اثر سطوح مختلف انرژی متابولیسمی و آنزیم بتاماناناز بر کیفیت تخم مرغ و عملکرد مرغ های تخمگذار تغذیه شده با جیره بر پایه ذرت-جو-کنجاله سویا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه

2 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه

3 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

چکیده

به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف انرژی و آنزیم بتاماناناز در جیره بر پایه ذرت-جو-کنجاله سویا بر عملکرد و خصوصیات کیفی تخم­مرغ، از تعداد 216 قطعه مرغ تخمگذار سویه هایلاین (سن 57 هفتگی) به مدت 8 هفته استفاده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به­صورت فاکتوریل 2×2 با 9 تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل 2 سطح انرژی (2850 و2750 کیلوکالری در کیلوگرم) و 2 سطح آنزیم بتاماناناز (باآنزیم و بدون آنزیم) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از تیمار با انرژی بالا (2850 کیلوکالری در کیلوگرم) در مقایسه با تیمار کم انرژی (2750 کیلوکالری در کیلوگرم) سبب کاهش مصرف خوراک (9/3±6/95 در مقابل 0/2±9/97 گرم؛ 038/0P=) و افزایش شاخص رنگ زرده تخم­مرغ (6/0±7/5 در مقابل 7/0±1/5؛ 044/0P=) شد. سایر صفات تولیدی و صفات کیفی تخم­مرغ تحت تأثیر سطوح انرژی جیره قرار نگرفت. اگرچه اثر آنزیم بتاماناناز بر فراسنجه­های تولیدی و صفات کیفی تخم­مرغ معنی­دار نبود، تمایل به کاهش درصد تخم­مرغ­های شکسته (072/0P=) و بهبود ضخامت پوسته (086/0P=) با افزودن آنزیم بتاماناناز وجود داشت. همچنین اثرات متقابل بین انرژی و آنزیم روی ضخامت پوسته در کل دوره مشاهده شد؛ بطوریکه جیره کم انرژی همراه با آنزیم به­طور معنی­داری ضخامت پوسته را نسبت به جیره کم انرژی بدون آنزیم بهبود دادند (049/0P=). با توجه به نتایج این مطالعه، استفاده از آنزیم بتاماناناز برای بهبود خصوصیات کیفی پوسته در جیره­های کم انرژی بر پایه ذرت-جو- سویا توصیه می­شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of different levels of metabolizable energy and β-mannanase on egg quality and performance of laying hens fed diet based on corn-barley-soybean meal

نویسندگان [English]

  • M. Torki 1
  • M. Davoodi Far 2
  • H. A. Ghasemi 3
1 Associate professor, Department of Animal Science, Agriculture Faculty, Razi University, Kermanshah, Iran
2 MSc student, Department of Animal Science, Agriculture Faculty, Razi University, Kermanshah, Iran
3 Assistant professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak, Iran
چکیده [English]

