R. O. and Wyatt R. 1990. Effect of cold acclimatisation on the broilers chicks resistance to acute aflatoxicosis. Poultry Science, 69: 388-396.
Marcato S. M., Sakomura N. K., Munari D. P., Fernandes J. B. K., Kawauchi Í. and Bonato M. A. 2008. Growth and body nutrient deposition of two broiler commercial genetic lines. Brazilian Journal of Poultry Science, 10: 117-123.
Mendes A. S., Paixao S. J., Restellato R., Reffati R., Possenti J. C., Moura D. J., Merella G. M. Z. and Carvalno T. M. R. 2011. Effects of initial body weight and litter material on broiler production. Brazilian Journal of Poultry Science,13(3): 165-170.
Merkley J. W., Chaloupka G. W., Malone G. W. and Littlefield L. H. 1980. Evaluation of five commercial broiler crosses. 2. Growout performances. Poultry Science, 59: 1755-1764.
Narinc D., Aksoy T. and Karaman E. 2010. Genetic parameters of growth curve parameters and weekly body weights in Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(3): 501-507.
N'Dri A. L., Mignon-Grasteau S., Sellier N., Tixier-Boichard M., and Beaumont C. 2006. Genetic relationships between feed conversion ratio, growth curve and body composition in slow-growing chickens. British Poultry Science, 47(3): 273-280.
NRC. 1994. Nutrient Requirements for Poultry. 9th Rev. Edn., National Academy Press, Washington, DC.
Orr H.L, Hunt E. C., and Randall C. J. 1984. Yield of carcass, parts, meat, skin, and bone of eight strains of broilers. Poultry Science, 63: 2197-2200.
Petek M., Baspinar H. and Ogan M., 2003. Effects of egg weight and length of storage on hatchability and subsequent growth performance of quail. South African Journal of Animal Science, 33: 242-247.
Pinchasov Y. 1991. Relationship between the weight of hatching eggs and subsequent early performance of broiler chicks. British Poultry Science, 32: 109-115.
Ricklefs R. E. 1985. Modification of growth and development of muscles of poultry. Poultry Science, 64: 1563.
SAS Institute. 2002. SAS User’s Guide: Statistics. Version 9.0 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Sklan D., Heifetz S., and Halevy O. 2003. Heavier chicks at hatch improves marketing body weight by enhancing skeletal muscle growth. Poultry Science, 82: 1778–1786.
Sterling K. G., Pesti G. M., and Bakalli R. I. 2006. Performance of different broiler genotypes fed diets with varying levels of dietary crude protein and lysine. Poultry Science, 85: 1045-1054.
Tona K., Onagbesan O. M., Kamers B., Everaert N., Bruggeman V. and Decuypere E. 2010. Comparison of Cobb and Ross strains in embryo physiology and chick juvenile growth. Poultry Science, 89: 1677-1683.
Vieira S. L. and Moran, JR. E. T.1998. Broiler yields using chicks from egg weight extremes and diverse strains. Journal of Applied Poultry Research, 7: 339-346.
Wahlstrom, A. 2013. The importance of seven-day weight. Available at: http://www.worldpoultry.net/Breeders/Nutrition/2013/4/The-importance-of-seven-day-weight-1211707W/
Wolanski N. J., Renema R. A., Robinson F. E., Carney V. L. and Fancher B. I. 2007. Relationships among egg characteristics, chick measurements, and early growth traits in ten broiler breeder strains. Poultry Science, 86: 1784-1792.