اثر عصاره آویشن شیرازی بر جمعیت میکروبی روده، کلسترول و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های حاوی چربی و بدون آن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

چکیده

این آزمایش با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفیبا 6 تیمار، 4تکرار و 10 قطعهپرنده در هر تکرارانجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1، 2- جیره­های فاقد عصاره آویشن با و بدون چربی در کل دوره، 3، 4- جیره حاوی 5/0 درصد عصاره آویشن با و بدون چربی در کل دوره و 5، 6- جیره حاوی 5/0 درصد عصاره آویشن با و بدون چربی در دو هفته آخر، بودند. شاخص­های عملکردی جوجه­ها (افزایش وزن، مصرف و ضریب تبدیل خوراک) به­صورت هفتگی اندازه­گیری و دوره­ای مقایسه شدند. تعیین جمعیت میکروبی و محتوای کلسترول گوشت روی 2 جوجه از هر تکرار در سن 42 روزگی انجام­ شد. جیره­های حاوی چربی، افزایش وزن و خوراک مصرفی روزانه بیشتر و ضریب تبدیل خوراک کمتری در مقایسه با جیره­های بدون چربی داشتند (05/0>P). استفاده از عصاره آویشن شیرازی اثر معنی­داری بر عملکرد جوجه­های گوشتی نداشت (05/0<P)، ولی استفاده از آن منجر به کاهش معنی­دار کلسترول بافت ران (76/83 در مقابل 64/85 میلی­گرم در 100 گرم) در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0P<). کمترین (log10 CFU/g 39/6) و بیشترین (log10 CFU/g 2/7) شمار کلونی­های اشریشیاکلی و لاکتو­باسیلوس در تیمارهای حاوی آویشن با چربی درکل دوره مشاهده شد (05/0P<). عصاره آویشن شیرازی اثر معنی­داری روی وزن نسبی اجزاء لاشه و اندام­های گوارشی نداشت (05/0P>). بطور کلی در این آزمایش استفاده از عصاره آویشن شیرازی به مدت 42 روز در جیره جوجه­های گوشتی منجر به کاهش کلسترول عضله ران در طی ذخیره­سازی و بهبود جمیعت میکروبی روده شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Zataria multiflora boiss (thyme) extract on intestinal bacterial populations, meat cholesterol and carcass characteristics of broiler chickens fed diets with and without fat

نویسندگان [English]

  • M. Nobakht 1
  • H. Darmani-kuhi 2
  • M. Mohiti-Asli 3
1 MS.c student, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran
2 Associate professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran
3 Assistant professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran
چکیده [English]

This experiment was conducted using 240 one-day-old broiler chicks (Ross 308 strain) in a completely randomized design with 6 dietary treatments, each replicated 4 times with 10 birds/replicate. The dietary treatments were: 1, 2- diets without thyme extract (TE) with and without fat for the entire period of the experiment, 3, 4- diets with 0.5% TE with and without fat for the entire period of the experiment, and 5, 6- diets with 0.5% TE in last two weeks with and without fat. Weight gain (WG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR)) of chicks were measured as weekly basis. At day 42, two chicks were selected from each pen and slaughtered for microfloracount and thigh meat cholesterol measurement. Chicks fed diets supplemented with fat had higher body WG and FI, and lower FCR compared to diets without fat (P<0.05). Supplementation of TE did not show significant effect on performance of broiler chicks. Adding TE to the diets led to a significant reduction (83.76 vs. 85.64 mg/100 g) in thigh meat cholesterol content compared to the control (P<0.05). The lowest count (6.39 log10 CFU/g) for Escherichia coli and the highest count (7.2 log10 CFU/g) for Lactobacillus were belong to TE with fat (P<0.05). TE supplementation had no significant effect on the relative weights of carcass components and digestive organs (P> 0.05). As an overall conclusion, adding TE to the diets during the entire rearing period of the experimentled to significant reduction in thigh meat cholesterol in boiler chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler chickens
  • Dietary fat
  • Thyme extract
  • Meat cholesterol
  • Intestinal microflora
آموزمهر ا. و دستار ب. 1388. تاثیر عصاره الکلی دو گیاه سیر و آویشن بر عملکرد و غلظت لیپیدهای خون جوجه­های گوشتی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 18(1): 28-20.  
اباذری ف.، رضایی م. و رحیمی م.1390. تاثیر استفاده از سطوح مختلف آویشن در جیره کم پروتئین بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه­های گوشتی. پنجمین کنگره علوم دامی ایران. دانشگاه صنعتی اصفهان، صفحه: 39-33.
حیدری ع.،  نوبخت ع. و صفا مهر ع. ر. 1389. ارزیابی اثرات گیاهان دارویی گزنه،پونه و کاکوتی و مخلوط آن­ها بر فراسنجه­های بیوشیمیایی و ایمنی خون جوجه­های گوشتی. چهارمین کنگره علوم دامی ایران. پردیس کشاورزی و منابع طبیعی تهران (کرج). صفحه: 217-214.
سیمبر م.، آذربا ز. مجاب ف. و علوی م. 1387. مقایسه تأثیر کرم واژینال آویشن شیرازی و ژل مترونیدازول بر واژینوز باکتریال. فصلنامه پژوهنده، 3: 202-193.

