تاثیر سطوح مختلف جو جوانه‌زده بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار و خصوصیات کیفی تخم مرغ در شرایط انبارداری مختلف

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استاد دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 دانشیار دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 دانشجوی دکتری دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثر جو جوانه‌زده بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار و خصوصیات کیفی تخم مرغ در شرایط انبارداری مختلف انجام شد. تعداد 6 جیره غذایی شامل جیره ذرت (جیره بر پایه ذرت)، جیره جو (جیره بر پایه جو)، جیره حاوی آنزیم (جیره جو بعلاوه آنزیم سافیزیم) و جیره‌های جو جوانه‌زده 33، 66 و 100 درصد (در آنها جو جوانه‌زده در سطوح 33، 66 و 100 درصد جایگزین جو در جیره جو بود) به مدت 10 هفته در اختیار مرغ‌ها قرار داشت. به هر جیره غذایی 4 تکرار و به هر تکرار 5 قطعه مرغ اختصاص یافت. نتایج نشان داد مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی جیره حاوی آنزیم (به ترتیب 09/124 گرم و 13/2) و همچنین جیره جو جوانه‌زده 100 درصد (به ترتیب 125 گرم و 04/2) بطور معنی‌داری کمتر از جیره جو (به ترتیب 68/129 گرم و 28/2) بود (05/0>P). وزن تخم مرغ در جیره جو جوانه‌زده 100 درصد بطور معنی‌داری کمتر از جیره جو بود (به ترتیب 63/63 و 29/65 گرم) ولی درصد تولید تخم مرغ (به ترتیب 97/95 و 61/87) و همچنین وزن توده تخم مرغ (به ترتیب 08/61 و 67/57 گرم در روز) بالاتر بودند (05/0>P). انبارداری تخم مرغ باعث کاهش معنی‌دار وزن مخصوص (از 087/1 به 066/1)، شاخص سفیده (از 70/10 به 52/5)، درصد سفیده (از 97/54 به 91/55)، واحد ها و (از 47/90 به 03/68) و شاخص زرده (از 90/42 به 12/38) شد (05/0>P). بنابراین تغذیه مرغ‌های تخم‌گذار با جو جوانه‌زده سبب بهبود عملکرد و انبارداری تخم مرغ باعث کاهش کیفیت آن می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different levels of germinated barley on performance of laying hens and egg quality in different storage conditions

نویسندگان [English]

  • M. R. Rasteh 1
  • B. Dastar 2
  • M. Shams Shargh 3
  • S. Zerehdaran 3
  • O. Ashayerizadeh 4
1 M.Sc graduated student, College of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural Resources. Gorgan, Iran
2 Professor, College of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural Resources. Gorgan, Iran
3 Associate Professor, College of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural Resources. Gorgan, Iran
4 PhD Student, College of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural Resources. Gorgan, Iran
چکیده [English]

This study was conducted to evaluate the effects of germinated barley on the performance and egg quality of laying hens in different storage conditions. Six experimental diets consisted of Corn diet (corn basal diet), Barley diet (barley basal diet), Enzyme diet (barley basal diet plus enzyme Safizym) and 33, 66 and 100% germinated barley diets (in which barley was replaced by germinated barley at 33, 66 and 100 percent, respectively) were fed to laying hens for 10 weeks. Four replicates of 5 hens were allocated to each experimental diet. Results of experiment indicated, feed intake and feed conversion ratio were significantly for enzyme diet (124.09 gr and 2.13, respectively) and germinated barley 100% (125 gr and 2.04, respectively) than hens fed barley diet (129.68 gr and 2.28, respectively) (P<0.05). Egg weight in germinated barley 100% was significantly lower than barley diet (63.63 and 65.29gr, respectively), but egg production (95.97 and 87.61%, respectively) as well as egg mass production (61.08 and 57.67 gram per day, respectively) were higher (P<0.05). Storage of eggs resulted to significant (P<0.05) decrease of specific gravity (from1.087 to 1.066), albumin index (from 10.70 to 5.52), albumin percent (from 54.97 to 55.91), Haugh unit (from 90.47 to 68.03) and yolk index (from 42.90 to 38.12). Therefore, use of germinated barley in egg laying diets can improve hen performance and egg storage decreases egg quality.

