اثر سبوس برنج خام و اتوکلاو شده بر عملکرد تولیدی، عملکرد اقتصادی و شاخص تولید جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

2 استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

3 استادیار گروه پرورش و تولید طیور دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

در تحقیق حاضر اثر سبوس برنج خام و اتوکلاو شده بر عملکرد، عملکرد اقتصادی و شاخص کارایی تولید اروپایی در جوجه‏های گوشتی با استفاده از 420 قطعه جوجه یکروزه گوشتی سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار بررسی شد. جیره ذرت-سویا به عنوان تیمار شاهد و جیره‏های حاوی 6، 12 و 18 درصد سبوس برنج خام و عمل‏آوری شده به­وسیله اتوکلاو طی 14 تا 42 روزگی در اختیار جوجه­ها قرار داده شد. با افزایش سطح سبوس برنج به میزان 18 درصد در جیره، در مقایسه با تیمار شاهد میزان خوراک مصرفی و افزایش وزن کاهش (به­ترتیب 4152 در مقابل 4399 گرم و 1887 در مقابل 2272 گرم) و ضریب تبدیل خوراک و ضریب تبدیل پروتئین افزایش یافت (به­ترتیب 19/2 در مقابل 93/1 و 41/0 در مقابل 36/0) (05/0>P). استفاده از 18 درصد سبوس برنج منجر به کاهش معنی‏دار (05/0>P) هزینه خوراک مصرفی نسبت به تیمار شاهد شد (23243 در مقابل 27829 ریال). استفاده از سبوس برنج منجر به کاهش معنی‏دار (05/0>P) شاخص کارآیی تولید شد، بطوری­که کمترین شاخص مربوط به گروه دریافت کننده 18 درصد سبوس (224) و بیشترین آن مربوط به تیمار شاهد (277) بود. از نظر بهبود عملکرد جوجه‏های گوشتی، فرآوری سبوس برنج مزیتی نسبت به استفاده از سبوس خام نداشت (05/0>P). بطورکلی مقایسه نتایج مربوط به سطوح مختلف سبوس نشان داد از نظر کارآیی اقتصادی، استفاده از میزان 6 درصد سبوس برنج در جیره جوجه های گوشتی قابل توصیه می‏باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different levels of rice bran on productive performance, economical performance and production index in broiler chicken

نویسندگان [English]

  • E. Eizadi 1
  • F. Shariatmadari 2
  • M. A. Karimi Torshizi 3
1 MSc animal science student, Department of Animal science, Agricultural College, Tarbiat Modares University, Iran
2 Professor, Department of Poultry science, Agricultural College, Tarbiat Modares University, Iran
3 Assistant Professor, Department of Poultry science, Agricultural College, Tarbiat Modares University, Iran
چکیده [English]