Abdel-wareth A. A. A., Kehraus S., Heppenstiel F. and Sudekum K. H. 2012. Effects of thyme and oregano on growth performance of broilers from 4 to 42 days of age and on microbial counts in crop, small intestine and caecum of 42-day-old broilers.Animal Feed ScienceandTechnology, 187: 198-202.

Alparslan G. and Ozdogan M. 2006. The effects of diet containing fish oil on some blood parameters and the performance values of broilers and cost efficiency. International Journal of Poultry Science, 5: 415-419.
Bampidis V. A., Christodoulou V., Florou-Paneri P. Christaki E. Chatzopoulou P. S.  Tsiligianni T. and Spais A. B. 2005. Effect of dietary dried oregano leaves on growth performance, carcass characteristics and serum cholesterol of female early maturing turkeys. British Poultry Science, 46: 595-601.
Bento M. H. L., Acamovic T. and Makkar H. P. S. 2005. The influence of tannin, pectin and polyethylene glycol on attachment of 15N-labelled rumen microorganisms to cellulose. Animal Feed Science and Technology, 122: 41–57.
Bozin B., Mimica D. N. and Simin N. 2006. Characterization of the volatile composition of essential oils of some Lamiaceae spices and the microbial and activities of the entire oils.Journal of Agricultural and Food Chemistry, 8(54): 1822-1828.
Case G. L., He L., Mo H. and Elson C. E. 1995. Induction of geranyle pyrophosphatase activity by cholesterol-suppressive isoprenoids. Lipids, 30: 357-359.
Cross D. E., Hillman K., Fenlon D., Deans S. G., McDevitt R. M. and Acamovic T. 2004. Antibacterial properties of phytochemicals in aromatic plants in poultry diets. In Poisonous plants and Related Toxins, pp, 175-180 [Acamovic, T, Stewart and Phennycott, T.W, editors]. Wallingford, Oxon: CAB International.
Chung K. T., Wong T. Y., Wei C. I., Huang Y. W. and Lin Y. 1998. Tannins and human health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 38: 421-464.
De Hoff J. L., Davidson L. M. and Kritchevsky D. 1978. An enzymatic assay for determining free and total cholesterol in tissue. Clinical Chemistry, 24: 433-435.
Elson C. E. and Qureshi A. A. 1995. Coupling the cholesterol- and tumor-suppressive actions of palm oil to the impact of its minor constituents on 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A reductase activity. Essential fatty acids, 52: 205-208.
Ensminger M. E. and Olentine C. G. 1990. Feed and nutrition. First edition, The Ensminger Publishing Company, California. U.S.A.
Farrell D. J. 1995. The hearty egg is good for you. World Poultry Misset, 11: 27–29.
Ghahreman A. 1994. Persian Chromophytes. University Center Press, 3: 237-249.
Hammer K. A., Carson C. F. and Riley T. V. 1999. Antimicrobial activity of essential oil and other plant extracts. Journal of Applied Microbiology, 86: 985-990.
Hernandez F., Madrid J., Garcia V., Orengo J. and Megias M. D. 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance digestibility, and digestive organ size. Poultry Science, 83: 169-174.
Hikino H., Kobayashi M., Suzuki Y. and Konno C. 1989. Mechanism of hypoglycemic activity of aconitan A, a glycan from Acanitum roots. Journal of Ethnopharmacology, 25: 295-304.
Jamroz D., Williczkiewicz A., Werteleck T., Orda J. and  Skorupinska J. 2005. Use of active substances of plant origin in chicken diets based on maize and locally grown cereals. British Poultry Science, 46: 458-493.
Lee K. W., Everts H. and Beyen A. C. 2003. Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 12: 394-399.
Moav R. 1995. Fat supplementation to poultry diet. World Poultry Misset, 11: 57-58.