A total of 216 white Hy-Line laying hens (57 wk of age) were used for 8-wk period to investigate the effect of different levels of energy and enzyme β-mannanase in the corn-barely-soybean based diet on performance and egg quality parameters. This experiment was conducted in a completely randomized design as factorial experiment (2 × 2) with 9 replicates. Treatments consisted of two levels of energy (2850 and 2750 Kcal/kg diet) and 2 levels of enzyme β-mannanase (with or without enzyme). The results showed that the the use of high-energy diets (2850 kcal/kg) in comparison with low-energy diets (2750 kcal kg) reduced feed intake (95.6±3.9 vs 97.9±2.0 g; P=0.038) and increased yolk color index (5.7±0.6 vs 5.1±0.7; P=0.044). However, other production traits and egg qualitaty parameters were not affected by dietary energy level. Although the effect of β-mannanase enzyme on production parameters and egg quality traits were not significant, there were the trends for decreasing the percentage of broken eggs (P=0.072) and improving eggshell thickness (P=0.086) with supplementing β-mannanase to the diet. Significant interactions between energy and enzyme were also observed in term of shell thickness during the whole experimental period, so that low-energy diet with enzyme significantly improved the eggshell thickness compared with low-energy diet without enzyme (P=0.049). According to the results of current study, the use of β-mannanase enzyme is recommended to improve the eggshell quality characteristics in low-energy diet based on corn-barely-soybean diet.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Dietary energy
  • β-mannanase
  • Performance
  • Egg quality
  • Laying hens
حقیقیان رودسری م.، روستایی علیمهر م. و امجدی گلپایگانی ا. ح. 1389. اثرهای سطوح مختلف آنزیم بتاماناناز (همی سل) بر عملکرد و پارامترهای خونی جوجه های گوشتی. نشریه دامپزشکی (پژوهش و سازندگی)، 87: 41-32.
مولایی س.، فرودی ف. و کریمی ک. 1387. تاثیر آنزیمهای زایلاناز و بتاماناناز و سطوح مختلف انرژی متابولیسمی بر عملکرد جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های بر پایه گندم و سویا. فصلنامه دانش کشاورزی ایران، 5 (4): 415-405.
Aman P. and Graham H. 1990. Chemical evaluation of polysaccharides in animal feeds: In feedstuff chemical evaluation of polysaccharides in animal feeds. J. Wiseman and D. J. A. Cole, (Eds.) University Press Cambridge, UK. pp: 161-177.
Arab-Abousadi M., Rowghani E. and Ebrahimi-Honarmand M. 2007. The efficacy of various additives to reduce the toxicity of aflatoxin B1 in broiler chicks. Iranian Journal of Veterinary research, 8: 144-150.
Bedford M. R. and Morgan A. J. 1996. The use of enzymes in poultry diets. World Poultry Science Journal, 52: 61- 68.
Cho J. H. and Kim I. H. 2013. Effects of beta-mannanase supplementation in combination with low and high energy densediets for growing and finishing broilers. Livestock Science, 154: 137–143.
Daskiran M., Teeter R.G., Fodge D. and Hsiao H.Y. 2004. An evaluation of endo-β-D-mannanase (Hemicell) effects on broiler performance and energy useindietsvaryingin β-mannan content. Poultry Science, 83: 662–668.
Haugh R.R. 1937. The Haugh unit for measuring egg quality. U.S. Egg Poultry No. Magazine, 43, pp: 572-573.
He T., Thacker P. A., McLeod J. G. and Campbell G. L. 2003. Performance of broiler chicks fed normal and low viscosity rye or barley with or without enzyme supplementation. Asian-Australian Journal of Animal Science, 16 (2): 234-238.
Hrmova M., Burton R. A., Biety P., Lahnstein J. and Fincher G. B. 2006. Hydrolysis of (1,4)-β-D-mannans in barley (Hordeum vulgare L.) is mediated by the concerted action of (1,4)-β-D-mannan endohydrolase and β-D-mannosidase. Biochemical Journal, 399: 77–90.
Hsiao H. Y., Anderson D. M. and Dale N. M. 2006. Levels of b-mannan in soybean meal. Poultry Science, 85: 1430-1432.
Iji P. A. 2009. The impact of cereal non-starch polysaccharides on intestinal development and function in broiler chickens. Department of Animal and poultry science,University on Natal, Pietermaritzburg Campus,private Bag X01, Scottsville 3209, south Africa.
Jackson M. E., Fodge D. W. and Hsiao H. Y. 1999. Effects of β-Mannanase in Corn-Soybean Meal Diets on Laying Hen Performance. Poultry Science, 78: 1737–1741.
Jackson M. E., Geronian K., Knox A., Mcnab J. and Mccartney E. 2004. A Dose- response study with the feed enzyme β-Mannanase in broilers provided with Corn-Soybean Meal based diets in the absence of antibiotic growth promoters. Poultry Science, 83:1992-1996.
Kong C., Lee J. and Adeola O. 2011. Supplementation of β-mannanase to starter and grower diets for broilers. Canadian Journal of Animal Science, 91: 389-397.
Lee J. T., Bailey C. A. and Cartwright A.L. 2003. Guar meal germ and hull fractions differently affect growth performance and intestinal viscosity of broiler chickens. Poultry Science, 82: 1589- 1595.
Li Y., Chen X., Chen Y., Li Z. and Cao Y. 2010. Effects of β-Mannanase mannanase expressed by Pichia pastoris in corn–soybean meal diets on broiler performance, nutrient digestibility, energy utilization and immunoglobulin levels. Animal Feed Science and Technology, 159: 59–67.
Mbajiorgu C. A., Ngambi J. W. and Norris D. D. 2011. Voluntary feed intake and nutrient composition in chickens. Asian Journal of Animal and Vetenary Advance, 6: 20–28.
McNaughton J., Hsiao H., Anderson D. and Fodge D. 1998. Corn/soy/fat diets for broilers, Beta-Mannanase and improved feed conversion. Poultry Science, 77 (Suppl. 1): 153. (Abstract).
Nagpal M. L., Agrawal O. P. and Bhatia I. S. 1971. Chemical and biological examination of guar meal (Cyamopsis tetragonoloba L.). Indian Journal of Animal Science, 41: 283-293.
Najib H. and Al-Khateeb S. A. 2004. The effect of incorporating different levels of locally produced canola seeds (Brassica napus, L.) in the diet of laying hen. International Journal of Poultry Science, 3(7): 490-496.
Richards, M. P. and Proszkowiec-Wdglarz M. 2007. Mechanisms regulating feed intake, energy expenditure, and body weight in poultry. Poultry Science, 86: 1478–1490.
Rodríguez, M. L., Ortiz L. T., Alzueta C., Rebolé A. and Treviño J. 2005. Nutritive value of high-oleic acid sunflower seed for broiler chickens. Poultry Science, 84: 395-402.
Shahbazi H. R. 2012. Dietary inclusion of guar meal supplemented by B-Mannanase II) evaluation egg quality characteristics and blood parameters of laying hens. Global Veterinaria 9 (1): 67-72.
Sornlake W., Matetaviparee P., Rattanaphan N., Tanapongpipat S. and Eurwilaichitr L. 2013. β-Mannanase production by Aspergillus niger BCC4525 and its efficacy on broiler performance. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93: 3345–3351.
Stadleman W.J., 1977. Quality identification of shell egg. In: W.J. Standleman and O.J. Cotterill (eds), Egg Science and Technology, (AVI Publishing Company Inc. Connecticut), pp: 36.
Wu G., Bryant M., Voitle R. A. and Roland D. A. 2005. Effects of ß-mannanase in corn-soy diets on commercial leghorns in second-cycle hens. Poultry Science, 84: 894-897.
Zangeneh S. and Torki M. 2011. Effects of B-mannanase supplementing of olive pulp-included diet on performance of laying hens, egg quality characteristics, humoral and cellular immune response and blood parameters. Global Veterinaria, 7 (4): 391-398.
Zou J., Zheng P., Zhang K., Ding X. and Bai S. 2013. Effects of exogenous enzymes and dietary energy on performance and digestive physiology of broilers. Journal of Animal Science and Biotechnology, 4: 14.