This experiment was conducted to study the effect of raw and autoclaved rice bran on performance, economical performance and European efficiency factor in broiler chicks using 420 one day old Ross 308 chicks in a completely randomized design with four treatments and three replicates. Corn-soybean diet was considered as control treatment and diets included 6, 12 and 18% raw and autoclaved rice bran were fed to chicks during 14 to 42 days of age. Along with increase in rice bran to 18%, feed intake and body weight gain were decreased compared with control group (4152 g vs. 4399 g and 1887 g vs. 2272 g, respectively) and feed and protein conversion ratios were increased (2.19 vs. 1.93 and 0.41 vs. 0.36, respectively; P<0.05). The feed cost was decreased significantly (P<0.05) with the use of 18% rice bran compared to control treatment (23243 vs. 27829 Rials). European efficiency factor was decreased due to the use of rice bran (P<0.05). The lowest efficiency factor was for group with 18% rice bran (224) and the greatest was for control group (277). Processing of rice bran had no benefit for improving performance of broilers in comparison with raw rice bran (P<0.05). In general, comparison of the results related to different levels of rice bran indicated that the use of 6% rice bran in broiler diets was recommendable for improving economical efficiency.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler
  • Rice bran
  • European efficiency factor
  • Performance
  • Processing
آمارنامه کشاورزی سال زراعی.1384. وزارت جهاد کشاورزی، معاونت برنامه ریزی و اقتصادی، دفتر آمارنامه و فناوری اطلاعات.
آموزمهر ا. 1386 تاثیر سطوح مختلف سبوس برنج خام و عمل آوری شده بر عملکرد جوجه های گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 1 (2): 98-85.
تجددی طلب ک.، شاهدی م.، شکرانی ر. و دخانی ش. 1381. اثر فرآیند حرارتی و مدت نگهداری بر خواص کیفی روغن سبوس برنج مجله علوم آب و خاک- علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان، 5 (4) : 187-175.
Ahmad M. 1991. Rice polishing (Solvent extracted) as a source of energy in broiler rations. M. Sc. (Hons) Thesis, Uni of Agric, Faisalabad, pp: 76.
Barber S. and Benedito D. B. C. 1978. Toxic constituents of rice bran. Rev Agroquim Technol Aliment, 18: 89-92.
Chahan R. K. and Sharma R. K. 1996.Rice bran as a replacer for maize in the diet for broiler chick. Indian Journal of Poultry Science, 3: 163-167.
Deolankar R. P. and Singh K. S. 1979. Trypsin inhibitor, mineral availability and performance of broiler chickens fed on diets based on rice bran. Animal Feed Science and Technology, 4: 133-141.
El-Ghamry A. A., Al-Harthi M. A. and Attia Y. A. 2005. Possibility to improve rice polishing utilization in broiler diets by enzymes or dietary formulation based on digestible amino acids. Department of Animal and Poultry Nutrition and Production. National research council, Cairo. Egypt. 69 (2): S49-S53.
Eshwaraiah C. V. and Rao P. V. 1988. Effect of autoclaving and solid substrate fermentation of raw, deoiled and parboiled rice polishing in broiler. Indian Journal of Poultry Science, 58: 377-381.
Farrell D. J. and Martin E. A. 1998. Strategies to improve the nutritive value of rice bran in poultry diets. І. The addition of food enzymes to target the nonstarch polysaccharide fractions in diets of chickens and ducks gave no response. British Poultry Science, 39: 549-554.
Kratzer F. H. and Pyne C. G. 1977. Effect of autoclaving, hot-water treating, parboiling and addition of ethoxy-quin on the value of rice bran as a dietary ingredient for chickens. British Poultry Science, 18(4): 475- 482.
Leeson S. and Summers J. D. 2005. Scotts nutrition of the chicken. Int Book Distributing Co. Canada. 591p.
Masood A., Qureshi J. A. and Malik M. Y. 1995. Rice polishing (Solvent extruded) as a source of energy in broiler ration. Proc.Natl. Symp. Anim Nutists held at C.V.S., Lahore, University of Agriculture.
Medel P., Latorre M. A., De Blas C., Lazaro R. and Mateos G. G. 2004. Heat processing of cereals in mash or pellet diets for young pigs. Animal Feed Science and Technology, 113: 127-140.
Mujahid A., Ulhaq I., Asif M. and Gillani A. H. 2004. Effect of different Levels of rice bran processed by various techniques on performance of broiler chicks. British Poultry Science, 45: 395-399.
Purusothaman M. R., Agrawal D. K. and Sdagopan V. R. 1990. Efeect of autoclaving on feeding value of dioiled rice barn. Indian Journal of Animal Nutrition, 7: 79-84.
Ramezanzadeh F., Rao R., Windhauser M., Prinyawiwat-kul W. and Marshall W. 1999. Preventation of oxidative ran-cidity in rice bran during sortage. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 47: 2997-3000.
SAS Institute. 1999. SAS User’s Guide. Release 8.2 Ed. SAS Institute Inc. Cary. NC.
Seena S., Sridhar  K. R., Arunb A. B.  and Young C. C. 2006. Effect of roasting and pressure-cooking on nutritional and protein quality of seeds of mangrove legume Canavalia cathartica from southwest coast of India. Journal of Food Comparative Analysis, 19: 284-293.
Sharma R. H., Chauhan G. S. and Agrawal K. 2004. Physico-chemical characteristics of rice bran processed by dry heating and extrusion cooking. International Journal of Food Properties, 7: 603-614.
Tiemoko Y. 1992. Effect of using rice polishing in broiler diets. Bulletin of Animal Health and Production in Africa, 40: 161-165.
Warren B. E. and Farrell D. J. 1990: The nutrient value of full-fat and defatted Australian rice bran. IV. Egg production of hens on diets with defatted rice bran. Animal Feed Science and Technology, 27: 259-268.
Warren B. E. and Farrell D. J. 1990. The nutritive value of full fat and defatted Australian rice bran. Animal Feed Science and Technology, 27: 219-228.