کلیدواژه‌ها [English]

  • egg
  • Egg quality
  • germinated barley
  • Performance
  • storage conditions
آذربایجانی ع.، شیوازاد م. و یوسف حکیمی ع. ا. 1377. بررسی تاثیر آنزیم و مواد شیمیایی دیگر بر بهبود ارزش غذایی جو در تغذیه مرغان تخمگذار. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 2:3، ص 79-73.
آذربایجانی ع.، انصاری س. و قیصری ع. 1385. بررسی تاثیر سطوح مختلف جو و افزایش متیونین جیره بر میزان کلسترول پلاسما و تخم مرغ مرغان تخمگذار. موسسه تحقیقات علوم دامی کشور.
حسینی سیر س. ع.، ساکی ع. ا.، طباطبایی م. م.، عربی ح. ع.، احمدی ا. و آشوری، ن. 1389. اثر شرایط ذخیره‌سازی و سن مرغان بر کیفیت تخم مرغ. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران، 2: 1، ص 10-1.
Bedford M.R. and Morgan A.J. 1996. The use of enzyme in poultry diets. World’s Poultry Science Journal, 47: 232-242.
Bhale S, No H.K., Prinyawiwatkul W., Farr A.J., Nadarajah, K. and Meyers S.P. 2003. Chitosan coating improves shelf life of eggs. Journal of Food Science, 68: 2378-2383.
Brau J., Cos R., Perez-vendrell A. and Esteve-garcia E. 1994. Performance of laying hens as affected by the supplementation of a barley-based diet with a crude enzyme preparation from Trichoderma viride. Canadian Journal of Animal Science, 74:129-133.
Brensel A., Guenter W., Marquardt RR. and Rotterz BA. 1993. Effect of β-glucanase/pentosanase enzyme supplementation on the performance of chickens and laying hens fed wheat, barley, naked oats and rye diets. Cnadian Journal of Animal Science, 73:941-951.
Choct M. and Annison G. 1990. Anti-nutritive activity of wheat pentosan in broiler diets. British Poultry Science, 31:811-821.
Jones DR. and Musgrove MT. 2005. Effects of extended storage on egg quality factors. Poultry Science, 84:1774-1777.
Keener K.M., McAvoy K.C., Foegeding J.B., Curtis P.A., Anderson K.E. and Osborne J.A. 2006. Effect of testing temperature on internal egg quality measurements. Poultry Science, 85: 550-555.
Kirunda D.F. and McKee S.R. 2000. Relating quality characteristics of aged eggs and fresh eggs to vitelline membrane strength as determined by a texture analyzer. Poultry Science, 79: 1189-1193.
Lazaro R., Garcia M., Aranibar MJ and Mateos GG. 2003. Effect of enzyme addition to wheat, barley and rye-based diets on nutrient digestibility and performance of laying hens. British Poultry Science, 44:256-265.
Li-Chan E. and Nakai S. 1989. Biochemical basis for the properties of egg white. Critical Reviews in Poultry Biology, 2: 21–59.
Mathlouthi N., Mohamed M.A. and Larbier M. 2003. Effect of enzyme preparation containing xylanase and β-glucanase on performance of laying hens fed wheat/barley or maize/soybean meal-based diets. British Poultry Science, 44:60-66.
No H.K., Meyers S.P., Prinyawiwatkul W. and Xu Z. 2007. Applications of chitosan for improvement of quality and shelf life of foods: A review. Journal of Food Science, 72: 87-100.
Peer DJ. And Leeson S. 1985. Feeding value of hydroponically sprouted barley for poultry and pigs. Animal Feed Science and Technology, 13:183-190.
Raji A.O., Aliyu J., Igwebuike J.U. and Chiroma S. 2009. Effect of storage methods and time on egg quality traits of laying hens in a hot day climate. ARPN Journal of Agricultural and Biological Science, 4, no. 4.
Rhim J.W., Weller C.L. and Gennadios A. 2004. Effects of soy protein coating on shell strength quality of shell eggs. Food Science and Biotechnology, 13: 455-459.
Ryu K.N., Kim S.H., No H.K. and Prinyawiwatkul W. 2009. Effects of storage temperature on quality of eggs coated with chitosan. Journal of Chitin and Chitosan, 14: 143-148.
Samli H.E., Agma A. and Senkoylu N. 2005. Effects of storage time and temperature on egg quality in old laying hens. Journal of Applied Poultry Research, 14: 548–553.
SAS Institute, Inc. 2001. SAS user's guide: Statistics. Cary, NC.
Scott T.A. and Silversides F.G. 2000. The effect of storage and strain of hen on egg quality. Poultry Science,79: 1725–1729.
Senkoylu N. 2001. Yumurta Teknolojisi in Modern Tavuk Uretimi. Trakya Univ Zirrat Fakültesi. 3. Baski, Tekirdag, Turkey.
Silversides F.G. and Budgell K. 2004. The relationships among measures of egg albumen height, pH, and whipping volume. Poultry Science, 83: 1619-1623.
Silversides F. G. and Scott T. A. 2001. Effect of storage and layer age on quality of eggs from two lines of hens. Poultry Science, 80: 1240–1245.
Stevens L. 1996. Egg proteins: What are their functions. Science Program, 79: 65–87.
Svihus B., Newman R.K. and Newman C.W. 1997. Effect of soaking, germination, and enzyme treatment of whole barley on nutritional value and digestive tract parameters of broiler chickens. British Poultry Science, 38: 390-396.