Mousavi M., Akhoundzadeh basti A., Misaghi A., Jabbarikhameneh H., Karim G. and Zahraei salehi M. T. 2010. The survey of effect of Zataria multiflora Boiss. essential oil on the growth of salmonella typhimurium in a commercial barley soup. Journal of Medicinal Plants. 2(43): 109-116.
Narimani-rad M., Nobakht A., AghdamShahryar H., Kamani J. and Lotfi A. 2011. Influence of dietary supplemented medicinal plants mixture (Ziziphora, Oregano and Peppermint) on performance and carcass characterization of broiler chickens. Journal of Medicinal Plants Research, 5: 5626-5629.
Ocak N., Erener G., Burak F., Sungu, M., Altop A. and Ozmen A. 2008. Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animal science, 53 (4): 169–175.
Ozdogan M. and Aksit M. 2003. Effects of feeds containing different fats on carcass and blood parameters of broilers. Journal of Applied Poultry Research, 12: 251-256.
Panda K., Rama Rao S. V. and Raju M. V. L. N. 2006. Natural growth promoters have potential in poultry feeding systems. Animal Feed Science and Technology, 10 (8): 23-25.
Ponte P. I. P., Quaresma M., Aguiar M. N. M., Lemos, L. M. A., Ferreira J. P. C., Soares M. A. C., Alfaia C. M., Prates J. A. M. and Fontes C. M. A. 2004. Cholesterol levels and sensory characteristics of meat from broilers consuming moderate high levels of alfalfa. Poultry Science, 83: 810-814
Pourreza J., Tabeidian A. and Sadeghi G. 2005. Effects of dietary protein levels and soybean oil supplementation on broiler performance. International Journal of Poultry Science, 4: 799-803.
Puertas-Mejia M., Hillebrand S., Stashenko E. and Winterhater P. 2002. In vitro radical scavenging activity of essential oils from Columbian plant sand fractions from oregano (Origanum vulgare) essential oil. Flav and Frager, 17: 380-388.
Qureshi A. A., Din Z. Z., Abuirmeileh N., Burger, W. C., Ahmed Y. and Elson C. E. 1983. Suppression of avian hepatic lipid metabolism by solvent extracts of garlic: impact on serum lipids. Journal of Nutrition, 113: 1746-1755.
Sadeghi G. H., Karimi A., Padidar Jahromi S. H., Azizi T. and Daneshmand A.  2012. Effects of Cinnamon, Thyme and Turmeric infusions on the performance and immune response in of 1- to 21-day-old male broilers. Brazilian Journal of Poultry Science, 15-20.
Salma U., Miah A. G., Maki T., Nishimura M. and Tsuji H. 2007. Effect of dietary Rhodobacter capsulatus on cholesterol concentration and fatty acid composition in broiler meat. Poultry Science, 86: 1920-1926.
Scalbert A. 1991. Antimicrobial properties of tannins. Phytochem, 30:3875.
Smith-Palmer A., Stewart J. and Fyfe L. 1998. Antimicrobial properties of plant essential oils and essences against five important food-borne pathogens. Letters in Food Microbiology, 26: 118-122.
Summers J. D. 1984. The extra caloric value of fats in poultry diet. in: Fat in Animal Nutrition, edited by: Wiseman, J., Buterworths. London. p. 265-276.
Tabeidia S. A. and Sadeghi G. H. 2006. Use of plant based calcium salt of fatty acids in broiler diets. International Journal of Poultry Science, 5(1): 96-98.
Tschirch H. 2000. The use of natural plant extracts as production enhancers in modern animal rearing practices. Zeszyly Naukowe Akademici Rolniczej Wroclaw, Zootechnik, XXV (376): 25-39.
Vagi E., Simandi B., Suhajda A. and Hethelyi E. 2005. Essential oil composition and antimicrobial activity of Origanum majorana L. extracts obtained with ethyl alcohol and super critical carbon dioxide. Food Research International, 38: 51-7.